icon

Má zmysel odsudzovať druhých bez pochopenia?

8. aug 2026

Rozmyslali ste niekedy nad tym ako sudime druhych ludi? Sudime ich činy, slová, hriechy atd. Pritom mozno keby sme boli presne na ich mieste (mali ich rodicov, ich detstvo, ich povahu, ich skusenosti, ich financnu situaciu, vzdelanie, zdravie, ich psychiku atd,), tak by sme sa spravali mozno uplne presne ako oni a urobili take iste veci, chyby. Ze napr aj zlodej je zlodejom kvoli niecomu, alkoholik alkoholikom lebo jeho zivotom k tomu nejak dospel, ze clovek ktory spachal samovrazdu to uz proste neuniesol, že aj ludia ktorí nam robia zle proste inak konat v danom momente nevedia. A ze keby sme boli uplne na ich mieste robili by sme podobne veci, rozhodnutia a mozno aj horsie veci? .. na druhej strane sa zamyslam nad tym, ze ak existuje Božia spravodlivost, myslite ze toto vsetko bude brane do uvahy? Ze mozno dokonaly bezhriesny clovek sice nic take hrozne nespravil ale mal na to idealnejsie podmienky takym byt. Ako napr nejaka chudobna prostitutka alebo zlodej, ktorí od mala boli tyraní a nemali dostatok penazi, jedla, vzdelanie,…

minenkaa
8. aug 2026

Tak v prvom rade keby som mala inu povahu,iné skúsenosti a zvyšok čo píšeš,už by som bola iný človek a nie ten čo som

anonym_7bf37f
8. aug 2026

@anonym_autor ano, toto su dolezite myslienkove pochody a smeruju k pokore cloveka k inym ludom.

anonym_03d9a4
8. aug 2026

Odsudzuje len zadubeny clovek. Kazdy inteligentny clovek s vysokym EQ vie, ze nie je kazdy rovnaky a nemame kazdy rovnaky zivotny osud. Nikdy by som si nedovolila robit to, co tu casto predvadzaju niektore uzivatelky. Len sudit, urazat, kritizovat bez toho, aby som poznala zivot toho cloveka.
Nedavno tu bola diskusia o slecne, ktorej partner sa dozvedel, ze kedysi davno robila prostitutku. Zvracala by som z tych komentarov. Co tam dokazali zeny/matky predviest, ja som normalne zasla.

biba_18
8. aug 2026

no, ja neodsudzujem. asi. ale nechce sa mi nad tým dumať prečo je niekto taký ako je. ja nie som jeho terapeut. ani doktor. ani nič…
neberiem na seba tú úlohu zachraňovať svet…

anonym_2cacaa
8. aug 2026

Ja ti rovno napíšem, že posudzujem a odsudzujem. Možno si to môžem dovoliť, pretože som mala naozaj veľmi ťažké detstvo,veľmi veľmi ťažké dospievania a velmi tazky štart do života. Nevidím žiaden dôvod, aby sa niekto stal zlodejom, alkoholikom, alebo prostitútkom. VZDY!!! je možnosť výberu. Nežijeme v Afrike, kde máte od narodenia predurčený biedny život. To že sa niekto stane alkoholikom, k**ou, alebo zlodejom je jeho vlastný výber z rôznych možnosti. Ja som tiež vedela, že z môjho mizerného života sa dostanem len tak, že na začiatok si musím nájsť pracu. Práca mi da peniaze na bývanie, jedlo, zivot. Nič iné v tom nie je. Nemusíte mať ani vysokú školu, musíte mať chuť pracovať. Všetko ostatné su len emotívne kecy a výhovorky prečo nepracovať a poflakovať sa. Spýtaj sa zlodeja, alebo tej chudobnej prostitútky, či by išli pracovať, aby opustili svoj doterajši život. Poviem ti, že na 99,9 % z nich bude pokračovať vo svojej činnosti.

pralinka25
8. aug 2026
@anonym_2cacaa

Ja ti rovno napíšem, že posudzujem a odsudzujem. Možno si to môžem dovoliť, pretože som mala naozaj veľmi ťažké detstvo,veľmi veľmi ťažké dospievania a velmi tazky štart do života. Nevidím žiaden dôvod, aby sa niekto stal zlodejom, alkoholikom, alebo prostitútkom. VZDY!!! je možnosť výberu. Nežijeme v Afrike, kde máte od narodenia predurčený biedny život. To že sa niekto stane alkoholikom, k**ou, alebo zlodejom je jeho vlastný výber z rôznych možnosti. Ja som tiež vedela, že z môjho mizerného života sa dostanem len tak, že na začiatok si musím nájsť pracu. Práca mi da peniaze na bývanie, jedlo, zivot. Nič iné v tom nie je. Nemusíte mať ani vysokú školu, musíte mať chuť pracovať. Všetko ostatné su len emotívne kecy a výhovorky prečo nepracovať a poflakovať sa. Spýtaj sa zlodeja, alebo tej chudobnej prostitútky, či by išli pracovať, aby opustili svoj doterajši život. Poviem ti, že na 99,9 % z nich bude pokračovať vo svojej činnosti.

@anonym_2cacaa mas pravdu v tom ze vzdy je viac moznosti ale druha strana je taka ze nie kazdy ma mentalnu vybavu vidiet to a pochopit. pracujem s takymito ludmi a niekedy je to tazko. oni proste aj ked ich chytis za ruku a ukaazes im to nevedia niektore veci domysliet, natoz aby to sami riesili. mozno keby ich niekto chytil v detstve...

pralinka25
8. aug 2026

a k teme
tieto hypoteticke otazky preco ... strasne su otravne. kazdy ma iny dovod inu mentalnu vybavu. proste preto.
ja nesudim, mam pracu v ktorej som sa kadeco naucila a vselico videla ale ako pisem nie kazdy videl to co ja takze ci niekto sudi alebo nie je na nom a na jeho zivotnych skusenostiach a pohladoch.
toto dumanie preco k nicomu nevedie.

anonym_2cacaa
8. aug 2026
@pralinka25

@anonym_2cacaa mas pravdu v tom ze vzdy je viac moznosti ale druha strana je taka ze nie kazdy ma mentalnu vybavu vidiet to a pochopit. pracujem s takymito ludmi a niekedy je to tazko. oni proste aj ked ich chytis za ruku a ukaazes im to nevedia niektore veci domysliet, natoz aby to sami riesili. mozno keby ich niekto chytil v detstve...

@pralinka25 ak je clovek mentálne znevyhodený, je to o niečom inom. Mna tiež nikto nedržal za ruku. Vedela som, že jediná cesta je praca a zarábať peniaze. Ostatne sa pridruzi. Ide o to, ze tym ludom sa nechce pracovat. Ja ich nelutujem. Nemam preco. Oni si zvolili taku cestu. Poznam tiez takych ludi osobne a viem, ze su si len sami na vine ako ziju.

pralinka25
8. aug 2026
@anonym_2cacaa

@pralinka25 ak je clovek mentálne znevyhodený, je to o niečom inom. Mna tiež nikto nedržal za ruku. Vedela som, že jediná cesta je praca a zarábať peniaze. Ostatne sa pridruzi. Ide o to, ze tym ludom sa nechce pracovat. Ja ich nelutujem. Nemam preco. Oni si zvolili taku cestu. Poznam tiez takych ludi osobne a viem, ze su si len sami na vine ako ziju.

@anonym_2cacaa nie nerozumies mi. nehovorim vyslovene o diagnozach. je to zlozitejsie ako sa zda. malokto je taky ze sa dokaze vymanit z prostredia a ak si to dokazala ty nie je to standard ale si jedna z mala a klobuk dolu o tom ziadna. ale si vynimka. svetla a fakt som za teba moc rada a drzim palce aj do buducna. pre mna je to vzdy ako najst jednorozca (to nemyslim ako vysmech ale uprimne ze je to super)
ale drviva vacsina ked v niecom vyrasta a zije a ma tie vzorce v sebe zazrate nedokaze to inak. su to spravidla generacne vzorce, generacne traumy a to nechce sa pracovat oni ani netusia co to je navyse mozu mat neriesene diagnozy - nechce sa pracovat moze znamenat ze ten clovek ma add, adhd a netusi lebo rodicia neriesili. je nestaly nevie vydrzat ale nikdy s nim nikto nepracoval a miesto zlepsovania sa to vekom zhorsuje mam take dieta. je to drina ale snad v dospelosti z neho nieco bude. ale keby sme sa mu nevenovali na sto pro by to bolo v buducnosti presne take ze pri nicom nevydrzi, neskusi, nebude.

anonym_82821b
8. aug 2026

@anonym_autor Nemám potrebu sa zaoberať tým,prečo je niekto zlodej alebo kurva.Nepotrebujem to k životu,absolútne ma to nezaujíma.

anonym_67dbcf
8. aug 2026

@anonym_autor to moze ospravedlnit aj pedofila ci vraha...tiez to maju "tazke".

anonym_03d9a4
Autor odpoveď zmazal
anonym_03d9a4
8. aug 2026
@anonym_2cacaa

@anonym_2cacaa Ukazujes akurat svoju obmedzenost.

anonym_2cacaa
8. aug 2026
@anonym_03d9a4

@anonym_2cacaa Ukazujes akurat svoju obmedzenost.

@anonym_03d9a4 a ty svoju inteligenciu.😉Zrejme som ti stupla na otlak?

anonym_03d9a4
8. aug 2026
@anonym_2cacaa

@anonym_03d9a4 a ty svoju inteligenciu.😉Zrejme som ti stupla na otlak?

@anonym_2cacaa Tieto reci ako z materskej skolky a samozrejme emotikon, aby si dokazala ako veeeelmi si nad vecou 🙂

bloger
8. aug 2026

@anonym_autor Tak v niečom máš možno pravdu. Nedá sa tak do hlbky rozumieť každému skutku. Boh vidí do srdca. To nikto z ľudí nedokáže. Vníme iba povrchne ľudí. To je možné.

anonym_a7c02f
8. aug 2026

@anonym_autor každý nech žije ako vie, ale bez toho, aby poškodzovali iných. Prostitútka a alkoholik škodia len sebe. Teda ak žijú sami. Ak mňa okradne zlodej, nebudem sa zamýšľať, že mal ťažké detstvo. Kto z nás sa narodil so striebornou lyžičkou v ústach?

anonym_4a0beb
9. aug 2026
@pralinka25

@anonym_2cacaa nie nerozumies mi. nehovorim vyslovene o diagnozach. je to zlozitejsie ako sa zda. malokto je taky ze sa dokaze vymanit z prostredia a ak si to dokazala ty nie je to standard ale si jedna z mala a klobuk dolu o tom ziadna. ale si vynimka. svetla a fakt som za teba moc rada a drzim palce aj do buducna. pre mna je to vzdy ako najst jednorozca (to nemyslim ako vysmech ale uprimne ze je to super)
ale drviva vacsina ked v niecom vyrasta a zije a ma tie vzorce v sebe zazrate nedokaze to inak. su to spravidla generacne vzorce, generacne traumy a to nechce sa pracovat oni ani netusia co to je navyse mozu mat neriesene diagnozy - nechce sa pracovat moze znamenat ze ten clovek ma add, adhd a netusi lebo rodicia neriesili. je nestaly nevie vydrzat ale nikdy s nim nikto nepracoval a miesto zlepsovania sa to vekom zhorsuje mam take dieta. je to drina ale snad v dospelosti z neho nieco bude. ale keby sme sa mu nevenovali na sto pro by to bolo v buducnosti presne take ze pri nicom nevydrzi, neskusi, nebude.

@pralinka25 ja presne viem ako to myslíš. Darmo tu budeš vysvetľovať. Som zástanca toho, že široká verejnosť je aj minimálne vzdelaná v tejto oblasti, nezaujíma sa o širšie súvislosti, ktoré sa navzájom ovplyvňujú. Veľmi plytké reakcie a prvotné odcudzovanie. Dosť často som toho svedkom aj tu.