icon

Máte obavy z osamelosti na staré kolená, ak nemáte dieťa a súrodencov?

Včera o 11:55

Zaujímalo by ma ženy. Ja tiež nemám deti. Som rozvedená. Manžel. Má bil a podvádzal. Deti som nestihla už. A ani iného nemám. No plánujem si najst aspoň druhého muža raz na staree kolena. rodičia pomru raz. Rodičia obaja jedináčik očiach.. Ja jedináčik takže nemám bratrancov sesternice. Budem úplne sama na starosť. Nebojíte sa čo bude? A ešte keď ste chudobné a nebudete mať na starobinec..?

Prosím konštruktívne odpovede

biba_18
Včera o 13:00

@rozculena pôvodne boli v nadpise netere. tak tam

viestta
Včera o 13:01
@anonym_autor

Prosím vas...
Ja som naozaj chcela len aby sa vyjadrili tie ženy ktoré nemajú potomkov. Nie tie ktoré maju.
Aj keď máte dieťa nezaručuje že sa postara áno ale predsa len aspoň niekoho máte predsa len kto možno raz za mesiac zavola aj z USA alebo príde vas navštíviť a bude vas mať kto pochovať.
Nehnuteľnosť ja nemám. Iba dom. Po rodičoch. Ako ratam že raz bude môj a budem v Starobinci ale neviem či za to dožijem keďže neviem koľko tych eur bude. Ale to je jedno. nemám nikoho na svete. Okrem. Rodičov už sú stari pomaly sa po berú. A nemáme fakt nikoho. Trápi má to hrozne. Neviem čo ďalej. Nie som stará mam len 45 ale dieta už mat nebudem. Proste zaujimalo má ako to beriete

@anonym_autor ten rodicovsky dom je nehnutelnost, ktory mozes predata a zabezpecit sa na starobu. To, ze si sama, nemas kamaratky, komunitu, do ktorej patris je asi o tvojom nastaveni. Inac by si sa samoty nebala. Pretoze osamely moze byt aj ten co ma vellku rodinu a aj ten bez rodiny nepocituje samotu ako tazobu. Zacni si budovat kontakty, rob nieco aby si mala okolo seba ludi. Na stare konena zhanat chlapa len kvoli tomu aby si sama nebola nie je ten najlepsi napad, aj ked nevy&lucujem, ze casom najdes spriaznenu dusu.

jamimo
Včera o 13:03

@anonym_autor nemáme deti, nebude ma mať kto opatriť, ani s tým nepočítam, nebojím sa. Máme predstavu o svojej starobe v rôznych scénaroch. Čoho sa skôr bojím, je bezmocnosť, keď aj máš peniaze na luxus DSS, aj tak ťa nechajú naloženú v plienke pol dňa. Tak ale ešte stále tu je možnosť eutanázie pokiaľ je človek pri zmysloch a vybavuje kým je čas. V tom máme jasno.
No a rodiny s deťmi, vnúčatami..? Zabudni. Buď nechcú, nemajú záujem, alebo nemôžu z rôznych dôvodov.

michaela329
Včera o 13:03

@anonym_autor mne dosť dlho hrozilo, že deti mať nebudeme a vieš čo. Ja aj teraz, keď dieťa mám, žijem s tým, že keď už sa nebudem vládať o seba starať, pojdem do zariadenia, kde sa o mňa na starobu postarajú. Nebudem predsa od svojho dieťaťa chcieť, aby mi robil opatrovateľa, má žiť svoj život, mať rodinu, pracovať, cestovať - a ak bude chcieť, prísť aj za mnou. Takže stále je mojím cieľom sporiť na lepšie zariadenie.

viestta
Včera o 13:04
@rozculena

@luccys kde píše autorka o neteriach a synovcoch?

@rozculena pisala o neteriach. Ale deti surodencov mozu byt aj synovci, preto sme to vypichli.

ria_sprout
Včera o 13:05

Ja mám súrodencov a vzťahy sú vlažné, pochybujem že na staré kolená sa budeme objímať a vypĺňať si samotu. Každý má pocit krivdy zo svojho uhla pohľadu. Deti mám ale nespolieham sa že budú vždy pri mne. Mám aj muža, ale kto zaručí že nepríde nejaká lepšia a chapavejsia? Radšej si teda šetrím na ten domov dôchodcov a možno umriem aspoň v čistote. A možno sa ani nedozijem. To je realita života.

liusa82
Včera o 13:06

Vôbec.Ja som tiež jedináčik deti nemám ale z vlastného presvedčenia a ako je aj tu napísane nič by ti nezaručovali ani tie.Mne to bude jedno lebo ja aj samotu zvládam dobre ani vo vzťahu byť nemusim.Keď som tak ok ale svet sa nezrúti keby som aj sama.Ale každý je iný.A to si časom zvykneš vytvoriš svoj akoby harmonogram a potom ťa ten druhý kolkokrát už až otravuje alebo zaťažuje keď je tam nasáčkovaný nonstop.Potom možno na staré kolená tak každý vo svojej domácnosti nech je aby si teda nemala pocit samoty, máš sa na koho obrátiť a zároveň mala svoj priestor😊

luccys
Včera o 13:06
@rozculena

@luccys kde píše autorka o neteriach a synovcoch?

@rozculena Povodny nazov bol "Nemam deti ani netere".

anonym_0bbfc2
Včera o 13:15

Ani so súrodencami to nevyzerá vždy ružovo. Každý sa stará na starosť len o seba.

anonym_4dcd31
Včera o 13:16

Pracovala som v DSS vies koľko pacientov má deti rodinu aj manžela či manželku

anonym_450211
Včera o 13:18

Chápem tvoje obavy a nebudem ťa chlácholiť, že sú neopodstatnené - opodstatnené sú, vidím to i na kolegyni v preddôchodkovom veku. Spomínala, že keď sa náhle po zlomenine stehennej kosti ocitla v nemocnici, nemala ani koho poprosiť, aby jej doniesol zubnú kefku a papuče.

Tuná nejde len o samotu, ale aj o pocit bezradnosti v niektorých situáciách, o vedomie, že sa nemá na koho spoľahnúť, o koho oprieť.

Riešenie?
Asi tušíš sama - snaha o čo najdlhšiu sebestačnosť, aj keď sa to ľahko povie. a ťažko realizuje, najmä vo vyššom veku.

biba_18
Včera o 13:19

@anonym_4dcd31 koľko? moja mama je v dss dobrovolne, z vlastnej vôle, s našou finančnou pomocou a sme v pravidelnom kontakte... a tak by to malo byť, aby dss boli dostupné aj pre osamelých, nie iba pre odkázaných ...

biba_18
Včera o 13:21

@anonym_450211 presne pre toto je dobré, aby ľudia pestovali dobré vzťahy - s rodinou, s priateľmi, s kolegami, so susedmi ...

sima234
Včera o 13:26

Aký zmysel má sa zamýšľať nad niečím, čoho ani neviem, či sa dožijem.

bolarazjedna
Včera o 13:27
@anonym_autor

Prosím vas...
Ja som naozaj chcela len aby sa vyjadrili tie ženy ktoré nemajú potomkov. Nie tie ktoré maju.
Aj keď máte dieťa nezaručuje že sa postara áno ale predsa len aspoň niekoho máte predsa len kto možno raz za mesiac zavola aj z USA alebo príde vas navštíviť a bude vas mať kto pochovať.
Nehnuteľnosť ja nemám. Iba dom. Po rodičoch. Ako ratam že raz bude môj a budem v Starobinci ale neviem či za to dožijem keďže neviem koľko tych eur bude. Ale to je jedno. nemám nikoho na svete. Okrem. Rodičov už sú stari pomaly sa po berú. A nemáme fakt nikoho. Trápi má to hrozne. Neviem čo ďalej. Nie som stará mam len 45 ale dieta už mat nebudem. Proste zaujimalo má ako to beriete

@anonym_autor autorka, my sme mali susedku, ktorá pôvodne žila s manželom a po 40tke mali 1 dcéru s Downovym syndrómom. Manzel zomrel a potom aj dcéra, cca mala 75rokiv, keď ostala sama. Mala síce synovcov, ktorí ju navštevovali 1x do mesiaca zo susedného štátu, ale skôr štýlom, že ona navarila a oni to prišli zjesť. Potom sa aj rozhadali. Myslím, že čakali, že jej dom zdedia. Nakoniec asi 2-3roky pred smrťou sa dohodla so susedku oproti (ta mala vtedy 30, 1 malú dcéru, druhé čakala), že ju do opatruje a dom predpísala na ňu. Takže ona k nej chodievala, urobila jej nákup, upratovanie, teta sa tešila z "vnúčat". Aj moja mama ju chodila občas pozrieť, aj ja, nosili sme jej zákusky, dokonca ju pozvala aj k stedremu stolu, aby nebola sama.
Čiže pestuj vzťahy.
Inak všetci máme obavy - my s deťmi napr to, aby sme ich v zdraví vychovali (v poslednej dobe toľko mladých žien zomrelo v mojom okolí s malými deťmi, že mam z toho niekedy úzkosť). Viem, že tvoje obavy zo staroby za to nebudú menšie, ibaže ten život je aj tak nevyspytateľný, nikdy nebudeme mat istotu, čo bude.

truthy
Včera o 13:47

tak toto ma veru este nanapadlo, ale teraz viem, co sa mi bude najblizsie snivat 😲

anonym_e503e3
Včera o 13:53

ja dieta mam,ale aj tak uz viem ze budem osamela... zijem daleko od rodiny v zahranici bez kamaratov..mam len tych v praci ale nie mimo nej .. dietatu nebudem moct byt na krku stale a raz proste odide.. plus som povaha,co nevydrzi v spolocnosti dlho a mam radsej samotu .. ci mi to bude na stare kolena vadit netusim-co pride to bude... mozno sa zamilujem (ppochybujem) a mozno sa ani staroby nedozijem ..alebo skoncim v domove a najdem svarneho dedka a budeme si hrkutat pri vymene plienok ..

anonym_cdea5c
Včera o 13:54
@anonym_autor

Prosím vas...

@anonym_autor iba dom? To by som skakala od radosti. Vraj nemám nehnutelnosti🤦‍♀️

anonym_b5cc4f
Včera o 13:57
@anonym_4dcd31

Pracovala som v DSS vies koľko pacientov má deti rodinu aj manžela či manželku

@anonym_4dcd31 Aj moja babka bola dobrovoľne. Jej sa tam páčilo, stále hovorila je ako v hoteli, má kamošky, all inclusive, jednoizbový byt, tv, kuchynka, kupeľňa. Ani za svet nechcela ostať v dome a ani s deťmi lebo každí má svoj život.

zorienka28
Včera o 13:59

@anonym_autor Nebojim sa toho vobec. Mam 35 rokov a robim vsetko preto, aby som sa na starobu mala dobre. Vybudovat si zazemie a zdroje prijmov je podla mna ovela lepsia poistka na stare kolena, ako spoliehat sa na dochodok a deti.

anonym_d9bb44
Včera o 14:06

Ja deti nemam, ani mat nebudem vzhladom k mojmu veku. Nerobim z toho tragediu a nerutim sa, ze co so mnou bude o 20-30 rokov. Lebo to nevie nikto. Mam jedneho surodenca, vychadzame spolu len preto, ze musime. Nemame nic spolocne, ani sme nikdy nemali. Ani ako deti, ani v dospelosti. Predpokladam,ze po smrti rodicov (mame uz len jedneho) sa uz bavit nebudeme vobec.
Napisem sem, co riesi teraz jeden moj znamy, je to 50-tnik, slobodny a bezdetny. Jeho mama zije momentalne v zariadeni, kedze sa nevie sama o seba postarat a jeho surodenci davaju od toho ruky prec. My mame rodiny, my sa starat nemozeme. Pritom ked zila v dome v ich blizkosti, tak aj vtedy to bolo take, ze nech sa stara ten, co je slobodny. On zije 2 hodiny cesty autom odtial, oni to mali 10 minut peso alebo 5 minut na bicykli. Nie, dovidenia, nech sa on stara. Vybavil jej teda zariadenie, lebo bolo pre neho neunosne, chodit kazdy vikend v piatok utekat z roboty, ist dve hodiny autom a byt s mamou do nedele vecera , aby nebola sama. Alebo z roboty, ze jej je zle, tak on si urychlene berie dovolenku a ide. Najvacsi problem je ten, ze jej treba doplacat a tiez platit reziu domu, oni nedavaju ani cent, lebo "my mame rodiny". Doplatok je maly, vacsia suma su poplatky za dom. Tento moj znamy je lakomy, cize velmi velmi preratava, ze ako sa mu zmensia uspory. Ze si vsetko pise, ked mama zomrie, ze to bude po surodencoch chciet kvazi zaplatit. Ci si pomoze neviem, ale napriek tomu, ze niekto ma surodencov, tak sa nemusia oni hrnut do starostlivosti o rodica, ked to potrebuje.

zuzana76
Včera o 14:12
@luccys

@viestta Vtipne je, ze napisala len "netere". Nie synovci. Lebo vsak starat sa o rodinu musi vzdy len zena😏

@luccys nieco zmenila? ja tam nevidim ziadne netere

ivik4
Včera o 14:38

Nemas nehnutelnosti LEN dom po rodicoch ? Tak nepis ze nemas nehnutelnosti

evkatk
Včera o 14:44

Ak rodič deti dobre vychová, potom deti sú zárukou v starobe. Ale každý si musí uvedomiť, že náklady v starobe na život sú vyššie, lieky, pomôcky,... Preto musí už počas aktívneho života robiť všetko pre získanie čo najvyššieho platu, aby odvody do poisťovne zabezpečili dobrý dôchodok, ktorý dnes sa môže pohybovať bežne cez 2000 Eur, čo je pre samostatnú osobu dosť. Spoliehať sa na príspevok detí je vrcholne sebecké, veď aj ich rodiny peniaze potrebujú. Tak isto je možné zabezpečiť dobrý dôchodok prácou v dôchodkovom veku na percentá bez poberanie dôchodku. Za 6 takýchto rokov môže dôchodok stúpnuť o 500 - 700 Eur. Napriek tomu rodič pomoc dieťaťa potrebuje pri ťažších domácich prácach, nákupoch, vození po vyšetreniach. Je to bez detí veľmi ťažké. Človek si občas v starobe uvedomí, že niekedy by sa zišlo aj 10 detí.

gala79
Včera o 14:48

deti urcite nie su zaruka, ze na "stare kolena" neostanem sama... kto vie, kde sa usadia, v inej karjine/ inom kontinente... skor to riesit racionalne.. ked ma clovek este sily & "cistu hlavu" popozerat sa po nejakych alternativach ( domov dochodcov, nejake rezidencie pre seniorov, opatera doma atd..kazdy podla moznosti) deti su mozno bonus ze pomozu , ale urcite nie zaruka....

anonym_e854c2
Včera o 14:50
@evkatk

Ak rodič deti dobre vychová, potom deti sú zárukou v starobe. Ale každý si musí uvedomiť, že náklady v starobe na život sú vyššie, lieky, pomôcky,... Preto musí už počas aktívneho života robiť všetko pre získanie čo najvyššieho platu, aby odvody do poisťovne zabezpečili dobrý dôchodok, ktorý dnes sa môže pohybovať bežne cez 2000 Eur, čo je pre samostatnú osobu dosť. Spoliehať sa na príspevok detí je vrcholne sebecké, veď aj ich rodiny peniaze potrebujú. Tak isto je možné zabezpečiť dobrý dôchodok prácou v dôchodkovom veku na percentá bez poberanie dôchodku. Za 6 takýchto rokov môže dôchodok stúpnuť o 500 - 700 Eur. Napriek tomu rodič pomoc dieťaťa potrebuje pri ťažších domácich prácach, nákupoch, vození po vyšetreniach. Je to bez detí veľmi ťažké. Človek si občas v starobe uvedomí, že niekedy by sa zišlo aj 10 detí.

@evkatk vobec si nemyslim ze dobra vychova je "zaruka" deti v starobe

crazy_cat_lady
Včera o 14:51

Ak rodic dobre vychova, tak deti su zarukou?? A ako si tu pomoc predstavujes? Ked napriklad maju tvoje deti vlastne rodiny, hypoteky atd.. takze ak ti financne alebo inak nepomozu, lebo to nie je proste v ich moznostiach, tak su zle vychovane? 🤦

anonym_47531d
Včera o 14:52

Ano, bojim sa. Nemam ani deti ani synovcov/netere. Ale! Bezdetnych bude pribudat a vela z nich si vytvara svoje komunity. Skus si vyhladat na google anglicanku Jody Day, pripadne jej knihu. Ona je nedobrovolne bezdetna a je z nej teraz aktivistka bezdetnych zien. Citam teraz jej knihu a je to zaujimave citanie. Ma tam veci o tom ako si naplanovat starobu ako bezdetna, napr.si vytvorit skupinu bezdetnych zien rozneho veku, ktore ziju v tvojom blizsom okoli, ktore sa spriatelia a maju medzi sebou dohodu, ze ked jedna z nich na starobu ochorie/ostatne sa o nu postaraju. Treba mat taketo 'sesterstva' so zenami mladsimi aj starsimi od nas. Detaily este presne neviem lebo som sa na tu kapitolu zatial nedostala ☺️
Kazdopadne. Je dobre planovat buducnost a zaroven zit v pritomnosti. Zit naplno tu a teraz lebo tej samoty na starobu sa nemusis vobec dozit. Ale ja ta chapem, very mi.
Ja rozmyslam, ze si dam na facebookovu skupinu mojho mesta oznam, ze zakladam skupinu bezdetnych zien a budeme spolu chodit na tury, do kina, kavu atd. Zatial som na to nenabrala odvahu ale chystam sa. V susednom velkomeste uz taka funguje a robia tam rozne akcie niekolko krat do mesiaca. Bola by si prekvapena, kolko bezdetnych zien mas v okoli, vela z nich sa za to hanbi/ nie je a tym stotoznena a tak sa tym nechvalia.
Ako bezdetna si musis sama vytvorit svoju komunitu, inak to nepojde. Ludia ktori maju deti a hovoria, ze neocakavaju, ze sa o tie deti postaraju na starobu, asi nechapu presne o com hovoris. Nikto necaka, ze im ich dieta bude utierat zadok a menit plienky. To ide o taku tu predstavu, ze ak sa nestane ziadna tragedia, a ak clovek nebude uplne toxicky rodic, tak to dieta s nimi bude mat nejaky vztah na starobu. Obcas mu zavolat, obcas ho navstivi, je tam nejaka laska. My co deti nemame a mame velmi malu rodinu, musime ten strach zo staroby poriadne spracovat a prist s planom B. Ja mam 41 rokov a zacinam na tom plane B pracovat.

anonym_2d614e
Včera o 15:15

@anonym_autor o chvilu tu máme 3 svetovu takže toto ťa naozaj trápiť nemusí..

anonym_e364fa
Včera o 15:18

Treba si šetriť
Si ešte dosť mladá aby si sa takto bála, že to neutiahnes
A keď tvoj strach je dostatočne veľký,tak určite ta prijme aby si zamakala na bezproblemovejsiu starobu
Keďže deti, muža nemáš,tak môžeš šetriť vo veľkom