Máte obavy z osamelosti na staré kolená, ak nemáte dieťa a súrodencov?
Zaujímalo by ma ženy. Ja tiež nemám deti. Som rozvedená. Manžel. Má bil a podvádzal. Deti som nestihla už. A ani iného nemám. No plánujem si najst aspoň druhého muža raz na staree kolena. rodičia pomru raz. Rodičia obaja jedináčik očiach.. Ja jedináčik takže nemám bratrancov sesternice. Budem úplne sama na starosť. Nebojíte sa čo bude? A ešte keď ste chudobné a nebudete mať na starobinec..?
Prosím konštruktívne odpovede
@muzula Uplne to iste si myslim. Deti nech maju svoje zivoty, starosti budu mat vyse hlavy urcite, nie sa este trapit s rodicmi. Ja absolutne nechcem, aby mali akykolvek pocit viny, ked raz budem sama. Ak budu pri mne blizko, nech su. Ak maju kvoli tomu obetovat svoje zivoty, tak to nie.
@charaka Ale je rozdiel,ked vies,ze ti obcas niekto zavola,posle fotky ako ked sedis doma sama a nemas ani komu zavolat. Chapem,co mysli. Ostat uplne sam na svete je tazke. Mas sice priatelov,ale kazdy ma svoje rodiny,svoje starosti.
@anonym_autor najdi si starsie temy. Rodic na vychode v zapadnutej dedine, dieta jedinacik v zahranici, plati 2 opatrovatelky, ktore sa tam striedaju. Dalej pisala cerstvo vdova, ze je sama, ma 3deti v zahranici a vnucata ani poriadne nepozna, lebo je to daleko(USA...) Viacero tem tu bolo takych, cize co tym chcem povedat, ze ked mas dieta/deti neznamena ze budu poruke a doopatruju ta.
Zeny, len tak sa zamyslam, kedze vsetky hufne planujeme na stare kolena ist do zariadenia, do akych prosim vas? Uz teraz je v mnohych DSS velky nedostatok miest a lepsie to nebude.
@anonym_autor A riteľstvá s inými ľudmi nebuduješ, neudržiavaš. U nás takto žili osamelí a dali sa dokopy. A vzhľadom na aktuálnu situáciu zrejme hodne dôchodcov bude do budúcna uvažovať o tom ako si nájdu kamarátku, kamaráta a budú bývať v jednej nehnuteľnosti. Tie dôchodky nám rozhodne neumožnia, aby sme si po samom žili v jednej nehnuteľnosti.
Tie hrdinské predsavzatia, ktoré mnohí z nás majú v strede produktívneho života (že deťom nebudeme na obtiaž a v postproduktívnom veku sa ohľaduplne voči potomstvu "upraceme" do nejakého DSS) sa potom v mnohých prípadoch (ak nebudeme sebestační) zmenia na tichý pocit krivdy a uboleného srdca.
Naozaj - teraz predikovať, ako sa raz zachováme, je smiešne a neprezieravé. A vyššie spomenuté predsavzatia sa neraz vypomstia.
@tululu nechaju nas umriet na ulici? ci zhnit doma?
@zuzana76 myslis,ze teraz stat trapi, ak senior nema miesto? momentalne je to ako s nejakymi skolkami,kapacita nepusti a v istych oblastiach proste miesta nemas a pribuzni sa staraju, ako sa da.ak nejaki pribuzni su... ale to je jedno, mna osobne viac desi predstava byt odkazana na "stat", lebo to je proste masineria, ktora skor nefunguje,ako funguje a v case neistoty a nedostatku ma stary clovek pre stat hodnotu asi ako stare topanky. a to urcite nechcem, aby som ostala na krku detom, viem ake je to namahave, mame cerstve skusenosti z prvej ruky... na druhej strane pomoct so starostlivostou o rodicov a starych rodicov,hoci aj umiestnenim do dobreho zariadenia a navstevami, opatrovatelkou alebo inak je proste sucast kolobehu zivota.
@zuzana76 myslis,ze teraz stat trapi, ak senior nema miesto? momentalne je to ako s nejakymi skolkami,kapacita nepusti a v istych oblastiach proste miesta nemas a pribuzni sa staraju, ako sa da.ak nejaki pribuzni su... ale to je jedno, mna osobne viac desi predstava byt odkazana na "stat", lebo to je proste masineria, ktora skor nefunguje,ako funguje a v case neistoty a nedostatku ma stary clovek pre stat hodnotu asi ako stare topanky. a to urcite nechcem, aby som ostala na krku detom, viem ake je to namahave, mame cerstve skusenosti z prvej ruky... na druhej strane pomoct so starostlivostou o rodicov a starych rodicov,hoci aj umiestnenim do dobreho zariadenia a navstevami, opatrovatelkou alebo inak je proste sucast kolobehu zivota.
@tululu ved ja tak isto, my sa starame a este asi aj dlho budeme, ale moja generacia uz nebude mat tolko deti, alebo odidu inam zit, tak o nas sa niekto bude musiet postarat, alebo nasetrit tolko, aby som si vedela platit opatrovatelku
Tie hrdinské predsavzatia, ktoré mnohí z nás majú v strede produktívneho života (že deťom nebudeme na obtiaž a v postproduktívnom veku sa ohľaduplne voči potomstvu "upraceme" do nejakého DSS) sa potom v mnohých prípadoch (ak nebudeme sebestační) zmenia na tichý pocit krivdy a uboleného srdca.
Naozaj - teraz predikovať, ako sa raz zachováme, je smiešne a neprezieravé. A vyššie spomenuté predsavzatia sa neraz vypomstia.
@tululu ja len ze, osameleho cloveka bude musiet mesto riesit, ak bude nevladny a nahlasia ho, tak ho nemozu nechat umriet, ked ten clovek nebude nikoho mat
@anonym_450211 ale to bude fakt, ved mnohi mladi pojdu studovat do zahranicia, ja to tiez beriem, akoby som bola bezdetna, ze s detmi nepocitam a chcem sa zabezpecit ja sama dopredu.
@tululu ved ja tak isto, my sa starame a este asi aj dlho budeme, ale moja generacia uz nebude mat tolko deti, alebo odidu inam zit, tak o nas sa niekto bude musiet postarat, alebo nasetrit tolko, aby som si vedela platit opatrovatelku
@zuzana76 tak urcite to bude zaujimave. strieborna ekonomika je nieco, s cim treba pocitat, pri nasom demografickom vyvoji.ak sa aj sukromny sektor pripravi, nie kazdy na to ma a stat proste spi ako vzdy a zobudi sa,az ked problem hori. ja sa len obavam ,ze "na stare kolena sa upracem do slusneho zariadenia" nebude take jednoduche, ako by sme dufali.
@anonym_autor Ahoj, moj manzel ma kolegynu, ktora je sama. Myslim tak, nema muza,deti, bez rodicov, rodicia jedinacikovia. Za 2 roky ide do dochodku, dokonca ked zomrie, nebude mat kto po nej dedit - prepadne to štátu (ona to rozpravala v ich robote). Cely zivot cestovala, ma precestovany naozaj cely svet. Na sviatky je sama, aj na vianoce...ona je ze pozitivny clovek. Ma nasetrene ale. Byt mala po rodicoch, to si kupovat nemusela. Prerobila kupelku, keby v buducnosti nie tak vladala. Ma taky okruh priatelov, doma nesedi, chodia kade tade. Ona tak raz spominala, ze ked bude zle, pojde do domova. Ze ma nato nasetrené. Ale zas toto je taka tema, to sa tak raz rozrozpravala mojmu muzovi....
Ja som na tom podobne ako ty, akurát mladšia. Deti nemám ani mať nebudem, chlapa tiež nie. Rodina sme boli malá (ja, rodičia a 3ks starých rodičov. To bol najvyšší počet, čo som mala ako decko). Človek by povedal že aspoň finančne to je fajn, lebo veď 3 byty. Ale byty po starých rodičoch predali rodičia a prehajdákali, narobili dlhy... tiež sa boli zdravotného stavu a prípadne nedostatku peňazí na nejaký ústav. Chvíľu vydržím z predaju bytu, len tie zariadenia sú tak drahé.... zdravotná starostlivosť je už drahá. Neviem ako to bude keď sa ma to bude reálne týkať a bojím sa, že prepálim tie peniaze pomerne rýchlo. Teraz tu šušním nejakú sumu, ktorá bude mať o 20 rokov polovičnú hodnotu.
Áno áno, na deti sa nedá spoľahnúť, nie sú to otroci... jasne že nie, ale človek má aspoň -nejakú- oporu. Ináč povedané: ak by na to došlo, tak si nemám od koho ani 10€ požičať.
Ja dúfam že ostanem mobilná až do smrti a dúfam že nebudem žiť tak dlho ako moji starý rodičia. Jednoducho si nemôžem dovoliť žiť tak dlho a v takom stave.
Ak by mi náhodou začalo fakt zatekať do topánok... tak sa asi budem musieť odpraviť sama. Beriem to ako jednu z možností, keďže dôchodok bude malý, ak vôbec nejaký, za všetko sa platí šialené peniaze a je ťažké sa vôbec do nejakého zariadenia umiestniť.
Nikto tu nechce pomoc od deti.Myslite ze do zariadenia sa dostanete behom tyzdna?Cakacie doby su aj 3 roky.Cize ked vas postihne nieco necakane kto vam ma pomoct ked nie deti?Ked nebudete vladat ist k lekarovi,nakupit,vybavit.Ci budete lezat v posteli a cakat kedy sa vam ozvu zo zariadenia,a vy nebudete chciet tri roky pomoc od chudat deti,ktore doma zivite do tridsiatky,date im prve posledne,ale poziadat ich o pomoc to nie...
Nikto tu nechce pomoc od deti.Myslite ze do zariadenia sa dostanete behom tyzdna?Cakacie doby su aj 3 roky.Cize ked vas postihne nieco necakane kto vam ma pomoct ked nie deti?Ked nebudete vladat ist k lekarovi,nakupit,vybavit.Ci budete lezat v posteli a cakat kedy sa vam ozvu zo zariadenia,a vy nebudete chciet tri roky pomoc od chudat deti,ktore doma zivite do tridsiatky,date im prve posledne,ale poziadat ich o pomoc to nie...
@anonym_c44156 neviem ako to bude, ked budem stara, ale moj syn zahlasil, ze sa mu pozdava Novy Zeland alebo Svedsko, takze asi odide prec, mladsi uvidime, takze sa mozno nebudem mat na koho spolahnut. Ale ano, je mi proti srsti zneuzivat deti, treba sa financne pripravit, nech si mozem platit opatrovatelku.
Ja som mala spoluziacku ako ty, jej rodina bola jej matka. Otec neznamy, tefa nejak ju po porode vyplatil s tym, ze viac ho nevyhlada, krute, ale naucili sa s tym zit. No a tato Bea si vytycila jediny ciel, mat deti. Porodila ich 7 a 2 neprezili do 3.rokov. U teba uz je neskoro, sama tvrdis, len ma udivuje, ze si nezmyslala podobne. Aj reziser Klein, ktoremu nemcuri vyvrazdili vsetko pribuzenstvo mal deti velmi skoro a prioritne. Ty uz len dufaj, ze v starobe - nie starosti, ako pises, natrafis na ludskych ludi... 🥀
Som sama a pochybujem, že sa min podari mať deti a muža, ale desim sa toho… robím v zdravotníctve a vidím, aké ťažké to majú bezdetni starí ľudia …nie je sa poriadne na koho obrátiť, ak napr 80-ročnú donedávna čipernu ženu napr zrazí auto alebo dostane cievnu príhodu a zrazu všetko vybavovať, pomáhať pri rehabilitácii, doniesť osobne veci a pod….
Som sama a pochybujem, že sa min podari mať deti a muža, ale desim sa toho… robím v zdravotníctve a vidím, aké ťažké to majú bezdetni starí ľudia …nie je sa poriadne na koho obrátiť, ak napr 80-ročnú donedávna čipernu ženu napr zrazí auto alebo dostane cievnu príhodu a zrazu všetko vybavovať, pomáhať pri rehabilitácii, doniesť osobne veci a pod….
@anonym_30985c nerátam s tým, že sa dožijem 80 rokov..v dnešnej dobe a hlavne pri tom, čo sa deje vo svete nikto nevie, čo bude o 5-10 rokov nie o 40.
@anonym_autor som na tom ako ty.....ja mám síce sestru a dve netere,ale nepredpokladám,že sa budú o mňa starať....
@rozculena aspoň mas niekoho. Niekoho. Nie ja čo nebudem mať živú dušu na svete
@anonym_30985c však práve to sa pýtam a to vravim. Že nebude sa mať kto starať keď ochoriem ako a tak podobne kto sa postara neviem . Na oaptrovatelku asi peniaze mať nebudem takže neviem
@anonym_c44156 presne tohto sa obavam. Že keď nebude deti. Tak čo potom. Kto pomôže nákup donesie vybaví lekars zajde k lekárovi so mnou neviem prostre. Nechcem si to ani predstaviť. Mam z toho strašne stresy. Keď budrm 70 ročná chorá so zápalom. Pľúc doma ležať kto mí tvaru operiet postara sa o mňa neveem desim sa toho
Ja som na tom podobne ako ty, akurát mladšia. Deti nemám ani mať nebudem, chlapa tiež nie. Rodina sme boli malá (ja, rodičia a 3ks starých rodičov. To bol najvyšší počet, čo som mala ako decko). Človek by povedal že aspoň finančne to je fajn, lebo veď 3 byty. Ale byty po starých rodičoch predali rodičia a prehajdákali, narobili dlhy... tiež sa boli zdravotného stavu a prípadne nedostatku peňazí na nejaký ústav. Chvíľu vydržím z predaju bytu, len tie zariadenia sú tak drahé.... zdravotná starostlivosť je už drahá. Neviem ako to bude keď sa ma to bude reálne týkať a bojím sa, že prepálim tie peniaze pomerne rýchlo. Teraz tu šušním nejakú sumu, ktorá bude mať o 20 rokov polovičnú hodnotu.
Áno áno, na deti sa nedá spoľahnúť, nie sú to otroci... jasne že nie, ale človek má aspoň -nejakú- oporu. Ináč povedané: ak by na to došlo, tak si nemám od koho ani 10€ požičať.
Ja dúfam že ostanem mobilná až do smrti a dúfam že nebudem žiť tak dlho ako moji starý rodičia. Jednoducho si nemôžem dovoliť žiť tak dlho a v takom stave.
Ak by mi náhodou začalo fakt zatekať do topánok... tak sa asi budem musieť odpraviť sama. Beriem to ako jednu z možností, keďže dôchodok bude malý, ak vôbec nejaký, za všetko sa platí šialené peniaze a je ťažké sa vôbec do nejakého zariadenia umiestniť.
@anonym_405436 Bože presne ako ty.. Len rodocia a traja starí rodičia. Všetci sa po brali. Mama žije. Ale prehajdaka to po starkyxh. Neviem po rodičoch mí. Možno ostane dom. Ale to nie som si ista. Ktovie ako to bude. Ale desim sa toho. Dôchodky malé a čo Potom bude neviem.
@tululu ja len ze, osameleho cloveka bude musiet mesto riesit, ak bude nevladny a nahlasia ho, tak ho nemozu nechat umriet, ked ten clovek nebude nikoho mat
@anonym_450211 ale to bude fakt, ved mnohi mladi pojdu studovat do zahranicia, ja to tiez beriem, akoby som bola bezdetna, ze s detmi nepocitam a chcem sa zabezpecit ja sama dopredu.
@zuzana76 myslíš že to tak bude fungovať že sa mesto postara a nenechá nás zomrieť ?
Ano, bojim sa. Nemam ani deti ani synovcov/netere. Ale! Bezdetnych bude pribudat a vela z nich si vytvara svoje komunity. Skus si vyhladat na google anglicanku Jody Day, pripadne jej knihu. Ona je nedobrovolne bezdetna a je z nej teraz aktivistka bezdetnych zien. Citam teraz jej knihu a je to zaujimave citanie. Ma tam veci o tom ako si naplanovat starobu ako bezdetna, napr.si vytvorit skupinu bezdetnych zien rozneho veku, ktore ziju v tvojom blizsom okoli, ktore sa spriatelia a maju medzi sebou dohodu, ze ked jedna z nich na starobu ochorie/ostatne sa o nu postaraju. Treba mat taketo 'sesterstva' so zenami mladsimi aj starsimi od nas. Detaily este presne neviem lebo som sa na tu kapitolu zatial nedostala ☺️
Kazdopadne. Je dobre planovat buducnost a zaroven zit v pritomnosti. Zit naplno tu a teraz lebo tej samoty na starobu sa nemusis vobec dozit. Ale ja ta chapem, very mi.
Ja rozmyslam, ze si dam na facebookovu skupinu mojho mesta oznam, ze zakladam skupinu bezdetnych zien a budeme spolu chodit na tury, do kina, kavu atd. Zatial som na to nenabrala odvahu ale chystam sa. V susednom velkomeste uz taka funguje a robia tam rozne akcie niekolko krat do mesiaca. Bola by si prekvapena, kolko bezdetnych zien mas v okoli, vela z nich sa za to hanbi/ nie je a tym stotoznena a tak sa tym nechvalia.
Ako bezdetna si musis sama vytvorit svoju komunitu, inak to nepojde. Ludia ktori maju deti a hovoria, ze neocakavaju, ze sa o tie deti postaraju na starobu, asi nechapu presne o com hovoris. Nikto necaka, ze im ich dieta bude utierat zadok a menit plienky. To ide o taku tu predstavu, ze ak sa nestane ziadna tragedia, a ak clovek nebude uplne toxicky rodic, tak to dieta s nimi bude mat nejaky vztah na starobu. Obcas mu zavolat, obcas ho navstivi, je tam nejaka laska. My co deti nemame a mame velmi malu rodinu, musime ten strach zo staroby poriadne spracovat a prist s planom B. Ja mam 41 rokov a zacinam na tom plane B pracovat.
@anonym_47531d toto aj mne uz dávnejšie napadlo ale neviem v mojom okolí sú všetky vydaté ženy s deťmi v susedstve a tak
@tululu nechaju nas umriet na ulici? ci zhnit doma?
@zuzana76 kto sa má postarať? mesto? štát? Keď nebudeš mať príbuzných kto ťa nahlási, že potrebuješ pomoc? Susedia ti budú vybavovať? Nie, Pokiaľ nebudeš mať financie na súkromné domovy tak sa na teba každý vykašle, ani mesto ani štát nepohne prstom aby ti zaobstarali starostlivosť. Ak nebudeš mať na platenie, nevezmú ťa do domova, ak budeš mať malý dôchodok na byt, vyhodia ťa. Každý sa stará sám o seba. Iste je zopár organizácii na báze dobrovoľníctva a pomoci ale veď aj z nemocníc vyhadzujú ľudí čím skôr aby uvoľnili miesto. Opatrovateľky mesto tiež prideľuje. Náš známy vybavoval mame domov a bol na čísle 387 v poradovníku. Takže asi tak.

ja sice deti mam, dve, ale tento pristup mi je cudzi (mat deti kvoli tomu, aby som mal na starobu otroka, co sa o mna bude starat). Snazim sa to zariadit si tak, aby sa o mna starali v zariadeni na to urcenom, ak ten cas pride. Deti budu mat svoje vlastne rodiny a problemy. Pride mi to dost sebecke, mat taketo nastavenie.
@muzula Uplne to iste si myslim. Deti nech maju svoje zivoty, starosti budu mat vyse hlavy urcite, nie sa este trapit s rodicmi. Ja absolutne nechcem, aby mali akykolvek pocit viny, ked raz budem sama. Ak budu pri mne blizko, nech su. Ak maju kvoli tomu obetovat svoje zivoty, tak to nie.