Máte pocit, že sa ľudia na Slovensku uzatvárajú?
Toto je skôr otázka na ženy, ktoré žijú ďaleko od svojich zakladných rodín (myslím tak minimálne 30km), jednoducho nie sú v dennom kontakte s rodičmi, súrodencami a majú už svoju rodinu. Nemáte pocit, že na Slovensku sme dosť zošnurovaní, čo sa týka spoločenského života, aktívneho utvárania komunít, vzťahov, ktoré nie sú založené na rodinných, pracovných vzťahoch. Ľudia sa uzatvárajú, neutvarajú vedome nové spoločenské väzby (lebo človek je jednoducho spoločenský tvor). Každý uteká domov, zatvorí sa medzi štyri steny, a nechce mať s nikým nič (ak nie je z našej dediny alebo rodina). Žila som aj vo väčšom meste, v menšom, pracujem na dedine... ale ja tie rozdiely v myslení teda nevidím. Akú máte skúsenosť? Ja osobne som dokonca introvert. Ale uvedomujem si, že vzťahy treba vedome utvárať aj mimo rodinu. Potom človek skončí na dôchodku kdesi sám zatvorený a fňuká nad životom. Žijem v inej časti Slovenska, kde nikdy ľudia nemali núdzu o prácu. Preto si mohli dovoliť ostať žiť tam, kde sa narodili, kde majú rodinu. Dnes sa ma (napriek všetkému) dotklo, keď mi známa povedala že "ona by od rodiny nemohla odísť. Že potrebuje zázemie, nemá rada zmenu". Akoby my z hladových dolín sme po samote v cudzom svete a odlúčení od rodiny priam túžili 🫤 Niekedy, keď sa s takýmito ľuďmi snažím nejako udržiavať väzby, aj keď vlastne nemáme veľa spoločného ale snažím sa byť milá, príde mi, že zbytočne mrhám časom a ona to berie ako samozrejmosť. Snažím sa byť jednoducho milá. Často narážam na to, že musim vynaložiť väčšie úsilie dať ľudí do kopy, stretnúť sa... Najskôr sa okúňajú, vyhovárajú a nakoniec sú všetci spokojní a ako dobre si to vymyslela. A zase zalezú do brlohov a ak niečo vymyslím, takto sa zvezú. Už ma to ale prestáva baviť 🫤 Mám pocit že sme tu takí zakapaní na tomto našom Slovensku
@anonym_c01a05 žeby sa porozprávali? Tak ako to robíme teraz tu? 😏 Vieš, väčšina reakcií bola, že nikoho nepotrebujete. A prečo ste potom na MK? Sociálne siete sa prečo volajú sociálne? 😏 Jednoducho presne to, čo ľudia kedysi robili reálne, vonku, dnes žijú virtuálne. Rozprávajú, radia si, podporuju sa a áno aj kydajú a ohovárajú. Choré je že TOTO príde každému normálne, a spýtať sa kolegu len tak, ako sa má, či ten jeho syn už zmaturoval, čo kolegyňa robila včera na večeru... to nám príde choré
@anonym_autor no to je jed oduche. Aj tu sa zapajam, len ak ma to zaujme a "nerozpravam" sa o nejakej teme, kde mi to je jedno, alebo ma to nebavi... viem si vybrat, kde sa zapojim... tak ako v realnom zivote... ak by som sa teperil medzi ludi, ktori mozu vytiahnut mudrosti vysokej skoly zivota napriklad, naco by som sa tam trapil? Moj cas je to najdrahsie co mam a velmi si rozmyslim, s kym ho stravim... nerozdavam ho len tak zadarmo...
@xckaretxxx a čo je zle na vysokých platoch?
@aurora33 ona napisala ploty, nie platy... ale to je taky nejaky mytus... ze "pristahovalci stavaju vysoke ploty, kdezto original elfici dedincania ziju ruka v ruke s ostatnymi... nemam to rad, lebo staci pozriet tradicne dedinske baraky (nie kocky zo 60tych rokov) a kazdy mal mur a tsku tu hnedu alebo zelenu branu... stare sedliacke domy sa dali zatvorit cele ako mensia pevnost... takze to je taky narativ, co kazdy druhy radoby original dedincan vytahuje, ale je to kravina...
@anonym_6c30b1 Ani ja sa "nekamoškujem" s prisťahovalcami. Mám na nich svoj názor a ďakujem. Prisťahovalca max pozdravím.
@anonym_5c2900 preco?
Ja žijem úplne na opačnom konci Slovenska než som sa narodila.Bývame na dedine nejakych 8rokov.Keď som mala malu dcéru byvali sme v meste a bola som snou každý deň na ihrisku kde chodili aj mamičky s detmi.Teraz so synom na dedine nikde nikoho kazdy si žije na vlastnom dvore.Ako mne osobne by to bolo aj jedno ale syn ma veľmi rád deti a jemu to chýba a čím je starší tak vidim že vyhľadáva deti a teší keď náhodou na niekoho natrafíme.Čiže každý deň je to isté sme samy buď na zahrade alebo keď ideme aj na ulicu či ihrisku nieje tam nikto.
@andreatytler moja vlastná skúsenosť je v podstate podobná. Netvrdím, že nechcem udržiavať žiaden sociálny život ale nemám potrebu ho tak intenzívne zdieľať so susedmi. Nepotrebujem s nimi 2-3x do týždňa grilovať a sedieť pri drinku.
Nemám problém požičať záhradné náradie, príležitostne.
Ono je naozaj rozdiel aj v tom, že ja som zvyknutá sa spoliehať sama na seba. Nechodím si každú chvíľu niečo požičať, neočakávam ani opatrovanie detí a hlavne zbožňujem čas s nimi. Je ho málo. Po celom dni v práci proste nemám náladu na susedov. Večer chcem sedieť pritúlená k mužovi a rozprávať sa s ním.
@anonym_f7dafa Moj socialny zivot so susdmi je kratky 10 minutovy rozhor cez plot 1-2krat do tyzdna. Mna unavuje interakcia s ludmi, takze tych 10 minut je najlepsi sposob.

@anonym_437894 mam presne opacnu skusenost ako pristahovana do dediny. Sme tu 6 rokov. Vytvorili sme si tu celkom fajn komunitu., skrz vztahy obec, skola, skolka, kostol. Sklada sa len z pristahovanych. Nie zeby sme domacich nechceli, oni nemaju zaujem sa stretavat, sa porozpravat, sa zastavit.
Na nasej "novej" ulici je vonku vzdy minimalne 10 deti, ktore sa spolu hraju. Bezne ich je cca 15. Rodicia zdruzeni obdalec jednym ockom dozeraju na deti. Vysoky betonovy plot maju len jedni na zaciatku ulice a ti jedini na ulicu nechodia.
Detto zo skoly, ked ma nejaka mamicka ochotu na "slovicko" tak vzdy prideme na to, ze ona je vlastne pristahovana. Od domacich dostanem tak maximalne "dobry den".
Co uz.
@anonym_6c30b1 Ani ja sa "nekamoškujem" s prisťahovalcami. Mám na nich svoj názor a ďakujem. Prisťahovalca max pozdravím.