Môžu rodičia ovplyvniť kvalitu života detí?
Dobre rano, pravidelne sú tu témy, ako rodicia majú dat toľko mladým tam, prispieť na toto, kúpiť mladým tamto.
Ak nedajú peniaze, veľakrát naozaj ten mladý človek žije ako chudák. Vidím to aj v okolí a aj tu na MK sa vkuse niekto na rodičov sťažuje a odvoláva.
Môžu za kvalitu života človeka v dospelosti rodicia?
@anonym_368f48 To aku mate prácu, že ako 30 roční bez hypotéky a pomoci mate bývanie?Ťažko uveritelne,lebo aj mladí lekári si berú hypo
@anonym_autor mali sme hypotéku, len sme ju predčasne vyplatili (tak sme sa rozhodli, kvôli tomu, že končila fixácia a nový úrok bol nevýhodný, takže v deň výročia založenia hypo sme zvyšok splatili). Manžel robí technika, takže zase nie nejaká vysoko postavená pozícia, ja som momentálne po materskej (ale zacinam v novej práci). Celkový príjem v tej dobe bol cca 3tis. a predtym aj menej, nič mimoriadne, išlo hlavne o to, že sme dobre hospodárili s peniazmi, neminali na somariny a žili skromne, ale zas tak, že nám nič nechybalo...nikdy sme sa neukazovali (veľa ľudí robí to, že si kúpi niečo, pretože podvedome cíti radosť, keď sa s tým môže pred niekým ukázať) a ani nemáme tu potrebu..
@anonym_autor ak je dieťa v osady alebo fakt veľmi chudobnej rodiny (existenčné problemy) je to extrémne ťažké sa z toho dostať.
Ľudia z chudobnejších pomerov majú šancu sa z toho dostať, ale chce to veľa úsilia a odriekania, čo je v dnešnej dobe problém.
Sama som s viacdetnej rodiny, nikdy som nemala značkové veci, počas celej výšky som pracovala + mala som prospechove štipendium. Žiadne cestovanie (dovolenky), byvala som na intraku a neskôr zdieľanom byte... aby som nasetrila na hypo.
Teraz mám 40 rokov, 2 deti, 2 byty v dobrej lokalite, chodíme na dovolenky, fajn život.
Moji súrodenci tiež fungovali podobne a aj tí slobodní mali okolo 30 vlastné byvanie (hypotéku).
Jasné, neužili sme si mladosť, ako tí, ktorým rodičia pomohli, ale vedeli sme, že najprv sa musíme "vyhrabať " a až potom sa da užívať.
Ale mohla som aj plakať, ako to nejde, "odmeňovať " sa drahými vecami a dovolenkami, veď zarábam a chcem si užívať, závidieť tým, ktorým rodičia finančne pomáhali....
@anonym_0529ab 😆😅tak dnesny 60nik asi nikdy nepochopi..jedine ten osvieteny
@anonym_c0b6b0 Co nepochopí? Nepochopí,ze aj keď niekto nemá rodičov, ktorí by vedeli podporovať svoje dospelé deti, môže žiť slušne.Ano,je pravdou, že ak niekto dostane už pri štarte dom, auto a ešte slušné konto,v danej chvíli bude oproti svojmu rovesníkovi z priemernej rodiny na tom oveľa lepšie... lenže o 20 rokov to tak byť nemusí, lebo jeden dostal "len,, pracovitosť, usilovnosť, vzdelanie a schopnosť dobre nakladať s peniazmi ako pomoc id rodičov.Druhy dostal hmotné veci a peniaze, ale ak je neschopný, finančne negramotný,tak stále bude závislý len od peňazí svojich rodičov/ti tiež nemusia mať nevysychajuce zdroje/a keď mu náhodou nebudú dávat už peniaze,bude na tom horšie ako ten, kto zo skromnejších pomerov sa dokázal dopracovať k tomu,aby žil slušne aj po materiálnej stránke
Detom treba dat pracu v domacnosti samozrejme primeranu veku,Podporovat v studiu a pokial nechce studovat nakopat ich do zadku a nech ide pracovat.To je najlepsia priprava na zivot.
Ovplyvnuje a to dost. Ak opomeniem extremy z oboch koncov, tak zalezi velmi od podpory v rodine. Od nastavenia, vzorov, pristupe k vzdelaniu, podpory rodicov.
@anonym_c0b6b0 Včera tu niekto fnukal a nadával v diskusii na dôchodcov, lebo oni majú bývanie a peniaze a mnohí mu pritakavali, že má pravdu, keď tvrdí,ze dôchodcovia ku všetkému prišli ľahko.Nechcem, nemá to zmysel opisovať,ze mnohokrát je za tým veľa práce a odriekania.Aj v časoch, keď boli moji rodičia mladí, boli niektorí ľudia lahkovazni, iní boli usilovni a snaživi.Dnes je to podobné.Su mladí, ktorí čo zarobia, to minú a su takí, ktorí aj niečo minú/neziju len pre to,aby chodili fo práce a sedeli doma,aby ušetrili/, ale "neprezeru,, všetky zarobené peniaze.A to ani nespomínam tých, ktorí robiť nebudú,lebo im nikto nechce dať plat aspoň 3 000€ a za menej nie sú ochotní pracovať.
Ovplyvnuje a to dost. Ak opomeniem extremy z oboch koncov, tak zalezi velmi od podpory v rodine. Od nastavenia, vzorov, pristupe k vzdelaniu, podpory rodicov.
@kofa77 Ak si prečítaš,ako tému rozpisuje autor,tam sa píše najmä o finančnej pomoci.Ta ovplyvňuje život dospelého dieťaťa len čiastočne.Jeho život vedia ovplyvniť tie faktory, ktoré píšeš a nie su hmotné -vzor z rodiny, vzdelanie
Presne tak. Manžel má rodičov s vysokoškolským vzdelaním a tí ho tiež viedli k vzdelaniu. Dnes je z neho lekár. Vidím obrovský rozdiel v zmýšľaní jeho rodičov a mojich rodičov. Oni ho podporili veľmi aby doštudoval. Mojím by bolo jedno keby som nechala vysokú a robila predavačku. Musela som podporiť sami seba, makať aby som dnes mala aspoň to čo mám a bola tam kde skm. Ľahké to vôbec nebolo. Ta podpora strašne chýba.
Dieťa potrebuje, aby ho rodič viedol k vzdelaniu lebo v tak mladom veku niekde na ZŠ to dieťa samo tak úplne nevie aké je to dôležité.
@anonym_autor nečítam celú diskusiu, ale stačí, keď budú rodičia viesť deti k finančnej gramotnosti, učiť ich hodnotu peňazí... Bohužiaľ veľa rodičov nemá ani pojem čo finančná gramotnosť je a žijú zo dňa na deň...
My s manzelom sme od rodicov nedostali ziadne peniaze a urcite teda nezijeme ako chudaci 🤣 Rodicia sa obaja podielali a podporovali nas, aby sme mali VS a aby sme sa vedeli o seba postarat. Ale pravdou je ze ludom z nasho okolia rodicia financne pomohli.
@anonym_autor mali sme hypotéku, len sme ju predčasne vyplatili (tak sme sa rozhodli, kvôli tomu, že končila fixácia a nový úrok bol nevýhodný, takže v deň výročia založenia hypo sme zvyšok splatili). Manžel robí technika, takže zase nie nejaká vysoko postavená pozícia, ja som momentálne po materskej (ale zacinam v novej práci). Celkový príjem v tej dobe bol cca 3tis. a predtym aj menej, nič mimoriadne, išlo hlavne o to, že sme dobre hospodárili s peniazmi, neminali na somariny a žili skromne, ale zas tak, že nám nič nechybalo...nikdy sme sa neukazovali (veľa ľudí robí to, že si kúpi niečo, pretože podvedome cíti radosť, keď sa s tým môže pred niekým ukázať) a ani nemáme tu potrebu..
@anonym_368f48 Tvoj príspevok mi potvrdil, že je to o zmýšľaní,aj keď sa mi tu niekto snaží nahovoriť, že som stará a mám staromódne názory, nechápem dnešnú dobu, keď tvrdím,ze pracovitosť a dobré hospodárenie je viac, než financovanie dospelých rodičmi.Samozrejme, netvrdím, že ak rodič občas pomôže,nie je to pre mladú rodinu príjemné, ale nie nevyhnutné.
@anonym_c0b6b0 Mna len zaujíma ,či naozaj ma taky veľký vplyv na mladeho človeka generačna chudoba, alebo generacne bohatstvo
@anonym_autor áno,má to veľký vplyv
Ak dieťa v detstve dostane správnu výchovu, má dobré finančné zázemie ktoré mu ponúka rôzne možnosti, rodičov ktorý mu venujú svoj čas tak má štart do života určite jednoduchší. Vôbec to nie je o podporovaní dospelého peniazmi.
@anonym_autor podľa mňa nie je to o tom dostať na zlatom podnose byt, peniaze na zariadenie, aby rodičia prispeli na auto a tak. Ale ZASE proste ľahšie sa človeku berie hypotéka, mení zamestnanie s hypotékou na krku hoci je to risk, ale v novom viac zarobí ak proste vie, že keby napríklad aj nemá financie pár mesiacov rodičia aspoň požičajú. Človek čo pochádza z chudobných pomerov a vie že mu nik nepomôže keby niečo ťažšie napríklad zmení zamestnanie, urobí riskantnejšie rozhodnutie ktoré mu môže priniesť zisk a tak. Teda určite je výhoda pochádzať z dobrých pomerov.
Niekedy je to aj o tom,ze si dieta povie takto ako zili rodicia zit nikdy nechce a tak sa snazi zit opacne,to plati aj napr.pri alkoholikoch.Bud to deti zvalcuju a vyrastu z nich alkoholici,alebo opacne dostanu averziu k alkoholu.Tak to je aj s peniazmi.
Áno môžu za to rodičia ale práve tým, že vedú deti k privelkej pomoci
@anonym_c0b6b0 Už 60nik 😀.Doba sa síce zmenila ,ale pracovitosť, dobré hospodárenie a skromnosť má vždy zmysel.Bez snahy kritizovať, keď počujem,ako sa niekto sťažuje na nedostatok financií a že celý život bude v podnájme, lebo byty sú drahé, ale nie je ochotný si prepočítať, že napr.z peňazí za 2 dovezené pizze môže mať doma navarené dva chody pre dvoch ľudí na dva dni,tak to nechápem.Ano,aj ja si rada dám kávu v kaviarni s kamarátkou občas, ale väčšinou si ju robím sama doma i v práci.Aj pizzu si objednáme, ale nie na dennom poriadku...a to už nemám nezaopatrené deti,aj byt mám vlastný a nemám žiadne dlžoby
@anonym_0529ab ok,sama si si odpovedala ze nezijes s dobou
@anonym_c0b6b0 Co nepochopí? Nepochopí,ze aj keď niekto nemá rodičov, ktorí by vedeli podporovať svoje dospelé deti, môže žiť slušne.Ano,je pravdou, že ak niekto dostane už pri štarte dom, auto a ešte slušné konto,v danej chvíli bude oproti svojmu rovesníkovi z priemernej rodiny na tom oveľa lepšie... lenže o 20 rokov to tak byť nemusí, lebo jeden dostal "len,, pracovitosť, usilovnosť, vzdelanie a schopnosť dobre nakladať s peniazmi ako pomoc id rodičov.Druhy dostal hmotné veci a peniaze, ale ak je neschopný, finančne negramotný,tak stále bude závislý len od peňazí svojich rodičov/ti tiež nemusia mať nevysychajuce zdroje/a keď mu náhodou nebudú dávat už peniaze,bude na tom horšie ako ten, kto zo skromnejších pomerov sa dokázal dopracovať k tomu,aby žil slušne aj po materiálnej stránke
@anonym_0529ab ides do extremu,nikto nehovori o tom ze rodic je dojna krava. Otazka bola ci mozu za kvalitu zivota rodicia .ano,mozu do velkej miery.
@anonym_autor môžu, že nebolo pre nich dôležité vzdelanie, jazyky, len málokedy vidíš úspešných rodičov a neúspešne deti a zase naopak.Cim som staršia, tým vidím, že všetko je o peniazoch krúžky, školy, konexie, bývanie, zdravie.Rodicia motivujú svojim životom, ak sa im darí aj svoje deti.
@anonym_autor samozrejme. Neviem, tebe rodičia nič nedali? Mne nechali dom - dedičstvo po babke napríklad a nemusím bývať v byte. Kým som ešte študovala na VŠ platili mi všetko a nemusela som popri štúdiu pracovať, rovnako ani môj brat. A to nehovorim o kontaktoch a konexiach ktoré za tie roky oni samozrejme maju a nie ich deti.
@anonym_0529ab ok,sama si si odpovedala ze nezijes s dobou
@anonym_c0b6b0 Človek, ktorý nedokáže viesť konštruktívny dialóg,ten ani nepotrebuje názor nikoho, veď má svoju pravdu
@anonym_0529ab ides do extremu,nikto nehovori o tom ze rodic je dojna krava. Otazka bola ci mozu za kvalitu zivota rodicia .ano,mozu do velkej miery.
@anonym_c0b6b0 Pod otázkou bolo rozpísané aj trochu viac.Tam sa spomínala najmä finančná pomoc.Moj názor je stále, že ako sa niekomu darí finančne v dospelosti,nie len i tom, že ho rodičia financujú, ale najmä o tom, aké iné hodnoty dostal v rodine: vzdelanie, schopnosť hospodáriť s peniazmi/tak často spomínaná finančná gramotnosť/, schopnosť ísť si za svojim aj finančným cieľom a to aj v prípade, že to znamená viac námahy a skromnosti
@anonym_c0b6b0 Inak, zvaľovať všetko na rodičov je dosť pohodlné, nie?
@anonym_autor môžu, že nebolo pre nich dôležité vzdelanie, jazyky, len málokedy vidíš úspešných rodičov a neúspešne deti a zase naopak.Cim som staršia, tým vidím, že všetko je o peniazoch krúžky, školy, konexie, bývanie, zdravie.Rodicia motivujú svojim životom, ak sa im darí aj svoje deti.
@anonym_e1d8f9 Také prípady nevidíš, kde rodičia sú bohatí a vďaka tomu, že svojim deťom doprajú všetko, vyrastú z nich leniví dospelí?
@anonym_e1d8f9 Také prípady nevidíš, kde rodičia sú bohatí a vďaka tomu, že svojim deťom doprajú všetko, vyrastú z nich leniví dospelí?
@anonym_0529ab ale aspoň majú peniaze😉inak by nemohli byť lenivi
@anonym_c0b6b0 to tiež nie je pravda ,staci sa pozriet na veľa rodín ako súrodenci žijú rozdielne životy
Rovnakí rodicia rovnaká výchova a uplne iné životy ,zas ti rodicia za veľa veci nemôžu ,čo sa deje v živote dospelého clovekan
@anonym_autor nesúhlasím. Nám nikto nedal ani cent a žijeme. Nechápem, prečo by nám mali dávať rodicia peniaze….? 🫣😵💫
@anonym_0529ab ale aspoň majú peniaze😉inak by nemohli byť lenivi
Lenocha, závislého na peniazoch rodičov nepovažujem za úspešného

@anonym_c0b6b0 Už 60nik 😀.Doba sa síce zmenila ,ale pracovitosť, dobré hospodárenie a skromnosť má vždy zmysel.Bez snahy kritizovať, keď počujem,ako sa niekto sťažuje na nedostatok financií a že celý život bude v podnájme, lebo byty sú drahé, ale nie je ochotný si prepočítať, že napr.z peňazí za 2 dovezené pizze môže mať doma navarené dva chody pre dvoch ľudí na dva dni,tak to nechápem.Ano,aj ja si rada dám kávu v kaviarni s kamarátkou občas, ale väčšinou si ju robím sama doma i v práci.Aj pizzu si objednáme, ale nie na dennom poriadku...a to už nemám nezaopatrené deti,aj byt mám vlastný a nemám žiadne dlžoby