icon

Nedorozumenia s Ukrajincami v slovenskej spoločnosti

Včera o 09:08

Kamarátka mi vravela zážitok z autobusu. Ukrajinský vodič a staršia pani . Voľačo sa nerozumeli a vyvrcholilo to tým, že vodič autobusu sa začal rozčuľovať a bol nepríjemný, lebo vraj nerozumie. Pani to nechala tak a išla si sadnúť. Prosím názor, je toto v poriadku? Už sa mne a blízkym, známym stalo, že nerozumieme ukrajinským lekárom🙁, čo je celkom kľúčové. Mne príde veľmi smutné, že sa nedorozumieme vo vlastnej krajine vlastným rodným jazykom. Veď ak slovák pracuje v zahraničí, musí sa dohovoriť. Ja som tiež tak pracovala a robila som všetko preto, aby mi rozumeli. Ak nie, nebola som agresívna, radšej na sebe pracujem a som rada, že mi dajú šancu. Vnimam to snáď zle? My im šancu dávame.... Ale prečo sa správajú takto? S ukrajincami, ktorí sú u nás roky problémy nie sú. Prispôsobili sa, vedia jazyk (máme takých známych). Len treba chcieť. Toto mi príde čudné a robí to nevraživosť.

patrike
•
Včera o 09:47
@anonym_autor

@patrike tak nehnevaj sa, ja nebudem používať AI, a Google vo svojej rodnej krajine aby som sa dohovorila. Ani anglicky. Uvedomuješ si, čo si napísal? Toto nech používajú cudzinci, ktorí neovládajú slovenčinu a chcú tú existovať a pracovať.

@anonym_autor Casy hejslovakov a "na Slovesnku po slovensky" uz skoncili, vsimla si si ? Nejaky "uradny jazyk" pre 5 milionov ludi je smiesny pojem. Nesir tu nenavist.
Pozri, ja mam partnerku madarskej narodnosti a ked sme boli v drevenom kostoliku na Rusnakoch, nerozumela skoro nic z vykladu v rusincine. Ma si stazovat ?

autor
•
Včera o 09:50
@anonym_4855dc

@anonym_autor inak, da sa tomu rozumieť, ze aj staršia pani bola Ukrajinka. Tak je to napísané. Otázka bola namieste. Som slovencinarka😉.

@anonym_4855dc V poriadku, teraz si uvedomujem, že som to nepopisala celkom presne.

anonym_e96c5c
•
Včera o 09:51

Musím povedať, že ja mám skúsenosť s arogantnými ukrajinskými lekármi. V jednom centre som mala konflikt s lekárom, kde som platila nemalú sumu peňazí a on bol veľmi arogantný, drzí a nepríjemný. Ja som si nenechala skákať po hlave, a kľudne som mu odpovedala a to ho zarazilo, že som si dovolila oponovať a povedať mu svoj názor. S centrom som vstúpila do diskusie po tomto incidente a vymenili mi lekára a ponúkli fin. kompenzáciu. Vo všeobecnosti mám veľmi zlé skúsenosti s UA lekármi, špeciálne zubármi.

autor
•
Včera o 09:54
@patrike

@anonym_autor Casy hejslovakov a "na Slovesnku po slovensky" uz skoncili, vsimla si si ? Nejaky "uradny jazyk" pre 5 milionov ludi je smiesny pojem. Nesir tu nenavist.
Pozri, ja mam partnerku madarskej narodnosti a ked sme boli v drevenom kostoliku na Rusnakoch, nerozumela skoro nic z vykladu v rusincine. Ma si stazovat ?

@patrike ja nešírim nenávisť. Proste mi príde veľa vecí nefér. Dokonca sused musel volať policajtov za rušenie nočného kľudu. Opakovalo sa viackrát, dovtedy roky kľudná štvrť. Nie so všetkými mám zlú skúsenosť. Máme aj dobré vzťahy, ale to sú tí, čo tu žijú dlho a sa prispôsobili. Čo je samozrejme. Ak niekde chcem žiť, prispôsobím sa. Ako Slováci sa prispôsobia, ak žijú mimo SK. To je samozrejmé.

patrike
•
Včera o 09:57
@anonym_autor

@patrike ja nešírim nenávisť. Proste mi príde veľa vecí nefér. Dokonca sused musel volať policajtov za rušenie nočného kľudu. Opakovalo sa viackrát, dovtedy roky kľudná štvrť. Nie so všetkými mám zlú skúsenosť. Máme aj dobré vzťahy, ale to sú tí, čo tu žijú dlho a sa prispôsobili. Čo je samozrejme. Ak niekde chcem žiť, prispôsobím sa. Ako Slováci sa prispôsobia, ak žijú mimo SK. To je samozrejmé.

@anonym_autor A ? Nocny klud rusi kde-kto, nasinci aj cudzinci. Siris nenavist. Problem su prenajate byty, tam je cista loteria, kto sa tam ubytuje.

autor
•
Včera o 09:59
@patrike

@anonym_autor A ? Nocny klud rusi kde-kto, nasinci aj cudzinci. Siris nenavist. Problem su prenajate byty, tam je cista loteria, kto sa tam ubytuje.

@patrike u nás konkrétne rušia nočný kľud Ukrajinci. Jedna konkrétna rodina. Nik iný. Preto bola privolaná polícia. Píšem konkrétnu realitu, nič viac ani menej. Máme aj ďalšie dve ukrajinské rodiny v okolí a tie sú ok.

martinmmartin
•
Včera o 10:02
@anonym_autor

@anonym_autor cize keby sa k vam pristahovali ozrany nackovia povodom so slovenska tak tu vypisovat nebudes?
Citis nespravodlivist a krivda je najhlbsia emocia. Preco myslis ze ti Ukrainci su vobec tu?

anonym_4c9108
•
Včera o 10:07

Kazdy tyzden aspon jedna nanepadna temicka na temu ukrajinci. Chodte s tym uz dakam, vazne

anonym_e25bd4
•
Včera o 10:10
@patrike

@patrike čo sa týka Maďarov, radšej by som bola ticho. Na sk názvy dedín v maďarčine aj slovenčine. V Maďarsku ani hovno. Nehovoriac o tom, že bežne Maďar nebude s tebou debatovať po anglicky. Tá staršia generácia. Mladí už na tom dúfam budú lepšie.

martinmmartin
•
Včera o 10:13
@anonym_4c9108

Kazdy tyzden aspon jedna nanepadna temicka na temu ukrajinci. Chodte s tym uz dakam, vazne

@anonym_4c9108 jasne oznaceny vinnik. System hromozvod. Hentam sa kukaj na Ukrainca a nie na to kde ja mam haciendu za tvoje prachy

anonym_43413c
•
Včera o 10:14

Nuz lenivci su to sa ucit,ja mam kolegu tak nadherne hovori slovensky,ze lepsie ako slovak samotny,vcera zase druha kolegyna tak krasne slovensky a len od nej pocujem ukrajinstinu sa kukam na nu,ze ty kokso.Niektori sa ucia,ale aj tak je to pocut,ze nevedia tak pekne.

lusilla
•
Včera o 10:15

Nie nemam ziadnu zlu skusenost s ukrajincami, vsetci s ktorymi som sa stretla boli mily a snazili sa komunikovat v slovencine. Mna by skutocne zaujimalo co hovoria ludia s nazorom ked je tu ma ovladat slovencinu na slovenskych madarov ktory sa nie ze nedostahovali nahle ako dospeli do tejto krajiny ale sa tu narodili, vyrastali, chodili do skoly platenej zo slovenskeho rozpoctu, pracuju v slovenskych spolocnostiach a nevedia ani ň po slovensky. A teda nepoznam takych malo, ked som na juhu SR prisla do potravin nevedeli mi predat pecivo, v cukrarni mi nerozumeli a ked sme sa pytali na cestu tak nula bodov. Mam kolegynu ktora ma brata a jeho dieta, dievcatko mala slecna nevie po slovensky nic, narodila sa tu a zije tu.
A myslim si ze je nasou chybou ze tu mame ludi zo zahranicia, ked nasa vlada nevie spravit slusne zazemie pre zamestnanost slovakov a ti su nuteny odist tak to niekto robit musi a prirodzene tu je priestor pre ludi z inych krajin kde to maju horsie na trhu prace ako my, to nie su len ukrajinci ale aj indovia, gruzinci a tak dalej.

patrike
•
Včera o 10:16
@anonym_4c9108

@anonym_4c9108 Tiez to tak vidim, rozne variacie na tu istu temu, az by si jeden myslel, ako to ktosi robi za ruble.

anonym_0de65f
•

Tak staci ist do restauracie. Raz jedna nerozumie ze chceme chlieb, potom zas druha ze chceme pomarancovy dzus, pozeraju ako teliatka a nechapu. O tom, aki su vsade hlucni a neprisposobivi ani nehovorim. Byvame v novej stvrti a ak je s niekym problem tak ukrajinci.
Inak spominaju sa tu madari, s tymi mam velke skusenosti a vzdy len pozitivne.

autor
•
@martinmmartin

@anonym_autor cize keby sa k vam pristahovali ozrany nackovia povodom so slovenska tak tu vypisovat nebudes?
Citis nespravodlivist a krivda je najhlbsia emocia. Preco myslis ze ti Ukrainci su vobec tu?

@martinmmartin budem, ale ešte sa také nestalo.

anonym_c9a617
•
Včera o 10:17

@anonym_autor .ja som sa poriadne poriadne nehodovorila s lekárom moslimskej krajini. A predsa nezakladám o tom tému

patrike
•
Včera o 10:20
@anonym_e25bd4

@patrike čo sa týka Maďarov, radšej by som bola ticho. Na sk názvy dedín v maďarčine aj slovenčine. V Maďarsku ani hovno. Nehovoriac o tom, že bežne Maďar nebude s tebou debatovať po anglicky. Tá staršia generácia. Mladí už na tom dúfam budú lepšie.

@anonym_e25bd4 A ? Ak ma mensina nad iste percento, ma narok na dvojjazycne tabule. Chod do autonomnej provincie Trento alebo do Katalanska, tam toho zazijes este viac.
Madarov je tu historicky vela, oni za trianonske kreslenie ciar na mapu nemozu. Nikdy som nemal problem, maju prizvuk, obcas urobia chybu, ale rozumeju, aj hovoria.
Nejaky trapny jazyk 5 milionoveho statu nikoho nezaujima.

anonym_62f442
•
Včera o 10:21
@martinmmartin

ja to furt hovirim ze by sa konecne vychodniari a rusini mali naucit vypravat tak aby im bolo konnecne rozumiet. Napatie v skpolocnosti vychod-zapad by skoncilo

@martinmmartin
Presne hovorila ta pani po Slovensky alebo daakym nezrozumitelnym narecim ?

petronelag
•
Včera o 10:23
@martinmmartin

@anonym_autor co oresne si u lekara ty nerozumela? ako to prebiehalo?

@martinmmartin U nás som stretla ukrajinskú lekárku na urgente a veľmi ťažko jej bolo rozumieť, ale inak bola ústretová.

anonym_62f442
•
Včera o 10:24
@anonym_autor

@abbey1 tak hlboko som nezašla do tejto problematiky 🙁. Ale je to smutné. Aj pre náš personál, nehovoriac o tom, že na všetko doplatí pacient 🙁

@anonym_autor
Kecas chod zit do Australie a kazdy druhy lekar je Indak a tomu nebudes rozumiet nic, akurat stale kyvaju hlavou

anonym_4fa47d
•
Včera o 10:33
@martinmmartin

A v Dunajskej strede si uz bola?

@martinmmartin presne tak, mala som gynekológa v DS a po roku som to uz nedávala,,,na chodbe, v čakárni po maďarsky, ešte aj sestrička mi nevedela dobre vysvetliť záležitosti po slovensky, tak som sa vrátila ku gynekológovi do Ba,,,toto je uz tragédia nedohovorit sa na Slovensku v rodnej reči

anonym_478f5b
•
Včera o 10:37

Väčší problém dohovoriť sa je u vodiča autobusu z Uzbekistanu alebo ak je taxikár z Indie.

autor
•
@sevrin

Komunikoval som s viacerými Ukrajincami aj Ukrajinkami. Vždy úplne bez problémov. Hovoria lepšie slovensky ako mnohí Slováci zvyknutí na svoje lokálne prízvuky.
Cítim komplex založený na etnickej neznášanlivosti.

@sevrin to určite nie. Máme jedného lekára ukrajinca a klobúk dole. Nikdy žiadny problém. To je to, treba sa prispôsobiť danej krajine, kde chcem zarábať a existovať. Potom je všetko v najlepšom poriadku

martinmmartin
•
@anonym_4fa47d

@martinmmartin presne tak, mala som gynekológa v DS a po roku som to uz nedávala,,,na chodbe, v čakárni po maďarsky, ešte aj sestrička mi nevedela dobre vysvetliť záležitosti po slovensky, tak som sa vrátila ku gynekológovi do Ba,,,toto je uz tragédia nedohovorit sa na Slovensku v rodnej reči

@anonym_4fa47d 🙂 Urcite? Si vymyslas. Tu jedna pisala ze s Madarmi V ZIVOTE problem nebol.Tak bacha Iba s Ukraincami su problemy dalekosiahle ohrozujuce nasu existenciu a lacne rozky. Takze tie tvoje Bachorky si strc za klobuk.....(irony off)

anonym_0de65f
•
Včera o 10:40
@martinmmartin

@anonym_4fa47d 🙂 Urcite? Si vymyslas. Tu jedna pisala ze s Madarmi V ZIVOTE problem nebol.Tak bacha Iba s Ukraincami su problemy dalekosiahle ohrozujuce nasu existenciu a lacne rozky. Takze tie tvoje Bachorky si strc za klobuk.....(irony off)

@martinmmartin no asi myslis mna 😂 predstav si ale je to tak. S madarmi som nikdy problem nemala a to som s nimi v kontakte velmi casto. S ukrajincami bolo uz problemov az az. A to som sa ich na zaciatku sama zastavala a hadala sa s ludmi , ktorym vadili. Zial, skusenost ma prinutila zmenit nazor.

martinmmartin
•
Včera o 10:42
@anonym_0de65f

@martinmmartin no asi myslis mna 😂 predstav si ale je to tak. S madarmi som nikdy problem nemala a to som s nimi v kontakte velmi casto. S ukrajincami bolo uz problemov az az. A to som sa ich na zaciatku sama zastavala a hadala sa s ludmi , ktorym vadili. Zial, skusenost ma prinutila zmenit nazor.

@anonym_0de65f mne to niekedy skoro az pripada ze je to od kusa. Ked je niekto blbec tak je uplne jedno kde sa narodil..... a narodnosti su tym padom uplne irelevantne. Ale ja som divny liberal tak to asi preto

autor
•
Včera o 10:42
@anonym_4fa47d

@anonym_4fa47d presne. Veľa ľudí to vníma ako nevraživosť. Ale fakt je fakt. Ja nemám nič proti cudzincom, ktorí sa prispôsobia našej mentalite, krajine, jazyku. Ale aby som ja tu "bojovala", aby som sa niečo dozvedela. A najmä ak ide o zdravie....To naozaj nie. V zahraničí ak som nevedela, mala som poruke prekladače aj dva súčasne, slovníky a nie aby som bola povýšenecká ak nerozumiem. Skôr som sa hanbila.

anonym_1fb65e
•
Včera o 10:44
@patrike

Casom sa naucia, su to pribuzne jazyky. Nasi emigranti 1968 - 1989 tiez nejako zacinali. Ak mas s lekarom komunikacny problem, dohodnite sa po anglicky. Tiez mas v dnesnej dobe AI a google prekladac, staci, dokonca to rozumie hovorenej reci.

@patrike áno presne tak!!😀 však načo si platím zdravotnú ? No predsa nato aby som vo svojej rodnej krajine musel používať u lekára prekladač lebo on nieje schopný ovládať jazyk krajiny v ktorej pracuje. Somnou sa odmietajú domáci baviť ak nepoznám ich jazyk v ich krajine a vôbec ich nezaujíma že ovládam angličtinu skratka nebudú. Len drbnute Slovenské zmýšľanie je ochotne akceptovať toto unas doma na Slovensku .

autor
•
Včera o 10:45
@martinmmartin

@anonym_0de65f mne to niekedy skoro az pripada ze je to od kusa. Ked je niekto blbec tak je uplne jedno kde sa narodil..... a narodnosti su tym padom uplne irelevantne. Ale ja som divny liberal tak to asi preto

@martinmmartin určite je to vysoko individuálne. Ale škoda, že veľa terajších, čo prišli kazí reputáciu tým šikovným a prispôsobivým, čo sú u nás roky. A bez problémov. Mne naozaj cudzinci nevadia. Vadia mi tí neprispôsobiví. Aj keby boli neviem akej národnosti. S Maďarmi skúsenosť nemam, keďže nežijem v tých oblastiach SK

autor
•
Včera o 10:49
@anonym_1fb65e

@patrike áno presne tak!!😀 však načo si platím zdravotnú ? No predsa nato aby som vo svojej rodnej krajine musel používať u lekára prekladač lebo on nieje schopný ovládať jazyk krajiny v ktorej pracuje. Somnou sa odmietajú domáci baviť ak nepoznám ich jazyk v ich krajine a vôbec ich nezaujíma že ovládam angličtinu skratka nebudú. Len drbnute Slovenské zmýšľanie je ochotne akceptovať toto unas doma na Slovensku .

@anonym_1fb65e však toto mi hlava neberie. Čo všetko si vlastne necháme a dokedy?