Nedorozumenia s Ukrajincami v slovenskej spoločnosti
Kamarátka mi vravela zážitok z autobusu. Ukrajinský vodič a staršia pani . Voľačo sa nerozumeli a vyvrcholilo to tým, že vodič autobusu sa začal rozčuľovať a bol nepríjemný, lebo vraj nerozumie. Pani to nechala tak a išla si sadnúť. Prosím názor, je toto v poriadku? Už sa mne a blízkym, známym stalo, že nerozumieme ukrajinským lekárom🙁, čo je celkom kľúčové. Mne príde veľmi smutné, že sa nedorozumieme vo vlastnej krajine vlastným rodným jazykom. Veď ak slovák pracuje v zahraničí, musí sa dohovoriť. Ja som tiež tak pracovala a robila som všetko preto, aby mi rozumeli. Ak nie, nebola som agresívna, radšej na sebe pracujem a som rada, že mi dajú šancu. Vnimam to snáď zle? My im šancu dávame.... Ale prečo sa správajú takto? S ukrajincami, ktorí sú u nás roky problémy nie sú. Prispôsobili sa, vedia jazyk (máme takých známych). Len treba chcieť. Toto mi príde čudné a robí to nevraživosť.
@anonym_1fb65e však toto mi hlava neberie. Čo všetko si vlastne necháme a dokedy?
@anonym_autor henten si nechá srať na hlavu a keď zistí že ma malo poprosi si aj do úst. Typicky Slovák bez štipky sebavedomia a hrdosti
Možno táto téma vyznieva ako provokatívna, ale verte, že nie je. Je mi skôr smutno, kam sme ako národ dospeli. A prečo to ludia akoby ignorujú.
@anonym_autor zo dňa na deň rastie pravdepodobnosť, že skôr či neskôr nás tu zas prídu oslobodzovať rusáci… s tymi sa potom dorozumieme podobne ako s Ukrajincami …
@martinmmartin
Presne hovorila ta pani po Slovensky alebo daakym nezrozumitelnym narecim ?
@anonym_62f442 čisto slovensky
@anonym_autor henten si nechá srať na hlavu a keď zistí že ma malo poprosi si aj do úst. Typicky Slovák bez štipky sebavedomia a hrdosti
@anonym_1fb65e Na co mam byt hrdy ? Ved toto je rozkradnuta spinava nefungujuca hnusna krajina s poctom obyvatelov, ako cinske malomesto. Priroda priemerna, inde su jazera zelensie a modrejsie, hory vyssie, vodopady vacsie, hrady vacsie, dedinky ciste ....
Ak by nas pripojili k inemu statu a zaviedli anglictinu ako statny jazyk, nemam problem. Cela tato krajina je Meciarova robota a jeho dielo dokoncili dalsi narodni zlodeji.
@anonym_1fb65e Na co mam byt hrdy ? Ved toto je rozkradnuta spinava nefungujuca hnusna krajina s poctom obyvatelov, ako cinske malomesto. Priroda priemerna, inde su jazera zelensie a modrejsie, hory vyssie, vodopady vacsie, hrady vacsie, dedinky ciste ....
Ak by nas pripojili k inemu statu a zaviedli anglictinu ako statny jazyk, nemam problem. Cela tato krajina je Meciarova robota a jeho dielo dokoncili dalsi narodni zlodeji.
@patrike a? Kto za to môže? Žiadny Mečiar. Všetko je o ľuďoch. Ale o tom som nechcela. Mimo témy
Sorry, ja som Maďar, a aj tak rozumiem Ukrajincom a nemáme problém sa dohovoriť. Mimochodom, ďalší problém je, že väčšina Slovákov neovláda ani angličtinu. V zahraničí je samozrejmosťou, že sa všade dohovoríš po anglicky, ale tu na Slovensku nie.
Sorry, ja som Maďar, a aj tak rozumiem Ukrajincom a nemáme problém sa dohovoriť. Mimochodom, ďalší problém je, že väčšina Slovákov neovláda ani angličtinu. V zahraničí je samozrejmosťou, že sa všade dohovoríš po anglicky, ale tu na Slovensku nie.
@anonym_71ceb0 Super je Slovinsko, tam rozumie kazdy a necumia ako teliatko. Skus u nas nieco s 50 rocnou recepcnou alebo kucharom.
Tak ja mám pozitívnu skúsenosť s Ukrajinským lekárom na chirurgickej pohotovosti. Úplný pohoďák, k synovi sa správal ako k človeku nie ako k číslu. Nebol problém sa s ním dorozumieť, napriek tomu, že nevedel 100% po Slovensky.
@anonym_71ceb0 Super je Slovinsko, tam rozumie kazdy a necumia ako teliatko. Skus u nas nieco s 50 rocnou recepcnou alebo kucharom.
@patrike Tu sa nedá. Ja viem po slovensky, ale keď niekto príde zo zahraničia a nevie po slovensky, tak sa tu s angličtinou veľmi nepohne.
Tak ja mám pozitívnu skúsenosť s Ukrajinským lekárom na chirurgickej pohotovosti. Úplný pohoďák, k synovi sa správal ako k človeku nie ako k číslu. Nebol problém sa s ním dorozumieť, napriek tomu, že nevedel 100% po Slovensky.
@jananovotna88 Ja mám tiež len dobré skúsenosti s ukrajinskými lekármi, oveľa lepšie ako so slovenskými. Ľudskosť aj profesionalita 100%
A aký má vzťah autorka k Indom, ktorý na Slovensku pracujú vo veľkom.počte, po Slovensky nevedia takmer nič Vodiči MHD s Afganistanu, s tými tiež nie je problém. Vlastne prepáč týchto zamestnancov näm vybavil veľký záchranca Slovenska súdruh Fico. Žial pŕíkaz bol jasný: Pošpiniť Ukrajincov....
Osobne milujem: "Banderovxi" a hovoria to potomkovia "Gardistov", ktorý vpochodovali do Sovietskeho zväzu po boku "hrdinského" Wermachtu a páchali tam zverstvá (napr.dedina Maloduš) Potomkovia Gardistov , ktorý vraždili vlastných spoluobčanov!
@anonym_71ceb0 to je v poriadku. Ak človek vie jazyky, najmä angličtinu. Ale to platí ak chce cestovať, žiť, pracovať, pôsobiť v zahraničí. Ale aby potreboval cudzí jazyk na dohovorenie sa vo vlastnej krajine? Niečo non sense. Naozaj. Slováci nie sú len mladí, produktivni. Ale aj seniori,na ktorých sa akoby pozabudlo....😢
A aký má vzťah autorka k Indom, ktorý na Slovensku pracujú vo veľkom.počte, po Slovensky nevedia takmer nič Vodiči MHD s Afganistanu, s tými tiež nie je problém. Vlastne prepáč týchto zamestnancov näm vybavil veľký záchranca Slovenska súdruh Fico. Žial pŕíkaz bol jasný: Pošpiniť Ukrajincov....
Osobne milujem: "Banderovxi" a hovoria to potomkovia "Gardistov", ktorý vpochodovali do Sovietskeho zväzu po boku "hrdinského" Wermachtu a páchali tam zverstvá (napr.dedina Maloduš) Potomkovia Gardistov , ktorý vraždili vlastných spoluobčanov!
@jananovotna88 prepáč, ale ja tu riešim súčasnosť a aktuálne správanie ľudí navzájom
@anonym_71ceb0 to je v poriadku. Ak človek vie jazyky, najmä angličtinu. Ale to platí ak chce cestovať, žiť, pracovať, pôsobiť v zahraničí. Ale aby potreboval cudzí jazyk na dohovorenie sa vo vlastnej krajine? Niečo non sense. Naozaj. Slováci nie sú len mladí, produktivni. Ale aj seniori,na ktorých sa akoby pozabudlo....😢
@anonym_autor Keď ideš do španielska, hovoriš tam pošpanielsky alebo poanglicky? Alebo vo Francúzku ?
Preto je táto krajina tam, kde je, lebo 90% Slovákov nenávidí iné národy.
@jananovotna88
A nezabudni spomenut potomkov Slovenskych ludakov a gardistov co udavali zidov aby ich SS mohlo deportovat do koncentracnych taborov.
Musím povedať, že ja mám skúsenosť s arogantnými ukrajinskými lekármi. V jednom centre som mala konflikt s lekárom, kde som platila nemalú sumu peňazí a on bol veľmi arogantný, drzí a nepríjemný. Ja som si nenechala skákať po hlave, a kľudne som mu odpovedala a to ho zarazilo, že som si dovolila oponovať a povedať mu svoj názor. S centrom som vstúpila do diskusie po tomto incidente a vymenili mi lekára a ponúkli fin. kompenzáciu. Vo všeobecnosti mám veľmi zlé skúsenosti s UA lekármi, špeciálne zubármi.
@anonym_e96c5c tiež tak. Veľmi by som si priala, aby to tak nebolo.... Žiaľ. Môžu si sami za to. To, ako sa správame k druhým je vec osobnosti.
@anonym_autor cize keby sa k vam pristahovali ozrany nackovia povodom so slovenska tak tu vypisovat nebudes?
Citis nespravodlivist a krivda je najhlbsia emocia. Preco myslis ze ti Ukrainci su vobec tu?
@martinmmartin prosím vysvetli mi. Poznám šikovného mladého chalana, Ing.robi si tu doktorát. Prišiel v podstate s prevádzačmi. Zaplatil veľa za to. Pracuje tu, študuje. Odvádza dane,zdravotné pois. Vsetko. A musel na čas odísť (pol roka). Susedia, a mnohí čo poznám, drahé autá, nepracujú a sú tu. Chalan je z oblasti reálne postihnutej vojnou a nemá to ľahké, a pritom odvádza do systému. Tak ako to je????
Nie, nemám nič proti cudzincom, ale proti "arogantným, neprispôsob. cudzincom. A to je veľký rozdiel.
@sevrin to určite nie. Máme jedného lekára ukrajinca a klobúk dole. Nikdy žiadny problém. To je to, treba sa prispôsobiť danej krajine, kde chcem zarábať a existovať. Potom je všetko v najlepšom poriadku
@anonym_autor nemám pocit, že by sa Ukrajinci nevedeli prispôsobiť v krajine v ktorej žijú. To by sme sa vedeli porozprávať o časti jedného etnika, ktoré tu žije stáročia a nedokázalo sa prispôsobiť doteraz
@martinmmartin prosím vysvetli mi. Poznám šikovného mladého chalana, Ing.robi si tu doktorát. Prišiel v podstate s prevádzačmi. Zaplatil veľa za to. Pracuje tu, študuje. Odvádza dane,zdravotné pois. Vsetko. A musel na čas odísť (pol roka). Susedia, a mnohí čo poznám, drahé autá, nepracujú a sú tu. Chalan je z oblasti reálne postihnutej vojnou a nemá to ľahké, a pritom odvádza do systému. Tak ako to je????
@anonym_autor
A vacsina doji system ako to je?
@anonym_autor nemám pocit, že by sa Ukrajinci nevedeli prispôsobiť v krajine v ktorej žijú. To by sme sa vedeli porozprávať o časti jedného etnika, ktoré tu žije stáročia a nedokázalo sa prispôsobiť doteraz
@sevrin Ukrajinci, ktorí tu žijú roky, nie sú problém. Sú adaptovaní, privetiví. Orientovaní
Komunikoval som s viacerými Ukrajincami aj Ukrajinkami. Vždy úplne bez problémov. Hovoria lepšie slovensky ako mnohí Slováci zvyknutí na svoje lokálne prízvuky.
Cítim komplex založený na etnickej neznášanlivosti.
@sevrin chodila som niekoľko mesiacov k ukrajinskej lekárke, teraz lekárovi, ani raz nebol problém s komunikáciou. Zato sme sa stretli s veľa sestričkami a pár lekármi - hulváti a sebestredné osoby / jááá som kdo som
Hneď prvé riadky. Kto bol ukrajinec? šofér a či pani? to nie je jasné z tvojho príspevku ktorý ani nie je tvoj ale sprostredkovaný od kámošky a kto vie čo je na tom pravdy.
@anonym_559d68 si na hlavu?! To tam ma napisane, kto bol ukros 🤓
Možno táto téma vyznieva ako provokatívna, ale verte, že nie je. Je mi skôr smutno, kam sme ako národ dospeli. A prečo to ludia akoby ignorujú.
@anonym_autor stále tu kuvikáš kam sme ako nárok dospeli. Kam sme dospeli? Mafiáni vo vláde ti nevadia? To, kam sa uberá naša republika ti nevadí? Že máš najdrahšie potraviny, energie, benzin, dane v celej EÚ ti nevadí? Ze sa z nás celý svet smeje, to tiež nevadí? Alebo si "hrdá" Slovenka čo sa bije do hrude pri vatrách zvrchovanosti s Huliakom? Buď rada, že ťa má kto ošetriť, lebo keby si sa mala spoliehať len na Slovákov, polovica to odflákne a u do druhej polovici sa nedoplatíš a termín dostaneš o pol roka, alebo o rok. To by si tu tiež pindala jak chorá vrana. Buď rada, že ťa má kto ošetriť, lebo z tejto postratej republiky uteká všetko čo má rozum a je mladé. Ficiak sem chce dovliecť pracovníkov z Indie a bývalých sovietskych republik- Tadžikistan, Uzbekistan, Kirkizsko.. s tymi sa ako dorozumieš? Vôbec nijako. Okrem toho že sú úplne iný národ, sú agresívni a úplne inej mentality.
@anonym_autor vieš prečo? Lebo ak budeš čakať, kým sa ten Ukrajinec alebo niekto iný naučí po slovensky, tak nebude žiadny lekar, žiadny sofer, žiadna predavačka. Skratka môžeme byť radi,ze tu su ochotni pracovať. A ja skôr oceníme ošetrenie u lekára, aj keď sa s ním budem dlhšie dohadovať, než žiadne ošetrenie.
ved lekara si vyberas- ak nechces ukrajinca-chod k slovenskemu .. co sa tyka autobusara-nebola si tam tak neries... ale svojim sposobom je to rpavda..ak sa rozhodnu pracovat tam,kde treba komunikacia s lientom - jazyk ovladat musia a je jedno odkial pochadza... ale lepsie ukrajinec ako ta hovoriaci slovenskz ako madat co sa tvari ze nic nerozumie a mysli si ze je slovak od siku kosti
ved lekara si vyberas- ak nechces ukrajinca-chod k slovenskemu .. co sa tyka autobusara-nebola si tam tak neries... ale svojim sposobom je to rpavda..ak sa rozhodnu pracovat tam,kde treba komunikacia s lientom - jazyk ovladat musia a je jedno odkial pochadza... ale lepsie ukrajinec ako ta hovoriaci slovenskz ako madat co sa tvari ze nic nerozumie a mysli si ze je slovak od siku kosti
@anonym_73d4fc myslím, že si všetci pamätáme keď nastupovala Arriva,mali výpadky autobusov, nefungovala doprava. Viete prečo? Lebo neboli šoféri a šofér je naozaj osoba ktorej stačí jazykove minimum. Takže buď sa dohodneš/nedohodneš s ukrajincom, alebo ti nepôjde autobus,lebo ho nebude mať kto šoférovať.
A Maďarov pardon!!!!! Slovákov ako repa z južného Slovenska, ktori žijú od narodenia na Slovensku, by som vedela rozprávať historky ako nevedeli ani ceknuť po slovensky. A nebolo ich málo. Slovaci!!!! zo Slovenska!!!! Niektorí sa malm opýtali, či s nimi môžem komunikovať v angličtine. No nemôžem.