Nedorozumenia s Ukrajincami v slovenskej spoločnosti
Kamarátka mi vravela zážitok z autobusu. Ukrajinský vodič a staršia pani . Voľačo sa nerozumeli a vyvrcholilo to tým, že vodič autobusu sa začal rozčuľovať a bol nepríjemný, lebo vraj nerozumie. Pani to nechala tak a išla si sadnúť. Prosím názor, je toto v poriadku? Už sa mne a blízkym, známym stalo, že nerozumieme ukrajinským lekárom🙁, čo je celkom kľúčové. Mne príde veľmi smutné, že sa nedorozumieme vo vlastnej krajine vlastným rodným jazykom. Veď ak slovák pracuje v zahraničí, musí sa dohovoriť. Ja som tiež tak pracovala a robila som všetko preto, aby mi rozumeli. Ak nie, nebola som agresívna, radšej na sebe pracujem a som rada, že mi dajú šancu. Vnimam to snáď zle? My im šancu dávame.... Ale prečo sa správajú takto? S ukrajincami, ktorí sú u nás roky problémy nie sú. Prispôsobili sa, vedia jazyk (máme takých známych). Len treba chcieť. Toto mi príde čudné a robí to nevraživosť.
@anonym_e856a4 veľmi smutný názor. Tipujem mladý ročník
@anonym_autor realista, ročník 1982
@anonym_1fb65e Na co mam byt hrdy ? Ved toto je rozkradnuta spinava nefungujuca hnusna krajina s poctom obyvatelov, ako cinske malomesto. Priroda priemerna, inde su jazera zelensie a modrejsie, hory vyssie, vodopady vacsie, hrady vacsie, dedinky ciste ....
Ak by nas pripojili k inemu statu a zaviedli anglictinu ako statny jazyk, nemam problem. Cela tato krajina je Meciarova robota a jeho dielo dokoncili dalsi narodni zlodeji.
@patrike keďže je slávna demokracia, ako hlásia, nech sa páči.....choďte. Či? Máte xy možnosti
@anonym_4fa47d presne. Veľa ľudí to vníma ako nevraživosť. Ale fakt je fakt. Ja nemám nič proti cudzincom, ktorí sa prispôsobia našej mentalite, krajine, jazyku. Ale aby som ja tu "bojovala", aby som sa niečo dozvedela. A najmä ak ide o zdravie....To naozaj nie. V zahraničí ak som nevedela, mala som poruke prekladače aj dva súčasne, slovníky a nie aby som bola povýšenecká ak nerozumiem. Skôr som sa hanbila.
@anonym_autor Tak ako je casto problem dorozumiet sa s mnohymi Ukrajincami, je tu aj kopec Madarov, s ktorymi sa takisto neda dohovorit a musia mat pri sebe tlmocnika.
A bordel robi hockto, ano, potvrdzujem, ze aj dcera ma v triede problemovych prave Ukrajincov, ale nie iba oni su taki, v kazdej triede vseobecne chlapci su ti, ktori.. a obcas aj dievcata ( mala ukrajinske dvojicky - dievcata a museli ich na jeden skolsky rok rozdelit a pracovali s nimi individualne).
Rovnako ako aj Romovia.. je kopec tych, co robia zlobu, ale poznam aj slusnych, pracovitych.
Neda sa zovseobecnovat.
@slavomira236 presne. Musela som ovládať reč, ak som chcela pracovať v zahraničí. A ak by mi nerozumeli, nie ja som tá, čo sa rozčuľuje, ale sklapnem uši a idem sa zdokonaľovať tak, aby mi rozumeli. Ak tam chcem existovať.
@anonym_autor poznam vela ludi, ktori sli do zahranicia bez znalosti reci a postupne sa ju naucili… nejde to hned
@anonym_autor Keď ideš do španielska, hovoriš tam pošpanielsky alebo poanglicky? Alebo vo Francúzku ?
@anonym_71ceb0 ja po anglicky, s tou francuzstnou mi to ide pimaly. A ty?
@anonym_559d68 si na hlavu?! To tam ma napisane, kto bol ukros 🤓
@anonym_e03e33 opravili to. od začiatku to tam nebolo. Až po mojom upozornení.
ale prosím ťa, skús prehodnotiť svoje správanie.
@anonym_autor poznam vela ludi, ktori sli do zahranicia bez znalosti reci a postupne sa ju naucili… nejde to hned
@julish áno, išla som. A držalla som hubu. Nie aby som bola agresívna. To je pointa. Ak som v cudzej krajine, a neviem dostatočne reč, snažím sa zapadnúť. Zdokonaľovať sa. Pracovať na sebe
@anonym_559d68 si na hlavu?! To tam ma napisane, kto bol ukros 🤓
@anonym_e03e33 ukros je co? Nieco ako priblbly dezolat ako ty?
@anonym_autor .ja som sa poriadne poriadne nehodovorila s lekárom moslimskej krajini. A predsa nezakladám o tom tému
@anonym_c9a617 a nepríde ti to zvláštne?, na SK?, ak si veľmi mladá asi nie. Ale určitým vekovým skupinám to pride zvláštne. Bohužiaľ,.
Tiež som za to aby základy ovládali, normálna bežna vec všade vo svete
Ale ťažko povedať čo ta pani chcela a či to bolo počas jazdy
Od toho veľa závisí
@anonym_autor
Voči tomu treba začať tvrdo bojovať.
Včera sme prišli v Newcastle na pumpu a tam sa mi začala slečna vyhrážať, že "jó napot".
@anonym_c9a617 a nepríde ti to zvláštne?, na SK?, ak si veľmi mladá asi nie. Ale určitým vekovým skupinám to pride zvláštne. Bohužiaľ,.
@anonym_autor mám 50, som stará?
A čo má byť zvláštne, že na Slovensku sú aj iné národnosti? Na zš sme mali 1/2 kubánca, za čias brigády na družstve černocha. Už má cez 6O býva vo vedľajšej obci
@anonym_autor mne pride zvlastne ze v zdravotnictve niesu podmienky aby si udrzalo stovky novych doktorov rocne co univerzity vychrliia....ale to som iba ja. Ukrainci su fakt zakladny problem
To, čo opisujete, sa na prvý pohľad javí ako téma hnevu, jazykovej bariéry či správania konkrétneho vodiča. V skutočnosti však ide o hlbší vnútorný vzorec, potrebu spravodlivosti a rovnováhy na základe vlastnej skúsenosti („ja som sa v zahraničí musela prispôsobiť, tak prečo to nerobia aj oni?“). Keď investujeme obrovskú energiu do toho, aby sme niekde zapadli, hrali podľa pravidiel a boli „dobrí“, prirodzene podvedome očakávame, že rovnako sa budú správať aj ostatní. Ak to tak nie je, nevzniká v nás len nesúhlas, ale pocit krivdy, ohrozenia a sklamania. Je úplne ľudské a prirodzené cítiť hnev alebo obavu, keď ide o zrozumiteľnosť v dôležitých oblastiach, ako je lekárska starostlivosť alebo osobná bezpečnosť. Tieto obavy sú legitimné. Kde však vzniká skutočné napätie, je moment, keď správanie jedného preťaženého človeka v autobuse zovšeobecníme na celú skupinu ľudí a priradíme mu zámer: „nechcú sa prispôsobiť“. Väčšina agresívnych alebo nepríjemných reakcií u ľudí (či už ide o šoféra, lekára alebo predavača) nepochádza z neochoty, ale z preťaženia, hanby, strachu zo zlyhania a obrovského tlaku. Keď človek nerozumie v cudzom prostredí a zlyháva v základnej komunikácii, obranný mechanizmus často zvolí útok namiesto pokory. To neznamená, že jeho správanie bolo v poriadku, nebolo. Znamená to len to, že to správanie pravdepodobne nebolo o vás, o pani v autobuse ani o pohŕdaní vašou krajinou, ale o jeho vlastnej nezvládnutej frustrácii. Ak očakávate, že cudzí ľudia budú reagovať s rovnakou pokorou a usilovnosťou, akú ste v sebe mala vy, budete neustále narážať na sklamanie a hnev. Každý človek nesie úplne iný kapacitný limit a inú schopnosť zvládahať stres. Keď máme nepríjemnú skúsenosť, mozog prirodzene hľadá vzorec, ktorý nám pomôže predvídať ďalšiu. Problém nastane, keď sa z užitočnej otázky „Ako si nabudúce zabezpečím, aby mi rozumeli?“ stane otázka „Akí sú títo ľudia?“. Tá druhá vám síce dá pocit vysvetlenia, ale nemusí byť pravdivá. Prakticky by som si v podobnej situácii položil tri otázky, Čo konkrétne sa stalo? Čo je v tej situácii oprávnené požadovať? A čo už iba predpokladám o človeku na základe jeho pôvodu? Tým neospravedlňujete nevhodné správanie. Dokážete odsúdiť konkrétne správanie, ktoré považujete za neprijateľné, bez toho, aby ste z neho potrebovali urobiť vlastnosť celej skupiny ľudí? Môžete požadovať rešpekt, zrozumiteľnú komunikáciu a zodpovednosť a zároveň si dávať pozor, aby vás jedna zlá skúsenosť nezačala meniť na človeka, ktorý vidí najskôr národnosť a až potom človeka.
@julish áno, išla som. A držalla som hubu. Nie aby som bola agresívna. To je pointa. Ak som v cudzej krajine, a neviem dostatočne reč, snažím sa zapadnúť. Zdokonaľovať sa. Pracovať na sebe
@anonym_autor No a co by si robila keby na teba v tom zahranici miestna spodina co ti nesiaha ani po clenky non stop vykrikovala ze tam nepatris a co tam vobec robis a podobne chutovky?
ja by som ukrajinskeho lekara neakceptoval a nech aj celu nemocnicu roztrhne, nebude mat liecit chlap ktory nerozumie mne a ja jemu(!), tam nech sa pakuje na Ukrajinu bojovat a nie tu poberat plat za polovicnu atestaciu z mediciny pri porovnani s nasimi lekarmi, viem to velmi dobre, tak sa uci na Ukrajine, tu si len dorobia papieriky aby mohli ordinovat, uz aj skupuju byty a domy a prenajimaju ich svojmu kurínu z Ukrajiny, byť na mne, schvalim zakon a odzajtra sa rovno pakuju vsetci nenazrany Ukrajinci mimo tych co tu studuju, same dotacie, arogancia, rozmach mafie a prostitucie plus ich zvyhodnovanie tym ze su pre pracovne miesto vhodnejsi ako my domaci, je to obycajna nenazrana banda, ja uz len ked vidim Ukrajinca pľujem, na zapadnej Ukrajine je kľud!
ja by som ukrajinskeho lekara neakceptoval a nech aj celu nemocnicu roztrhne, nebude mat liecit chlap ktory nerozumie mne a ja jemu(!), tam nech sa pakuje na Ukrajinu bojovat a nie tu poberat plat za polovicnu atestaciu z mediciny pri porovnani s nasimi lekarmi, viem to velmi dobre, tak sa uci na Ukrajine, tu si len dorobia papieriky aby mohli ordinovat, uz aj skupuju byty a domy a prenajimaju ich svojmu kurínu z Ukrajiny, byť na mne, schvalim zakon a odzajtra sa rovno pakuju vsetci nenazrany Ukrajinci mimo tych co tu studuju, same dotacie, arogancia, rozmach mafie a prostitucie plus ich zvyhodnovanie tym ze su pre pracovne miesto vhodnejsi ako my domaci, je to obycajna nenazrana banda, ja uz len ked vidim Ukrajinca pľujem, na zapadnej Ukrajine je kľud!
@anonym_5c7a0c novidis a oni pluju na cvargu ako si ty co jedine co naozaj v zivote dokaze je dobre sa ns*rat
No mna sa pýtala ukrajinská lekarka ci mala dcéra teplotu dnes alebo včera. Hovorím dnes a ona dobre, včera. Ako je to banalita ale to kde sme, aby základné veci nechápala.
@anonym_autor Tak je to hlavne o tom jazyku. Pani zjavne nadabila na muza- sofera ktory sa zrejme este len ucil slovencinu alebo tu je zatial kratko. No tí co su tu uz dlho, tak s tymi sa dorozumies v pohode. My sme so synom tiez museli ist k ocnej-Ukrainke. zastupovala nasu Dr. Ako tiez trosku lamavo rozpravala, ale bola velmi mila, snazila sa, tak clovek prepaci nejake veci, zas gro toho sme rozumeli.A snazila sa nam to vsetko 3x po lopate vysvetlit priblizit. Ale bolo to miestami krkolomne. Ale ano, tak v idelanom svete by sme vo svojej krajine mali doktorom rozumiet. Horsie je , ked niekedy nerozumies ani doktorom -Slovakom. Ak vobec nieco okomentuju, vysvetlia. Vela krat bez slova cumia do PC a ledva pozru na pacienta.
co presne si lekarovi ty nerozumela?
@martinmmartin no, podobnú situáciu sme zažili na detských Kramaroch. Lekárka celkom slušne hovorila, obmedzená slovná zásoba, ale vynašla sa. Pripadala mi aj fundovana, viac ako mnohí naši lekári. Ale bohužiaľ nerozumela poriadne, a to sme potrebovali vyriešiť akútny zdravotný problém dieťaťa. Možno v opačnom garde autorke chcel dať lekár konkrétne špecifické pokyny alebo niečo by rád vysvetlil, a nemal na to vhodnú slovensku slovnú zásobu.
Nie nemam ziadnu zlu skusenost s ukrajincami, vsetci s ktorymi som sa stretla boli mily a snazili sa komunikovat v slovencine. Mna by skutocne zaujimalo co hovoria ludia s nazorom ked je tu ma ovladat slovencinu na slovenskych madarov ktory sa nie ze nedostahovali nahle ako dospeli do tejto krajiny ale sa tu narodili, vyrastali, chodili do skoly platenej zo slovenskeho rozpoctu, pracuju v slovenskych spolocnostiach a nevedia ani ň po slovensky. A teda nepoznam takych malo, ked som na juhu SR prisla do potravin nevedeli mi predat pecivo, v cukrarni mi nerozumeli a ked sme sa pytali na cestu tak nula bodov. Mam kolegynu ktora ma brata a jeho dieta, dievcatko mala slecna nevie po slovensky nic, narodila sa tu a zije tu.
A myslim si ze je nasou chybou ze tu mame ludi zo zahranicia, ked nasa vlada nevie spravit slusne zazemie pre zamestnanost slovakov a ti su nuteny odist tak to niekto robit musi a prirodzene tu je priestor pre ludi z inych krajin kde to maju horsie na trhu prace ako my, to nie su len ukrajinci ale aj indovia, gruzinci a tak dalej.
@lusilla pred pár rokmi som bola na služobke vo firme Suzuki v Ostrihome. Na montážnej linke pracovali Slováci aj Maďari a ich debata s manažérom, bola úžasná. Manažér po anglicky, Maďar po maďarsky, Slovák po slovensky a všetci si navzájom rozumeli.
@anonym_autor ako mladá som šla do Ameriky pracovať za kasu v rámci brigády v lete. (10 rokov angličtiny , 4 roky na jazykovej škole, ale britská Aj). Asi mesiac som tým Američanom nerozumela, keď rozprávali "bežnou" rýchlosťou. 90% Amíkov bolo zlatých, keď videli, že nerozumiem, tak spomalili reč a nejak sme to spolu vyriešili. A potom bolo 10%, ktorí vedeli ukázať svoje znechutenie a pohŕdanie dostatočne jasne. A teraz k Slovákom - chalani boli citlivejší na svoje ego. Prvý mesiac sme sa všetci snažili. Po mesiaci môj spolukolega povedal, že on sere na tých Amíkov, sú namyslení a arogantní a neviemakí a keď nerozumel, začal hovoriť "we don't have it". Raz z toho vznikla bizár situácia, keď tvrdil, že nemáme vodu a za ním tá sklenená chladnička s vodami 😄. Chalanisko - statný černoch ukázal prstom, že čo chce a my sme sa uštiavali, Amíci aj Slováci aj Poliaci, komplet celý stánok. Čo tým chcem povedať - je možné, že ukrajinec je z toho frustrovaný, pani bola možno milá, pred ňou bolo ale možno dosť tých nemilých a vodič si povedal serem ja na to. Ďalších 90% Ukrajincov môže byť úplne v pohode a milých (ale možno aj nie), prosím nesúď podľa jedného incidentu. (A druhá vec, vedela si, že aj veľa obyčajných nemajetných Rusov ušlo? Čo ak to bol Rus? Často vidím, že počujeme reč podobnú ua/ru a každý Slovák hneď "vie", že je to Ukrajinec). Upozornila ma na to kolegyňa Ukrajinka pri kávičkovej debate, ktorá hovorí, že veľa Ukrajincov hovorí po rusky, ale každý hneď na 100% vie, že je to Ukrajinec, aj keď ona sama to nevie posúdiť z reči. Plus sú tu aj Rusi, netvrdím, že k jedným alebo druhým sa treba správať nepriateľsky, aj keď sú občas drzí alebo akí. Kto vie, ako by sme sa správali my v ich situácii.
@anonym_autor Ehm, mne sa stalo, že som nie celkom rozumela slovenskému lekárovi v Trebišove. Som síce maďarskej národnosti, ale slovenčinu ovládam na úrovni materinského jazyka, takže nie, nie sme rodina "nemtudom". Bola som po operácii kolena a priletel za mnou lekár, ktorý na mňa spustil megarychlo a v totálnej východniarčine. Ale že úplne. Tak som ho slušne poprosila, aby mi to teraz povedal spisovne, lebo som nerozumela všetkému. Slušne, nie sarkasticky, nie ironicky, slušne, ešte raz, slušne. I tak sa urazil. Ale dovolila by som si ja niekde vo vete vynechať "sa"..... 😉
@anonym_5c7a0c ved žiješ v slobodnej krajine - nemusis akceptovať, nikto ta tam s pištoľou pri hlave držať nebude. A mimochodom - kvôli tebe určite celú nemocnicu neroztrhne, to sa fakt neboj že by si bol taký dôležitý. 😉
Ináč keď som rodila syna, porodila som u ukrajinky a bola to najlepšia voľba ako som mohla urobiť. A dieťa mám len vďaka tomu, že ma liecila doktorka, ktorá bola ruska. Tak neviem na ktorý národ teraz hádzať kolektívnu vinu 🤷♀️
Tak ako vodič taxi alebo MHD ok ak proste nerozumie dobre je OK, proste je to podradnejšia práca, rovnako ako operátor výroby, upratovačka. Nie každému ide učenie jazykov dobre. Ale s lekármi súhlasím je nonsens aby nejaký lekár čo je zodpovedné povolanie nevedel skoro nič a mala si problém s ním sa dorozumieť. Mám podobnú skúsenosť s ukrajinskou zubárkou a des. Ale zase poznám Ukrajinku učiteľku čo si sem prišla zarobiť ešte pred vojnou a robila upratovačku a vedela krásne po slovensky. Ako fakt lekári a tak by mali sa jazyk naučiť ak tu chcú pracovať.
@anonym_autor Ja som nerozumela slovenskému lekárovi. Kvôli tomu som od neho odišla. Treba im dať šancu. A veľmi si vyberať nemôžeme. Skutočne máme málo vodičov, lekárov, učiteľov. Buďme vďační, že si našu krajinu vybrali. Nevyžadujú mešity, ani extra zaobchádzanie. Potrebujú len akceptáciu a trpezlivosť. Sú to veľmi šikovní a pracovití ľudia. Mám osobnú skúsenosť s viacerými ukrajincami.
@anonym_5c7a0c Ti si hrozný agresor. Nemáš v sebe ani kúsok ľudskosti.
@anonym_73d4fc myslím, že si všetci pamätáme keď nastupovala Arriva,mali výpadky autobusov, nefungovala doprava. Viete prečo? Lebo neboli šoféri a šofér je naozaj osoba ktorej stačí jazykove minimum. Takže buď sa dohodneš/nedohodneš s ukrajincom, alebo ti nepôjde autobus,lebo ho nebude mať kto šoférovať.
A Maďarov pardon!!!!! Slovákov ako repa z južného Slovenska, ktori žijú od narodenia na Slovensku, by som vedela rozprávať historky ako nevedeli ani ceknuť po slovensky. A nebolo ich málo. Slovaci!!!! zo Slovenska!!!! Niektorí sa malm opýtali, či s nimi môžem komunikovať v angličtine. No nemôžem.
@anonym_e63b86 Presne. Ja som chodila za starkými do Šiah. To akoby iná krajna. Samá maďarčina, po slovensky nevedeli ani ceknúť. Roky. Zato Ukrajinci už po mesiaci sa snažia dohovoriť po slovenksy. Ja som sama učila slovensky jednu ukrajinku. Muž jej bojoval v Charkive, syn študoval u nás a ona bývala u nás, ale pre zahraničnú firmu. Bola vzdelaná usilovná , vďačná.
@anonym_5c7a0c Fuj, tolko nenavisti pokope. Porozmyslaj, preco sem prisli ...

@anonym_autor vieš prečo? Lebo ak budeš čakať, kým sa ten Ukrajinec alebo niekto iný naučí po slovensky, tak nebude žiadny lekar, žiadny sofer, žiadna predavačka. Skratka môžeme byť radi,ze tu su ochotni pracovať. A ja skôr oceníme ošetrenie u lekára, aj keď sa s ním budem dlhšie dohadovať, než žiadne ošetrenie.
@anonym_e856a4 veľmi smutný názor. Tipujem mladý ročník