icon

Nedorozumenia s Ukrajincami v slovenskej spoločnosti

Včera o 09:08

Kamarátka mi vravela zážitok z autobusu. Ukrajinský vodič a staršia pani . Voľačo sa nerozumeli a vyvrcholilo to tým, že vodič autobusu sa začal rozčuľovať a bol nepríjemný, lebo vraj nerozumie. Pani to nechala tak a išla si sadnúť. Prosím názor, je toto v poriadku? Už sa mne a blízkym, známym stalo, že nerozumieme ukrajinským lekárom🙁, čo je celkom kľúčové. Mne príde veľmi smutné, že sa nedorozumieme vo vlastnej krajine vlastným rodným jazykom. Veď ak slovák pracuje v zahraničí, musí sa dohovoriť. Ja som tiež tak pracovala a robila som všetko preto, aby mi rozumeli. Ak nie, nebola som agresívna, radšej na sebe pracujem a som rada, že mi dajú šancu. Vnimam to snáď zle? My im šancu dávame.... Ale prečo sa správajú takto? S ukrajincami, ktorí sú u nás roky problémy nie sú. Prispôsobili sa, vedia jazyk (máme takých známych). Len treba chcieť. Toto mi príde čudné a robí to nevraživosť.

Strana
z5
anonym_559d68
•
Včera o 09:13

Hneď prvé riadky. Kto bol ukrajinec? šofér a či pani? to nie je jasné z tvojho príspevku ktorý ani nie je tvoj ale sprostredkovaný od kámošky a kto vie čo je na tom pravdy.

martinmmartin
•
Včera o 09:13

co presne si lekarovi ty nerozumela?

slavomira236
•
Včera o 09:14
@anonym_559d68

Hneď prvé riadky. Kto bol ukrajinec? šofér a či pani? to nie je jasné z tvojho príspevku ktorý ani nie je tvoj ale sprostredkovaný od kámošky a kto vie čo je na tom pravdy.

@anonym_559d68 ukrajinec bol vodic ved to pise

slavomira236
•
Včera o 09:15

Ak tu pracuju mali by ovladat jazyk hlavne s ludmi ...tak isto ja ked som chcela pracovat v uk s ludmi musela som sa dohovorit vediet

autor
•
Včera o 09:16
@anonym_559d68

@anonym_559d68 vodič busu

anonym_b727c6
•
Včera o 09:16

Nedorozumenia často nevznikajú kvôli jazykovej bariére,ani kvôli národnosti.Je to o ľuďoch.

anonym_92fe57
•
Včera o 09:17

Ty si tam vlastne ani nebola…..len kamarátka ti hovorila …. toto je téma na rozpútanie hádok a nič viac
Ukrajinstina je slovansky jazyk. Tam nie je čo nerozumieť a prichadzaju sem Indovia. Tak nech sa kamoska teší a ty tiež

anonym_148ac8
•
Včera o 09:17

Lebo slovenský vodič nikdy na nikoho nevyletel... nie je to o jazyku a národnosti, ale o povahe toho konkrétneho človeka...

letfenixa
•
Včera o 09:18
@anonym_b727c6

Nedorozumenia často nevznikajú kvôli jazykovej bariére,ani kvôli národnosti.Je to o ľuďoch.

@anonym_b727c6 toto je pravda, v našej MHD sa nedohovoris ani so slovenským šoférom.

autor
•
Včera o 09:19
@slavomira236

Ak tu pracuju mali by ovladat jazyk hlavne s ludmi ...tak isto ja ked som chcela pracovat v uk s ludmi musela som sa dohovorit vediet

@slavomira236 presne. Musela som ovládať reč, ak som chcela pracovať v zahraničí. A ak by mi nerozumeli, nie ja som tá, čo sa rozčuľuje, ale sklapnem uši a idem sa zdokonaľovať tak, aby mi rozumeli. Ak tam chcem existovať.

martinmmartin
•

ja to furt hovirim ze by sa konecne vychodniari a rusini mali naucit vypravat tak aby im bolo konnecne rozumiet. Napatie v skpolocnosti vychod-zapad by skoncilo

autor
•
@anonym_148ac8

Lebo slovenský vodič nikdy na nikoho nevyletel... nie je to o jazyku a národnosti, ale o povahe toho konkrétneho človeka...

@anonym_148ac8 tak vodič je to menšie zlo. Horšie je u lekára. Aj keď ja mám dobré skúsenosti s našimi vodičmi autobusov, našťastie.

martinmmartin
•
Včera o 09:20
@anonym_autor

@anonym_148ac8 tak vodič je to menšie zlo. Horšie je u lekára. Aj keď ja mám dobré skúsenosti s našimi vodičmi autobusov, našťastie.

@anonym_autor co oresne si u lekara ty nerozumela? ako to prebiehalo?

anonym_b727c6
•
@letfenixa

@anonym_b727c6 toto je pravda, v našej MHD sa nedohovoris ani so slovenským šoférom.

@letfenixa Presne tak.👍

abbey1
•

@anonym_autor Horšie je, že sa často nevedia dohovoriť v nemocniciach ani slovenskí lekári s ukrajinskými. A čo potom chudák pacient.

martinmmartin
•
Včera o 09:22

A v Dunajskej strede si uz bola?

anonym_559d68
•
@martinmmartin

A v Dunajskej strede si uz bola?

@martinmmartin niekedy stačí v KE.

autor
•
@abbey1

@anonym_autor Horšie je, že sa často nevedia dohovoriť v nemocniciach ani slovenskí lekári s ukrajinskými. A čo potom chudák pacient.

@abbey1 tak hlboko som nezašla do tejto problematiky 🙁. Ale je to smutné. Aj pre náš personál, nehovoriac o tom, že na všetko doplatí pacient 🙁

autor
•
Včera o 09:24
@martinmmartin

co presne si lekarovi ty nerozumela?

@martinmmartin skoro nič, bol manžel s dieťaťom. Aj správa bola divná a veľmi. Našťastie nešlo i vážnejšiu dg. Tak sme to nechali tak. Keby išlo o niečo dôležité, nabehnem tam ja a vyžiadam si niekoho, komu rozumiem na Slovensku po slovensky

autor
•
Včera o 09:29
@anonym_559d68

@anonym_559d68 hneď druhá veta.... Treba pred reagovaním najprv pozorne čítať. Ďakujem.

anonym_2eb7d1
•
Včera o 09:30

vcera zastupoval ukrajinsky lekar, ale dohovorili sme sa, bolo vidiet, ze sa snazi, spravu napisal bez chyb

autor
•
Včera o 09:36
@anonym_2eb7d1

vcera zastupoval ukrajinsky lekar, ale dohovorili sme sa, bolo vidiet, ze sa snazi, spravu napisal bez chyb

@anonym_2eb7d1 takých si vážim. To je v poriadku 🙂.

anonym_1349c3
•
Včera o 09:37

Mám zážitky, pracujem na ZŠ😵‍💫 no a čo s tým? Pomôžeme si?🤔

autor
•
Autor odpoveď zmazal
•
autor
•
Včera o 09:39
@anonym_1349c3

Mám zážitky, pracujem na ZŠ😵‍💫 no a čo s tým? Pomôžeme si?🤔

@anonym_1349c3 samozrejme, že nie. Ak si to ľudia nechajú, asi im to nevadí. Bohužiaľ. Ľudia sa možno trošku potrebujú zobudiť, a možno nie. Na všetko si zvyknú, pri "určitom postupe"

martinmmartin
•
Včera o 09:39
@anonym_autor

@anonym_1349c3 samozrejme, že nie. Ak si to ľudia nechajú, asi im to nevadí. Bohužiaľ. Ľudia sa možno trošku potrebujú zobudiť, a možno nie. Na všetko si zvyknú, pri "určitom postupe"

@anonym_autor Su aj horsie problemy. Pozri co mas vo Vlade.
Kym autobus ide tak je vacsine jedno kto soferuje. Na Ukraincov budu jancit iba "predpripraveny" a to zo zasady .

patrike
•
Včera o 09:40

Casom sa naucia, su to pribuzne jazyky. Nasi emigranti 1968 - 1989 tiez nejako zacinali. Ak mas s lekarom komunikacny problem, dohodnite sa po anglicky. Tiez mas v dnesnej dobe AI a google prekladac, staci, dokonca to rozumie hovorenej reci.

autor
•
Včera o 09:43
@patrike

Casom sa naucia, su to pribuzne jazyky. Nasi emigranti 1968 - 1989 tiez nejako zacinali. Ak mas s lekarom komunikacny problem, dohodnite sa po anglicky. Tiez mas v dnesnej dobe AI a google prekladac, staci, dokonca to rozumie hovorenej reci.

@patrike tak nehnevaj sa, ja nebudem používať AI, a Google vo svojej rodnej krajine aby som sa dohovorila. Ani anglicky. Uvedomuješ si, čo si napísal? Toto nech používajú cudzinci, ktorí neovládajú slovenčinu a chcú tú existovať a pracovať.

anonym_4855dc
•
Včera o 09:44
@anonym_autor

@anonym_559d68 hneď druhá veta.... Treba pred reagovaním najprv pozorne čítať. Ďakujem.

@anonym_autor inak, da sa tomu rozumieť, ze aj staršia pani bola Ukrajinka. Tak je to napísané. Otázka bola namieste. Som slovencinarka😉.

sevrin
•
Včera o 09:45

Komunikoval som s viacerými Ukrajincami aj Ukrajinkami. Vždy úplne bez problémov. Hovoria lepšie slovensky ako mnohí Slováci zvyknutí na svoje lokálne prízvuky.
Cítim komplex založený na etnickej neznášanlivosti.

Strana
z5