icon

Neprajnosť a povyšovanie sa Čechov voči Slovákom

19. feb 2026

V týchto dňoch počas OH to vnímam viac a sama neviem, prečo mi to nie je ĺahostajné. Neprišla som dodnes na dôvod, kde sa berie ich nadradenosť.Nepripadajú mi ani o mak lepší. Viem ,že na fb sa vyjadrujú skôr internetovo zraniteĺnejší ĺudia a urážky a komenty ako z osobitnej školy nájdem rovnako u slovákov. Vnímate to tak, že sa vyvyšujú, alebo sú tieto ich prejavy bežné len u spodiny-pupkatých ,upotených štamgastov s krígĺom v ruke a inteligentnejší obyvatelia nás berú ako normálnych ĺudí a nie ako ovcomrdov, drotárov a chamraď, čo jazdí na voze a vo dvore má latrínu?

alenka58
19. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_92f929 Časť blízkej rodiny tam pár rokov žije a nikdy sme sa o tom nebavili, nebol dôvod , ale ak by sa tam cítili zle, už by to určite spomenuli .Je možné, že je to len určitá skupina ĺudí, ktorí s nami majú problém.

@anonym_autor prosím Ťa že vôbec si pripúšťaš nejaké internetové diskusie, kde sú anononymní primitívny prispievatelia, ktorý dokážu rozvíriť nenávistné debaty, také skupiny by si mala obchádzať, sústred sa na inteligentných ľudí hlavne v realite nič takého sa nedeje práve naopak

autor
19. feb 2026
@alenka58

@anonym_autor prosím Ťa že vôbec si pripúšťaš nejaké internetové diskusie, kde sú anononymní primitívny prispievatelia, ktorý dokážu rozvíriť nenávistné debaty, také skupiny by si mala obchádzať, sústred sa na inteligentných ľudí hlavne v realite nič takého sa nedeje práve naopak

@alenka58 Som poučená. Ak hokej, tak bez čítania článkov po hokeji. Asi som zbytočne precitlivelá. Bola to taká studená sprcha pre mňa po tom skvelom zážitku a radosti z úspechu našich. .

anonym_cc6c4a
19. feb 2026

Mam kolegynu Cesku, sedime spolu v kancli v CR a ona ma na starosti slovenskych klientov. Neprejde tyzden, aby sa na nu nejaky Slovak neoboril, ze s Cechom toto nechce riesit, ze Cesi musia byt v kazdej riti strceni a ze beru Slovakom pracu. Takze ak uz sa chce viest debata o tom, ako sa Cesi spravaju k Slovakom, tak by mozno nebolo zle uviest aj to, ako sa spravaju Slovaci k Cechom. Samozrejme, jedna sa o jedincov, nie o cely narod - ako sa najdu primitivi v Cesku, tak isto sa najdu aj na Slovensku. Tak je to aj s hokejom, aj so vsetkym.

alenka58
19. feb 2026
@anonym_autor

@alenka58 Som poučená. Ak hokej, tak bez čítania článkov po hokeji. Asi som zbytočne precitlivelá. Bola to taká studená sprcha pre mňa po tom skvelom zážitku a radosti z úspechu našich. .

@anonym_autor primitívov si všeobecne nevšímaj v živote a už vôbec nie na nete, zbytočne stratený čas, ty vieš mať svoje radosti

autor
19. feb 2026
@anonym_cc6c4a

Mam kolegynu Cesku, sedime spolu v kancli v CR a ona ma na starosti slovenskych klientov. Neprejde tyzden, aby sa na nu nejaky Slovak neoboril, ze s Cechom toto nechce riesit, ze Cesi musia byt v kazdej riti strceni a ze beru Slovakom pracu. Takze ak uz sa chce viest debata o tom, ako sa Cesi spravaju k Slovakom, tak by mozno nebolo zle uviest aj to, ako sa spravaju Slovaci k Cechom. Samozrejme, jedna sa o jedincov, nie o cely narod - ako sa najdu primitivi v Cesku, tak isto sa najdu aj na Slovensku. Tak je to aj s hokejom, aj so vsetkym.

@anonym_cc6c4a Mrzí ma, že tvojej kolegyni toto slovák povie. Obzvlášť preto, že slovákov je asi viac tam ako čechov u nás. Od známej som dávnejšie počula, ako ju v čechách v práci častovali poznámkami, že vďaka nám- lacnej pracovnej sile sa tak zle zarába. Boli vraj však takto naladení aj voči poliakom, ukrajincom. Žiadna ,manažérska pozícia prirodzene, obyčajná výrobná hala.

la_dolce_vita
19. feb 2026

To sportove prostredie netreba brat ako bezny zivot. A najma nazory primitivov na internete. Moja ex kolegyna sa na zaklade tejto komunity fandiacej hokeju vyjadrila, ze Cechov nenavidi. Dotklo sa ma to, mam cesku narodnost. Nikdy pritom za hranicou nebola, inych Cechov nepozna. Take hlupe nie? Nebud ako ona. Ja mam Slovakov rada, som stale Cechoslovak, moje deti su napoly 🙂. Nikdy som takto nerozdelovala ludi, ludia su bud dobri alebo zli a nemozu za to, kde sa narodili. Len hlupak sa povysuje.

la_dolce_vita
19. feb 2026

A este doplnim, ze som si vsimla a to aj tu, ze Slovaci sami seba hodnotia negativne. Aj to o niecom svedci..

autor
19. feb 2026
@la_dolce_vita

To sportove prostredie netreba brat ako bezny zivot. A najma nazory primitivov na internete. Moja ex kolegyna sa na zaklade tejto komunity fandiacej hokeju vyjadrila, ze Cechov nenavidi. Dotklo sa ma to, mam cesku narodnost. Nikdy pritom za hranicou nebola, inych Cechov nepozna. Take hlupe nie? Nebud ako ona. Ja mam Slovakov rada, som stale Cechoslovak, moje deti su napoly 🙂. Nikdy som takto nerozdelovala ludi, ludia su bud dobri alebo zli a nemozu za to, kde sa narodili. Len hlupak sa povysuje.

@la_dolce_vita Ver mi, nikdy som proti čechom nič nemala. Ani proti maďarom , poliakom, ukrajincom.. Moja prastará matka vraj povedala . : Radšej sa držať čechom riti, ako maďarom hlavy ,😀 - Keď sme sa rozdelili. Mnohokrát uprednostňujem film s českým dabingom, vyrastala som na českých rozprávkach, také že nerozumiem nepoznám. Bez Pelíškov by som nemala Vianoce. Práveže sa mi nepáčili aj komentáre časti slovákov. Veľmi primitívne.. Možno sa ma viac dotkli tie české, lebo boli o nás. Máte tu poväčšine všetky pravdu- nečítať, nebrať si to osobne.

la_dolce_vita
19. feb 2026
@anonym_autor

@la_dolce_vita Ver mi, nikdy som proti čechom nič nemala. Ani proti maďarom , poliakom, ukrajincom.. Moja prastará matka vraj povedala . : Radšej sa držať čechom riti, ako maďarom hlavy ,😀 - Keď sme sa rozdelili. Mnohokrát uprednostňujem film s českým dabingom, vyrastala som na českých rozprávkach, také že nerozumiem nepoznám. Bez Pelíškov by som nemala Vianoce. Práveže sa mi nepáčili aj komentáre časti slovákov. Veľmi primitívne.. Možno sa ma viac dotkli tie české, lebo boli o nás. Máte tu poväčšine všetky pravdu- nečítať, nebrať si to osobne.

@anonym_autor ak ma niekto potrebu druheho urazit a ponizit preto, ze ma inu narodnost, tak nebude velky intelektual. Nejaky Pepik si mozno iba takto moze dokazat, ze je borec. Na takych kaslat. Vela Slovakov su uzasni ludia, sme blizke narody. Aj mne sa stalo, ze som bola poslana ist prec zo Slovenska..

autor
19. feb 2026
@la_dolce_vita

@anonym_autor ak ma niekto potrebu druheho urazit a ponizit preto, ze ma inu narodnost, tak nebude velky intelektual. Nejaky Pepik si mozno iba takto moze dokazat, ze je borec. Na takych kaslat. Vela Slovakov su uzasni ludia, sme blizke narody. Aj mne sa stalo, ze som bola poslana ist prec zo Slovenska..

la_dolce_vita
19. feb 2026

Ale nerobim z toho zavery, take vyjadrenia hovoria nieco o tom cloveku a mna nazor takych ludi neurazi.

katrinka8
19. feb 2026
@la_dolce_vita

Ale nerobim z toho zavery, take vyjadrenia hovoria nieco o tom cloveku a mna nazor takych ludi neurazi.

@la_dolce_vita - podľa mňa tá realita je úplne iná ako anonymní ľudia na sociálnych sieťach. Agresívni, drzí, arogantní sú aj mnohí Slováci. Pritom v skutočnosti by neboli schopní vypustiť z úst to, čo zo seba púšťajú na sociálnych sieťach. Môj brat žije pri Prahe, my úzko spolupracujeme s mnohými Čechmi - nikdy sa mi nestalo, že by sa niekto povyšoval kvôli tomu, že je Čech. Práve naopak, všetci veľmi milí, príjemní.

zmrzlinka8
19. feb 2026
@bykaterina

tebe dobre prepina 😀 pozri si FB hokej.cz a uvidis ako nam praju a nazyvaju nas bratov.
nebud úzkoprsá čobolačka

@bykaterina mne vadi aj ten vyraz "čoboli" na Slovákov

katrinka8
19. feb 2026
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 - to prvýkrát v živote vidím. Čo ten výraz znamená? 🙈

anonym_8d15ce
19. feb 2026
@anonym_autor

@bykaterina Vieš rozoznať osobný pocit od odsúdenia? Diskusiu od monológu , kde nepotrebuješ názor druhého človeka, lebo si skalopevne presvedčená o vlastnej pravde a žiadnej inej?

@anonym_autor nevysvetluj im to, zbytočne. Tu tieto mudrlantky si len potrebujú s niekym písať, doma neni zrejme s kým pokecať, tak tu všetko nafukujú, zveličujú, mudrujú, vkladajú ti do "úst" slová ako si čo myslela. Nerieš, nech si trošku ulavia chudinky...
K téme, áno aj ja som si to všimla, ale je aj vela takých čo nám fandia.

autor
19. feb 2026
@anonym_8d15ce

@anonym_autor nevysvetluj im to, zbytočne. Tu tieto mudrlantky si len potrebujú s niekym písať, doma neni zrejme s kým pokecať, tak tu všetko nafukujú, zveličujú, mudrujú, vkladajú ti do "úst" slová ako si čo myslela. Nerieš, nech si trošku ulavia chudinky...
K téme, áno aj ja som si to všimla, ale je aj vela takých čo nám fandia.

@anonym_8d15ce Veď aj ja som chcela len pokecať, prečítať si iné názory na to a niekto to poňal ako šancu si kopnúť, určiť diagnózu a zosmiešniť.Ale ja som tu asi 100 rokov, takže presne viem , že takto sa to zvrhne pri väčšine tém .Navyše, väčšina sa vyjadrila slušne a vecne .

rozculena
19. feb 2026
@katrinka8

@katrinka8 podľa mňa to je na základe filmu Černí baroni
Čo bolo,to bolo...terazky som majorom🙂

https://www.youtube.com/watch?v=3v9MSSqTXs8
zmrzlinka8
19. feb 2026
@katrinka8

@katrinka8 Čobol je pejoratívne pomenovanie namiesto Slovák. Odvodené od toho, ze asi často opakujeme slová čo bol, čo bolo atd

bykaterina
19. feb 2026
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 tak im vadí tiež keď ich voláme pepici. Pražskom luftaci, ale je to aj na Slovensku keď sú mestá a okresy ako keby proti sebe. Taká bežná a zdravá rivalita

anonym_a7f36e
19. feb 2026

@anonym_autor ja teda neviem, čo píšu ľudia ma FB, ale mám veľa českých kolegov a kolegýň a vôbec nie sú nadradeni. Skôr sme takí súdržní, takí čechoslovaci…

oblecenie99
20. feb 2026

Skúste si neustrážiť maďarský prízvuk na Slovensku .. 😉
Alebo kuknite diskusie k témam, keď sa niekto zraní v Tatrách (90 percent to bude o Pepíkoch a sandáloch s ponožkami).
Že keď už...

anonym_9d4f0e
20. feb 2026

Ja som sa skôr stretla s tým, že sa podceňujú sami Slováci. Aj tu na MK. Ako je Česko veeeeľmi popredu, ako je tam všetko super, tráva zelenšia, samí milí, prajní ľudia …
Ja osobne nejaké priepastné rozdiely v mentalite nevidím, ekonomicky sú popredu, ale nič priepastné a ich vidiek to isté ako na Slovensku…

akvi
20. feb 2026

Vždy som mala kopu kamošov z ČR, rodinu mám v ČR a vždy sme sa doťahovali navzájom, vždy zo srandy a láskavo. Rozumiem, že ti vadia niektoré komentáre na sieťach, ale netreba si ich brať osobne. Vždy sme sa s Čechmi doťahovali navzájom a ja to beriem ako také hašterenie so súrodencami. Vadia mi akurát vulgarizmy a agresívne úročenie. Ale inak to beriem ako taký "folklór".

bykaterina
20. feb 2026
@anonym_9d4f0e

Ja som sa skôr stretla s tým, že sa podceňujú sami Slováci. Aj tu na MK. Ako je Česko veeeeľmi popredu, ako je tam všetko super, tráva zelenšia, samí milí, prajní ľudia …
Ja osobne nejaké priepastné rozdiely v mentalite nevidím, ekonomicky sú popredu, ale nič priepastné a ich vidiek to isté ako na Slovensku…

@anonym_9d4f0e česi sú teda o dosť popredu. Už len infraštruktúra, turizmus,...to sa nedá porovnať so slovenskom ale to je tým že oni boli vždy ktorí cestovali a a spoznávali, chodili do divadla... Slovák išiel do repy ako sa hovorilo čiže na brigádu pre mladšie ročníky.
Oni nwproebuju hmotné vecí skôr intelekt a Slováci sme skôr že Treba vždy mať lepšie auto ako sused, satelity keď vybehli 🤦 no to sa predbiehali kto to bude mať skôr. Česi poznajú lepšie TA3 ako Slováci.

anonym_9d4f0e
20. feb 2026
@bykaterina

@anonym_9d4f0e česi sú teda o dosť popredu. Už len infraštruktúra, turizmus,...to sa nedá porovnať so slovenskom ale to je tým že oni boli vždy ktorí cestovali a a spoznávali, chodili do divadla... Slovák išiel do repy ako sa hovorilo čiže na brigádu pre mladšie ročníky.
Oni nwproebuju hmotné vecí skôr intelekt a Slováci sme skôr že Treba vždy mať lepšie auto ako sused, satelity keď vybehli 🤦 no to sa predbiehali kto to bude mať skôr. Česi poznajú lepšie TA3 ako Slováci.

@bykaterina no presne s týmto nesúhlasím, žiadne “o dosť “ som si nevšimla. A to, že Slováci sú hmotne založení a Česi intelektuálne tak takú blbosť som ešte asi ani nečitala.

anonym_1cfa4d
20. feb 2026

Za skoro dekádu života v ČR som sa s vyložene negatívnym postojom Čechov k Slovákom stretla len raz a to od náhodného dôchodcu v metre. Väčšinou sa stretávam s neutrálnym až veľmi pozitívnym postojom; nazývajú nás bratia, je im ľúto, že sme sa rozdelili, páči sa im slovenčina (mužom u žien príde sexy). Ja už slovensky kvoli práci nehovorím a keď niekedy spomeniem, že som Slovenka, častokrát je reakcia "jé, já mám Slováky rád/a, moje babička/dědeček/teta/kamarád je ze Slovenska", prípadne mi povedia, koľkokrát už boli na Slovensku a kam radi chodia. To najhoršie, čo bežne počujem, je vyjadrenie ľútosti nad stavom slovenskej politiky.

curlie
20. feb 2026

Tiež som si všimla, a je to veľmi smutné, ako sa vyjadrujú Česi všeobecne o nás a celkovo na Slovensko. My máme tiež svoje "klenoty" ale ani z ďaleka to nie je také ako z českej strany. Ich vizitka 🐖🤷🏼‍♀️

yoxinka
20. feb 2026

@anonym_autor
Ty súdiš z nejakých komentárov, tak ja ti odpoviem na základe mojej REALITY. Bývam v Česku, normálne tam fungujeme, deti chodia do škôl. Nikto nás nemá za opice, nikto sa nad nás nevyvyšuje a nikto nás neuráža. Moja dcéra patrí k premiantom triedy, učitelia sú z nej hotoví ako naskočila na češtinu, v ktorej má lepšie výsledky ako mnohé české deti (dcéra tam začala chodiť až do 4 ročníka). Naše deti sú maximálne podporované aj v škole, aj v krúžkoch, ktorým sa venujú. Všade sú prijaté. Ja som tiež nemala nikde problémy, ani na úradoch, ani nikde. Áno, žijú tam ľudia, ktorí sa správajú ako idioti, ale tých je aj plné Slovensko. A pokiaľ ide o hokej, tak nám fandia.

anonym_e5c9d2
20. feb 2026
@anonym_9d4f0e

@anonym_9d4f0e Cesi sú dosť pred nami. Nato, že sme boli desiatky rokov jeden spoločný štát, tak ich nedobehneme ani o 20 rokov. Slape im ekonomika, kultúrnost národa, su priatelskejsi k cudzincom, otvorenost, tolerancia, vyspelosť, to ako sa starajú o svoje pamiatky, ako si zveľaďujú krajinu. Nesiahame im v tomto ani po päty. Máme Čechy dosť precestované.

yoxinka
20. feb 2026
@anonym_9d4f0e

@anonym_9d4f0e
Ja ťa nechcem sklamať, ale žijeme od leta v Česku a sú tak popredu, že nechápem. To tvoje “ekonomika im šlape” … to nie je iba taká okrajová somarina, to je VEEEEEEĽMI podstatná vec. Bola som u doktora a padla mi v obyčajnej poliklinike sánka. Ja som aj zastrčených českých dedinkách videla obrovský rozdiel oproti našim hladovým dolinám. To sa absolútne nedá porovnať. Slováci sa ľúbia utešovať, že Česi na tom nie sú až tak dobre …. nuž, SÚ.