Obavy z odchodu do dôchodku. Ako ich prekonať?
Dobrý deň,
celý život som chodila do práce a zrazu si uvedomujem, že dôchodok už nie je tak ďaleko, ako sa mi kedysi zdalo.
Okolie sa ma pýta, či sa teším, ale úprimne mám skôr zmiešané pocity. Trochu sa bojím, že mi bude chýbať denný režim, kolegovia aj pocit, že som niekam patrila.
Ako ste prežívali odchod do dôchodku vy? Tešili ste sa, alebo ste mali podobné obavy?
Teda ak sú tu aj staršie ročníky.
Inak spravna obava. Ak si na dochodku sama nedokazes zmysluplne a kvalitne vyplnit 12-16 hodin DENNE tak smerujes k depresii a rychlemu upadku. A malokto kto makal cely zivot v rutine je na toto pripraveny
Velkeho bacha si davaj
Veď kľudne môžeš pracovať aj ďalej ak sa nato cítis. Mám rodičov otec išiel po 40 rokov tešil sa . Mamu to čaká ale u nej si niesom istá lebo vraví že nebude ani o deň viac ale veľmi tomu neverím 😁
@parvinka0001 Pracovať dlhšie nevylučujem, ak to zdravie dovolí 🙂 Skôr ma prekvapilo, že sa namiesto radosti objavili aj obavy. Tvoj otec je asi ten lepší prípad, že sa na dôchodok tešil. U seba zatiaľ neviem odhadnúť, do ktorej skupiny budem patriť.
Inak spravna obava. Ak si na dochodku sama nedokazes zmysluplne a kvalitne vyplnit 12-16 hodin DENNE tak smerujes k depresii a rychlemu upadku. A malokto kto makal cely zivot v rutine je na toto pripraveny
Velkeho bacha si davaj
@martinmmartin Práve toto je asi to, čoho sa trochu bojím. Že človek roky funguje v určitom režime a zrazu sa všetko zmení. Na druhej strane verím, že veľa ľudí si časom nájde nové záľuby a rytmus. Zaujímajú ma práve skúsenosti tých, ktorí si tým už prešli.
@anonym_autor tak nadalej pracuj, daj si skrateny a mas to
Moja mam pracuje na polovicny, moja teta chodi stale s kamoskami dochodkynami do divadla, na vystavy, do susedneho mesta sa poprechadzat, do kupelov, na dovolenku.. moja druha teta pocuva 24/7 podcasty, fakt nonstop jej to ide ked je sama. A travi cas s vnucatkami
@martinmmartin Práve toto je asi to, čoho sa trochu bojím. Že človek roky funguje v určitom režime a zrazu sa všetko zmení. Na druhej strane verím, že veľa ľudí si časom nájde nové záľuby a rytmus. Zaujímajú ma práve skúsenosti tých, ktorí si tým už prešli.
@anonym_autor no ja mám vnúčatá a ohromne sa z toho teším, keď treba pomôžem, chodíme na výlety, veľa čítam, chodím v kľude s priateľkami do divadla, nikde sa nemusím ponáhľať, na dovolenku kedy koľvek a konečne mám čas na záhradu, na prácu a kolegov už ani nepomyslím aj keď mi volávajú nejak nemám na nich čas
ja mam opacnu hrozu, ze mam este vyse 20 rokov do dochodku ako to zvladnut chodit niekde na 8 hodin, ktore by sa dali stravit podla mojich predstav a lepsie
@anonym_autor pocuvaj co Ti hovori vnutorny hlas. Kludne pracuj a uzi si extra prijem, dopraj si vylety alebo cokolvek, co Ta bavi.
@parvinka0001 Pracovať dlhšie nevylučujem, ak to zdravie dovolí 🙂 Skôr ma prekvapilo, že sa namiesto radosti objavili aj obavy. Tvoj otec je asi ten lepší prípad, že sa na dôchodok tešil. U seba zatiaľ neviem odhadnúť, do ktorej skupiny budem patriť.
@anonym_autor plany na cas po odchode do dochodku som mala velke, nevedela som sa dockat, ale kedze akurat bol kovid, tak sa naplanovane cestovanie nekonalo ale aj tak som svoj cas vedela naplnit zmysluplne. Prvy pol rok som dorabala veci co sa nestihali kym sa chodilo do roboty, vymaloval sa byt a vypratala zbytocnosti, potom uz bola jar a zacala zahrada, dalo sa chodit do prirody. XY ludi sa ma pytalo, ci si nechcem privyrobit, ze aj medzi ludi by som sa dostala. Ani na 2 sekundy som sa o niecom takom nezamyslala.
@anonym_autor No, moja mama ma 72, na dochodku je uz dlhe roky a je to tak, ze si v podstate s malym bookujeme termin v ich kalendari 🙂 Mama ma naozaj neustale co robit - okolo domu a zahrady, chodi na bicyklove a ine vylety, s otcom na sluzobky, na stretka s kamaratmi, vnucata ma tri, naozaj stale nieco. Je v tomto moj vzor, ja sa na dochodok tiez velmi netesim zatial.
@anonym_autor
Ja som ten typ človeka, ktorého absolútne nič nebaví. Nemám záujem ani o cestovanie, ani o záhradu, pritom som finančne zabezpečený.
@anonym_autor
Ja som ten typ človeka, ktorého absolútne nič nebaví. Nemám záujem ani o cestovanie, ani o záhradu, pritom som finančne zabezpečený.
@anonym_c91c31 Ty si naozaj nevies predstavit lepsie straveny cas ako v praci? V tom pripade fakt "do dochodku" nemusis ist vobec, jednoduxho pokracuj tak ako doteraz. Stastny to clovek 🙂
Ja sa naopak neviem dockat.
Rano v klide poranajkovat, precitat spravy. Zajst si zaplavat, zacvicit, strecing. Obed, ak v spolocnosti, tak super. Poobede spratat, oddych, citat knihu, ist do muzea, navarit na dalsi den, venovat sa konickom (rozne veci), planovat poznavacie dovolenky, ucit sa cudzi jazyk, pisat, pocuvat audioknihy, dobrovolnicit,...nieco dobre si navarit na vecer, pohar vina, posediet na terase, pozriet film, pokecat so susedmi, alebo len tak sediet a kochat sa.
Ja by som okolo 60 chcela byt zdatna natolko, aby som.odbehla.maraton. Predpokladam ze par rokov by sa tocilo len okolo toho, takze sa vobec nebojim ze bude nuda 🙃
@anonym_autor Moja mama sa teda nenudila, lebo mi pomahala s detmi, boli malinke, setsre zas chodila psila vencit a teraz uz aj sestra ma dietatko, tak zas chodi viac k nej, ale aj k nam, aj ked menej, nasi su uz velki. Ale mnohí si najdu konicky, ak nemaju vnucata.
@anonym_c91c31 Ty si naozaj nevies predstavit lepsie straveny cas ako v praci? V tom pripade fakt "do dochodku" nemusis ist vobec, jednoduxho pokracuj tak ako doteraz. Stastny to clovek 🙂
Ja sa naopak neviem dockat.
Rano v klide poranajkovat, precitat spravy. Zajst si zaplavat, zacvicit, strecing. Obed, ak v spolocnosti, tak super. Poobede spratat, oddych, citat knihu, ist do muzea, navarit na dalsi den, venovat sa konickom (rozne veci), planovat poznavacie dovolenky, ucit sa cudzi jazyk, pisat, pocuvat audioknihy, dobrovolnicit,...nieco dobre si navarit na vecer, pohar vina, posediet na terase, pozriet film, pokecat so susedmi, alebo len tak sediet a kochat sa.
Ja by som okolo 60 chcela byt zdatna natolko, aby som.odbehla.maraton. Predpokladam ze par rokov by sa tocilo len okolo toho, takze sa vobec nebojim ze bude nuda 🙃
@anonym_258b39
My si nerozumieme. Ja som pracoval a viedol firmu do sedemdesiatky.
@anonym_autor dá sa pracovať aj na dôchodku, moja mama ma skoro 70ku a stále chodí do bývalej prace zastupovať. Ale napr svokra išla už v 60ke preč z prace, chcela byt doma. Ja by som ocenila aktívnu babičku, čo sa vnúčat týka. Plus nejaké hobby, zahradka, varenie, výlety….treba sa asi v hlave nastaviť na všetko. Ja ten dôchodok závidím.😀 mám problémy s vysokým tlakom, pracujem v školstve a do dôchodku ešte niekoľko rokov.
Zavisi od toho, aky typ cloveka si a aky je tvoj zdravotny stav. Moji rodicia su na dochodku uz dlho, no na dedine, s velkou zahradou, dvorom, zvieratami, kopou prace, takze nuda u nich nehrozi. Kym boli mladsi, boli zdravi, takze sa tomuto vsetkemu venovali naplno. Ako prisli choroby, vladzu uz menej, od niektorych veci upustaju, no zas si nasli dochodcovsky klub, chodia spievat, na vylety. Svokra, ta je sama, ta zas opatruje vnucata a pomedzi to sa nudi, lebo nema iny zmysel zivota a nic ju nebavi.
Ja sa do dochodku tesim. Mam manzela, s ktorym si vieme uzit spolocny cas. A hlavne si uvedomujem, ze ak chcem dochodok stravit plnohodnotne, musim uz teraz dbat o svoje zdravie, mysliet na buducnost aj v tomto smere. Nechcem ho travit cakanim v cakarni lekarov.
@anonym_autor treba si počas pracovného života pestovať koníčky a záujmy a na dôchodku v nich pokračovať a oddychovať. Môj dôchodkový vek nastane až o 12 rokov, ale nemám k tomu zatiaľ nejaké negatívne alebo pozitívne pocity.
Jemineee ja hned viem co by som, mam vela hobbies, cize sa nebojim nejakej nudy . Pre mna to bude zivot medzi fitkom a atelierom. Nejako sa nebojim, ze by som zrazu ostala sama sediet na gauci. Ak budeme s muzom stale v zdravi, tak aj kopec aktivit s nim. A keby je vnuca, tak to ani nehovorim, to bude dalsia materska. Cize moznosti je kopec. A to mam furt kopec veci, kde si hovorim, ze raz to skusim, lebo s detmi neni na to proste casu. Take ako kurz malovania materska hodvab, 3D vysivanie, sperk, Teraz robim sperky skor fimo komponenty
@anonym_autor Ja som doma už 4 roky. Šla som do predčasného dôchodku. Ja som už nevládala robiť nočné služby a po nočnej šoférovať auto domov. Úplne v pohode som si zvykla a neviem si už ani predstaviť chodiť do práce. Mám o polovicu menej peňazí, ale mi to nevadí.
Ja mám do dôchodku ešte skoro 30 rokov no už sa teraz teším ako budem mať čas na všetko moje záľuby, ako sú záhrada, kvetiny, turistika, čítanie kníh, pozeranie seriálov a dúfam že budem mať aj vnúčatka a o je sa starať, bravat ich na výlety. Jaj len či sa toho dožijem.

Veď kľudne môžeš pracovať aj ďalej ak sa nato cítis. Mám rodičov otec išiel po 40 rokov tešil sa . Mamu to čaká ale u nej si niesom istá lebo vraví že nebude ani o deň viac ale veľmi tomu neverím 😁