Prečo teenageri strácajú záujem o bábätká?
Ahojte, zdieľam len svoje skúsenosti.
Kedysi my ako deti sme chodili kocikovať, tešili sme sa na akékoľvek bábätko v rodine, chodili sme strážiť, zabaviť.
Teraz mám ročnú dcérku, v rodine aj u kamarátok su teenagerky a všade, kde prídeme na navstevu, tak sa pubertaci/staršie deti zdvihnú a zmiznú. Od nikoho nechcem stráženie, ani opatrovanie, len ma udivuje, že ani sa nikto na tu malú nepozrie, neprihovori...
Dokonca mám 18 ročnú neter a tá malej povie nazdar a sadne si na stoličku ku stolu, mobil do ruky.
Je to tak len u nás? Pritom v mojom okolí sa rodí strašne málo detí, nie je to o Tom, že by ich bolo veľa a stretávajú vás a otravujú na každom kroku.
Moje dieťa je jediné v takomto veku široko ďaleko aj u rodiny aj u kamosiek a deti/teenageri sú úplné otraveni a zmiznú hneď ako sa dá, po prvej minúte.
Opakujem, že nechcem žiadny babysitting, len mi chýba taký ten prirodzený záujem o malého človeka, trošku sa prihovoriť, posrandovat, ako sme to kedysi robili my.
Je to len moje vnímanie alebo je to tak aj u vás?
Tiež sa nerozplyvam nad malými detmi, nič mi to nehovorí
moja 11 rocna dcera zboznuje deti, stale sa nadchyna nad nejakymi babatkami, ze ake su rozkosne
Ja ich chápem, tiež v obdobi 15 rokov som nezbadala deti. Doslova neznášala. Nevedela som sa k ním prihovoriť, hrať v podstate som ignorovala.
Teraz mám 21 a viem že ak už budeme finančne dobre na tom tak chcem dieťa. Baví ma pokočikovať, hrať sa s deťmi v rodine. Teraz podstate milujem deti ale aj to no si vyberám je to tak. Pokiaľ mi sadnú osobnostne ide to prirodzene ale keď nie aj také máme v rodine vyhýbam sa im
@anonym_autor Ja mam pocit, ze klesa zaujem o deti celkovo, aj o to ich vobec mat. Dalo by sa diskutovat o tom, preco to tak je, ale prirodzene sa teraz podla mna uberame tymto smerom.
Ja viem z rozprávania, aj si pamätám, že keď som sa narodila pred 25 rokmi, tak všetci okolo mňa skákali a venovali sa mi :D mama mala 4 sestry, otec 2 a jedného brata, všetci mali 15-25 a teda pomaly sa bili o to, kto sa mi bude venovať. Podobne aj keď sa narodil brat, aj sesternice a bratranci. Teraz sme práve my vo veku, kedy naši rodičia a tety mali deti, miesto toho doslova ani jeden z nás deti nemá. Ani o nej nemá záujem. Čiže asi tam za posledné roky nejaká zmena skutočne prebehla.
Mne je skor smiesne, ze niektore matky si myslia, ze ich dieta je to naj a vsetci z neho padnu na zadok 😀. Aj tu na MK niektore davaju fotky svojich deti az je to otravne. Take ja hned blokujem. Mne tie cudzie deti dokoola fotene vadia este aj pri scrollovani. Svoje deti milujem najviac na svete. Ale na cudzie by som tiez nemala zaujem pozerat a ani zabavat ho.
@anonym_96aee4 Tak to pridavanie fotuek svojich deti kdekolvek na socialne siete je hlavne v dnesnej dobe vyslovene nebezpecne, cize absolutne nechapem tie matky, ale to je ich (ne) zodpovednost. A po druhe, ano, je to brutalne otravne, drvivu vacsinu ludi cudzie deti absolutne nezaujimaju a aj tu je dost takych uzivateliek, co im kvalitne preplo z materstva zjavne a pchaju tu fotky svojich potomkov takmer denne 😅🙈
A autorka, co maju vacsie deti/pubertaci robit s tvojim rocnym dietatom?? Preco by ich malo zaujimat? Fakt nechapem, ze ti je to divne.. Ani mna cudzie deti absolutne nezaujimaju...
@anonym_eaa75c preco vela stastia? Ved koniec koncov je to kazdeho osobne rozhodnutie, ak sa to ani u dcery nezmeni, tak nezmeni, ja to akceptujem, je to jej zivot. Ja som odmietala deti uplne rovnako az raz, pred tridsiatkou to z nicoho nic prislo, ze "podme mat dieta" cize nie je to u kazdeho rovnake.
@vikusjk ok, ale ja a ostatní deti mať nechceme a to neznamená, že sme "nezrelí".
Autorka zaujem si mala asi iba ty.
Mna nikdy cudzie babatka a deti nezaujimali, ked k nam prisla navsteva s babom tak ok zlate ale akonahle mi ho chceli strcit do ruk slo ma porazit, detto ked som vacsie deti mala zabavat… co ja s tym? :D
preto nebudem nikdy ocakavat ze o moje deti budu mat cudzi zaujem
@anonym_autor rocne dieta ani zdaleka nie je babatko ked uz tak batola a viem si predstavit, ze takmer 18 rocna ma uplne ine zaujmy ako zobrat na zodpovednost cudzie dieta. Ja a vela kamaratok v tom veku sme tvrdili, ze deti mat nikdy nebudeme a cuduj sa svete uz skoro vsetky mame alebo cakame. Jednoducho kedysi sa rodilo skor a deti od utleho veku boli vedene, ze raz budu mat svoje teraz ako sa ten vek posunul tak ich to nezaujima. Keby mne v tom veku chcel dat niekto rocne decko asi ho poslem kade lahsie.
V živote ma nezaujímali žiadne malé deti, ani keď som bola decko, ani keď som bola teenagerka, ani teraz. Skôr mi vždy liezli na nervy. Nikdy som nechodila žiadne deti kočíkovať, radšej som chodila susedom venčiť psa.
@anonym_420297 suhlas.
ja aj v dospelosti mam rada svoje dieta a par deti z nasej partie. a staci
Mam 45 a nikdy v zivote ma nezaujimali male deti.
@mandzula Ja mám tiež 45 rokov a som na tom tak isto, preto ani žiadne deti nemám a ani nechcem 😵
@anonym_autor vravis ze nechces ziadny babysitting ale oni to nevedia tak sa vyparia predtym ako im nahodou strcis dieta do ruk a obmedzis ich tym 😀
@anonym_autor Je to tak len u vas. Moji maju 15 a 12r .Starsi robi detom najradsej animatora. Dokaze sa zabavit aj s 2r,vzdy taky bol od detstva. Mladsia deti miluje a kde sa da babysittuje aj cudzie deti. Uz na ihrisku ako 4-5r.behala za malymi babatkami a ochranovala ich. Zostalo jej to dodnes. Jej kamoska ma maleho 1.5r.brata a ked ku nim pride,tak sa mu venuje viac ako sestra a ten maly sa na nu tesi. Niekto nema rad deti a nepotrebuje ich ani v dospelosti🤷♀️ Nasim jedinym problemom je,ze v rodine nemame ziafne male babatko,malo by sa ako v bavlnke😊
nikdy som o deti neprejavovala zaujem .. nemala som ani detsky kocik .. nestrazili ma ine deti a starsi boli rovnaky ako dnes ... je to o povahe-niekto ma deti rad a iny nie.. ja nechapem ako sa neikto dokaze "roztopit" z cudzieho dietata... nie vstko co je male je aj zlate..a ze je pekne pre jedneho neznamena,ze aj pre ineho
ja sa viem "rozplyvat" iba nad babatkami do max. 2-3 mesiacov, potom je to uz skor len otrava
@anonym_88ad99 vidíš, a muži presne naopak, bábätká sú ako mimozemšťania.☺️
@anonym_autor neviem ako je to teraz, ale s manželkou veľmi radi spomíname na milú situáciu, keď prišli naše dve susedy teenagerky, syn mal len pár týždňov a spýtali sa citujem: “môže ísť Adamko vonku?” Samozrejme ho chceli kočíkovať. A manželka ho pekne vychystala a už sa vozil. To bol rok 1996. Neviem už koľko mohli mať rokov, či pubertiačky, alebo ešte nie ? Mobily neboli.
Moj predpubertalny synovec mal obrovsky zaujem o kocikovanie mojho syna. Naivne si myslel, ze na kocik nalaka cajocky. Po par pokusoch ked vozil kocik ako taky debil po parku zistil, ze pubertiacky neletia na babatko v kociku ako muchy na med a skoncil aj jeho zaujem o kocikovanie. Zaujem sa obnovil az ked s juniorom mohol hrat futbal, aj to trvalo max 15 minut, potom ho otraveny vracal do rodicovskej opatery.
@anonym_autor je to uplne individualne, zalezi to aj od toho ako tie deti vyrastali, ci sa o niekoho starali.. mam tu rozne kombinacie v okoli. moje dieta od malych deti zduchne raz dva tiez. Inak sa spravaju ludia, ktori maju od mala blizko k roznym detom, roznym vekovym kategoriam, neberu deti ako prekazku atd.. a inak ludia co vsade vidia problem a su aj pohodlni. A mozeme za ot aj sami, dnes sa tolko afektuje, lamentuje, ze no ktora z tinedzerok pojde vyplut dusu kvoli malemu dietatu? kto by chcel deti, ked kopa zien len fnuka ako to sa neda, hento sa neda... a to nic v zlom. Ale pozrite si soc.siete, ved to vyzera velakrat ako keby mat dieta bola totalna pohroma :D
@anonym_autor prečo iba u teenagerov? Ja mám takmer 40r. a nikdy som nemala záujem o cudzie deti.
Aj my sme ako deti kocikovali a strazili babatka v rodine ci od susedov. Ale tak max do veku 13 rokov, potom uz s nami lomcovala puberta a mali sme ine zaujmy (aj ked mobily este neboli).
@anonym_autor ja mam 3ch 14,12,10r, a nemaju zaujem o babatka ani male deti. Ked boli mensi, tak to este skor. Pre nich babatko nema byt preco zaujimave, ani pre manzela cudzie. To len pre mna su deti stale magnet a babatka duplom 🤭 ...ale kym som nemala vlastne, tak magnetom vooobec neboli.
Je to hrozne, ale je to tak...dnes ma prednost pes, vec, dovolenka...staci citat modry konik, kolko dievcat, zien odmieta mat deti...vseobecne sa vytratil zaujem o cloveka ako takeho...maleho, stareho, produktivny je dobry na varabanie penazi, o tom je dnesna doba
Je to hrozne, ale je to tak...dnes ma prednost pes, vec, dovolenka...staci citat modry konik, kolko dievcat, zien odmieta mat deti...vseobecne sa vytratil zaujem o cloveka ako takeho...maleho, stareho, produktivny je dobry na varabanie penazi, o tom je dnesna doba
@anonym_647610 v minulosti bolo vsetko nastavene tak, ze aby zena ekonomicky prezila, musela sa vydat. A nemohla sa branit/chranit pred tehotenstvom. Teraz ked uz skutocne nastava moznost volby lebo zeny su ekonomicky sebestacne, cast zien si manzelstvo a materstvo nezvoli
@anonym_autor neviem, ale 18 rocna uz nie je pubertiak, a hoci je este "nastrocna", teda "teen", uz ma ine zaujmy.
Moja 11 rocna napriklad miluje male babatka a rada zabavi (niekedy) 5,5 rocneho bemrata a hlavne 3,5 rocnu sestru a tesi sa na dalsiu sestricku. Skoro 13 rocny zaujem extra o deti nema, ale od chlapcov to ani necakam, on je vyslovene vedecky typ a knihomol. No a teraz su v tabore a ze tam prisla pozriet mamina nejake svoje deti a ze maju take rocne babatko a rozplyvala sa, ze ake je to zlate.
Ja som napriklad bola najstarsia v rodine a ked moje o dost starsie sesternice a bratranci mali deti, tak som mala z ich deti stres, ja som im nerozumela, nevedela som, ako sa s nim mam heat, co rozpravat a hlavne, ked som videla, ako maznavo sa im dospeli prihovaraju, tak mi bolo az blbe, ze ci ti mam aj ja takto robit? Nemala som to rada, ked ma kazdy nutil sa im "prihovarat". A teraz, svojich deti budem mat coskoro 5 a stale to neviem s cudzimi detmi. Toto je aj dost individualne.
Keď som bola teenagerka tiež som bábätka a malé deti nemusela. Dnes mám 3 deti, milujem ich, no cudzie doteraz nemusím. Prihovorím sa, usmejem, pochválim pred rodičmi, ale vnútorne mi je to jedno
@chocolatebox áno, my sme taký mali...
@anonym_autor ja veru nie a to mam 43 rokov a vlastnych deti coskoro 5...🤔

Existuje niečo ako “prirodzený záujem o malého človeka”?
@chocolatebox Evidentne skor len ten ocakavany .