Spomienky na fyzické tresty v školách. Aké sú vaše?
Idú akurát Pani Kluci v telke, tak som si zaspomínala na moje detstvo a teda som pomerne mladá, ale pamatam si ako nás od škôlky učiteľky bili v škôlke nie až tak, Max rukou raz za čas ale v škole od prvej do 9 triedy to bolo dosť rodeo ...
Na žiadne fyzické tresty si nespomínam. Za to si pamätám, že stačilo, keď učiteľka buchla po stole a aj tí najväčší narušitelia v sekunde skrotli.
Som rocnik 1974, ja som nikdy nedostala, ale moja spoluziacka dostala 2x facku, lebo sa smiala ucitelke na hudobnej ako spievala, teda smiali sme sa viaceri, ale videna bola len ona. Chalani bezne dostavali zaucha. Jedna ucitelka s ukazovatkom plieskala po prstoch.
A vraj kedysi boli deti poslusnejsie, no urcite, posluchali len preto, aby nedostali a bali sa.
@0silvia0 naši chalani sa nebali praveze provokovali.Slovne urážky blbec, idiot od učiteľov boli bežné.Sticovanie za uši, vlasy, buchnaty r.1981
Brali sme to úplne normálne to je najsmutnejsie
Som ročník 1974, mali sme pani učiteľku (slobodnú, bezdetnú), ktorá pravidelne šticovala za jemné vlasy pred uchom a následne strelila takú facku, že sme strácali balance za úplné nevinné blbosti a potom sme museli stáť každú prestávku v kútoch na chodbách školy.
Náš obľúbený pán učiteľ zemepisu... nosil hrubšie ukazovátko a pri vyrušovaní, alebo ak sme si zabudli pomôcky... sme mali na výber poznámku do žiackej, alebo sme dostali po rukách ukazovátkom (veľmi to štípalo), ale dobrovoľne sme si nechali otĺkať ruky 🙂
Ja teda čumím ,aké máte zážitky Školu som začala v 86. a teda nič pravidelné si nepamätám. Občas bolí chlapci vyťahaní za ucho, nejaké žuvačky vo vlasoch, letiaca hubka na tabuľu... Keď sme boli asi piataci , tak jeden sused -siedmak - dostal facku od fyzikárky a hovorila o tom celá škola. Myslím, že sa mu aj ospravedlnila potom....
ročník 77, na zš nás telocvikár nechal behať v nohavičkách, lebo sme nemali úbor. úchyl.
Som rok narodenia 1977 a v prvej triede aj druhej sme dostavali po prstoch pravitkami, vypalovanou varechou, za nic vlastne. Lebo sme nepisali krasopisne, rodicia neboli v KSC, triedne nevhodny povod, pripadne sme nenosili ucitelkam darceky zo zapadu alebo z Madarska. S velkou oblubou na nas vsetkych zalovala, ked nas mala strazit top oblubenkyna nasej vtedajsej ucitelky, dnes slovenska herecka. Ta bola milacikom vsetkych, takze my ostatni sme dostavali len preto, ze ona povedala.
Neskor som dostala facku od slovencinarky, ze som si zabudla doniest citatelsky dennik. Bola z toho velka kauza, lebo sa do toho obuli cudzi rodicia, co to spoluziaci doma povedali (ja nie) a skoro som bola vylucena zo ZS. Neurobila som nic. Kedze som bola dobra ziacka, tak sa mi mstila tak, ze ma naschval vyvolavala a zvysok ZS som tak nejak pretrpela.
Chalanov ťahali za tie jemne vlasy pri ušiach, hadzal do nas mokru špongiu učiteľ.a sem tam aj facka letela niekomu za dverami.
necita sa to veru lahko...ale zrejme to malo efekt a mnohi ste si to doteraz zapamatali...zato dnes sa psychicky rucju ucitelky, ked ich ziaci castuju vulgarizmami a posielaju do kadejakych vulgarnych telesnych otvorov, alebo im nadovazok pridu vanadat, prip. vylepit rodicia...co je lepsie?!
Mna nikdy nikto v skolke a skole nebil, ani si nespominam, ze by bili niekoho ineho. Rocnik 1970.
@simsalabim u naa tieznikoho nebili, som 1972
Som rok narodenia 1977 a v prvej triede aj druhej sme dostavali po prstoch pravitkami, vypalovanou varechou, za nic vlastne. Lebo sme nepisali krasopisne, rodicia neboli v KSC, triedne nevhodny povod, pripadne sme nenosili ucitelkam darceky zo zapadu alebo z Madarska. S velkou oblubou na nas vsetkych zalovala, ked nas mala strazit top oblubenkyna nasej vtedajsej ucitelky, dnes slovenska herecka. Ta bola milacikom vsetkych, takze my ostatni sme dostavali len preto, ze ona povedala.
Neskor som dostala facku od slovencinarky, ze som si zabudla doniest citatelsky dennik. Bola z toho velka kauza, lebo sa do toho obuli cudzi rodicia, co to spoluziaci doma povedali (ja nie) a skoro som bola vylucena zo ZS. Neurobila som nic. Kedze som bola dobra ziacka, tak sa mi mstila tak, ze ma naschval vyvolavala a zvysok ZS som tak nejak pretrpela.
@anonym_f68cb5 Ktora, ktora herecka?Strasne ma to zaujima!
necita sa to veru lahko...ale zrejme to malo efekt a mnohi ste si to doteraz zapamatali...zato dnes sa psychicky rucju ucitelky, ked ich ziaci castuju vulgarizmami a posielaju do kadejakych vulgarnych telesnych otvorov, alebo im nadovazok pridu vanadat, prip. vylepit rodicia...co je lepsie?!
@anonym_16ca1d ja som si fyzicke tresty na spoluziakoch zapamatala preto, ze uz ako dieta som vnimala, ze od ucitelov je to cez ciaru, ze toto by v skolach nemalo byt. A pamatam si, ako sa niektore ucitelky povysenecky spravali k deckam, co nosili oblecenie z dovozu, alebo k romskym detom, no otras.
@anonym_f68cb5 Ktora, ktora herecka?Strasne ma to zaujima!
@anonym_16ca1d nechcem to specifikovat z urcitych dovodov. Nie je velmi znama, nehrava v televizii ani v divadle.
Ja som ročník 1991 a doteraz si pamätám ako,má učiteľka surovo sotila o umývadlo, bili nás tými veľkými pravítkami alebo sme mali jedného učiteľa ktorý mal "špecialitu" hádzať po niekom zväzok kľúčov.
Nás bil palicou po rukách len jeden učiteľ - Mat na druhom stupni. Dievčatá po dlaniach a chalanov vrchom rúk. Paradoxne bol z tej Mat úplne hlúpy. Skôr bolo rozšírené ponižovanie a nadávanie, iný učiteľ Mat nám rád nadavaltdo sprostých, hlavne dievčatám s dlhými vlasmi. Ten však vedel aj naučiť...obaja boli niečo pred 60. U mladších učiteľov som sa d tým nestretla a vo svojej praxi vôbec.
@anonym_16ca1d zrejme to efekt nemalo keď píšu, že dostávali každý deň 😀. Evidentne z toho vyrástli, nie sa poučili.. ja mám pomerne malého školáka ešte, ale nepočula som zatiaľ o tom, že by sa nejaká učiteľka zrútila z detí u nás na škole... Jediný problém pred rokom bol chlapec, druhák , ktorý agresívne napádal a nadával všetkým, deťom, učiteľom, riaditeľovi. Opakovane ho riešila polícia v škole pretože sa vyhrážal zabitím a podobné skvosty. Nakoniec mu bola diagnostikovaná schizofrénia. Rodičia odmietali vyšetrenie , ale potom nemali na výber keď sa do toho pustila sociálka .Teraz je chlapec umiestnený na psychiatrii už takmer rok a odvtedy žiadny incident na škole nebol . My sme už v škole nedostávali, a nepamätám si, žeby niekto až nejako extrémne vyvádzal. Jasné chalani mali nápadov veľa, ale vždy to bola nevinná detská hra. Raz si pamätám, že si navoskovali papuče sviečkami čo sme mali ako pomôcku na výtvarnú a šmýkali sa tak po chodbe, zamastili aj chodbu a riaditeľka sa na tom šmykla, to bol najväčší problém aký sme za 9 rokov v triede mali. Trestom bolo vydrhnutie celej tej chodby ...nikto učiteľom nenadával, Max sme si medzi sebou v triede do debilov nadali my deti, ale pred učiteľmi sme mali rešpekt a nebol vybudovaný strachom.Mali sme veľmi milú triednu učiteľku. Veľmi rada na ňu spomínam Anjel na zemi. Teraz sa občas stretneme, je to manželka najlepšieho kamaráta môjho muža a stále je to obdivuhodná žena, stále sa trpezlivo venuje deťom a nikdy žiadne takéto problémy ako opisuješ nespomína.
Ja som rocnik 1978 a veru nas bili. Mali sme jedneho ucitela co nam bol na prvom stupni triedny a ten mal dve palice, velku a malu. Malou daval po prstoch, napr. ked som si na hodine kreslila a velkou po zadku. Bolelo to.
Mna nikdy nikto v skolke a skole nebil, ani si nespominam, ze by bili niekoho ineho. Rocnik 1970.
@simsalabim ja som 74...a teda bili nas riadne, kluce lietali
Trestani boli chalani, nevedeli sa vpratat do koze a co robili bolo cez, pravitkom po rukach, chytila ich ucitelka za vlasy nad uchom. Ine bitky neboli. Z nikoho neubudlo, vsetci su zdravi chlapi, maju rodiny, deti, pracu a obcas si zaspominame, aki zlobori boli. Rocnik 1981.
@anonym_c1da49 vobec nejde o to, ze z nich neubudlo, ale o to, ze to vobec robili
Ja som sa narodila v 80-tych rokoch,ti, co sa nevedeli zmestit do koze a nicili skolsky majetok,dostali aj facku,ale standardne po nas slovencinarka len zvazok klucov od tabule hadzala😂
som rocnik 79, pamatam si toho celkom dost, uz ako prvacka som dostala drevenym ukazovatkom po dlani (uplne nespravodlivo), pamatam si, ako spoluziacka dostala pravitkom poradnu supu po lici, v druzine sme bezne stali s rukami nad hlavou, ucitelia po ziakoch hadzali zvazky klucov a kriedu, alebo ucitelka ziakov fackala na chodbe bez svedkov. zo skolky si tresty nepamatam, ale skor psychicky teror, napr. ked niekto nezjedol, bol vycleneny z kolektivu, alebo mne vytykali veci, za ktore som ani nemohla, napr. som odisla z dvora domov bez toho, aby to vedela ucitelka, ale to bola chyba dospelych, ze ma len tak odchytili a nikomu to nepovedali, a na druhy den ucitelka mame nic nepovedala, a akonahle odisla, vynadala mne
@anonym_c1da49 vobec nejde o to, ze z nich neubudlo, ale o to, ze to vobec robili
@erikavesela boli sme najhorsia trieda v historii skoly. Na I. stupni dostali chalani nasu triednu na psychiatriu, uz prestala ucit. Na druhom stupni zlikvidovali skoro celu skolu, v 7tom rocniku mali sexualne hratky s inym dievcatom na chlapcenskych wc, opili sa pocas vyucovania tak, ze prisla sanitka a pumpovali im zaludky. Postriekali celu skoly nadavkami na nasu triednu, pod nase okno napisali velkym pismom meno riaditela, ze je k...t, hlasili sa k nacistickemu hnutiu, hajlovali, bili sa. Dnes o takmer 40r neskor spominaju na to, ako na detske casy. Dostali 3ky a 4ky zo spravania. Ine skoly ich nechceli zobrat v poslednom rocniku. Po nas ZS skola zanikla a uz je tam cirkevna. Keby si bola ucitelka na nasej skole a ucila by si nasu triedu, utiekla by si v prvom roku, skoncila na psychiatrii, alebo by si tych chalanov bila ... ver mi.
Ja som ročník narodenia 1996 a pamätám si bitku aj v škôlke aj v škole (a to som bola slušne, tiché dievča a dostávala som aj ja).
Po sloluziakovi hodil sudruh nejaku vykopavku ci kamen v ucebni prirodopisu. Mohlo to ma kilo a mohol chalan mat mozog na stene👽
Som ročník 74 a keď som bola tretiačka, tak ma učiteľka poriadne prefackala. Kontrolovala nám vypracovanú úlohu, na kraji lavice sme mali so spolužiačkou obe položené otvorené zošity. Opravila prvý zošit a bolo tam fakt červené more chýb, tak sa naštvala a letelo mi zopár faciek a pohlavkov. Keď s tým skončila, tak som jej pomedzi vzlyky povedala, že to nebol môj zošit.
Ja mam 54, s nikdy sní v skolke, ani v skole som nezažila ziadne fyzické tresty....a to som chodila do 4 ZŠ
Po nás maximálne hodili kriedy, keď už s nami nebolo rady ... A ešte jeden učiteľ, keď sa niekto nevedel vpratať do kože, postavil za trest vinníka k oknu a musel počítať po nemecky červené auta🤣 učil nemcinu
@erikavesela boli sme najhorsia trieda v historii skoly. Na I. stupni dostali chalani nasu triednu na psychiatriu, uz prestala ucit. Na druhom stupni zlikvidovali skoro celu skolu, v 7tom rocniku mali sexualne hratky s inym dievcatom na chlapcenskych wc, opili sa pocas vyucovania tak, ze prisla sanitka a pumpovali im zaludky. Postriekali celu skoly nadavkami na nasu triednu, pod nase okno napisali velkym pismom meno riaditela, ze je k...t, hlasili sa k nacistickemu hnutiu, hajlovali, bili sa. Dnes o takmer 40r neskor spominaju na to, ako na detske casy. Dostali 3ky a 4ky zo spravania. Ine skoly ich nechceli zobrat v poslednom rocniku. Po nas ZS skola zanikla a uz je tam cirkevna. Keby si bola ucitelka na nasej skole a ucila by si nasu triedu, utiekla by si v prvom roku, skoncila na psychiatrii, alebo by si tych chalanov bila ... ver mi.
@anonym_c1da49 a nech mi niekto povie, že byť učiteľom je super, že veď vlastne si len odkrútia pár hodín denne a majú stále prázdniny. By som každého poslala do školstva nech si to ide aspoň na mesiac vyskúšať a potom nech sudi...
No, ja som narodena uplny zaciatok 80tych rokov a teda tresty boli- klasika bola pravitkom po otvorenych dlaniach, ukazovatkom po chrbate, mokra spongia, klacanie v kute, sticovanie za vlasy, hadzanie kried/klucov/ knih/pomocok po ziakoch, fackovanie veeeelmi ojedinele. Raz sa spoluziak vrtal v nose a tak mu silou vytrhol ucitel ruku z nosa, ze krvacal a musel ist do nemocnice. Takisto natrhnute ucho vo vedlajsej triede si pamatam. U nas sa to zazracne zmenilo v nejakom 95/96, zo sekundy na sekundu ucitelia, ktory tyranizovali roky ziakov, kvoli postihu ci zakonu prestali s fyzickymi trestami- nahradili ich takym, ze ostat po skole a okrajovavanim zositov ci pisanim viet po 250x a statie v kute ostalo...🤷♀️🤷♀️
Ja mam 54, s nikdy sní v skolke, ani v skole som nezažila ziadne fyzické tresty....a to som chodila do 4 ZŠ
@rachel36a Zaujímavé, takéto skúsenosti Vás má ale viac, asi je to tým, že vtedy mal učiteľ rešpekt prirodzene a nebolo treba. Až koncom 80tok asi začali byť hlavne chlapci takí, že sa fakt nevpratali do kože a teda učitelia to riešili tak a už mali niektorí aj narušené nervy a často si do odniesol aj deti čo nič také extra zlé nerobili, len učiteľ bol už narušený a trestal aj napríklad to, že niekto nevedel odpovedať...

Som rocnik 1974, ja som nikdy nedostala, ale moja spoluziacka dostala 2x facku, lebo sa smiala ucitelke na hudobnej ako spievala, teda smiali sme sa viaceri, ale videna bola len ona. Chalani bezne dostavali zaucha. Jedna ucitelka s ukazovatkom plieskala po prstoch.
A vraj kedysi boli deti poslusnejsie, no urcite, posluchali len preto, aby nedostali a bali sa.