Spomienky na fyzické tresty v školách. Aké sú vaše?
Idú akurát Pani Kluci v telke, tak som si zaspomínala na moje detstvo a teda som pomerne mladá, ale pamatam si ako nás od škôlky učiteľky bili v škôlke nie až tak, Max rukou raz za čas ale v škole od prvej do 9 triedy to bolo dosť rodeo ...
@jaja1979 neviem ako je to teraz, ale vtedy to super nebolo. Bol to začiatok 90tok, skončil socializmus a deti si mysleli - hlavne tie dospievajuce, ze moju vsetko. Bezne bol v PNS dostupny herald a tabu a chalani ho mali doma a nosili do skoly. Vtedy bola obrovska vlna uvolnenia a jednoducho deti skalali rodicom a hlavne ucitelom po hlavach a jedine co na nich platilo boli tresty. Zial ani tie nepomohli. Rozmahal sa neonacizmus a druha vetva sa postupne davala smerom ku mafii, 18- 20 rocni chalani uz vypalovali bary a restaruracie a hlavne nocne kluby. Nechcela by som byt vtedy ucitelom. Na strednej to bolo horsie samozrejme. Ale ano, chlapci si vtedy zasluzili. To bez debaty.
@anonym_c1da49 Presne, nemali hranice chlapci, ja si pamätám že napríklad sme išli zo základnej na nejaký školský výlet objednaným autobusom a chalani porozrezávali sedačky v autobuse nožmi... Myslím, že tie 90tky boli aj také, že aj doma dievčatá sme mali nejakú výchovu a boli na nás nároky, ale čo sa týka chlapcov často to bolo už tak že síce otec chcel vychovávať, ale matka na svojho synáčika nedopustila a teda sa potom aj tak správali, lebo vedeli že mamička na nich nedopustí nech urobia hocičo...
Zazila som telesne tresty na ZS - ucitel mal palicu a trieskal po rukach, tiez daval klacat, ruky pred seba a na ruky plozil pravitko a pod. Na druhom stupni lietali zvazky klucov, spongia aj kriedy po triede uplne bezne. Facku som videla tiez parkrat.. Vacsina tych ucitelov boli cisti psychopati, bala som sa ich tak, ze som mala rano prehanky, ked som mala s nimi hodinu. Spoluziak sa raz aj pomocil, ked nam prisla zastupovat jedna z tych psychopatiek.. Pytala som sa potom uz ako dospela jednej mojej oblubenej ucitelky, ze ci to oni ako kolegovia vnimali, co robia kolegovia detom a ona, ze ano, ale nic nezmohli, bol socik, niektori tam boli dosadeni kamaratmi na vyssich miestach, takze sa neoplatilo ozyvat sa proti nim..niektori sa v tom vyzivali,ako sa ich deti boja..smutna doba to bola..
@anonym_c1da49 Presne, nemali hranice chlapci, ja si pamätám že napríklad sme išli zo základnej na nejaký školský výlet objednaným autobusom a chalani porozrezávali sedačky v autobuse nožmi... Myslím, že tie 90tky boli aj také, že aj doma dievčatá sme mali nejakú výchovu a boli na nás nároky, ale čo sa týka chlapcov často to bolo už tak že síce otec chcel vychovávať, ale matka na svojho synáčika nedopustila a teda sa potom aj tak správali, lebo vedeli že mamička na nich nedopustí nech urobia hocičo...
@marsmykkok chalani hádzali petardy starým ľuďom pod nohy, kradlo sa vo veľkom v obchodoch, na wckách sa pilo, drogy vtedy začínali len veľmi pomaly, uvoľnená výchova, uvoľnené mravy, demokracia, čo nám učitelia môžete? Nás nezobrali na jeden výlet, lebo nikto s nami nechcel ísť ako dozor - pozor 8my ročník ZŠ a rozmlátili chalani a zdemolovali celú telocvičňu - za to mali tie 4ky a 3ky. Na jednej strane krásna mladosť, na strane druhej, by som chcela vedieť, ako by dnešné matky s rešpektujúcou výchovou zvládli toto.
1984,sticovanie,bitie ukazovatkom. Dokonca jedna ucitelka pravidelne bila na hrusticku,otrieskala hlavy o tabulu,slahala ukazovatkom kam sa jej zachcelo. Nas dokonca aj farar bil ukazovatkom. Nastastie to boli len traja z celeho ucitelskeho zboru.
@rachel36a Zaujímavé, takéto skúsenosti Vás má ale viac, asi je to tým, že vtedy mal učiteľ rešpekt prirodzene a nebolo treba. Až koncom 80tok asi začali byť hlavne chlapci takí, že sa fakt nevpratali do kože a teda učitelia to riešili tak a už mali niektorí aj narušené nervy a často si do odniesol aj deti čo nič také extra zlé nerobili, len učiteľ bol už narušený a trestal aj napríklad to, že niekto nevedel odpovedať...
@marsmykkok nemyslím si zd máš pravdu...trest bol skôr výnimka ako pravidlo...do školy som zacala chodiť v 78, takže som zažila aj 80te roky...raz, jediný raz som zažila na ZS zr dal učiteľ žiakovi facku. Bolo to v 8 triede, ale teda ten chalan mu najskôr povedal ze je k...t...dosť provokoval a učiteľ to nezvládol...a veru bol z toho riadny problém, zd si dovolil udrieť ziaka
@anonym_autor som 1965 a v živote som nezažila žiadne fyzické tresty v škole,do škôlky som nechodila
rocnik 76 a tresty si nepamatam, nie v skole, ani v skolke, doma sa nam uslo obcas
87
Raz mi učiteľka dala knihou po hlave a mamka ako vietor to vyriešila....inak nikoho nebili a už vôbec nie ako samozrejmosť
Povinné boli u nás "hruštičky", strieskala ma učiteľka lebo som došla neskôr na prvú hodinu, ďalšia učiteľka strieskala pri mne iné dievča,keď sa nacvicovala spartakiada. Na druhom stupni učiteľ stále tyranizoval spolužiaka, jednej babe podkopol stoličku,zlomil jej platničku, na ZŠ skončil. Ja mám tých príbehov viac
75. ročník, v škôlke si nepamätám, v škole keď išlo o nepozornosť tak sem tam letela špongia, krieda, kľúče. Za vlasy potiahnuť som videla asi raz (viac si nepamätám), bitie palicou, pravítkom, facky, nič také sa nedialo. .
Mali sme rešpekt voči učiteľom, nanajvýš chalani niečo sem tam vyviedli…
Moja mama bola učiteľka, nikdy nikoho nebila, nekričala (poznala som aj deti, ktoré učila, takže viem nielen z jej rozprávania alebo z toho, aká bola doma) a nemala problém lebo drvivá väčšina detí bola slušne vychovaná a mali voči učiteľom rešpekt, s tými pár výtržníkmi, čo sa našli v každej triede si vedela dať rady.
Dôchodku sa nakoniec nemohla dočkať, lebo sa do škôl dostali porevolučné ročníky, ktoré si mysleli, že majú len práva a nie povinnosti, vytratila sa slušnosť, rešpekt, nastúpila arogancia, zvýšila sa agresivita detí, prišli “sponzori” školy, ktorých deti mohli všetko… Doučila v dedinskej škole, kde sa to k horšiemu menilo pomalšie.
Ja som ročník 77 a teda bili nás pravitkom, šticovali. Chlapci dostávali facky a ja som to veľmi zle znášala, lebo si spomínam, že niektoré facky boli za nič. Bitky by boli ok, ale mňa viac "bolela" psychická šikana od učiteľky (dodnes neviem, prečo bola taká zakomplexovana a ja som bola jej "obeť"). A ešte doteraz neznášam jednu tetu "kuchárku", ktorá nás nútila jesť tie nechutné veci v jedálni. Je zaujímavé, že nám nenutila "mäsité jedlá" ale iba tie "sračky" čo sa nedali jesť
@anonym_autor som 1965 a v živote som nezažila žiadne fyzické tresty v škole,do škôlky som nechodila
@rozculena buď rada🙂 samozrejme týkalo sa to iba základnej školy, na strednej nič také sa nedialo. Inak zo základky sme chodili asi dva krát ročne k zubárke do neďalekej školy, tam mala ordináciu a volali ju baníčka. Tá bežne struhla poriadnu facku, ak dieťa plakalo, neotvorilo ústa a pod.
@anonym_autor áno ja si tiež ešte pamätám na druhom stupni že sme stáli v kúte klačali na polienku hádzali sa po nás špongie kľúče jednému žiakovi od nás dokonca trepal učiteľ s tým veľkým hrubým atlasom po hlave, triedna keď umazal žiak novu vymaľovanu triedu tak dostal takú facku že stena mu dala druhú ...potom ešte taká spitá učiteľka sa nás aj na druhom stupni pýtala hlavne dievčat či chceme po riti učiteľ tiež nás chcel bit po zadku často ešte v 9 triede ..a potom na strednej bol taký chuj úchyl učiteľ telesnej a ten bil chlapcov vždy remeňom keď nemali telesnú a nás dievčatá prehol cez koleno a dostali sme rukou aj tá strašné štípala lebo bol vysoký a mocný ruky ako obor vždy som sa ho bála a bolo mi nechutne raz aj sukňu zodvihol jednej ...potom ho vylúčili robil dozor na intraku ale to bolo to isté a potom ho už úplne vylúčili a už neučí ..
@anonym_autor a to som končila strednú školu v roku 2022 no otras ...
Neviem prečo som sa označila v odpovediach 😂😂
A áno bolo to hrozne všetko už by som sa nechcela dostať späť to tej doby ja to vnímam že sme boli len na to aby si na nás učitelia vybili nervy ...
@anonym_autor Palicou po prstoch za špinavé ruky po výtvarnej výchove. Prvý a druhý ročník ZŠ😢Normálne mi teraz napadlo, či kvôli tomu nemám prehnaný rešpekt voči autoritám🙁.
@anonym_autor mna v skole nebili, ale spoluziakov ano. Matikar ich tahal za usi a vlasy a bil ich po hlave, tak isto ucitelka fyziky. Ostatni sme sa museli pozerat. Raz, ked som v 5. triede dostala 3 z matiky, matikar si rozopol opasok na nohaviciach na hodine a robil sa, ze ho vytahuje a ide ma s nim zbit. Bol to asi vtip, ale bola som vydesena; pamätam si to dodnes a to mam skoro 40. Jeden ucitel raz mojho spoluziaka na pracovnom vyucovani vonku do ruky tak udrel hrubym konarom, ze tam mal modrinu. No toho za to vyhodili zo skoly. Nikdy by som nechcela, aby sa tieto casy vratili.
@anonym_autor Palicou po prstoch za špinavé ruky po výtvarnej výchove. Prvý a druhý ročník ZŠ😢Normálne mi teraz napadlo, či kvôli tomu nemám prehnaný rešpekt voči autoritám🙁.
@anonym_03d1b1 ja mam za toto problem s respektom k auroritam.
Mňa v škôlke učiteľky zatvárali do tmavej miestnosti, keď som revala – Vďaka tomu som vždy plakala ešte viac. Neskutočne som sa tam bála. Zlá spomienka... V škole som zase dostávala pravítkom po prstoch, a to nebolo až tak dávno...
@marsmykkok chalani hádzali petardy starým ľuďom pod nohy, kradlo sa vo veľkom v obchodoch, na wckách sa pilo, drogy vtedy začínali len veľmi pomaly, uvoľnená výchova, uvoľnené mravy, demokracia, čo nám učitelia môžete? Nás nezobrali na jeden výlet, lebo nikto s nami nechcel ísť ako dozor - pozor 8my ročník ZŠ a rozmlátili chalani a zdemolovali celú telocvičňu - za to mali tie 4ky a 3ky. Na jednej strane krásna mladosť, na strane druhej, by som chcela vedieť, ako by dnešné matky s rešpektujúcou výchovou zvládli toto.
@anonym_c1da49 prosim ta, netahaj sem respektujucu vychovu. Respektujuca vychova nastavuje zdrave hranice. Ak to rodicia nerobia, nie je to respektujuca vychova, ale uplne liberalna vychova. Ti, ktori sa nevedia v skole vmestit do kože maju bud bezhranicnu vychovu alebo prilis prisnu autoritativnu vychovu.
sme mali ucitela na zakladnej skole ..mna nastastie neucil len zastupoval par x .. ked vysvetloval a isiel smerom dozadu-automaticky sme sa otocili za nim ... dodnes si pamatam ako mi strelil facku a nakrical co sa otacam ... jeho zena nas mlatila dlho palicou .. ruky prsty spolu a smarila po nich .. obaja tazky alkoholici-dodnes nechapem ako to mohli dospelaci dovolit ..mama-co sa nas nezastala riaditelka co ho tam drzala este xy rokov po tom ,co som ja odisla ..
@anonym_c1da49 drogy boli aj pocas mojej zs...som 74
sme mali ucitela na zakladnej skole ..mna nastastie neucil len zastupoval par x .. ked vysvetloval a isiel smerom dozadu-automaticky sme sa otocili za nim ... dodnes si pamatam ako mi strelil facku a nakrical co sa otacam ... jeho zena nas mlatila dlho palicou .. ruky prsty spolu a smarila po nich .. obaja tazky alkoholici-dodnes nechapem ako to mohli dospelaci dovolit ..mama-co sa nas nezastala riaditelka co ho tam drzala este xy rokov po tom ,co som ja odisla ..
@anonym_3afac3 aj u nás nás bili učitelia ťažký alkáči všetci červený jak paradajky
Rocnik 87 a veru bolo vselico.. ucitelka co nas tahala za pajsle. Nebohy riaditel si postavil chalanov vedla seba a teda tie facky sme poculi az na poschodie. Mali sme kaplana-cernocha. Dako mu lepsi zivot stupol do hlavy. Strasne urazal mojho spoluziaka ( boli chudobni) ako z neho nic nebude a bude kopat kanaly.Raz som na hodine zakaslala, prisiel ku mne a tak mi pobuchal po chrbate, az mi slzy vysli. Tak zo mna vyletelo, koho buchas Ty cierna huba 🤦♀️ nahanal ma medzi lavicami co som si to dovolila. Nie som na to hrda, ale ani nelutujem.Inak ten chalan ktoreho urazal, je uspesny a kaplan narobil kopu deciek kade komu
Raz som na základnej škole od učiteľky dostala facku, zabudla som si zošit. Bola to rana ako z dela. Doma som to povedala otcovi a ten ma ďalší deň odprevadil do školy. Zaklopal na dvere kabinetu a pred všetkými sa spýtal kde je tá učiteľka čo mu facká dcéru. Keď ju našiel, spýtal sa jej či by sa jej páčilo, ak by aj on jej teraz jednu strelil. Ako silnejší slabšiemu. Pamätám si, že zbledla a pokrútila hlavou. Odvtedy sa na mňa ani nepozrela. Bolo to v roku 2003.
@anonym_autor Som narodená v tomto tisícročí, ale na prvom stupni som mala starú učiteľku. A táto učiteľka si nevedela rady s mojim spolužiakom, tak si doniesla lepiacu pásku a prilepila ho o stoličku tak, že nevedel hýbať rukami ani nohami. Nakoniec mu prelepila ústa. Vôbec neviem, či a ako to riešili rodičia toho môjho spolužiaka.
🤣🤣🤣 Nebol to trest, ale ja si pamätám učiteľa, ktorý, keď chcel niekoho vyvolať, tak si vybral sopeľ z nosa, ušúľal ho v prstoch a na koho to spadlo, tak ten išiel odpovedať. Bolo to nechutné, ale nikto sa radšej neozval, lebo aj tak by zostal v škole, nakoľko učiteľov fyziky bol nedostatok. A neskôr bol v potravinách vyvesený na nástenke, že kradol rožky. 😅😅😅
Za mňa si nespomínam na tresty, ale za to tento rok v škôlke posielajú pred celou triedou aj 2r. dieťa v škôlke do kúta...

@anonym_c1da49 a nech mi niekto povie, že byť učiteľom je super, že veď vlastne si len odkrútia pár hodín denne a majú stále prázdniny. By som každého poslala do školstva nech si to ide aspoň na mesiac vyskúšať a potom nech sudi...
@jaja1979 neviem ako je to teraz, ale vtedy to super nebolo. Bol to začiatok 90tok, skončil socializmus a deti si mysleli - hlavne tie dospievajuce, ze moju vsetko. Bezne bol v PNS dostupny herald a tabu a chalani ho mali doma a nosili do skoly. Vtedy bola obrovska vlna uvolnenia a jednoducho deti skalali rodicom a hlavne ucitelom po hlavach a jedine co na nich platilo boli tresty. Zial ani tie nepomohli. Rozmahal sa neonacizmus a druha vetva sa postupne davala smerom ku mafii, 18- 20 rocni chalani uz vypalovali bary a restaruracie a hlavne nocne kluby. Nechcela by som byt vtedy ucitelom. Na strednej to bolo horsie samozrejme. Ale ano, chlapci si vtedy zasluzili. To bez debaty.