Štyridsiatka za dverami: Rôzne životné cesty žien
Ahojte, filozoficka chvilka: uvazovala som nad tym ake rozlicne su teraz zivoty zien v rovnakom veku, ktorym klope 40 na dvere. Je tam skupina zien, ktore maju velke deti a niektore su uz aj babky, potom su tam zeny, ktore maju male deti a niektore menia este plienky a nakoniec zeny, co este ani nemaju vztah, 5 krat menia karieru, chlapi ich uz ani nechcu lebo 20-ky ich casto zatienia a deti by aj chceli ale uz to asi nestihnu. V mojej partii mam doslova zeny z kazdej skupiny a niektore uz riesia babkovske veci, niektore mamickovske a ine su pomaly jak teenagerky a riesia len na aku diskoteku by isli. Ja inac patri do druhej kategorie mam skolopovinne dieta. Podla mna tato doba dava az prilis vela slobody, pretoze za komunizmu bola vacsina zien uz vybavena a teraz sa mladi musia nahlit za karierou a za muzmi, ktori su casto ako deti a nechcu sa usadit kym su neni pomaly jak dedkovia. Co si o tomto trende myslite?
@anonym_autor no jo, treba nas odpocuvat, nemoct si vybrat pracu, ktora ma bavi, mat zavrete hranice a posielat ludi do basy.ze citaju literaturu, ktora rezimu nevyhovuje. Treba nam proste menej slobody 🤣
Hmm?
Väčšinu tohto príspevku som čítala s pochopením, resp. s takým "áno, je to tak, aj také skupiny, aj také, no.. a?" .... A potom som prišla k tej pasáži o "príliš veľkej slobode" a "komunizmus" a hovorím si, že čože?? Och. Áno, máme tu relatívnu slobodu. Vďaka za ňu 🙂
Vobec sme sa nepochopili, ze ja chcem ludom brat slobodu v nejake sfere, nechcem aby sa diskusia zvrtla niekam co bol len taky bocny detail, ze proste zmena rezimu sposobila tuto zmenu. To vobec nie je moja pointa ani nieco co ma zaujima alebo co by som si priala. Ak sa da drzme sa len toho co opisujem aky je stav, a teda, ake su rozne situacie zien v tom isto veku, mna nejaky komunizmus alebo obmedzenie slobody zien nezaujima ani nie som toho fanusik absolutne.
@anonym_autor Myslim, ze o komunizme mas malo informacii. To si o tom myslim. Ked padol, tak si bola max. v skolke...
Vobec sme sa nepochopili, ze ja chcem ludom brat slobodu v nejake sfere, nechcem aby sa diskusia zvrtla niekam co bol len taky bocny detail, ze proste zmena rezimu sposobila tuto zmenu. To vobec nie je moja pointa ani nieco co ma zaujima alebo co by som si priala. Ak sa da drzme sa len toho co opisujem aky je stav, a teda, ake su rozne situacie zien v tom isto veku, mna nejaky komunizmus alebo obmedzenie slobody zien nezaujima ani nie som toho fanusik absolutne.
@anonym_autor a kde je teda problém? V čom? Nechápem. Však áno, máme tu ženy (aj mužov), ktoré v rovnakom veku žijú rôzne životy. Čo je na tom na zamyslenie? 🤔
Nechápem autorka vlastne čo si týmto chcela povedať. Skôr mi to príde ako take zhrnutie ako to vo svete chodí - a rovnako to je aj u mužov 40tnikov mimochodom. A čo je tvoja otázka vlastne?
Ja sa hlásim k 4.skupine, k tým čo budú pubertálne (možno) babky v 40tke a súčasne lipnúť na kariére 🙂. All in one.
@anonym_autor a este je ina skupina zien ktora napreduje v kariere, deti nema lebo ich nechce ale staleho partnera mozno ma
@anonym_autor
Strašné dehonestujúco sa vyjadrujes o single ženách. Častokrát sú to múdre, šikovné baby, ktorým sa darí a žijú naplnené životy.
Práveže aj dnes môže takto žena žiť. Byť úspešná, spokojná a nie "VYBAVENA" ako pises
A to je problem, ze je teraz prilis vela slobody? (Kolko slobody je prilis vela slobody? 😃).. nerozumiem tomu koncu prispevku
@anonym_autor tak kazda z nas zije iny zivot. Niektore sa pre ten zivot rozhodli same, niektore vplyvom okolnosti ziju zivot aky ziju. Kym je zena, a to bez ohladu na vek, dokonca by som pausalizovala, je jedno aky clovek, zena ci muz, stary, mlady zije zivot, s ktorym je spokojny je uplne jedno aky ten zivot je a je uplne jedno ci sa to niekomu zda alebo nezda spravne. Niektori nie su so svojim zivotom spokojni, ale to je tiez ich kapusta zmenit to ak to zmenit chcu a mozu.
Vdakabohu mozme o svojom zivote rozhodvat do velmi velkej miery sami a nemusime splnat nejake normativy nariadene hocikym.
@anonym_autor ja si myslim, ze to neni ziaden trend a vzdy to tak bolo. Rovnako, ako vzdy boli gayovia, len ich je teraz viac vidno. Nechapem, co riesis. Proste nechaj kazdeho si zit, ako chce, kazdemu vyhovuje nieco ine a tak to je spravne
@anonym_autor takže mať možnosť si žiť ako kto uzná za vhodné je niečo zlé? Zlatí komunisti, keď to každý musel mať rovnako? Ježiši kriste...isto máš iba 40?
Áno. V dnešnej dobe môže byť žena vo veku 40 rokov už babka, môže mať 15 ročné, 10 ročné, 2 ročné..... dieťa. Môže byť tehotná, bezdetná, slobodná. Môže ísť na diskotéku, na stretnutie záhradkárov a aj na turistiku. Je to tak.
Ze som rada, ze nezijem v komunizme 🙂 a ze som mala moznost sama sa rozhodnut akou cestou sa vyberiem a nie podla sablony. A ze respektujem kazdu zenu v mojom okoli, ktora to ma rovnako alebo inak (ci uz chcela, musela,...lebo niekto nema na vyber a zivot sa mi vysmeje do tvare). Mimochodom ziadnu babku 40-tnicku v okoli nemam, prave naopak.
@anonym_autor
Strašné dehonestujúco sa vyjadrujes o single ženách. Častokrát sú to múdre, šikovné baby, ktorým sa darí a žijú naplnené životy.
Práveže aj dnes môže takto žena žiť. Byť úspešná, spokojná a nie "VYBAVENA" ako pises
@zmrzlinka2021 nemas muza nemas pravdy ze ano 🙂 a aj v roku 2026 je lepsie "nebije ta, nepije, aj peniaze nosi" ako byt stara dievka, vsak ta cela dedina ohovori...
@anonym_autor no by ma zaujimalo, kolko tych babiciek pod 40 poznas…
@mirko84 j poznám dve 🤣 Jedna sa stala matkou v 16 a dcéra išla v jej stopách. Druhá mala rýchleho syna.
veľa ľudí si zamieňa slobodu s absenciou obmedzení. Potom vzniká ilúzia..Som slobodný, keď môžem ignorovať pravidlá, normy alebo zodpovednosť a robiť si, čo chcem
veľa ľudí si zamieňa slobodu s absenciou obmedzení. Potom vzniká ilúzia..Som slobodný, keď môžem ignorovať pravidlá, normy alebo zodpovednosť a robiť si, čo chcem
@anonym_1e44a8 a ako tento komentar suvisi s temou? ale ze absolutne nerozumiem - zena 40, ktora sa rozhodla pre karieru ignoruje pravidla alebo je nezodpovedna alebo ako, nechapem ale ze vobec
@anonym_autor O tomto "trende" si myslim tolko, ze je fajn, ze kazdy moze fungovat ako chce. A ku podivu aj za socializmu (komunizmus tu nebol) neboli vsetky zeny v 40-tke na tom rovnako. A o Tebe si myslim, ze si povrchna a nevies o tom.
@anonym_autor nemá to ani hlavu, ani pätu. Staré, mladé,babky, tetky, plienky.... zadreš do toho komunizmus, ktorý tu nastastie nie je už skoro 40rokov. Skús spomenúť príchod Cyrila a Metoda, sturovcov, prvú a druhú svetovú vojnu
Že kravy staré,.čo si to dovoľujú žiť hocako. Každá by mala po práci vo fabrike v kuchyni sedet, čakať kedy sa jej vnúčatá narodia aby mohla pomáhať, večeru mužovi variť a upratovať. Až vtedy by život zmysel dával 😒😜
Že kravy staré,.čo si to dovoľujú žiť hocako. Každá by mala po práci vo fabrike v kuchyni sedet, čakať kedy sa jej vnúčatá narodia aby mohla pomáhať, večeru mužovi variť a upratovať. Až vtedy by život zmysel dával 😒😜
@ria_sprout a hlavne by si nikto nezavidel 🤣 Mali by sa rovnako na 💩
Áno, 40ka je taká srandovná. Ako povedala moja gynekologička - jedna ide v 40ke do pôrodnice, iná do menopauzy. Týmto to, myslím, vystihla, že aké rôznorodé ženy sú v 40ke.
A ja? Ja som mala deti skoro a pred 40kou som mala pocit, že už upadám "k babkám" a tak sme sa s mužom rozhodli pre zmenu a už patrím do skupiny "mamička s malým dieťaťom" 😀 (upresním - tretie dieťa sa mi narodilo ako 38 ročnej)
@anonym_1e44a8 a ako tento komentar suvisi s temou? ale ze absolutne nerozumiem - zena 40, ktora sa rozhodla pre karieru ignoruje pravidla alebo je nezodpovedna alebo ako, nechapem ale ze vobec
@anonym_a96d27 súvisí,to je otázka aj na autorku
Kto určuje v slobode/neslobode hodnoty?podľa akého kritériá povieme, že niečo je dobré alebo zle? myslíš si, že máme slobodu,len za to, že niekto sa rozhodne inak?
Nieje sloboda ovplyvnená genetikou, hormóny,emocie, návyky, skúsenosti, výchova, sociálny tlak,vzdelanie, kultúra,informacie atd?
Nieje to také jednoduché a povedať: kvôli slobode ako to tu vyzerá....
@anonym_autor nikto sa ani dnes nemusi nahlit za karierou ani za muzmi. Kazda nech si robi co uzna za vhodne a nikto nemusi byt v 40ke "vybaveny".
@anonym_autor Nema to nic s komunizmom. Kedysi bol vsade na svete trend, aby sa mladi rychlo usadili a mali deti. Lebo doba dozitia nebola vysoka, zdravie sa kazilo rychlejsie, ani vela deti neprezilo, proste bolo treba to nejako stihnut. Tieto faktory viac menej odpadli, a tak sa primerane tomu zmenilo aj spravanie ludi. Uz za komunizmu to bolo inac ako v minulosti. Sice ludia mali deti mladsi ako dnes, ale uz ovela viac rozhodovali o ich pocte.

Prepac? Nechcem byt nejaka prilis prikra.. ale kde chodis na tieto mudrosti? Co ta do toho, ze ine zeny ziju v tvojom veku iny zivot? Preco by sme mali zit podla tvojej predstavy? A urcite to nie je touto dobou a slobodou. Obe moje babky rodili po 40tke. Asi to tvoje skolopovinne dieta nie je dievca..ked chces zenam brat slobodu. Sleduj Fikiho Sulika, s nim by si si rozumela..