icon

Viete koľko hviezd je vo vesmíre?

slovakboy
5. okt 2025

Vo viditeľnom vesmire vedci odhadujú počet hviezd na 2x10na23. Chcel som vedieť aké je to číslo veľké lebo predstaviť sa nedá. Tak som ho vydelil počtom sekúnd od vzniku vesmíru. 31.536.000 sekund má rok a vesmir má vek 13,8mld rokov. Vyšlo mi číslo 4,257x10na17tu. Pridelil som týmto číslom počet hviezd a vyšlo mi, že počet hviezd je 460 tisíc krát väčší ako je počet sekúnd od vzniku vesmíru. Stále je to nepredstaviteľné číslo. 460 tisíc hviezd za sekundu by bolo treba počítať a trvalo by nám to 13,8miliardy rokov. A to sa už teraz vie, že vesmir je určite väčší a možno aj mnohonásobne krát väčší ako je viditeľný vesmír. Tak som sa s tým chcel podeliť. Môžte reagovať. Pýtať sa.

loliki
5. okt 2025

@slovakboy Ty si ten, čo ráta hviezdy v Malom princovi? 🙂

zuzana76
5. okt 2025

Ja ked som si chcela predstavit neustale sa rozpinajuci vesmir, tak mi skoro explodovala mysel. Co je za hranicou vesmiru?

slovakboy
autor
5. okt 2025
@yelena159

Hviezdy ma netrápia. Ja by som skôr chcela vedieť, či existuje multiverse/paralelné vesmíry.

@yelena159 to by bola bomba, keby sa to nejako dokázalo. Možno UFO tu chodí z paralelných vesmirov lebo po našom vesmíre sa tak rýchlo pohybovať nedá. Teória membrán tvrdí, že vedľa nášho vesmíru len pár milimetrov od neho je další vesmir. Akurát, že tých pár milimetrov je iná dimenzia.

slovakboy
autor
5. okt 2025
@zuzana76

Ja ked som si chcela predstavit neustale sa rozpinajuci vesmir, tak mi skoro explodovala mysel. Co je za hranicou vesmiru?

@zuzana76 a čo tak predstava, že pred vznikom vesmíru nebolo ani nič ani priestor ani čas. Teda nebolo ani žiadne pred tým. Na fyzike sme sa učili a pomerne jednoducho sa to počítalo, že z vonku sa nás vesmir javí ako čierna diera. Teda ak tam je priestor a nie je hmota. Priestor vzniká a rozpína sa rýchlejšie ako hmota v ňom. Takže mal by sa dať z vonku pozorovať. Ten príklad z fyziky je počítaných v učebnici fyziky od Krempaského. Technici tú učebnicu určite poznajú.

loliki
5. okt 2025

@slovakboy Ty si sa musel dnes strašne nudiť. Ako si prišiel na myšlienku spočítať hviezdy? Kde/čo si študoval? Riešil si niekedy úlohy z Fyzikálneho náboja?

bomba36
5. okt 2025
@zuzanita1609

Mne raz,keď som bola malá,tatko povedal,že hviezd je presne toľko, koľko je na Zemi životov. Od úplnej, neviditeľnej voľným okom baktérie,cez rastliny až po nás. Trochu romanticky poňaté,ale možno na tom niečo pravdy bude, pretože životov rôzneho druhu je ozaj veľa 😊.

@zuzanita1609 to je milé
Najprv som čítala som že "koľko je na zemi idiotov" a rozmýšľam, že fíha až toľko 😂

zuzanita1609
5. okt 2025
@bomba36

@zuzanita1609 to je milé
Najprv som čítala som že "koľko je na zemi idiotov" a rozmýšľam, že fíha až toľko 😂

@bomba36 ale pasuje k tomu, aj tí idioti 👍 😂 🤭

anonym_a522ac
6. okt 2025

Super. A teraz co?

anonym_887bf6
6. okt 2025
@slovakboy

@yelena159 to by bola bomba, keby sa to nejako dokázalo. Možno UFO tu chodí z paralelných vesmirov lebo po našom vesmíre sa tak rýchlo pohybovať nedá. Teória membrán tvrdí, že vedľa nášho vesmíru len pár milimetrov od neho je další vesmir. Akurát, že tých pár milimetrov je iná dimenzia.

@slovakboy
a čo by ste čisto teoreticky urobili s info o potvrdeni paralelných vesmírom alebo aj realit? Ja som tak uvazovala, ze nie je toho, aby si tak veľa ludi pivymyslalo rôzne príbehy podobného charakteru. Teda o ufo, mimozemšťanov, inych dimenziách, pobytoch na palubných tych lodí, zmiznutie cez portály.
Nie som niekto, kto by tvrdil, ze zem je plocha alebo konspirator.
Ale je toho tak veľa, ze niečo pravdy na tom bude a neverím, ze všetci tí ludia su psychicky chori.
A existencia inych civilizácií vo vesmire? Myslíte ze v pentagon a area 61 (dúfam ze je to ten správny nazov🫣), tvoria len kancelárie s počítačmi a klasickou pracou?
Bolo by naivne veriť, ze sme vo vesmire sami 🙂. Su uz davno ludia hovoriaci o rôznych utajovaných operáciách ohľadom ufo, vesmíru ard. Ale samozrejme su považovaní za bláznov 😉. Aj ked nie su.

wilkova
6. okt 2025

Udajne Chuck Norris vie, kolko je presne vo vesmire hviezd... Dvakrat to prepocital.
😁

ajkajajkaka
6. okt 2025

@slovakboy určite ich je viac než tisíc

chrobak7
6. okt 2025
@yelena159

Hviezdy ma netrápia. Ja by som skôr chcela vedieť, či existuje multiverse/paralelné vesmíry.

@yelena159 Podľa mňa nie sú. Je to len výmysel ľudskej fantázie. Vo vesmíre bude všetko jedinečné. Paralelný vesmír by bolo niečo nadprirodzené.

aurora33
6. okt 2025

@slovakboy veľmi zaujímavá téma

zuzanita1609
6. okt 2025

Mňa napríklad zaujímajú aj čierne,červie diery(neviem nájsť v tom rozdiel,som iba človek a mozog nám stále nefunguje na maximum svojích kapacít). Keď ževraj pohlcujú všetko,dokonca aj svetlo a vytvoria to "nič",ale aj to nič je "niečo". 😅

princkrason
6. okt 2025

sa cudujem, ze este sem neprispel nejaky plochozemec , to nema potom uroven , ta to kde sme

chrobak7
6. okt 2025
@slovakboy

@jogy1984 bingo. Ale osobne si myslím, že až nekonečný nebude. Počíta sa to cez hustotu vesmíru. Len to číslo lieta od tých 250 krát až po 25 kvadrilionov krát väčší ako to čo vidíme. Každopádne je to ešte viac nepredstaviteľné. Nekonečný vesmir si myslím že nie je, pretože nekonečno funguje len v matematike. Fyzika ho nemá rada. Aj do mikro aj do makro. Niekde je hranica.

@slovakboy Neviem, či je nekonečný alebo má nejaké hranice, ale skôr si myslím, že to je nekonečný priestor. Len náš mozog nedokáže spracovať predstavu o nekonečnu. Tak ako v Tisícročnej včele, keď diskutovali o konci zeme. Ľudský mozog očakáva nejakú hranicu, nejaký koniec, nie že to pokračuje ďalej a ďalej.

A k tým mimozemským civilizáciám. Si zoberme, že ako dlho existuje ľudstvo v porovnaní s vekom vesmíru. Veď to je len okamžik, záblesk. Ak by aj inde existoval život milión rokov, aká je šanca, že budú existovať životy na rôznych miestach v rovnakom čase?

Možno nám tu raz pristane nejaký mimozemský "Voyager" a zistíme, že niekde existovala nejaká civilizácia pred miliardou rokov. Ale už aj to by bol úspech v poznaní, že sme neboli sami.

chrobak7
6. okt 2025
@zuzanita1609

Mňa napríklad zaujímajú aj čierne,červie diery(neviem nájsť v tom rozdiel,som iba človek a mozog nám stále nefunguje na maximum svojích kapacít). Keď ževraj pohlcujú všetko,dokonca aj svetlo a vytvoria to "nič",ale aj to nič je "niečo". 😅

@zuzanita1609 Čierne diery sú v podstate pochopiteľné kapacitou ľudského mozgu. Je to len obrovská masa stlačená do malého priestoru, v podstate vlastnou gravitáciou.

anonym_eabbfa
6. okt 2025

Pekný výpočet ale otázka znie koľko z nich už vyhaslo 🙂
Možno to je len daaaavna minulosť miliard rokov a vesmír je prazdejsi ako sa zdá 😋

zuzanita1609
6. okt 2025
@chrobak7

@slovakboy Neviem, či je nekonečný alebo má nejaké hranice, ale skôr si myslím, že to je nekonečný priestor. Len náš mozog nedokáže spracovať predstavu o nekonečnu. Tak ako v Tisícročnej včele, keď diskutovali o konci zeme. Ľudský mozog očakáva nejakú hranicu, nejaký koniec, nie že to pokračuje ďalej a ďalej.

A k tým mimozemským civilizáciám. Si zoberme, že ako dlho existuje ľudstvo v porovnaní s vekom vesmíru. Veď to je len okamžik, záblesk. Ak by aj inde existoval život milión rokov, aká je šanca, že budú existovať životy na rôznych miestach v rovnakom čase?

Možno nám tu raz pristane nejaký mimozemský "Voyager" a zistíme, že niekde existovala nejaká civilizácia pred miliardou rokov. Ale už aj to by bol úspech v poznaní, že sme neboli sami.

@chrobak7 napríklad staré civilizácie, sumerská civilizácia, ktorá nemohla,nemala odkiaľ vedieť,že raz budeme lietať do vesmíru,už vtedy mali zobrazenia rôznych predmetov,ktoré dnes pripomínajú naše lietadlá,rakety a podobne. To mi tiež hlava neberie 😁. Ibaže sme to zle pochopili a chceli zobraziť iba falusy a vtáky 🤭.

anonym_eabbfa
6. okt 2025
@chrobak7

@chrobak7 civilizácie...ani so simpanzom si nepokecame a to je len 1,2 % rozdiel DNA ako s človekom
Neil degrasse Tyson to pekne vysvetľuje 😋

chrobak7
6. okt 2025
@zuzanita1609

@chrobak7 napríklad staré civilizácie, sumerská civilizácia, ktorá nemohla,nemala odkiaľ vedieť,že raz budeme lietať do vesmíru,už vtedy mali zobrazenia rôznych predmetov,ktoré dnes pripomínajú naše lietadlá,rakety a podobne. To mi tiež hlava neberie 😁. Ibaže sme to zle pochopili a chceli zobraziť iba falusy a vtáky 🤭.

@zuzanita1609 Pozri si toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=Vwy6gSs-ljA

Je tam nejaká žena, ktorá niečo drží v ruke. Niektorí tvrdia, že je cestovateľka v čase, lebo má v ruke mobil, alebo že už vtedy boli mobily.

No ľudská fantázia pracuje na plné obrátky. Dnešným ľuďom to pripomína mobil, lebo ho poznajú a nejakým spôsobom si to vyfantazírovali. Pritom v skutočnosti išlo iba o nejaký chladiaci obklad.

Obdobné to bude aj u tých obrázkov starých civilizácií - oni možno chceli len nakresliť nejakú pyramídu, nejaký oltár a my v tom vidíme vesmírnu loď.

zuzanita1609
6. okt 2025
@chrobak7

@zuzanita1609 Pozri si toto video:

Je tam nejaká žena, ktorá niečo drží v ruke. Niektorí tvrdia, že je cestovateľka v čase, lebo má v ruke mobil, alebo že už vtedy boli mobily.

No ľudská fantázia pracuje na plné obrátky. Dnešným ľuďom to pripomína mobil, lebo ho poznajú a nejakým spôsobom si to vyfantazírovali. Pritom v skutočnosti išlo iba o nejaký chladiaci obklad.

Obdobné to bude aj u tých obrázkov starých civilizácií - oni možno chceli len nakresliť nejakú pyramídu, nejaký oltár a my v tom vidíme vesmírnu loď.

@chrobak7 tiež to asi tak bude,to druhé vysvetlenie. My dnes vidíme veci ináč,ako možno videli a chceli zobraziť oni. Určite nie som žiadny konšpirátor,no ale občas si rada pozriem, prečítam niečo, čo podporí ľudskú fantáziu. Tá je isto nekonečná 😁.

slovakboy
autor
6. okt 2025
@chrobak7

@zuzanita1609 Čierne diery sú v podstate pochopiteľné kapacitou ľudského mozgu. Je to len obrovská masa stlačená do malého priestoru, v podstate vlastnou gravitáciou.

@chrobak7 V čiernej diere už nie je hmota tak ako si ju predstavujeme. Nie je vo forme častíc. Prestávajú tam platiť obe teórie, ktoré v súčastnosti popisujú náš svet. Teória relativity aj kvantová teória. Nevieme ako to tam funguje vo vnútri ale častice to už nie sú. Je to zbortený časopriestor, ale stále platí zákon zachovania hmotnosti aj hmoty. Nejaká forma hmoty tam je. Čierna diera navonok má hmotnosť, spin a dokonca aj náboj. A vie sa vyparovať. Takže niečo tam je.

slovakboy
autor
6. okt 2025
@loliki

@slovakboy Ty si sa musel dnes strašne nudiť. Ako si prišiel na myšlienku spočítať hviezdy? Kde/čo si študoval? Riešil si niekedy úlohy z Fyzikálneho náboja?

@loliki len sledujem čo vedci objavili a vždy keď si chcem veľké číslo predstaviť, prevediem si ho na iné jednotky. Napríklad vek vesmíru 13,8mld rokov. Predstav si rok ako jeden milimeter. Sto rokov je 10cm. Dvetisíc rokov sú dva metre. 65 miliónov rokov pred ktorými vymreli dinosaury je už 65 kilometrov. Mnohobunkový život vznikol pred 400-500 kilometrami Zem pred 5.000km a vesmir pred 13800 kilometrami. A teraz na každý ten milimeter tejto vzdialenosti daj 460.000 x 31.536.000 hviezd.
Fyziku som študoval ale fyzikálny náboj nie. Len náboj v zmysle elektromagnetiky. Náš vesmír je elektronagnetický a bez náboja by sme sa všetci prepadli pod Zem a Zem by sa zbortila do malej guličky.

aalt
6. okt 2025
@slovakboy

@chrobak7 V čiernej diere už nie je hmota tak ako si ju predstavujeme. Nie je vo forme častíc. Prestávajú tam platiť obe teórie, ktoré v súčastnosti popisujú náš svet. Teória relativity aj kvantová teória. Nevieme ako to tam funguje vo vnútri ale častice to už nie sú. Je to zbortený časopriestor, ale stále platí zákon zachovania hmotnosti aj hmoty. Nejaká forma hmoty tam je. Čierna diera navonok má hmotnosť, spin a dokonca aj náboj. A vie sa vyparovať. Takže niečo tam je.

@slovakboy aka forma hmoty je v ciernej diere nikto nevie a zatial vyzera, ze ani tak skoro vediet nebude. Kludne ale tam moze byt "bezna" ako vsade inde. Kvantova teoria tam praveze plati. Akurat nevieme kvantovu teoriu gravitacie. Ano, teoria relativity tam neplati, ale na jej okrajoch sa aspon pekne prejavuje. To, ze sa v teorii relativity javi cierna diera ako singularita neznamena, ze tam aj naozaj je. Co tam je sa nou vypocitat neda. Na to potrebujeme prave kvantovu gravitaciu.

slovakboy
autor
6. okt 2025
@aalt

@slovakboy aka forma hmoty je v ciernej diere nikto nevie a zatial vyzera, ze ani tak skoro vediet nebude. Kludne ale tam moze byt "bezna" ako vsade inde. Kvantova teoria tam praveze plati. Akurat nevieme kvantovu teoriu gravitacie. Ano, teoria relativity tam neplati, ale na jej okrajoch sa aspon pekne prejavuje. To, ze sa v teorii relativity javi cierna diera ako singularita neznamena, ze tam aj naozaj je. Co tam je sa nou vypocitat neda. Na to potrebujeme prave kvantovu gravitaciu.

@aalt no toto Čo ja sledujem vyjadrenia fyzikov tak hmota ako látka tam už nie je. Ale máš pravdu, kvantová gravitácia by vedela zjednotiť obe teórie a vysvetlit čo sa deje v čiernej diere. Problém je že zatiaľ sa nedá dokázať. Experimenty by museli byt na úrovni 10na-35tu metra a na to treba urýchľovač veľkosti galaxie. Ale nepriamo by sa dala dokazat cez pozorovania gravitačných vĺn. Bol by to zlatý grál fyziky ak by sa to dokázalo. Zatiaľ je to skutocne najsľubnejšia teória a najviac vedcov má v nej nádej.

aalt
6. okt 2025
@slovakboy

@aalt no toto Čo ja sledujem vyjadrenia fyzikov tak hmota ako látka tam už nie je. Ale máš pravdu, kvantová gravitácia by vedela zjednotiť obe teórie a vysvetlit čo sa deje v čiernej diere. Problém je že zatiaľ sa nedá dokázať. Experimenty by museli byt na úrovni 10na-35tu metra a na to treba urýchľovač veľkosti galaxie. Ale nepriamo by sa dala dokazat cez pozorovania gravitačných vĺn. Bol by to zlatý grál fyziky ak by sa to dokázalo. Zatiaľ je to skutocne najsľubnejšia teória a najviac vedcov má v nej nádej.

@slovakboy tak ono otazka je, co je cierna diera. Lebo uz len ked ides od horizontu udalosti, tak v principe pri velmi velkych ciernych dierach sa prechodom cez horizont udalosti nestane vobec nic. Objekt si to vobec nevsimne. Len pre pozorovatela objekt na horizonte udalosti vlastne "zamrzne". Mimochodom, presne to iste vyzera byt aj na hranici (teoreticky) pozorovatelneho vesmiru. Ak sa objekt dostane na miesto, ktore sa vzdaluje rychlostou svetla, tak tam pre pozorovatela "zamrzne" uplne rovnako.
Ale teda spat k ciernej diere. Hmota prejde cez horizont ciernej diery bez akejkolvek zmeny - tym sa uz vlastne stava jej sucastou. Neexistuje zatial ani len teoreticky sposob (mimo hawkingove ziarenie) ako sa dostat z ciernej diery von. A kedze nevieme co je dalej, nie je dovod aby sa ta hmota nutne musela zmenit na cokolvek ine.
Co nevieme je, co sa stane s hmotou pri vziku ciernej diery, ked sa gravitacne zruti. Tam sa predpoklada, ze sa "vypari" zmeni na cistu energiu (foton, graviton, priestor ... ???), ale predpoklad je, ze to nekonecno nie je, teda ziadna nekonecna energia, ziadna nekonecna hmotnost, ziaden bod ... takze kludne si mozes vymysliet hocico, navyse v okoli bude takmer urcite brutalne zakriveny priestor.
A mozno urychlovac o velkosti galaxie nebude potrebny, staci sikovna teoria, ktora predpovie spravanie, ktore sa meranim/pozorovanim potvrdi a bude nad ramec teorie relativity.

hiro
6. okt 2025
@aalt

@slovakboy tak ono otazka je, co je cierna diera. Lebo uz len ked ides od horizontu udalosti, tak v principe pri velmi velkych ciernych dierach sa prechodom cez horizont udalosti nestane vobec nic. Objekt si to vobec nevsimne. Len pre pozorovatela objekt na horizonte udalosti vlastne "zamrzne". Mimochodom, presne to iste vyzera byt aj na hranici (teoreticky) pozorovatelneho vesmiru. Ak sa objekt dostane na miesto, ktore sa vzdaluje rychlostou svetla, tak tam pre pozorovatela "zamrzne" uplne rovnako.
Ale teda spat k ciernej diere. Hmota prejde cez horizont ciernej diery bez akejkolvek zmeny - tym sa uz vlastne stava jej sucastou. Neexistuje zatial ani len teoreticky sposob (mimo hawkingove ziarenie) ako sa dostat z ciernej diery von. A kedze nevieme co je dalej, nie je dovod aby sa ta hmota nutne musela zmenit na cokolvek ine.
Co nevieme je, co sa stane s hmotou pri vziku ciernej diery, ked sa gravitacne zruti. Tam sa predpoklada, ze sa "vypari" zmeni na cistu energiu (foton, graviton, priestor ... ???), ale predpoklad je, ze to nekonecno nie je, teda ziadna nekonecna energia, ziadna nekonecna hmotnost, ziaden bod ... takze kludne si mozes vymysliet hocico, navyse v okoli bude takmer urcite brutalne zakriveny priestor.
A mozno urychlovac o velkosti galaxie nebude potrebny, staci sikovna teoria, ktora predpovie spravanie, ktore sa meranim/pozorovanim potvrdi a bude nad ramec teorie relativity.

@aalt Zamrzne asi nie je presné. To by sme videli naveky vekov všetky objekty ktoré tam spadli a tie nevidíme. Čierna diera napríklad hviezdy pohltí ale ich svetlo zhasne, nesvietia naveky.

slovakboy
autor
6. okt 2025
@aalt

@aalt vyznáš sa. Súhlasím. Horizont udalostí ešte nie je singularita. A singularita čiernej diery nie je nekonečno či už malé alebo veľké. Akurát sa tam už zbortili kulisy tohto vesmíru. A to je časopriestor. Takže hmota v nečasopriestore funguje inak. Nevieme ako, ale môže to byt ako píšeš. Ak vyberieš všetku hmotu aj elmag. žiarenie z nejakeho priestoru, napríklad zo Slnečnej sústavy, alebo z nejakeho medzihviezdneho priestoru, neostane tam nič, ale ostane tam časopriestor. A prázdny časopriestor nie je nič. Je to niečo. Je to niečo, čo vzniklo pri veľkom tresku a rozpínalo sa to mnohonásobne väčšou rýchlosťou ako je rýchlosť svetla. A je to niečo, čo sa dá deformovať. Na to deformovanie už však potrebuješ hmotu.

aalt
6. okt 2025
@hiro

@aalt Zamrzne asi nie je presné. To by sme videli naveky vekov všetky objekty ktoré tam spadli a tie nevidíme. Čierna diera napríklad hviezdy pohltí ale ich svetlo zhasne, nesvietia naveky.

@hiro pomenuj si to ako chces, ale z pohladu pozorovatela objekt nikdy neprekroci horizont udalosti. Svetlo nikdy nezhasne, bude stracat svoju energiu, bude mat cerveny posun.