icon

Zapájate sa do konfliktov v hromadnej doprave?

Dnes o 13:42

Možno netradičná otázka ale dnes som bola svedkom toho ako jeden mentálne chorý pán (dospelý) v doprovode matky (nepovedala mu nič bola celý čas ticho) strčil do iného cestujúceho a ten spadol na ďalšie 2 osoby. Celé sa to odohralo veľmi rýchlo vodič sa len prizeral nezakrocil a ľudia odišli na opačný koniec elektricky. Zapájate sa do situácií aj keď sa vás netýkajú? Spojíte sa s inými ľuďmi a spoločne neprisposobiveho (alebo smradlaveho) človeka vyhodite? Myslíte že by mal byť vykázany z prepravy ak ohrozuje bez dôvodu iných ludi? Choroba nie je dôvod matka si ma na neho dávať pozor pripadne ho nebrať medzi ludi. Tohto človeka som stretla už niekoľkokrát vždy mal nemiestne reči na úplne každého okolo seba ale dnes už prekročil všetky hranice keď napadol človeka ktorý si "dovolil" stat v električke. 🙏 Strašne som ostala nasrata aspoň som na neho nahukala až mi uľavilo 😄

Strana
z2
777januska777
Dnes o 17:45
@anonym_1cea56

@777januska777 nie je duševná choroba ako duševná choroba. Áno, začlenujme chorých do spoločnosti, učme naše deti, že vselijaki ľudia existujú. Ale pokiaľ to ma byt na úkor ohrozenia niekoho zdravia tak určite nie.
A prečo máme tak málo zariadení? Nevtipkuj. Všetci vieme, že v tomo štáte sú chorí a slabí na poslednom mieste a inštitúcie pre nich financuje náš štát, to je hlavný dôvod. Nie to, že my ako spoločnosť ich nerešpektujeme alebo neprijímame medzi seba.

@anonym_1cea56 áno financuje nás štát ale tých ľudí do štatu niekto zvolil. Predstavitelia štatu sú odrazom národa. Keď na týchto veciach nezáleží obyčajným ľuďom nebude ani politikom. Lebo politik z toho nemá politicke body.
Alebo si videla už niekde nejaký slogan o tom, ako ľudia potrebujú pracovať na svojom duševnom zdraví alebo ako budú zvyšovať počty rehabilitačnych centier alebo zvyšovať platy opatrovateľom? Nie, lebo na tom verejnosti nezáleží, takže to nie je politická téma a nebude kým takýchto ľudí nebudeme brať ako súčasť spoločnosti.

anonym_1cea56
Dnes o 18:23
@777januska777

@anonym_1cea56 áno financuje nás štát ale tých ľudí do štatu niekto zvolil. Predstavitelia štatu sú odrazom národa. Keď na týchto veciach nezáleží obyčajným ľuďom nebude ani politikom. Lebo politik z toho nemá politicke body.
Alebo si videla už niekde nejaký slogan o tom, ako ľudia potrebujú pracovať na svojom duševnom zdraví alebo ako budú zvyšovať počty rehabilitačnych centier alebo zvyšovať platy opatrovateľom? Nie, lebo na tom verejnosti nezáleží, takže to nie je politická téma a nebude kým takýchto ľudí nebudeme brať ako súčasť spoločnosti.

@777januska777 v niečom máš pravdu ale pletieš hrušky s jablkami. Môžeme tu riešiť mentalitu tohto národa a následne jej dôsledky pri voľbách a ďalej ako naše vlády zúfalo vedú krajinu.
Ale to by sme úplne odbočili od témy.

Pointa bola, že nebezpečny človek nemá právo ubližovať druhým ľuďom, bez ohľadu na jeho diagnózu. Či teraz máme pustiť napr. agresivnych autistov do ulíc a proste sa s nimi učiť žiť?? Vidím to denne v práci, všetci sa ohanaju s inkluzíou. Chcela by som ta vidieť na mieste rodičov, ktorých deti denne niekoľkokrát fyzicky aj verbálne napadá ich spolužiak. Bije ich, pluje na nich, škaredo nadáva, ničí im veci...
Deti chodia s plačom do školy ale nikto nič nemôže, pretože chlapec má papier, že ma normointelek a je vzdelavatelny. Preto zaraďme ho do bežnej školy a ticho trpme. Toto je šikana psychická aj fyzická ale všetci ostatní zúčastnení sa podľa teba majú učiť ho prijať a existovat s nim. Nie. Inkluzía ani bežný život na ulici bez dozoru nie je pre každého.

777januska777
Dnes o 18:56
@anonym_1cea56

@777januska777 v niečom máš pravdu ale pletieš hrušky s jablkami. Môžeme tu riešiť mentalitu tohto národa a následne jej dôsledky pri voľbách a ďalej ako naše vlády zúfalo vedú krajinu.
Ale to by sme úplne odbočili od témy.

Pointa bola, že nebezpečny človek nemá právo ubližovať druhým ľuďom, bez ohľadu na jeho diagnózu. Či teraz máme pustiť napr. agresivnych autistov do ulíc a proste sa s nimi učiť žiť?? Vidím to denne v práci, všetci sa ohanaju s inkluzíou. Chcela by som ta vidieť na mieste rodičov, ktorých deti denne niekoľkokrát fyzicky aj verbálne napadá ich spolužiak. Bije ich, pluje na nich, škaredo nadáva, ničí im veci...
Deti chodia s plačom do školy ale nikto nič nemôže, pretože chlapec má papier, že ma normointelek a je vzdelavatelny. Preto zaraďme ho do bežnej školy a ticho trpme. Toto je šikana psychická aj fyzická ale všetci ostatní zúčastnení sa podľa teba majú učiť ho prijať a existovat s nim. Nie. Inkluzía ani bežný život na ulici bez dozoru nie je pre každého.

@anonym_1cea56 to som aj potvrdila. Že áno nemá právo ubližovať. Ale nepoznáme celú situáciu. Mne osobne už ta téma prišla písaná ako tendenčna a nahnevaná. Takže tu situáciu nemôžem uzavrieť jedným zaverom. A ako som už povedala, situáciu mohla autorka riešiť privolaním polície. Ona nakrúcala na človeka, ktory jej nerozumel a prišla sa vyventilovat na koník na matku aká je nezodpovedná a na neho akú je zlým situáciu nevyriešila a ani nezlepšila.
A to čo píšeš druhé to ale nie je chyba toho spolužiaka. To je chyba školy a dozoru. Pri náročnejších deťoch musí byť spolupráca školy, odborníkov a rodičov. Viem o čom hovorím a teda viem, že ak to škola zvláda správne, tak ma mechanizmy zatlačiť rodičov. Podľa mňa je tu skôr nejaké nepochopenie alebo nespolupraca.
Ja osobne viem a videla som aj ako funguje nesprávna spolupráca a vždy tam niekto zlyhal. Najčastejšie škola keď sa bála dolezitejšich rodičov a teda nezasiahla ako zasiahla k obyčajným.

anonym_efb4c8
Dnes o 20:11

niekedy je lepšie sa týmto ľuďom vyhnúť. Je to ťažké, ale niekto predsa za takéhoto človeka zodpovedá. či nikto?

anonym_1cea56
Dnes o 20:28
@777januska777

@anonym_1cea56 to som aj potvrdila. Že áno nemá právo ubližovať. Ale nepoznáme celú situáciu. Mne osobne už ta téma prišla písaná ako tendenčna a nahnevaná. Takže tu situáciu nemôžem uzavrieť jedným zaverom. A ako som už povedala, situáciu mohla autorka riešiť privolaním polície. Ona nakrúcala na človeka, ktory jej nerozumel a prišla sa vyventilovat na koník na matku aká je nezodpovedná a na neho akú je zlým situáciu nevyriešila a ani nezlepšila.
A to čo píšeš druhé to ale nie je chyba toho spolužiaka. To je chyba školy a dozoru. Pri náročnejších deťoch musí byť spolupráca školy, odborníkov a rodičov. Viem o čom hovorím a teda viem, že ak to škola zvláda správne, tak ma mechanizmy zatlačiť rodičov. Podľa mňa je tu skôr nejaké nepochopenie alebo nespolupraca.
Ja osobne viem a videla som aj ako funguje nesprávna spolupráca a vždy tam niekto zlyhal. Najčastejšie škola keď sa bála dolezitejšich rodičov a teda nezasiahla ako zasiahla k obyčajným.

@777januska777 aké mechanizmy zatlačiť na rodičov prosím ta reálne aj fungujú? Pretože my v škole trpíme takých ťažkých autistov, že to nehovorím len o šikane detí ale aj zamestnancov. A darmo majú asistentov, naozaj je niekedy nad ľudské sily im zabrániť v ich agresivnom správaní. Za posledné obdobie sú zákony a vyhlášky postavené tak, že ak sa rodič zatne a nedaj Boh ešte pozná ľudí na vyšších miestach, škola ani rodičia spolužiakov si nepomôžu. Mám pocit, že keď to takto pôjde ďalej, v školách budú musieť vymeniť asistentky za SBSkarov.

marianarem
Dnes o 20:53

@anonym_autor Mojho manzela, ked bol este stredoskolak, zmlatili v elektricke traja neznami skinheadi. Z ludi naokolo absolutne nikto nic, ani sofer nic. Manzel sa raz zapojil do konfliktu s bezdomovcom, viaceri sa tam proti nemu vtedy spojili. No a raz nas ohrozoval tiez bezdomovec s nozikom, okoliti ludia nic, ale bol len jeden, tak sa manzel nanho tak osopil, ze bezdomovec stiahol chvost a vystupil.

julish
Dnes o 21:34
@anonym_autor

@anonym_f93003 veď je nebezpečný a strká bezdôvodne do ľudí. Nie je to nejaký autista alebo adhd ani nejaké postihnutie kde sa správa ako dieťa celý život to nehovorím. On je proste zahundrany a kričí po ľuďoch ze je chorý tak on môže všetko

@anonym_autor a ty vies, aku ma chlan diagnozu?

anonym_1bf6fa
Dnes o 21:44
@anonym_f93003

Ako matku postihnutého dieťaťa mi je smutno z vety "ho nebrať medzi ludi". Mreže? Kazajka?

@anonym_f93003 ja rozumiem tvojej citlivosti a pozícii v spoločnosti. Matky týchto detí aj dospelých nemajú niekedy možnosti ináč cestovať. Na druhej strane u nás na sídlisku žije chalanisko, mentálne chorý od narodenia a chodí posratý v MHD a nepríčetne priam úchylne pozerá na ľudí, nikdy nevieš čo s neho vylezie. Ja som raz čakala na MHD, pozerám všetci ľudia natlačení vpredu. A on dosratý vzadu, sám. Ešte som stihla vystúpiť, kým boli dvere otvorené a čakala na ďaľši spoj. Meškala som do práce, musela nadrábať a bola som neskutočne nahnevaná. Takýto chalan by mal žiť v zariadení pod dozorom. Bohužiaľ je ich málo a systém opatery o takýchto ľudí nefunguje. Nevzťahuj si to prosím na seba, skús sa zamyslieť aj nad pohľadom druhých ľudí. Moji rodičia majú susedu schizofreničku a iného suseda tiež ťažkého psych. pacienta. Akosi permanentne vykrikuje, ziape, kope do dverí, lieky užíva neužíva , má 2 metre a 180 kg minimálne. Keby jednu tresol, človek padne a už sa nepostaví. Moji rodičia sú dôchodci a normálne majú niekedy strach, ak by ho stretli na chodbe alebo výťahu. Keď sa sťažovali jeho rodičom, len sa usmievali a kývali plecami. Fakt radosť žit v takom vchode. A teraz ako k tomu prídu moji rodičia?Majú sa odsťahovať?Majú sa obávať, kým niekto podpáli bytovku? Takže netreba sa hneď cítiť dotknutá, ale vidieť to aj z opačnej strany.

anonym_1bf6fa
Dnes o 21:52
@anonym_1cea56

@anonym_f93003 ak to správanie a sebaregulacia človeka nedovoľuje a ty ako jeho zodpovedný zákonný zástupca, nedokážes zabrániť situáciám, kedy je nebezpečný pre svoje okolie, nemáš ho brat do spoločnosti . A môžeš sa hnevať koľko chceš. Pracujem s autistami, zväčša s ťažšími prípadmi a su proste ľudia, ktorí do spoločnosti nepatria. Je mi to úprimne ľúto, kvôli vám rodičom, viem ze si nesiete ťažký kríž 🩵 Kiežby aspoň tento štát umožnil dostatok inštitúcií pre takto chorých ľudí.

@anonym_1cea56 na tento problém starostlivosti a jej nedostatku poukazuje dokumentárny film Co s Péťou. Neskutočne reálne a zároveň veľmi smutné. Rodičia týchto detí by mali biť na inštitúcie každý deň, stáť na námestiách a atakovať zodpovesných. Osloviť inštitúcie v zahraničí. Škoda, že každý trpí v tichosti. Starostlivosť o starnúcu a ZŤP popoláciu je časovaná bomba.
https://www.csfd.cz/film/1391448-co-s-petou/pre...

Strana
z2