Zapájate sa do konfliktov v hromadnej doprave?
Možno netradičná otázka ale dnes som bola svedkom toho ako jeden mentálne chorý pán (dospelý) v doprovode matky (nepovedala mu nič bola celý čas ticho) strčil do iného cestujúceho a ten spadol na ďalšie 2 osoby. Celé sa to odohralo veľmi rýchlo vodič sa len prizeral nezakrocil a ľudia odišli na opačný koniec elektricky. Zapájate sa do situácií aj keď sa vás netýkajú? Spojíte sa s inými ľuďmi a spoločne neprisposobiveho (alebo smradlaveho) človeka vyhodite? Myslíte že by mal byť vykázany z prepravy ak ohrozuje bez dôvodu iných ludi? Choroba nie je dôvod matka si ma na neho dávať pozor pripadne ho nebrať medzi ludi. Tohto človeka som stretla už niekoľkokrát vždy mal nemiestne reči na úplne každého okolo seba ale dnes už prekročil všetky hranice keď napadol človeka ktorý si "dovolil" stat v električke. 🙏 Strašne som ostala nasrata aspoň som na neho nahukala až mi uľavilo 😄
Ako matku postihnutého dieťaťa mi je smutno z vety "ho nebrať medzi ludi". Mreže? Kazajka?
Mal reagovať vodič a vyhodiť ho. Alebo napadnutý cestujúci mal trvať na zavolani policie
@anonym_de0b27 vodic neni SBSka moze tak akurat privolat policiu a potom nanho este nadriadeny nahulakaju ze jeho linka meskala.
niekedy nemám chuť ani silu riešiť. ale zvyčajne sa snažím , alebo pomôcť. smradľavého bezdomovca oznámim vodičovi, hlučného človeka upozorním že nie je vo vozidle sám.
ale už sa mi stalo, že som od smradľavého vystúpila z električky a počkala na daľšiu, ešte 3 dni ma štípalo v nose...
ráno často stretávam mentálne hendikepovaného v buse 83,84. uhundraný, furt niečo divne komentuje , ľudí komanduje, ked je blízko len mu poviem nech je tichšie, lebo to otravuje, ale viem že už ho vytlačili za jeho kecy pri vystupovaní ľudia von a ďalší vnútri mu nedovolili nastúpiť., urobili hradbu a smola.
takže podľa situácie
Ako matku postihnutého dieťaťa mi je smutno z vety "ho nebrať medzi ludi". Mreže? Kazajka?
@anonym_f93003 veď je nebezpečný a strká bezdôvodne do ľudí. Nie je to nejaký autista alebo adhd ani nejaké postihnutie kde sa správa ako dieťa celý život to nehovorím. On je proste zahundrany a kričí po ľuďoch ze je chorý tak on môže všetko
on to urobil naschval?....tito postihnuti su casto plni hnevu, agresivity...a spravaju sa tak, ze kazdy im musi sluzit, lebo oni su postihnuti, nahnevani na cely svet
@anonym_f93003 a čo tak zabezpečiť, aby neubližoval niekomu??? V tom prípade by určite táto veta nepadla
@anonym_f93003 tvoje dieťa útočí na iných ľudí, zhodí na zem ? tak nebu´d vzťahovačná, je to dieťa, ale tu bol dospelý človek a zaútočil, matka nezasiahla , a vopred už duplom nie. aj ju chápem že môže byť vyhorená, ale toto nie je OK riešenie, aby agresívny typ mal "voľné ruky" ubližovať iným, takže treba riešiť tak, aby nemuselo dochíádzať k takýmto atakom. ústavné zariadenie, lieky, taxík ,
Ľahko sa píše že matka má neho dávať pozor. Mame vo vedľajším dome psychicko chorého chlapca. Má 15 rokov, ale kľudne by si povedala 18-20 rokov. Vysoký svalnatý, urastený. Ale mentálne tak možno 7-8 rokov. Je agresívny. A veľmi vulgárny. Mama má možno 160 cm a možno tsk 45 kg. Je veľmi veľmi náročné s ním bojovať ak má zlý deň
Miesto mudrovanie a odsudzovania si sa mal matky opytat či jej vieš nejak pomôcť deeskslivst celu situáciu
Som rada, že si sa ozvala a "ľudským prístupom" si pána usmernila, ako sa má správať a v čom spravil chybu. Jeho mozgová kapacita (píšeš, že je mentálne chorý) by iný prístup ani neprijala. Uľavilo sa Tebe, pol električky ti v ducho tlieskalo a ten pán na Teba už aj zabudol.
Jediná osoba, ktorej sa tvoj výstup dotkol, je jeho matka. Žena už evidetne rezignovala, každý sa na ňu pozerá cez prsty, lebo má nevychované dospelé dieťa, nesvojprávne, nepočúva, dieťa ktoré nedokáže pochopiť, že koná nesprávne. Ona ako matka počúva urážky, cíti odsudzujúce pohľady a je si vedomá ohovárania o jej neschopnosti a mlčaní. jediné, čo jej ostáva, nastaviť hrošiu kožu a tváriť sa že sa nič nedeje. A dodám - buď rada, že máš zdravé deti, zdravých rodičov a nikdy nič podobné nezažiješ.
@anonym_f93003 tvoje dieťa útočí na iných ľudí, zhodí na zem ? tak nebu´d vzťahovačná, je to dieťa, ale tu bol dospelý človek a zaútočil, matka nezasiahla , a vopred už duplom nie. aj ju chápem že môže byť vyhorená, ale toto nie je OK riešenie, aby agresívny typ mal "voľné ruky" ubližovať iným, takže treba riešiť tak, aby nemuselo dochíádzať k takýmto atakom. ústavné zariadenie, lieky, taxík ,
@cacianka tušíš aké cakacky sú do ústavov? Roky, celé roky.
Som rada, že si sa ozvala a "ľudským prístupom" si pána usmernila, ako sa má správať a v čom spravil chybu. Jeho mozgová kapacita (píšeš, že je mentálne chorý) by iný prístup ani neprijala. Uľavilo sa Tebe, pol električky ti v ducho tlieskalo a ten pán na Teba už aj zabudol.
Jediná osoba, ktorej sa tvoj výstup dotkol, je jeho matka. Žena už evidetne rezignovala, každý sa na ňu pozerá cez prsty, lebo má nevychované dospelé dieťa, nesvojprávne, nepočúva, dieťa ktoré nedokáže pochopiť, že koná nesprávne. Ona ako matka počúva urážky, cíti odsudzujúce pohľady a je si vedomá ohovárania o jej neschopnosti a mlčaní. jediné, čo jej ostáva, nastaviť hrošiu kožu a tváriť sa že sa nič nedeje. A dodám - buď rada, že máš zdravé deti, zdravých rodičov a nikdy nič podobné nezažiješ.
@martinka17 lepšie by som to nenapísala
@cacianka poznáme len pohľad jednej nazlostenej ženy, ktorá navyše neprimerane reagovala. Najprv píše mentálne chorý a už mení rétoriku na uhundraný. Nik nereagoval na fyzický útok ale ona mala odvahu agresívneho chlapa slovne napadnúť? Pravda bude niekde uprostred.
@cacianka tušíš aké cakacky sú do ústavov? Roky, celé roky.
@anonym_372b65 a to má znamenať, že postihnutí môžu ubližovať komukoľvek okolo?
Poznám dvoch takýchto agresívnejších. Ja osobne sa im ale snažím vyhýbať a nedramatizovat nejaké rôzne situacie. Nie kvôli tomu, žeby som bála konfliktu, ale ak je niekto mentálne postihnuty on reálne nedokáže vidieť a ani pochopiť svoje konanie.
Čo pomôže, že s ním pôjdem do konfliktu? Taký človek potrebuje špecialnu starostlivosť a moja zbytočná reakcia by to len komplikovala.
Ale vždy záleží od situácie a ublíženie je hranica, ktorú by som osobne riešila privolaním policajtov, keďže ti by volali záchranárov a následne by taký človek dostal vhodnú odbornú pomoc.
@anonym_51986b ja to niekde píšem?
@anonym_51986b a ako by si niečo riešila? Máme veľmi málo zariadení a tieto veci sa nevyriešia za noc.
Zas ak si dostatočne intelektuálne schopná vieš si uvedomiť, že nemáš niekedy hrotit situácie aké nevyriešiš a že ten mentálne postihnuty človek nemá kapacitu nejaké veci pochopiť.
@anonym_f93003 ak to správanie a sebaregulacia človeka nedovoľuje a ty ako jeho zodpovedný zákonný zástupca, nedokážes zabrániť situáciám, kedy je nebezpečný pre svoje okolie, nemáš ho brat do spoločnosti . A môžeš sa hnevať koľko chceš. Pracujem s autistami, zväčša s ťažšími prípadmi a su proste ľudia, ktorí do spoločnosti nepatria. Je mi to úprimne ľúto, kvôli vám rodičom, viem ze si nesiete ťažký kríž 🩵 Kiežby aspoň tento štát umožnil dostatok inštitúcií pre takto chorých ľudí.
@anonym_f93003 ak to správanie a sebaregulacia človeka nedovoľuje a ty ako jeho zodpovedný zákonný zástupca, nedokážes zabrániť situáciám, kedy je nebezpečný pre svoje okolie, nemáš ho brat do spoločnosti . A môžeš sa hnevať koľko chceš. Pracujem s autistami, zväčša s ťažšími prípadmi a su proste ľudia, ktorí do spoločnosti nepatria. Je mi to úprimne ľúto, kvôli vám rodičom, viem ze si nesiete ťažký kríž 🩵 Kiežby aspoň tento štát umožnil dostatok inštitúcií pre takto chorých ľudí.
@anonym_1cea56 každý patrí do spoločnosti a áno každý s určitou mierou dozoru. Toto delenie ľudí robí len to, že sme neschopni pochopenia.
Prečo máme tak málo zariadení, prečo máme problém z duševným zdravým ako spoločnosť? Presne kvôli tomu, že roky rokúce sme chorých ľudí dávali na okraj a nepúšťali do spoločnosti. Preto sme duševné zdravie neprijímali ako realitu.
@anonym_51986b a ako by si niečo riešila? Máme veľmi málo zariadení a tieto veci sa nevyriešia za noc.
Zas ak si dostatočne intelektuálne schopná vieš si uvedomiť, že nemáš niekedy hrotit situácie aké nevyriešiš a že ten mentálne postihnuty človek nemá kapacitu nejaké veci pochopiť.
@777januska777 stále tvrdím,že nik nemá právo zaútočiť na nikoho, aj keď je chorý..v prvom rade jeho matka, keď vie, aký je, mala zvoliť iný spôsob prepravy..
Podľa teba je v poriadku, že niekto len tak niekoho sotí? Si si vedomá,.ak by nešťastne spadol, mohlo to skončiť pre dotyčného veľmi zle???
@anonym_f93003 napríklad aj kazajka. Ak je niekto nebezpečný pre okolie, tak sa v ňom nemá voľne pohybovať a je úplne jedno, či ide o vedomé správanie alebo ho daný človek nedokáže korigovať. Ak je raz nebezpečný, tak ľudia, ktorí sa o neho starajú majú povinnosť ho zabezpečiť tak, aby neublížil druhým.
Ak si ty ako matka necháš ubližovať je to tvoja vec, ale nemôžeš predsa dopustiť aby tvoje dieťa napádalo nič netušiacich cudzích ľudí a ospravedlňovať to tým, že on nevie, čo robí! Keď tvoje dieťa niekomu vybije zuby, zlomí rebrá, či spôsobí otras mozgu, tak budeš mať problém.
Podľa teba by si ľudia mali nechať ubližovať, či nechať sa zabiť len aby ukázali svoju toleranciu?
Aj tolerancia a integrácia musí mať nejaké hranice.
@anonym_f93003 ale ak by Tvoje dieťa ubližovalo iným deťom, bola by s tým ok? Matka toho chlapca to mala riešiť.
Autorka, záleží od situácie. Ak niekto iba smrdí, neriešim. Ak niekto slovne napáda, záleží opäť od situácie - lebo niekedy je lepšie situáciu sledovať a dat vedieť polícii, ale minimálne sa snažím napadnutému dať najavo, že tam som a situáciu neignorujem. Uchylaka som raz z autobusu vykričala - pridali sa aj iní cestujúci. Nahlásili sme so spolužiačkami frotera v trolejbuse napríklad. A v obchode nemám problém vyhubovat pubertakom, čo si dovoľujú na predavačky - kvôli energy drinkom naposledy.
Určite by som sa ozvala. To že je človek chorý neznamená že môže ubližovať iným. Agresívny ľudia nemajú čo robiť medzi ostatnými a je úplne jedno či sú zdravý alebo chorý.
@777januska777 stále tvrdím,že nik nemá právo zaútočiť na nikoho, aj keď je chorý..v prvom rade jeho matka, keď vie, aký je, mala zvoliť iný spôsob prepravy..
Podľa teba je v poriadku, že niekto len tak niekoho sotí? Si si vedomá,.ak by nešťastne spadol, mohlo to skončiť pre dotyčného veľmi zle???
@anonym_51986b ako som povedala, v poriadku to nie je. Ale v tom prípade treba volať policajtov, ktorí jediní vtedy majú schopnosť to nejako riešiť a zabezpečiť odbornú pomoc.
Ja len,ze ked si na neho nahucala,pomohlo mu to,zbavit sa ochorenia?🤔 Ako mama urcite zakrocit mala,na strane druhej,nevies aka to je porucha,kedy mu prepne a evidentne to nevie ovladat. Mozno to urobil prvy krat,ani ona sama to necakala.
@anonym_372b65 no a ? ved to mohli celé roky riešiť
@cacianka ako vieš, že neriešia? Že nemajú podaní žiadosť?
Ak by som bola urastený chlap, verím, že by som riešila oveľa viac situácii...žiaľ, nie moje pohlavie, ale telesná konštrukcia a výška ma niekedy brzdia...zase nie som na hlavu padnuta, stavať sa proti nejakému hovadu...inak, áno, snažím sa riešiť takéto situácie, alebo čokoľvek co narúša "normálne" spoločenské správanie...myslím, že sme ako spoločnosť zašli priďaleko v akceptovaní takéhoto správania...jednoducho, kto nevie regulovať svoje správanie, obťažuje, je hlučný, agresívny...ma byt postavený mimo spoločnosť...ci už je zdravý alebo nie...mam deti, a desim sa presne takýchto situácii, lebo viem, že oni by si este neporadili a vidím ako sú všetci ľahostajní...a ako matku by ma absolútne nezaujímalo prečo a začo, ak by im bolo ublížene...ak máte také dieta alebo pribuzneho doma, máte si ho zabezpečiť, a áno, ak treba aj ústavnou liečbou...a určite na pravo každý človek byť začlenený v spoločnosti ????..ako vážne vrah, sexuálny deviant, násilník, pedofil, tyran ma nejaké práva?
@anonym_1cea56 každý patrí do spoločnosti a áno každý s určitou mierou dozoru. Toto delenie ľudí robí len to, že sme neschopni pochopenia.
Prečo máme tak málo zariadení, prečo máme problém z duševným zdravým ako spoločnosť? Presne kvôli tomu, že roky rokúce sme chorých ľudí dávali na okraj a nepúšťali do spoločnosti. Preto sme duševné zdravie neprijímali ako realitu.
@777januska777 nie je duševná choroba ako duševná choroba. Áno, začlenujme chorých do spoločnosti, učme naše deti, že vselijaki ľudia existujú. Ale pokiaľ to ma byt na úkor ohrozenia niekoho zdravia tak určite nie.
A prečo máme tak málo zariadení? Nevtipkuj. Všetci vieme, že v tomo štáte sú chorí a slabí na poslednom mieste a inštitúcie pre nich financuje náš štát, to je hlavný dôvod. Nie to, že my ako spoločnosť ich nerešpektujeme alebo neprijímame medzi seba.
@anonym_f93003 nie, ma dávať na neho pozor. A ked niečo uroni tak povedať PREPACTE. Keď na to nemá mentálnu kapacitu on, mala by mať aspoň ona.

Mal reagovať vodič a vyhodiť ho. Alebo napadnutý cestujúci mal trvať na zavolani policie