Zneužívajú niektoré ženy materstvo?
Posledné dni nad niečím rozmýšľam a možno ma za to niektoré odsúdite... Prečo sa stále automaticky berie ako samozrejmosť, že po rozvode je dieťa najlepšie u mamy? Naozaj je materstvo samo osebe zárukou, že je žena lepším rodičom? Poznám prípady, kde sa mama o dieťa takmer nezaujímala a otec preň urobil doslova všetko a napriek tomu okolie stále hovorilo, že dieťa patrí k mame. Prečo?? Len preto, že je žena??? A ešte jedna vec, ktorá mi možno príde ešte kontroverznejšia. Nemáte niekedy pocit, že niektoré ženy si z materstva po rozvode urobia akýsi univerzálny argument na všetko? Že dieťa používajú ako vysvetlenie, prečo niečo nedokázali, nestihli, nemôžu pracovať, nechcú na sebe pracovať alebo sa neposunuli ďalej? Alebo dokonca, že pri rozvode sa z boja o dieťa stane aj boj o peniaze a výhody, pričom záujem dieťaťa ide niekedy bokom? Je to podľa vás výnimočné, alebo sa o tom len bojíme otvorene hovoriť? Nemáme tým vlastne samy ženy vytvorený obraz, že muž nikdy nemôže byť rovnako dobrý, alebo dokonca lepší rodič? Nie je to voči otcom nespravodlivé a voči deťom niekedy aj hlúoe? Naozaj ma zaujíma, či by ste vedeli prijať predstavu, že v niektorých prípadoch by malo byť dieťa zverené otcovi, aj keď mama neurobila nič vyslovene zlé.. Alebo si stále myslíte, že mama by mala mať prednosť takmer vždy? Najviac mi vŕta hlavou jedna žena, ktorá by svojou prácou aj počtom detí mala byť vzorom materstva. Namiesto toho však ukazuje skôr tú najhoršiu stránku celej situácie, po súde sa smeje, že deti ‚vysúdila‘ ona, no pritom im nedokáže zabezpečiť ani dostatočné podmienky.
Prosím, skúste odpovedať vecne. Nehovorím, že to platí o všetkých ženách. Zaujíma ma len, či sa o týchto témach podľa vás hovorí dostatočne otvorene.
@anonym_4a8bc0 ,
voči mojej osobe sa prosím zdržte tých uštipačných poznámok ako: "si mimo" a "sa zobuď."
Ja som tu nikdy voči žiadnej žene takéto ironické poznámky nepoužil! To isté žiadam v diskusii aj od Vás!
Všetko čo som urobil, je to, že som napísal príspevok, v ktorom som zdôraznil, že tu nejestvuje nijaký spätný kontrolný mechanizmus voči matkám, ktoré poberajú výživné.
Nesúdim jeho opodstatnenosť, ani podiel matiek na výchove detí.
@anonym_2cd51d ,
pardon, nechtiac som to odoslal ako anonym.
@anonym_7d5737 Nie, môj názor vychádza skôr z toho, ako to podľa mňa vníma veľa ľudí. Akoby sa už dopredu automaticky očakávalo, že deti budú zverené mame.
A nepoznám žiadnu ženu, ktorá by vyšla zo súdu smutná z toho, že bude musieť zabezpečovať deti. Skôr mám pocit, že mnohé odchádzajú s pocitom, akoby vyhrali nejakú cenu , vyhrala som, deti sú moje a peniaze budú chodiť od neho mne.
Pritom sa neraz dostanú do situácie, keď samy , ak si to dokážu reálne zhodnotiť, musia vedieť, že to bez pomoci finančne ani časovo neutiahnu.
@anonym_autor tak mať deti nie je nejaká vyhra,ano sú deti viac prisudzované ženám
Hlavne by sme si mali zacat vychovávať deti tak ,aby rozvod neznamenal koniec vzťahu ,ak sú tam deti a začiatok vojny
Len vždy sa nájdu zatrpknutí na oboch stranách ,akoby rozvod znamenal koniec sveta
Samozrejme, že sa mnohé ženy bijú, aby bolo dieťa/deti prisúdené im.
Prečo Kollárove konkubíny berú dieťa k sebe?!
Lebo výživné...!
Čo sú peniaze určené PREDOVŠETKÝM na potreby a výchovu maloletého dieťaťa. Ibaže už nikto nekontroluje ako boli tieto peniaze použité.
A tak možno vidieť veľa matiek s napichanými ústami sedieť v nákupných centrách a vo wellnessoch, ale starostlivosť o seba a o dieťa radšej neporovnávať.
@orisker Prepáč, ale toto je tak zatrpknutý a hlúpy názor, že až. A z úcty k tebe ti to nepíšem ako anonym.
@anonym_4a8bc0 ,
voči mojej osobe sa prosím zdržte tých uštipačných poznámok ako: "si mimo" a "sa zobuď."
Ja som tu nikdy voči žiadnej žene takéto ironické poznámky nepoužil! To isté žiadam v diskusii aj od Vás!
Všetko čo som urobil, je to, že som napísal príspevok, v ktorom som zdôraznil, že tu nejestvuje nijaký spätný kontrolný mechanizmus voči matkám, ktoré poberajú výživné.
@anonym_2cd51d "kontrolný mechanizmus" na výživné. To fakt neviem, čo mám plakať, či sa smiať. To ako keď otec na základe rozhodnutia súdu pošle na VLASTNE decko 10 až 30 percent zo svojho platu, a ostatok prežere a prefláka na seba, tak to ako ešte chce niekto kontrolovať? Že matka minie celú výplatu do posledného centu na udržanie seba a decka nad vodou, aby zaplatila nájom, hypo, jedlo, oblečenie, školy, dopravu a všetko, to vychcaneho otecka neserie, ale že vôbec. Niektorých otcov len do prievanu za gu.e zavesiť, iné si nezaslúžia.
Si bezdetná alebo muž? Bezdetný alebo chodíš na týždňovky? Starostlivosť o deti je náročná a vyhrať spor je radosť, lebo ich ľúbime. Muži nevedia dojčiť, malé deti sú naviazané na matku, preto matka. Vo vyššom veku sa môže dieťa vyjadriť samo, u koho chce byť. To nie je boj, kto je lepší. Otec môže byť najlepší otec, mama najlepšia mama.
@anonym_autor "dieťa patrí matke, lebo je žena? ". Áno, veľmi správne. Príroda to takto zariadila, žena dieťa výnosí, porodí a má pre neho mlieko. Funguje to takto od kedy sú ľudia na svete, celé tisícročia, ale bohužiaľ od roku 2011 sa pár poslancov Európskej únie uznieslo, že muž je rovný žene, čo sa týka detí. Takže od tohoto momentu je najúčinnejšou zbraňou v rukách mužov voči ženám. " vezmem ti dieťa, mám na to právo". Tak treba len čakať, dokiaľ sa generácie detí zo striedaviek a tie, čo bolo zverené otcom, napriek tomu, že majú zdravé a normálne matky dostanú do dospelosti a potom si " vychutnať" plody svojích rozhodnutí. 👌
Vnímam, že otvárate tému, ktorá v našej spoločnosti stále vyvoláva silné emócie, no pod tým všetkým hľadáte logiku a spravodlivosť tam, kde často vládne automatizmus. To, čo opisujete, je stret medzi hlboko zakoreneným spoločenským mýtom o „dokonalej, pudovej matke“ a realitou, v ktorej pohlavie automaticky negarantuje emocionálnu zrelosť ani schopnosť vychovávať. V psychológii tomu hovoríme prenos archetypu, matke prisudzujeme status bezpečia a otcovi status sekundárneho opatrovníka, hoci realita v rodinách je často úplne iná. Keď sa z dieťaťa stane štít („nemôžem, lebo som matka“) alebo trofej („vysúdila som ich“), dieťa prestáva byť ľudskou bytosťou a stáva sa nástrojom na sýtenie vlastného ega, finančného zabezpečenia alebo na vyrovnávanie si účtov s bývalým partnerom. Je to kruté, ale deje sa to. Otec, ktorý je prítomný a funkčný, potom naráža na neviditeľnú stenu predsudkov, ktoré hovoria, že muž nedokáže nahradiť matku. Dokáže. Dokáže dať dieťaťu rovnaké bezpečie, len iným spôsobom. Spoločnosť sa bojí otvárať tieto témy, pretože ak spochybníme nedotknuteľnosť matky, musíme začať klásť nepríjemné otázky o zodpovednosti každej jednej ženy. Ak vo vašom okolí vidíte muža, ktorý bojuje o svoje dieťa a je preň stabilným prístavom, nesnažte sa prerábať názor okolia. Systém a predsudky nezmeníte hneď, ale to, čo môžete urobiť, je odložiť filter „kto je v práve“ a pozrieť sa na celú situáciu čisto cez optiku potrieb dieťaťa. Dieťa nepotrebuje dokonalú matku podľa tabuliek, potrebuje rodiča, ktorý ho nezneužíva na svoje vlastné emocionálne alebo finančné krytie. Ak je to otec, má plné právo byť primárnym rodičom. Čo vo vašom vlastnom živote alebo minulosti vo vás vyvoláva takú silnú potrebu obhajovať pravdu tam, kde sa ostatní rozhodli radšej zatvárať oči? Zároveň Vás chcem pozvať k tomu, aby ste si poststrážili, koľko vlastnej energie a hnevu investujete do príbehov iných ľudí (ako je tá žena, ktorú spomínate). To, že sa niekto po súde smeje, často maskuje obrovský vnútorný chaos a neschopnosť uniesť vlastné zlyhanie.
@anonym_autor
Zneužívajú. Už sa dnes vie, že otec vie byť rovnako skvelý a dôležitý rodič ako matka. Hovorím z vlastnej skúsenosti a skúsenosti mnohých žien v okolí, s ktorými sa manželia na materskej vystriedali.
Slovenské ženy majú nejaký trpiteľský syndróm.
Najprv vyplakávajú, že prišli o kariéru, lebo boli 3/6/9 rokov doma (aj keď zrejme dobrovolne, veď ako inak), potom pp rozvode striedavka ani náhodou a vyplakávajú opäť, že nemajú na nič čas, stále sú v jednom kole, ex platí málo...to popisujem 4 spolužiačky zo základnej.
Ako keby samé zo seba robili neschopné (a samozrejme aj muža, ktorému porodili deti).
Ako žena tomu fakt nerozumiem.
Po materskej by som žiadala striedavú starostlivosť. Ak rozvodom niektorý muž prestáva byt otcom, platí iba alimenty, matka stráca nárok ist von bez dieťaťa, užiť si život atd. Muž je tiež rodič, pekne by som vyžadovala rovnakú starostlivosť o dieťa bez alimentov…. Ak sa teda nejedna o delikventa a pod…
Tak kazdy rodic je na nieco, ale ten citovy zivot s otcom nie je taky, aj ked posyktuje dietatu stabilitu. Pokial zena nie je fakt neuroticka hysterka, tak by bez matky bolo horsie. Dalej vela krat nasilnik, alkoholik…narcista, nezodpovedny a len by si vybijal hnev na ex ani mu nejde o deti ale tvari sa ze ano. To vyzivne neni vreckove, ked pomaly sama nema co jest a ako zaplatit sama byvanie, nieco on musi dat na to dieta a aj tak plati vacsiu cast jeho potrieb ona vacsinou, lebo sa dava skor iba minimalne vyzivne a aj to len podla priznaneho prijmu, co nemusi byt ani zdaleka realny, ked si to prepise este niekomu akoze to ani jeho firma nie je :D
@anonym_autor nechcú aa nemôžu pracovat su dve rozdielne veci....a výživne no tak to povačšinou pokryje tak tyzden zivota nie mesiac....a to ozaj n3poznam zenu,ktorá by mala kralovské vyzivne

@orisker prepáč ale si mimo, aj keď má žena občiansky preukaz a vie sa o seba postarať, neznamená to, že o dieťa sa už otec finančne starať nemusí. Dieťa je spoločné a obaja rodičia sa majú primerane finančne aj nefinančne podieľať na jeho výchove. Dieťa potrebuje jesť dnes, tu a teraz, nie o 18rokov, keď výživné vyberie dieťa z banky. Sa zobuď.
@anonym_4a8bc0 ,