Je hotelová wifi bezpečná na prihlásenie do banky?
Na dovolenke som cez hotelovú wifi kontrolovala účet a až teraz mi napadlo, či to nebola hlúposť. Vtedy som to vôbec neriešila, potrebovala som len pozrieť platbu.
nič zvláštne sa nedeje, ale pre pokoj - mám si zmeniť heslo? Alebo sú tie hotelové wifi bezpečné?
@anonym_autor ak si použila aplikáciu banky, tam je šifrované spojenie a hlásilo by problém ak niekto odpočúva, ale vo všeobecnosti sa neodporúča používať hotelové WiFi ale vlastné dáta
@anonym_autor nikdy nepouzivam hotelovu wifi, vlastne ani nijaku inu wifi, okrem nasej domacej. Vzdy iba data... daaaavno som citala, ze tie spolocne wifi nie su bezpecne, ale ci to este plati, neviem.
Hlavne si to heslo nemen cez webove rozhranie na opat cudzej wifi. Mimochodom, cez data sa to da "heknut" podobne, len to nie je uz tak technicky jednoduche ako cez wifi.
Ak si isla cez aplikaciu v telefone, riziko je takmer nulove. Takmer preto, lebo teoreticky si mozes cez cudziu wifi nechat hacknut telefon, ale to uz je o inom. A to si mozes v principe aj doma na svojej wifi, ak na nom otvaras nebezpecny obsah, instalujes divne aplikacie z neoverenych zdrojov a podobne ... len ta wifi ti ho moze podhodit hned ako prve.
@anonym_autor
Nie je
@anonym_autor Nemusíš sa báť. Komunikácia s bankou je šifrovaná, aj keď je nezabezpečená sieť, je len veľmi malá šanca, že by to niekto prelomil. Navyše - pre bankové transakcie máš dvojfaktorovú ochranu, takže aj keby sa niekto dostal do tvojho účtu, nič tam neurobí. Keby aj chcel urobiť nejakú transakciu, tak by to musel overiť cez tvoj mobil, alebo cez mail alebo iným spôsobom a to by si hneď videla, že niekto chce niečo autorizovať.
Ja som momentálne v IT a prihlásil som sa do IB. Za pár minút mi banka poslala push notifikáciu, že som sa prihlásil z neobvyklého miesta, pokiaľ som to bol ja, tak to môžem ignorovať, pokiaľ nie, mám im zavolať.
Riziko u nezabezpečených sietí je vtedy, pokiaľ aj komunikácia prebieha bez zabezpečenia, napr. posielanie mailov cez verejné mailové schránky. Keby si chcela poslať mail s nejakými dôvernými údajmi, tak by to vedel správca siete prečítať. Zase netreba zo všetkého robiť veľkú vedu. Prihlasovacie údaje do aplikácií sú zvyčajne šifrované, takže to ani admin nevie prečítať.
chrobak7 to vystihol, len doplnim jednu vec, ktoru tu nikto nespomenul. Utocnikovi sa neoplati lamat sifrovanie, oplati sa mu pustit vedla hotelovej siete svoju vlastnu s rovnakym nazvom. Telefon sa chyti tej silnejsej a clovek to nijako nespozna.
Ako sa v tom vyznat: hotelova prihlasovacia stranka od teba nikdy nechce heslo do banky ani cislo karty, maximalne meno a cislo izby. Ked od teba pyta nieco viac, nie si na sieti hotela.
A este jedna vec, na ktoru sa zabuda. Telefon si takuto siet ulozi a nabuduce sa na nu pripoji sam vsade, kde bude siet s rovnakym nazvom. Po dovolenke tie hotelove siete v telefone pokojne zabudni, je to sekunda a mas o starost menej. Heslo menit netreba.
Legalne hotely maju vsetky legalnu wifi a je OK. Banka s tym pocita a vidi odkial si sa prihlasil. Pokial by to bol problem samotna banka blokne transakciu a odpoji Ta.

@anonym_autor ja by som si pre pokoj duse zmenila. Ja som v tomto velmi opatrna, ak cestujem vramci EU, tak pouzivam normalne svoje data, a mimo EU si kupim bud fyzicku, alebo virtualnu sim.