Prečo pridávate anonymné príspevky v diskusiách?
Čím ďalej viac vidieť anonymné príspevky v diskusiách...
Len sa zamýšľam, prečo využívate túto možnosť. Buď si stojím za svojím alebo nie. Potom je to také.... (krivé?)
@anonym_764100 anonymu nik nevynada?🤔
@natalka13 oplzlo do IP asi nie, v téme by ju vymazali
@fineta mne je to jedno,či niekto píše pod nickom alebo pod anonymom,pre mňa to je anonymné všetko.Anonymne som napísala 2 komenty tuším,alebo jeden? Ani neviem...
Aj AI odpovedal/a na otázku - Je anonymné prispievanie v diskusiách na weboch naozaj anonymné?"
"Nie, anonymné prispievanie v diskusiách na webe **nie je úplne anonymné**, aj keď sa to tak môže na prvý pohľad zdať. Tu sú hlavné dôvody:
### 🕵️♂️ **1. IP adresa ťa môže identifikovať**
Aj keď sa neprihlásiš menom ani e-mailom:
* Tvoja **IP adresa** sa pri príspevku zvyčajne **ukladá na serveri**.
* Prevádzkovateľ webu alebo polícia ju môže **spojiť s tvojím poskytovateľom internetu**.
* Ak je to potrebné (napr. v prípade trestného činu), **IP adresa môže viesť až ku konkrétnemu človeku**.
---
### 💾 **2. Cookies, trackery, fingerprinting**
Aj bez účtu môžu weby:
* ukladať do tvojho prehliadača **cookies**,
* vytvárať si **"browser fingerprint"**, teda digitálny odtlačok prehliadača,
* sledovať tvoje **správanie naprieč rôznymi stránkami**.
---
### 📜 **3. Logy a záznamy servera**
Weby bežne:
* ukladajú **dátum a čas** tvojho príspevku,
* evidujú, **z akého zariadenia, prehliadača a systému** si prispieval.
---
### ⚖️ **4. Zákonná zodpovednosť a polícia**
Ak by si zverejnil niečo **nezákonné alebo ohrozujúce**, napr. výhražný komentár:
* Prevádzkovateľ webu môže (a často musí) **poskytnúť údaje polícii**.
* Polícia si následne vie vyžiadať dáta od tvojho internetového providera.
---
### ✅ **Ako zvýšiť anonymitu (ale nikdy 100%)**
Ak chceš vystupovať čo najanonymnejšie:
* používaj **VPN alebo Tor** (na skrytie IP),
* vyhýbaj sa zadávaniu osobných údajov,
* používaj **anonymné prehliadače** (napr. Tor Browser),
* **nepoužívaj rovnaké prezývky alebo e-maily** naprieč webmi.
---
### 🧠 Záver:
**Nie, anonymné prispievanie nie je skutočne anonymné.** Je skôr **"pseudoanonymné"** – iným používateľom sa môžeš javiť ako anonym, ale **prevádzkovateľ webu alebo polícia ťa môže v prípade potreby vystopovať.**
Ja som anonym vyuzila raz, pretoze som nenabrala odvahu ist prva proti prudu a bol to moj uplne prvy prispevok na MK. Ale asi to pomohlo, lebo potom sa nasli aj dalsie, co mali rovnaky nazor. Niekedy je tazke byt ovca co vytrca z davu.
Niekto si zapamata nick a uz nikdy nebude brat moj nazor vazne, lebo ved to je ta, co minule mala opacny nazor, tak to musi byt tela. Chcela by som vzdy nejako rozumne diskutovat, ci mi pise nick, s ktorym vacsinou suhlasim alebo naopak.
A ta moznost mi uprimne nevadi. Zatial som panom toho, na co sa rozhodnem reagovat a je jedno, ci je to anonym, alebo nick. Rovnako prestanem reagovat, ci na mna bude anonym utocit, alebo si nejaky nick bude dokazovat len svoju pravdu a nebude chciet komunikovat a vice versa.
Aj AI odpovedal/a na otázku - Je anonymné prispievanie v diskusiách na weboch naozaj anonymné?"
"Nie, anonymné prispievanie v diskusiách na webe **nie je úplne anonymné**, aj keď sa to tak môže na prvý pohľad zdať. Tu sú hlavné dôvody:
* Prevádzkovateľ webu alebo polícia ju môže **spojiť s tvojím poskytovateľom internetu**.
* Ak je to potrebné (napr. v prípade trestného činu), **IP adresa môže viesť až ku konkrétnemu človeku**.
---
Aj bez účtu môžu weby:
---
Weby bežne:
---
Ak by si zverejnil niečo **nezákonné alebo ohrozujúce**, napr. výhražný komentár:
---
---
### 🧠 Záver:
**Nie, anonymné prispievanie nie je skutočne anonymné.** Je skôr **"pseudoanonymné"** – iným používateľom sa môžeš javiť ako anonym, ale **prevádzkovateľ webu alebo polícia ťa môže v prípade potreby vystopovať.**
@fineta načo mi tu vypisuješ o IP,polícii atď.....😂 to mi je jasné.Ja tu predsa nič nepácham,aby ma naháňala polícia.
Tu ide o anonymitu výlučne medzi užívateľmi.
A tvoja otázka bola úplne o niečom inom,tak nechápem tento elaborát.
@fineta načo mi tu vypisuješ o IP,polícii atď.....😂 to mi je jasné.Ja tu predsa nič nepácham,aby ma naháňala polícia.
Tu ide o anonymitu výlučne medzi užívateľmi.
A tvoja otázka bola úplne o niečom inom,tak nechápem tento elaborát.
@rozculena to nie kvôli nejakému poučovaniu...
ide mi o to, že ľudia akoby hľadajú únik z reality vo virtuálnom priestore. Aby mohli vyjadriť názor, ktorý v bežnom živote face to face nedokážu. A vlastne už to nestačí. Treba masku aj na nete. Bola by sranda keby admin prepíše tie vygenerované anonymné nicky za reálne. Mnohí by sa pýrili od hanby so smartfónom v ruke.
Ja to vyuzivat nebudem
Za svojim zastaralymi nazormi si stojim. Aj tak by ste ma poznali, kedze som jedina, ktora tu tlmoci nazory vasich mam, babiciek, ci svokier. Okrem toho, na mojom priklade vidite, co su to generacne rozdiely. Aj vas to caka. 😆
@oli18 Oli, nemusí nás to čakať a nemusíme mať zastaralé názory. Dnes sú už ženy úplne niekde inde. A je jedno či majú 40, 50, 60, al. 70 rokov. Poznám také 60-70 r. a veruže sa teším z ich otvorenej mysle, pestrému prehľadu o svete bez predsudkov, strachu, stigiem a zaužívaných skostnatených vzorcov. A dokonca majú aj milencov a kúpu sa v mori nahé 😉
@chlebikova keď si niekto zapamatá tvoj nick a bude v diskusii s tebou pristupovať predpojato - je to jeho problém, nie tvoj 🤷♀️
A hlavne, dá sa veľmi ľahko zistiť kto ten "anonym4748r9" je. Podľa štýlu písania, podľa vyjadrovania, emoji atd.. V jednej téme sa hádali dvaja anonymi a nakoniec jedna zabudla zapnúť anonymné komentovanie, tak sa už radšej neozvala😆 nechápem prečo..
A rovnako sa dá zistiť aj to, ktoré temy píšu admini. Všetko na jedno kopyto, rovnaký štýl, podobne temy.
@lucia13022023 kto je anonym sa da celkom dobre zistiť ešte podľa ďalšej veci
@fineta možno to nie je o tom, že si niekto za tým nestojí, vyhýba sa zodpovednosti, ale chce sa chrániť. Presne v tých určitých témach alebo v diskusii s opačným prevažujúcim názorom a ostrými reakciami na každý nesuhlas.
Nick a anonym1234 nie je to iste. Prečo by to inak ľudia využívali? Ide o vytvorenie určitého bezpečného osobného priestoru. Nemusí byt za tým hanba, ani hejtovanie pod maskou.
Mne je trochu ľúto, že ak bola diskusia dlha, preskočila som odpovede, pozrela príspevky iba od autora a užívateľov, ktorých nazory sa mi zdali zaujímavé. I keď tito väčšinou anonymitu napriek možnosti nevyužívajú.
@chlebikova keď si niekto zapamatá tvoj nick a bude v diskusii s tebou pristupovať predpojato - je to jeho problém, nie tvoj 🤷♀️
@fineta pridala som do dvoch, za mňa intímne. Moja odpoveď bola aj tak len áno/nie
@biba_18 nesúhlasím s tebou, sú tu baby, s ktorými sa "posekáme" , ale v inej téme uznam, že wau ty máš pravdu a páči sa mi tvoj názor .Stalo sa mi to viac krát. Zase sú také, na ktoré nereagujem. A keď ma označuje anonym, väčšinou nereagujem.
Keby píšem príspevok,napíšem ho anonymne. Keď vidím,ako tie ženy lustuju profil od A po Z,všetky diskusie a potom sme sú útočné a výsmesne,ďakujem,neprosím.
@fineta pridala som do dvoch, za mňa intímne. Moja odpoveď bola aj tak len áno/nie
@biba_18 nesúhlasím s tebou, sú tu baby, s ktorými sa "posekáme" , ale v inej téme uznam, že wau ty máš pravdu a páči sa mi tvoj názor .Stalo sa mi to viac krát. Zase sú také, na ktoré nereagujem. A keď ma označuje anonym, väčšinou nereagujem.
@tetapetra áno, mám to podobne v tom, že s niekoho názorom vôbec nesúhlasím a v inej téme mi prekvapivo píše “z duše” 🙂 Takze neskatulkujem, lebo závisí často od diskusie. Avšak iste tipy sa nevedia normálne vyjadrovat asi nikde.
Keby píšem príspevok,napíšem ho anonymne. Keď vidím,ako tie ženy lustuju profil od A po Z,všetky diskusie a potom sme sú útočné a výsmesne,ďakujem,neprosím.
@nelca0510 ak mi je povedome ze kocka pred mesiacom tvrdila nieco a teraz tvrdi nieco ine, co je zle na tom vyvratit jej to jej vlastnym starsim prispevkom? Je to jej problem ze klame nie moj.
@nelca0510 ak mi je povedome ze kocka pred mesiacom tvrdila nieco a teraz tvrdi nieco ine, co je zle na tom vyvratit jej to jej vlastnym starsim prispevkom? Je to jej problem ze klame nie moj.
@natalka13 ja si myslím, že by ste s týmto mali všetci prestať. Tu na MK majú užívatelia nejakú utkvelú predstavu, že keď stalkujú všetky diskusie a komentáre nejakej osoby, automaticky vedia kto je, čo je, akého odborníka má navštíviť, zanalyzuje sa čo všetko vo svojom živote robí zle atď atď. Pritom viete o tom človeku veľký prd. Absolútne sa nedá zanalyzovať takto niekto len na základe anonymných (pokial nemáš všetky info vycapené s fotkou, je to anonymne) diskusií alebo komentárov. Veľa ľudí nevysvetľuje všetky svoje pohnútky, položia otázku alebo sa zapoja do diskusie so svojim názorom, no asi ťažko čakajú, že tu na ne naletí fúra odborníčok z koňa, ktoré sú znalé každej problematiky a vedia zanalyzovať aj to, čo v komentári nie je napísané. Okrem toho hneď poznajú aký je koho muž debil, kto klame o plate, kto nesprávne vychováva deti…neviem prečo majú niektoré potrebu sa tu odbavovať na ľuďoch, ktorí chcú len radu alebo slušne diskutovať. Takže pre toto radšej ľudia využívajú možnosť anonymného komentára, lebo je to schodnejsia cesta ako počúvať bezpredmetné analýzy.
@rozculena sprav si z toho svoj záver. 😉
@fineta ty to nejak moc prezivas. na co? teba nieco poburuje tu na MK? a v zivote ta nic nepoburuje? lebo mna uz nic neprekvapi. a treba vsetko brat s rezervou. a ak mas dakoho potrebu hladat cez IP, v poriadku mi nepride ta osoba, co tak kona.
ja si myslim, ze toto je dobry krok konecne odzvonilo stalkerkam, co sledovali nicky kde do akej diskusie cim prispeli a potom lustrovali ...ak uz tu niektora teraz riesi IP adresy tak to je uz moc...IP adresy jasne ze vieme, ze sa vedia dohladat ale hadam az take psycho zeny tu nechodia aby to robili..alebo ano? 😉
@lucia13022023 kto je anonym sa da celkom dobre zistiť ešte podľa ďalšej veci
@tiika akej?
@oli18 Oli, nemusí nás to čakať a nemusíme mať zastaralé názory. Dnes sú už ženy úplne niekde inde. A je jedno či majú 40, 50, 60, al. 70 rokov. Poznám také 60-70 r. a veruže sa teším z ich otvorenej mysle, pestrému prehľadu o svete bez predsudkov, strachu, stigiem a zaužívaných skostnatených vzorcov. A dokonca majú aj milencov a kúpu sa v mori nahé 😉
@jamimo ja si o sebe nemyslim, ze mam zastarale nazory, to si myslite mnohe vy. Pretoze dnes sa neceni skusenost starsich, ale rada rovesnika.
Aj to, ze som tu najstarsia, svedci o niecom. A to, co pises, to su svetle vynimky. Vedela by som pisat o svojich rovesnikoch, co s nimi urobili roky ( nie choroby).
Ale to vidite kazda v svojej rodine. A samy neviete, co to urobi s vami, darmo si to teraz nepripustate. Pekny den, ponahlam sa na kavu s kamoskami 😃
Ešte som to nevyužila a to už som tu bola na základe príspevkov aj identifikovaná v real živote...je mi to jedno, keď niečo píšem, tak si to myslím a kľudne mi podajte mikrofón aj to poviem. Ale musím teda aj povedať, že najmä osobné útoky voči užívateľom sa pritvrdili a v súčasnej dobe mi to príde ako vysoko účelový krok smerom k podnecovaniu nenávisti.
@jamimo ja si o sebe nemyslim, ze mam zastarale nazory, to si myslite mnohe vy. Pretoze dnes sa neceni skusenost starsich, ale rada rovesnika.
Aj to, ze som tu najstarsia, svedci o niecom. A to, co pises, to su svetle vynimky. Vedela by som pisat o svojich rovesnikoch, co s nimi urobili roky ( nie choroby).
Ale to vidite kazda v svojej rodine. A samy neviete, co to urobi s vami, darmo si to teraz nepripustate. Pekny den, ponahlam sa na kavu s kamoskami 😃
@oli18 prosím ťa koľko máš rokov? Už som to raz niekde písala, ja som mala starého otca, ktorý zomrel a mal 78, zato názorovo...👍🏻
@fineta ty to nejak moc prezivas. na co? teba nieco poburuje tu na MK? a v zivote ta nic nepoburuje? lebo mna uz nic neprekvapi. a treba vsetko brat s rezervou. a ak mas dakoho potrebu hladat cez IP, v poriadku mi nepride ta osoba, co tak kona.
@anonym_24f192 neprežívam.. len taký postreh. 😊 Nebaví ma to tu už vďaka týmto novinkám. 😁
@fineta súhlas. Anonymné príspevky majú opodstatnenie ak sa niekto pýta, či má skúsenosť napríklad s dieťaťom závislým na drogách alebo, s týraním a podobne citlivé témy. Ale milujem veľké hrdinky čo nenapíšu nič osobne, len rýpnu do niekoho komentára pod rúškom anonymity. Nick sa hanbia zverejniť a zbabelo vystupujú ako anonym.
@doriiis z toho mi potom vychádza že klameš čo ma ani neprekvapuje,
@anonym_81ed96 je to smeracka, klame presne tak ako tych ktorych voli 🤢
@biba_18 vies co, ja ju uplne chapem. Je tu par nickov s krorymi je diskusia nemozna. Doslova. A ked ich vidim ako prispievaju tak sa ani neunuvam zapojit, Lebo oni vedia vsetko najlepsie 🤦🏼♀️ tam viem ze za iny nazory pridu pasivno agresivne reci.
A ked si vsimnes nejaku diskusiu, vacsinou sa ubera smerom ktory uda prvy koment. Prvy koment je ze su robi s autorku srandu , potom sa uz sa zeny predbiehaju ktora zhodi autorku viac. Ja niekedy sama neverim co tu zeny dokazu predviest.
---
Aj bez účtu môžu weby:
---
Weby bežne:
---
---
---
### 🧠 Záver:
@fineta Jejda a to k čomu tento príspevok? Veď to všetky vieme, že anonym nie je anonym a je dohľadateľný. Nemusíš nás poučovať.

@rozculena sprav si z toho svoj záver. 😉
@fineta mne je to jedno,či niekto píše pod nickom alebo pod anonymom,pre mňa to je anonymné všetko.Anonymne som napísala 2 komenty tuším,alebo jeden? Ani neviem...