Prvý prenájom rodinného domu v Írsku

27. dec 2022

Dobry den, potrebujem radu od Vas skusenejsich, co uz mate zaciatky zivota v Irsku za sebou. Sme rodina s detmi na ZS, mame na Slovensku svoj vlastny RD bez hypo.
Mame psika vlciaka, ma uz 6 rokov, je pohodovy, kludny, nekonfliktny.
Poradte mi prosim, ako vyriesit prenajom RD v Irsku. Dom chceme kvoli tomu, ze berieme so sebou aj psa, je s nami od steniatka, v zime spava vnutri v chodbe, v lete, ked su horucavy tiez, nema rad teplo a nikdy nic neznicil. Problem je, ze vacsina inzeratov ma podmienku "ziadne zvierata". Urcite ho nenechame na Slovensku, je na nas naviazany, deti na neho tiez. Druha vec, dost prenajimatelov ziada referencie. Kto nam ma to doporucenie napisat, ked sme v zivote v prenajme nezili? Moze napr slovensky zamestnavatel?
Bavime sa o Irskej republike, ktora je v EU.
Budem vdacna, ked sa najde niekto, kto mi poradi.

lucyluska
27. dec 2022

*keď majú napísané že žiadne zvieratá, tak jedine vyjednať s majiteľom.
* Referencie - od Slovenského zamestnávateľa, to by vám aj sused mohol napísať, nieje to dôveryhodné.
* Pracujete? Máte pracovné zmluvy? Máte vytvorené bankové účty?

Odporúčam, jednému členovi z rodiny ísť skôr, ubytovať sa aj sharovanom byte, treba pohľadať zdroj Slováci žijú v Irsku. Nech sa zamestná, ma peniaze na účte, začne si vytvárať životnú históriu.
Potom si začne hľadať dom, a ponúknuť aspoň 3 a viacej mesiacov zaplatiť najom. Prenajímateľ musí vedieť že budete platiť.

syslik81
27. dec 2022

referencie z sk neprejdu musia byt z uk al s niekto zarucit z uk... pripadne sa da dohodnut na 6m najme dopredu .. skus sa popytat na fb slovakov v irsku-maju skupiny a vedia kde kto prenajima .. mozno hladat sukromne nie agenturu .. open rent,dss move je v uk neviem ci funguje aj na isrsko ale treba hladat alebo vyslat len anela nechsa tam otuka a po case ist z nim zvysok rodiny

autor
27. dec 2022

@syslik81 Tie skupiny na FB pozriem, dakujem.
Nechceme nas odchod riesit tak, ze manzel odide a my tu zostaneme, chceme ist naraz spolu, ako rodina.

@lucyluska Pracujeme na Slovensku, bankove ucty mame, normalne platime pravidelne mesacne poplatky, nemame hypoteku, ani ziadne pozicky, uvery, nic. Nikde nedlzime nikomu ani cent.

syslik81
27. dec 2022

ale v zahranic je im jedno co mas na sk tam je dolezite co mas v uk .. musis mat pracu aby si si mohla prenajat dom zalozit ucet v banke ... nieje to take jednoduche pokial tam nieje nik kto by vam pomohol ..

kittykat22
27. dec 2022

Najlepsie bude ked muz ako prvy odleti do Irska, vybavi banku, treba poziadat o zdrav. poistenie a najst dom. Nech byva v hoteli zatial. Nemozes zobrat celu rodinu so psom do Irska len tak. Irsko je velmi chladne a vlhke a treba najst dom bez plesni. Musite ho pozriet osobne. Treba podpisat zmluvy, elektrinu dohodnut ...
Ist tam len tak cela rodina mi pride sibnute. Boli ste tam vobec niekedy? Aspon na mesiac?
Rozdiel Slovensko Irsko je obrovsky. Deti su s tym ok? Vedia po anglicky?

lucyluska
27. dec 2022

Bankové účty v Írsku potrebujete mať, vás nebude nikto overovať v Írsku že či máte otvorené účty na Slovensku.
Vás si preklepne Irska banka, kt vám účet otvorí.

lubica088
27. dec 2022

bez prace a zazemia sa stahujete cela rodina do Irska ? mate tam niekoho ? boli ste tam uz vobec ?

slavomira236
27. dec 2022

Ty si to nejak jednoducho predstavuješ...ak chcete dom potrebuješ účet výpis z účtu robotu plus zaplatiť depozit nájom....insurance

slavomira236
27. dec 2022

Pokiaľ nemáte vybavené nič určite tam deti netahaj hneď ...nech ide muž alebo obaja a potom zobrať deti

slavomira236
27. dec 2022

Čo sa týka psa ak je písané že zviera nie tak nie...ja som síce žila v UK no chodili z agentúry na kontrolu a takisto domáci....

dota6
27. dec 2022

Ahoj, švagriná takto hľadala dom na prenájom aj so psíkom. V Írsku žije asi 12 rokov a mali teda problém nájsť niečo, lebo psík. Tam je to dosť problém. No po cca 2 rokoch sa im podarilo. Bývajú v Cork. Akú časť írska chcete? Mne sa Írsko veľmi páči, keď chodíme na návštevy 😇 nádherná krajina, milí ľudia. Len ten vietor, na ten si zvyknúť :D ja zachumelená v čiapke a šál a švagriná len na ľahko :D lebo to je pre nich teplo :D

mpg
27. dec 2022

Keby som mala na SK zabezpečené bývanie bez hypotéky, tak by som do Írska nešla, ak tak len dovolenku. Zvykať si na takú zmenu počasia, novú prácu, deti novú školu.

autor
27. dec 2022

@slavomira236 Muz alebo obaja... a deti zatial nechame kde? 🙈

autor
27. dec 2022

@dota6 A kde zila svagrina tie 2 roky?

autor
27. dec 2022

@kittykat22 Ano, toto mame zistene a vieme o tom, ze je tam vlhko a domy maju problem s plesnou a treba dlhsie hladat.

autor
27. dec 2022

@mpg Mame svoje dovody, preco nechceme zostat na SK, aj ked tu mame svoje byvanie..

autor
27. dec 2022

@slavomira236 Toto samozrejme akceptujem, ak ma inzerent uvedene, ze ziadne zviera, inzerat zatvaram a dalej sa nim nezaoberam.

barbie1981
27. dec 2022

Ja som žila v Dubline 5 rokov, odišla som s priateľom po škole, ale mala som tam kamarátku, ktorá nás na začiatok ubytovala a všetko nám poukazovala, len tak na blink by som si tam asi netrúfla ísť. Môžem sa spýtať aký je váš level angličtiny a čo asi chcete robiť? Deti sú už školopovinné? Chces robiť aj ty či len muž? A idete tam na zárobky alebo len sa trochu zdokonaliť v angličtine a pozrieť krajinu?

autor
27. dec 2022

@barbie1981 Chceme tam ist na neurcito, ale urcite na viac rokov. Deti chodia do skoly, vedia o tom a chcu ist. A nie, nejdeme tam prioritne kvoli zarobkom, kedze ako som pisala, mame svoj RD tu na Slovensku bez hypo.

wodanka
27. dec 2022

Boli ste tam už niekedy? To počasie nie je pre každého. Môj brat tam žije už 17 rokov a keď sme boli naposledy u neho na návšteve, manžel si bol na hodku zabehať. Keď sa vrátil, pýtam sa ho, že či zmokol. Len sa usmial a povedal, že hneď tri krát.
Co sa týka ubytovania, mne tie ich domy prídu taky nižší štandard ako u nás, čo sa týka kvality prevedenia. Brat žije v malom meste, kde ho nájom malého trojizboveho domu bez záhrady stojí 800 eur mesačne. A to je happy, že platí tak málo. Inak všetky platby sú tam týždňové. Tyzdnova výplata, nájom..

barbie1981
27. dec 2022

Keďže som žila v Írsku tu určite odporúčam aby manželmi šiel najprv sám a zabezpečil aspoň bývanie. Máte niekoho v Írsku, kto vám so všetkým pomôže, alebo idete len tak na blink sami? nemyslím si ,ze je reálne, že si zoženiete bývanie kým ešte budete na Slovensku a majiteľ vám ho bude držať, tu by som sa chcela spýtať , kde by ste zatiaľ bývali, kým sa vám podarí niečo zohnať? Ono to môže trvať aj týždne a preto odporúčam, aby šiel muž najprv sám, môže bývať na hostely a pripraviť vám zázemie. Má tam dohodnutú nejakú prácu? V akom obore tam plánujete robiť? Ešte by som vás chcela upozorniť, že služby ( hlavne zdravotníctvo)sú mimoriadne drahé, ako plánuješ vyriešiť napr. zdravotné poistenie?

dota6
27. dec 2022

Boli v podnájme ale bol nevyhovujúci. Bolo tam vlhko a ten dom bol cítiť. Ja keď som prišla domov nevedela som s toho pachu z vlasov a oblečenia zbaviť. Tak hľadali niečo lepšie a zdravšie. A nakoniec sa podarilo 😉

autor
27. dec 2022

@dota6 Tak toto je naozaj hrozne ☹

dota6
27. dec 2022

Ono švagriná sa tu viac krát sťahovala. Kým študovala, keď menila prácu a podobne. Momentálne maju väčší dom, ale je to ďalej od nejakého veľkého mesta. Ale mne sa také miesta tam páčia. Ten pokoj, more, krásna príroda, tie úzke cesty. Ale pre mňa je to nové, tak mne sa to páči pre nich je to normálne. :D a mne sa aj to počasie páči, hoc mám rada leto. Aj tam vie by pekne, chodíme tam na prelome októbra a novembra a vystihli sme aj krásne slnečné dni ale aj niekoľko mega lejakov s vetriskom. :D držím Vám palce nech sa podarí.

mirit
27. dec 2022

Kde v Irsku hladate dom? Teraz je tu velky problem najst nieco na prenajom, hlavne Dublin a okolie, malo nehnutelnosti a vela zaujemcov, potom tie ceny su hrozne.

slavomira236
28. dec 2022

@dota6 tak toto poznam z Londýna a do toho ešte nájsť dom bez plostic a plesne teda riadny oroblem a tie ceny za domy plyn elektrinu dane za smetie des

autor
28. dec 2022

@dota6 Kde presne byva svagrina, ak to nie je tajne? Hladame presne tento styl, ako si popisala 🙂

dota6
28. dec 2022

Ballyhooly. Predtým Macroom a Cork, Cobh. Všade bola spokojná okrem Cork, kde chodila peši, kvôli cestovaniu.

autor
2. jan 2023

@dota6 Dakujem, pozriem toto 🙂

petra2107
25. sep 2023

Dobrý deň , vedeli by ste mi prosím niekto poradiť? Sestra mi poslala dokument “confirmation of mortage “ - https://personalbanking.bankofireland.com/app/u...
z bánk of ireland kde berú pôžičku na dom, že ho mame podpísať s manželom ako witness a dať potvrdiť právnikovi že sme k tomu dostali právnu radu…žijeme na Slovensku a vôbec sa nevyznáme ako to v Írsku funguje pri kupé domu … viete mi niekto poradiť čo nám z toho vyplýva ? Podpisovali ste niekto taký dokument pri kupe domu? Budem veľmi vďačná za odpoved.