Má zmysel učiť sa dnes po rusky?
Od malička počúvam ruské pesničky. Veľmi sa mi ten jazyk páči. Je taký môj menší sen naučiť sa ho, ale... oplatí sa to vôbec? Rozmýšľala som aj nad ázijskými jazykmi... Čínština, Kórejčina, ale nedokážem si vybrať. Vždy mi to vyjde na tú ruštinu. K nej ma to ťahá najviac.
A ak este mozem, radsej azijske jazyky. Poslednu dobu pozeram korejske a cinske filmy. Velmi sa mi tie jazyky pacia, ale uz som stara na to, kebyze som mladsia a mam moznost odstahovat sa, ani nevaham. Copilot mi napisal, ze najlahsia je korejcina, potom japoncina a najtazsia cinstina. Korejcina ma svoje pismo, tvorba slov je lahsia. Aj ta ich kultura ma velmi pritahuje.
učila som sa ruštinu na základnej škole, za mňa je to pekný jazyk, dodnes nemám problém s azbukou, kontextovo stále rozumiem, aj keď aktívne týmto jazykom nehovorím, ale ak ťa to láka tak smelo do toho je veľa krásnych kníh v ruštine, ktoré stojí za to prečítať
môj muž sa začal učiť japončinu, lebo tam chce ísť a rozumieť aspoň základné frázy, nikdy nie je neskoro niečo nové sa naučiť
Na vela skolach (v BA na gymnaziach minimalne) sa uci rustina stale a studenti z nej aj maturuju. Nech je vojna, nech je Fico a neviem co vsetko - vzdy bude kazdy ovladany jazyk len a len velke plus. Nech to uz dopadne akokolvek - ci uz vyhra Ukrajina, Putin skonci - Rusko zacne obchodovat opat s celym svetom. Ak vyhra Putin a padneme pod jeho nadvladu - budes mat vyhodu, uz rustinu ovladat budes.
Vykasli sa na politiku a nazory zien z MK. Rob to co ta bavi a uc sa jazyky pre svoje dovody. Ja jazdim na koni - na co mi to kedy bude? No na dve veci. Ale bavi ma to a robim to, lebo to robit chcem. Len tak, pre radost.
Z vlastnej skusenosti a mimo toho, co sa teraz deje vo svete - ano, ma. Hlavne ak chces pocestovat co to z azie. Tam sa rusky dohovoris, ale mlady ludia sa uz vedia dohovorit aj po anglicky, aj ked nie vsade.
Ucila som sa rustinu. Rustinu ovlada vela ludi co som ai vsimla po dovolenkach. Dcerka ma 9 sa tiez chce ucit. Rustna je pekny jazyk nieje ani nejak tazky len sa treba azbuku naucit
@anonym_34cd2a reagujem presne ako ty ...tiež sú to samé bludné frázy ...nič konktétne nemáš . Len sa živíš čistou nenávisťou ...keby som ti napísala, prečítaj si nejakú knihu z Tordenu, čo mi odpovieš ?
@anonym_112669 Zivim sa vraj nenavistou, lebo nesuhlasim, aby nejaky skorumpovany politik typu Fica, plochozemec Machala, neonacista Mazurek,... rozkradali moje dane, moj dochodok a buducnost mojich deti? Zaujimavy pohlad ... Kto s vami a vasim rozkradanim nesuhlasi, ten sa udajne zivi nenavistou. Cize tvrdis, ze mas patent na pravdu, zem je plocha, lgbti a opozicia asi patria do koncentrakov,... jaj, moment, to tu uz tvrdil jeden pan s fuzkami pod nosom.
Ved Fico nas tam taha von z eu. Mozno budeme nakoniec jedina europska krajina pod ruskou guberniou (neratajuc byvale staty ZSSR). Potom sa ti ta rustina mozno este zide. I ked sa da pochybovat, kolko ludi tu naozaj vedelo po rusky aj pocas 40 rokov ruskej okupacie.
@anonym_34cd2a nejde o to či vedelo alebo nevedelo
učili sme sa dost aktivne po rusky .. ale nikto okrem politikov ju nevyužival
s tou ruštinou si sa v podstate nemala s kým rozpravat iba ak medzi sebou v triede alebo vypisovat ruskemu dietatu vopred schvalené listy ...
učili sme sa po rusky, vedeli sme po rusky ale reálne využitie žiadne . skutočne politik + riaditel obchod čo mal na starosti , inak realne nie ....
pozri, volakedy sme sa ju viaceri ucili povinne,, len male % ju realne aj vyuzilo v praxi,, .. lebo zili- ako zili a viaceri ju k praci nepotrebolvali,, ale mnohi napr studovali v Rusku,,, vid Sefcovic- teraz posobi v EU,,,,, a osobne tiez poznam viacerych ktori napr tiez studovali v Rusku nie tuto polit. univerzitu,, ale nejaku techniku a pod,,, realne ten jazyk vyuzili a potom aj dalsie skusenosti z toho plynuce..Zalezi, ako sa vidis v buducnosti,,, mozes hrat hokej v KHL,,, studovat v Rusku,,, posobit v diplomacii,, tak jasne, vtedy sa ti zide rustina aj profesijne.... ak vsak takuto expanziu neplanujes,, tak vzdy si mozes pozriet nejaky tv kanal, len preto, lebo sa ti jazyk paci,,, takze zalezi, co od toho ocakavas,,, ak sa pytac, ci to ma zmysel,,,,,
Som z generacie, ktora sa rustinu ucila povinne na ZS. Nastastie prisla revolucia a po nej sme presli na anglictinu. Anglictinu vyuzivam denne, je to nas firemny jazyk. Rustinu som nikdy nevyuzila. Este mam maturitu z nemciny, ale tu tiez nevyuzivam.
má zmysel sa učiť čokoľvek, čo ti pomôže sa nejak obohatiť. či už je to ruština alebo iný jazyk alebo háčkovanie alebo hocičo iné 🙂
@anonym_112669
Hlavne ze ty mas argumenty a popries ze tu Ruska cvarga okupovala 23 rokov a uz vam Smerakom chybaju
@anonym_00b5ac ty musíš byť riadne chorá ...vezmi si lieky
Moja dcéra bude onedlho maturovať z ruštiny. Má plno spolužiakov z UA, aj na prijímačkách na VŠ ich bolo dosť a ona bola vytešená, že s nimi môže pokecať, lebo nevedia ešte dobre po slovensky.
Môj syn je na 1.stupni ZŠ a fascinuje ho španielčina. Pozerá si videá z youtube a učí sa sám. Nerozmýšľa nad tým, či ju využije. Páči sa mu a chce ju vedieť.
@anonym_112669 Zivim sa vraj nenavistou, lebo nesuhlasim, aby nejaky skorumpovany politik typu Fica, plochozemec Machala, neonacista Mazurek,... rozkradali moje dane, moj dochodok a buducnost mojich deti? Zaujimavy pohlad ... Kto s vami a vasim rozkradanim nesuhlasi, ten sa udajne zivi nenavistou. Cize tvrdis, ze mas patent na pravdu, zem je plocha, lgbti a opozicia asi patria do koncentrakov,... jaj, moment, to tu uz tvrdil jeden pan s fuzkami pod nosom.
@anonym_34cd2a nevkladaj mi do úst niečo, čo som nepovedala ...ty si do obyčajnej diskusie o učení sa ruštiny zase len vniesla politiku ...ideš si svoje ..ja ti neberiem tvoj názor, len som ti povedala, že nehľadáš súvislosti , pre teba je biele biele, čierne čierne ...ktorý politik od 89 - teho hájil záujmy Slovenska? si myslíš, že sa tu budem biť za nejakého Fica ? dala som ti návod, tak sa trošku rozhliadni, lebo presne takých užitočných idiotov , ktorí len parafrázajú naši politici potrebujú
Určite to má zmysel. Ja som čistý rusofób ale je dobré poznať jazyk nepriateľa.
Ked sme boli na dovolenke v Turecku 2 roky dozadu, tak sme boli v takom rezorte, kde milujú nemcov a rusov. My vsetci len po anglicky, hotelový personál sice rozumel anglicky, ale porozumiet ich lamavej anglictine, ktorú miešali s nemčinou bolo obtiažne. Uz po pristátí sa nas delegátka najprv pýtala ci hovoríme nemecky alebo rusky, no reku moja smola.
Tak vidíš, za nas by sa nam oplatilo vedieť vtedy rusky jazyk. Mimochodom dvaja naši z rodiny sa na škole učili ruštinu, ale uz ju pozabúdali, dovtedy ju nepotrebovali.
Ja by som sa učila to co ma baví a zaujíma, vedieť jeden jazyk navyse je plus, a keby si aj z toho nic nemala, tak co? Nič.
V Petrohrade pred vojnou som povedala po rusky jednu vetu,kazdy na mna anglicky,myslim v hotelu,v reštike.Takze ju viem,ale vyuzitie nulove. Dnes sa učit rustinu jedine ak mienis pracovať v obchodnej sfére.Bez Onegina v origináli prežiješ.
@anonym_autor má to zmysel.Mojmu synovi sa páči ten jazyk pochytil ho pri hraní hier a išiel na ruské gymnázium.Buduci rok maturuje a ja som prekvapená koľko z jazyka ešte viem.Dohovoril sa s ňou v Turecku,Egypte u personálu.Ak by nebola vojna mal byť mesiac v Moskve.Kamaratka pracuje v doprave a denne rozpráva maďarsky, rusky.Sestra si robila kurz tetovania obočia a školitelka je Ruska.Je to pekný a pre nás ľahký jazyk
V Petrohrade pred vojnou som povedala po rusky jednu vetu,kazdy na mna anglicky,myslim v hotelu,v reštike.Takze ju viem,ale vyuzitie nulove. Dnes sa učit rustinu jedine ak mienis pracovať v obchodnej sfére.Bez Onegina v origináli prežiješ.
@janinah doprava, cestovný ruch, zdravotníctvo občas si pozri profesiu koľko zamestnavatelov vyžaduje ruský jazyk.Ja by som chcela vedieť maďarčinu v mojom odbore je žiadaná.Kazdy jazyk je plus môj syn razí teóriu, že učiť sa dejepis a iné jazyky v ruštine bude dobre vyzerať v životopise😉
Ja chodím pracovne do IT do velkoskladov a su tam oznamy aj v ruskom jazyku veď to je bohatá klientela robíme v stavebnictve
Akoze zeny, to vazne este aj do takejto temy, kde ide len o cudzi jazyk (ako kazdy iny) musite zatahovat politiku? Ved sa uz aspon trochu umudrite🤦♀️🙄 Cest tym, co dali normalne odpovede🙏🙂
Autorka, nehlad na to, ci sa ti to oplati🙂 Podla vsetkeho ta to k rustine taha uz dlho, tak nad cim vahas? 🙂 Ja som sa kedysi ucila spanielcinu a nie preto, zeby som v tom case rozmyslala nadtym,ze ju vyuzijem raz v praci, ale preto, ze sa mi ten jazyk velmi pacil (aj ked paci sa mi v podstate do dnes). Takze od nas tu urcite nepotrebujes odobrenia a smelo do toho!
Jasné,uc sa ruštinu jednoznačne
Ja sa divim, ze prave dalsia rec je to atraktivne, co akoze cloveka posunie dopredu, kedze ona tam nepllanuje ani zit, ani s takou firmou spolupracovat, je to presne pre zabavu a aj to uplne obmedzenu s vysokym casovym investom - ze si nikto nevytiahne knihy chemie, biologie, dejepisu, neklakne si tematicky do matematiky a ekonomie zakonnniky, veci, ktore realne v zivote zmysel maju...
Akoze zeny, to vazne este aj do takejto temy, kde ide len o cudzi jazyk (ako kazdy iny) musite zatahovat politiku? Ved sa uz aspon trochu umudrite🤦♀️🙄 Cest tym, co dali normalne odpovede🙏🙂
Autorka, nehlad na to, ci sa ti to oplati🙂 Podla vsetkeho ta to k rustine taha uz dlho, tak nad cim vahas? 🙂 Ja som sa kedysi ucila spanielcinu a nie preto, zeby som v tom case rozmyslala nadtym,ze ju vyuzijem raz v praci, ale preto, ze sa mi ten jazyk velmi pacil (aj ked paci sa mi v podstate do dnes). Takze od nas tu urcite nepotrebujes odobrenia a smelo do toho!
@motylik2559 vieš čo, áno. Pre mňa to ma veľmi politický podtext. Rusko je krajina, ktorá nás okupovala 20 rokov, 20 rokov brzdila náš rozvoj, bránila ľuďom cestovať. Nehovoriac o tom ako sa práva k vlastným ľuďom. Kam šliapnu, tam 100 rokov tráva nerastie... P
Tiež sa má v rezorte pýtali, či hovorím po rusky, povedala som rázne nie, hoci áno, po rusky viem ale odmietam ten jazyk používať. Protiví sa mi, ako všetko ruské.
Ked sme boli na dovolenke v Turecku 2 roky dozadu, tak sme boli v takom rezorte, kde milujú nemcov a rusov. My vsetci len po anglicky, hotelový personál sice rozumel anglicky, ale porozumiet ich lamavej anglictine, ktorú miešali s nemčinou bolo obtiažne. Uz po pristátí sa nas delegátka najprv pýtala ci hovoríme nemecky alebo rusky, no reku moja smola.
Tak vidíš, za nas by sa nam oplatilo vedieť vtedy rusky jazyk. Mimochodom dvaja naši z rodiny sa na škole učili ruštinu, ale uz ju pozabúdali, dovtedy ju nepotrebovali.
Ja by som sa učila to co ma baví a zaujíma, vedieť jeden jazyk navyse je plus, a keby si aj z toho nic nemala, tak co? Nič.
@anonym_78325a ano v turecku vetsinou nemcina a rustina po hoteloch.
@motylik2559 vieš čo, áno. Pre mňa to ma veľmi politický podtext. Rusko je krajina, ktorá nás okupovala 20 rokov, 20 rokov brzdila náš rozvoj, bránila ľuďom cestovať. Nehovoriac o tom ako sa práva k vlastným ľuďom. Kam šliapnu, tam 100 rokov tráva nerastie... P
Tiež sa má v rezorte pýtali, či hovorím po rusky, povedala som rázne nie, hoci áno, po rusky viem ale odmietam ten jazyk používať. Protiví sa mi, ako všetko ruské.
@anonym_fb0527 ja to mam takto s nemcinou, mne sa az chlpy jezia a zaludok sa mi dviha ked pocujem niekoho hovorit nemecky. Asi pozostatok z detstva ked vtedy vsetko nemecke pre mna = fasizmus, vojna, hitler, koncentraky. Uplny blok mam k tomuto jazyku.
@anonym_fb0527 Ako prepac, ale naozaj mne pride hlupe tahat politiku do toho,ze autorke sa jazyk paci a uvazuje nad vyucbou. Jazyk ako taky nema nic s politikou a zvlast, ked je o ten jazyk z autorkinej strany zaujem. Tu sa riesi LEN cudzi jazyk, nie politika🤷♀️ Zaloz si teda inu temu na politicku temu a mozes sa tam vyzivat (to nepisem ako utok).
@motylik2559 uprimne čo má 10 rokov že potrebuje na niečo takéto postvätenie MK ???
@motylik2559 uprimne čo má 10 rokov že potrebuje na niečo takéto postvätenie MK ???
@sara07 Napisala som autorke, ze od nas odobrenie nepotrebuje a nech ide smelo do toho, necitala si cely moj text?🤷♀️🙂

Keď ti tu 8 z 10 žien napíše že nie, lebo Fico, lebo Putin, lebo sa im ten jazyk nepáči už z princípu a bla bla tak sa ho učiť nebudeš?
Ak sa to chces učiť tak do toho. Rob, čo ťa baví a rob, čo chces robiť ty. Názor žien na MK je úplne nepodstatny