Ahojte , prosím Vás , kde v kezmarskom okrese by farár zosobášil aj bez náuky ?? Ďakujem
Bez náuky cirkevný sobáš nie je možny.
vsetko zalezi od farara. mesiac, alebo aj pol roka.
@zooeynka ťažko zosumarizovať , chodili sme na faru po piatej či šiestej večer a odchádzali sme zväčša o deviatej večer, trvalo to niekoľko týždňov. Z týchto sedení by si asi každý odniesol do života niečo iné.
Pre mňa dalo najviac asi toto: Nikdy nechoď spať s hnevom voči tomu druhému alebo aj že
nenávisť ti zbytočne skráti celý život ale je ich ešte pár.
@jaskolka ale roky to tak bývalo, že to bolo posedenie na fare - u nás napríklad jedno, v trvaní dve hodiny a farár fajčil jednu od druhej v prítomnosti druhej - tehotnej, nevesty a vysvetľoval nám spôsoby ako zrušiť manželstvo, ako bude prebiehať obrad a dovi dopo. Tie sedenia s kresťanským parom u nás zacali tak cca 8 rokov dozadu.
@kika_76 nechápem prečo chcete svadbu v kostole keď máte problém už s náukou. Za seba osobne poviem, že sme absolvovali víkendovú náuku a bol to parádne strávený čas. Nie, nie je to ako si mnohí myslia, že vám tam farár káže. Sú tam manželské páry, čerstvé aj dlhoročné, ktoré vám úprimne povedia ako ich manželstvo funguje, čo je dobré robiť, čomu sa vyvarovať, ako zvládali problémy atď. Rozoberali tam napr. Planovanie rodičovstva alebo sme si mali napísať list jeden druhému atď. Neboli sme tam všetko páry čo si ohýbajú kolená v kostole. Ak máte s niečím takýmto problém tak si ani do kostola nič sľubovať nechoďte.
@zooeynka okrem iných veci a obsahu tých predmanželskych náuk,kt.tak zhadzujes,hoci o nich nič nevieš....farári vyrastali v rodinách,či nie?nemali mamu,otca,súrodencov,nevideli manželstvá svojich rodičov,nevidia a v spodelnici nevypocuju rôzne životné príbehy?dokonca mnohí z nich tiež prežili prvé lásky...čiže sú naozaj mimo realitu? Asi nie😊
@bessie12 o tom tam tiež padla reč tak isto ako aj o vzájomnej úcte,o deťoch a ich výchove atď. Možno by to mala byť samozrejmosťou, ale... Čítajúc niektoré diskusie, tak viac ako polovica párov si tieto veci vopred nevydiskutuje a toho vzniká množstvo konfliktov niekedy až neprekonateľných...
@katica06 ja často počúvam,že náuky nie...čo keď saxtsm niečo dozviem o Tom druhom s budeme musieť svadbu odložiť,čo keď poviem niečo,čo prekvapí toho druheho...Veď už všetko vieme,čo je nutné a ostatné veci sa doladia,veď už spolu žijeme,ponožky odkladá,sex je ok,nemá nám to,čo dať.
My sme sa stretli s farárom iba raz.
@terezka1947 väčšiu haluz som už dávno nepočula. Čo ak sa to človek dozvie po? Rozvedú sa? Takto by si ušetrili kopec nervov, papierovačiek, stresu aj peňazí
@terezka1947 nemyslis vazne co pises....takze farari do jedneho vyrastali v harmonickych rodinach aby mohli poucat mladych ohladom rodiny a manzelstva? Vacsina sme vyrastali v rodinach a mali sme vzory, aj ty, nie?A ze prezili za mladi vztahy? Si robis fory? Z tych mladickych vztahov, ktore im logicky nevydrzali idu robit zavery a poucat? No ale ved mysli si co chces, ked ti treba nauky tak nech sa paci.
Vydávala som sa v kostole, mala som už dieťa z predošlého vzťahu, u farára sme boli raz,či dva krát.Nič viac.Ale keby sa môžem opäť rozhodnúť, viem na 100% ,že by som chcela civilný sobáš s najbližšou rodinou, prípadne niekde na pláži s dvoma svedkami .Do kostola nechodím a sama neviem, prečo som to vtedy chcela.Asi som si myslela,že tým poteším rodičov, alebo že sa to očakáva.
@zooeynka ....pozri,ja už nie...ty zrejme tiež nie,čiže prečo sa zbytočne rozculujes?😀
Nesú náuky ako náuky. Napríklad ja som robil prípravu na birmovku skoro 4 roky a ešte nekonečné preskusania atd. Spolužiaci, ktori chodili na prípravu do vedľajšej obci tam boli celkovo 3 krát..
Čiže záleží aký premotivovany he farár.
@zooeynka niektorí ľudia majú za sebou 10 vzťahov a nevedia ti dať jednu rozumnú radu. Takže táto úmera nefunguje. Kňazi počujú x príbehov od rodín, sú v spoločenstvách, sú nimi obklopení. Nehovorím že všetci ale odmietať rady a myslieť si, že všetko viem najlepšie je problém ega. Možno aj preto toľko manzelstiev končí lebo nikto nechce počúvať že robí niečo zle.
Ak clovek planuje svadbu podla urcitych podmienok, musi sa im prisposobit. nauka je podstatna podmienka sobasa, teda ju treba absolvovat. Jej formy su rozne. Co som sa stretla, vacsinou knazi zavolaju aj manzelsky par, mnoho nauk sa zucastnuje aj lekar. Iste nauka obsahuje AJ informacie o duchovnom rozmer manzelstva, ale rovnako podstatna je AJ cast o praktickych veciach, otazkach vzajomneho spoznania.
Dobre odvedena nauka moze ukazat paru, ci maju dosledne prediskutovane podstatna otazky zivota a nazor na ne.
Dobre odvedena nauka moze byt velmi prinosna.
Na mestskom úrade vás zosobášia bez náuky