icon

Kde nájsť farára, ktorý nás zosobáši aj bez náuky?

kika_76
1. júl 2025

Ahojte , prosím Vás , kde v kezmarskom okrese by farár zosobášil aj bez náuky ?? Ďakujem

alenamihal
2. júl 2025

To isto musis mat farara protekciu ako ja haha..ale to bolo 10r dozadu ,ale ja som mala 2hodky nauku tak ci tak...

fkata
3. júl 2025
@buberova

@sweet20 1.) lebo chcú mať pekné fotky 2.) lebo babka by neprežila keby nemali svadbu v kostole

@buberova toto je presne, čo píšeš. U nás tiež najbližšia rodina tlačila na kostol, ale ja som naozaj nebola ochotná absolvovať kvôli tomu krst a neviem čo. Farár nám síce povedal, že sa to "dá riešiť", ale kvôli fotkám neabsolvujem túto tortúru.
Naviac, môj názor je, že ak sa všetko "dá riešiť" cez farára, tak pre mňa viera stráca zmysel.

dominikakoll
3. júl 2025

My sme mali bez náuky. Ale nás sobášili mužov kamarát. Hlavne kvôli nauke. Ale museli sme vybavovať povolenie v kostole, že nás môže sobášiť.

simonka6828
Autor odpoveď zmazal
lucopeda
3. júl 2025
@jaskolka

@zooeynka to nie je tak,že tie náuky robí len jeden farár v celibáte 😃v rímskokatolíckej cirkvi tie náuky vedú normálne manželské páry, ktoré spolupracujú s farnostou. A v gréckokatolíckej sa kňazi môžu sobášiť,čiže majú aj priame skúsenosti

@jaskolka greckokat knaz sa najprv musi ozenit, aby ho vysvetili.

saxalendra
3. júl 2025
@zooeynka

@terezka1947 nemyslis vazne co pises....takze farari do jedneho vyrastali v harmonickych rodinach aby mohli poucat mladych ohladom rodiny a manzelstva? Vacsina sme vyrastali v rodinach a mali sme vzory, aj ty, nie?A ze prezili za mladi vztahy? Si robis fory? Z tych mladickych vztahov, ktore im logicky nevydrzali idu robit zavery a poucat? No ale ved mysli si co chces, ked ti treba nauky tak nech sa paci.

@zooeynka my sme boli na víkend na náuky, asi 20 párov. Z toho polovica sa po nauke rozišla. Zistili " neprekonateľné " rozdiely ešte pred svadbou, dokonca aj ked už spolu žili. Myslím, že je lepšie sa rozísť pred svadbou ako riešiť rozvod po svadbe. Na náuke sa nerieši len 10 božích prikázaní, ale aj praktické veci, rodičovstvo, komunikácia, domácnosť, konflikty, závislosti, vzťahy s rodinou...

maminkadeticiek
3. júl 2025

Pre nas bola nauka naozaj a iba povinna jazda,podmienka.A musim povedat,ze nakoniec sme sa s muzom zhodli,ze to vobec nebol marny cas,naopak velmi prinosny do zivota.

jaskolka
3. júl 2025
@lucopeda

@lucopeda kdeže,vôbec sa oženiť nemusí,nie je to nutné,(ani podmienka vysviacky)sú aj takí gréckokatolícki kňazi, ktorí sa neoženia a tým pádom už žijú aj oni v celibáte.Trebars vladyka Chautur sa nikdy neoženil, rozhodol sa žiť v celibáte.
To,že sa chce budúci gréckokatolícky kňaz oženiť,je dobrovoľné,no musí to byť do vysviacky,po nej už nie

saxalendra
3. júl 2025
@jaskolka

@lucopeda kdeže,vôbec sa oženiť nemusí,nie je to nutné,(ani podmienka vysviacky)sú aj takí gréckokatolícki kňazi, ktorí sa neoženia a tým pádom už žijú aj oni v celibáte.Trebars vladyka Chautur sa nikdy neoženil, rozhodol sa žiť v celibáte.
To,že sa chce budúci gréckokatolícky kňaz oženiť,je dobrovoľné,no musí to byť do vysviacky,po nej už nie

@jaskolka asi lepšie by bolo hovoriť o gr.kat.bohoslovcovi, ten sa môže rozhodnúť, či sa oženiť alebo ostať v celibáte.

jaskolka
3. júl 2025
@saxalendra

@jaskolka asi lepšie by bolo hovoriť o gr.kat.bohoslovcovi, ten sa môže rozhodnúť, či sa oženiť alebo ostať v celibáte.

@saxalendra tak áno,ja som použila proste spojenie "budúci kňaz" čo je v podstate bohoslovec. Nie je to jedno? Pointa bola v tom,že sa môžu oženiť,nie že musia,inak nebudú vysväteni🙈

luckabj82
3. júl 2025
@lucopeda

@lucopeda nemusi

anickabasnicka
4. júl 2025

vdavala jsem se na slovensku v kostele, abych chodila na nauku po me nikdo nechtel.popravde mi to ani nikdo nenabidl 🙂 takze to asi opravdu zavisi farar od farare 😎 ...pritom nauka tam ve farnosti urcite je.a na vsechny ty seeeeerepeticky kolem svatby si tam vsichni potrpi, no je mi to ted divne, proc jsem na te povinne nauce nebyla

sweet20
4. júl 2025
@anickabasnicka

vdavala jsem se na slovensku v kostele, abych chodila na nauku po me nikdo nechtel.popravde mi to ani nikdo nenabidl 🙂 takze to asi opravdu zavisi farar od farare 😎 ...pritom nauka tam ve farnosti urcite je.a na vsechny ty seeeeerepeticky kolem svatby si tam vsichni potrpi, no je mi to ted divne, proc jsem na te povinne nauce nebyla

@anickabasnicka mozno bola, ale si to nepamatate... niektorym staci aj jedno stretnutie a beru to ako nauku a niektori to beru vaznejsie ako ini farari

anickabasnicka
4. júl 2025
@sweet20

@anickabasnicka mozno bola, ale si to nepamatate... niektorym staci aj jedno stretnutie a beru to ako nauku a niektori to beru vaznejsie ako ini farari

@sweet20 tak zase takovou sklerozu nemám. určitě jsme žádné předsvatební ponaučení s farářem neměli. a v kostele jsem místního faráře viděla až při obřadu. co si pamatuji dost jasně je, že mě celá manželova a i moje slovenská rodina nutili jít ke zpovědi, ale já si dupla, že mě nikdo do jejich zpovědnice nedostane! museli mi věřit, že jsem šla tady v čr 😎 .. já to slovenské přehnané a hlavně , co jsem viděla na vlastní oči, falešné "věřím" neuznávám.

barbie2023
4. júl 2025

Ja by som nikde nikoho nezosobasila bez náuky. Ani na úrade .

konik777
4. júl 2025

a keď čakajú bábo, Barbie2023 myslíš že bude lepšie im bez sobáša, ak nebudú mať náuku ... sa už uvedomte, náuka je individuálna a keď je blbý farár, treba ísť o farnosť ďalej ... svadbu môžeš mať hocikde, kludne aj v lese (samozrejme za predpokladu, že tam je nejaká Studnička, kaplnka a pod.

anickabasnicka
4. júl 2025
@barbie2023

Ja by som nikde nikoho nezosobasila bez náuky. Ani na úrade .

@barbie2023 tak ještěžě tu pravomoc oddávat nemáš

sweet20
4. júl 2025
@anickabasnicka

@sweet20 tak zase takovou sklerozu nemám. určitě jsme žádné předsvatební ponaučení s farářem neměli. a v kostele jsem místního faráře viděla až při obřadu. co si pamatuji dost jasně je, že mě celá manželova a i moje slovenská rodina nutili jít ke zpovědi, ale já si dupla, že mě nikdo do jejich zpovědnice nedostane! museli mi věřit, že jsem šla tady v čr 😎 .. já to slovenské přehnané a hlavně , co jsem viděla na vlastní oči, falešné "věřím" neuznávám.

@anickabasnicka ved vam verim, ze mohli ste nemat... povedala som len svoj nazor, ze niekedy ani clovek nevie, ze je to nauka ako taka, lebo raz dvakrat boli s fararom

j.sarika1710
4. júl 2025

Podľa aktuálnych informácii bude príprava potenciálne ešte dlhšia: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20250...

lorenita
4. júl 2025
@j.sarika1710

Podľa aktuálnych informácii bude príprava potenciálne ešte dlhšia: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20250...

@j.sarika1710 tak toto podla mna nie je stastne riesenie, predlzit nauky... Osobne si myslim, ze este menej cirkevnych sobasov bude... Skor ako taketo nauky by mali snubencov posielať na psychoterapie...

barbie2023
4. júl 2025
@anickabasnicka

@barbie2023 tak ještěžě tu pravomoc oddávat nemáš

@anickabasnicka hej, sa pozri okolo seba koľko ľudí sa len tak rozvádza a nevedia spolu žiť.

bessie12
4. júl 2025
@barbie2023

@anickabasnicka hej, sa pozri okolo seba koľko ľudí sa len tak rozvádza a nevedia spolu žiť.

@barbie2023 často tam chýba základný pilier vztahu a to komunikácia. Alebo jedna strana nemá záujem o nápravu, tak potom nie je o čom. Radšej rozvod. Také tie vážnejšie veci ako nevera, domáce násilie atď ani nespomínam.

anickabasnicka
4. júl 2025
@barbie2023

@barbie2023 a co s tím jakože udělá nauka? protože ne každá nauka je o tom, jak spolu v manželství komunikovat,pokud má nauku jen farář, který fanaticky tluče lidem do hlavy, že když nebudou žít podle desatera, tak skončí v pekle, tak to asi k dobrému manželství nepovede

barbie2023
4. júl 2025
@anickabasnicka

@barbie2023 a co s tím jakože udělá nauka? protože ne každá nauka je o tom, jak spolu v manželství komunikovat,pokud má nauku jen farář, který fanaticky tluče lidem do hlavy, že když nebudou žít podle desatera, tak skončí v pekle, tak to asi k dobrému manželství nepovede

@anickabasnicka no vidíš , ani nemáš šajnu o čom taká náuka je. To je ľahké točit o nejakom desatoro, o ktorou evidentne tiež houby vieš.

luckabj82
4. júl 2025
@lorenita

@j.sarika1710 tak toto podla mna nie je stastne riesenie, predlzit nauky... Osobne si myslim, ze este menej cirkevnych sobasov bude... Skor ako taketo nauky by mali snubencov posielať na psychoterapie...

@lorenita na psychoterapiu môžu ísť aj keď nebudú mať sobáš v kostole

lorenita
4. júl 2025
@luckabj82

@lorenita na psychoterapiu môžu ísť aj keď nebudú mať sobáš v kostole

@luckabj82 pravdaze mozu, ale nechodia ani nepojdu, lebo je to stale tabu... Ale to by sa mi viac ziadalo, ako nauky u knaza

luckabj82
4. júl 2025
@lorenita

@luckabj82 pravdaze mozu, ale nechodia ani nepojdu, lebo je to stale tabu... Ale to by sa mi viac ziadalo, ako nauky u knaza

@lorenita tebe terapia ,niekomu náuka

anickabasnicka
5. júl 2025
@barbie2023

@anickabasnicka no vidíš , ani nemáš šajnu o čom taká náuka je. To je ľahké točit o nejakom desatoro, o ktorou evidentne tiež houby vieš.

@barbie2023 no ono strasit snoubence, ze skonci v pekle, kdyz se jeden z nich podiva na nekoho ciziho, popripade, kdyz ti chlap vrazi jednu pres hubu tak ty muzes akorat sklopit oci a drzet hubu,vsak v dobrem i zlem..lustrovat partnerovi mobil a emaily, prece mam na to moralni narok, deti gay vyrazit z domu, protoze proto. ....tak jestli tohle je podle tebe navod jak zit s desaterem...kdyz neni zakladem vztahu vzajemna komunikace,respekt mezi sebou, duvera atd, tak jen pouhe desatero to nevyresi

barbie2023
5. júl 2025
@anickabasnicka

@barbie2023 no ono strasit snoubence, ze skonci v pekle, kdyz se jeden z nich podiva na nekoho ciziho, popripade, kdyz ti chlap vrazi jednu pres hubu tak ty muzes akorat sklopit oci a drzet hubu,vsak v dobrem i zlem..lustrovat partnerovi mobil a emaily, prece mam na to moralni narok, deti gay vyrazit z domu, protoze proto. ....tak jestli tohle je podle tebe navod jak zit s desaterem...kdyz neni zakladem vztahu vzajemna komunikace,respekt mezi sebou, duvera atd, tak jen pouhe desatero to nevyresi

@anickabasnicka normálny človek určite netrep na žiadnej nauke o ničom z tohto. Ale možno nejaký pochybný farár jedine... Ja ale nehovorím o takom. Vy poznáte len svoje domnienky a vymysly,aby ste sa utvrdili,že je to vlastne absolútna kravina... Na nauke,ktorú samozrejme vedú aj iní ako katolícki farári,ktorí vedia o manželstve asi toľko ako krava o stejkoch, sa učí rešpektu, komunikácii, ako riešiť konflikty ,empatii, kompromisoch a že manželstvo nie je konečná stanica ,ale cesta ,na ktorej sú sakramensky ťažké situácie a takmer vždy sa dajú riešiť aj inak ako rozvodom.

glade22
5. júl 2025
@anickabasnicka

@anickabasnicka absolútne nevieš, o čom hovoríš. Toto som žiadneho kňaza v živote nepočula hovoriť a to som ich teda za svoj život spoznala dosť
To su len tvoje predstavy o prezentovaní desatora cirkvou