Zdraženie zápisného v knižniciach: Aká je situácia u vás?
Ahojte. Niektoré knižnice zvýšili zápisné na rok aj o tri eurá (asi majú väčšie náklady). Ako je to v mestách u vás? Ja chodím s dcérkou škôlkarkou raz mesačne, knihy má veľmi rada. Ale mám pocit, že tam je vždy málo ľudí. (BA - mestská: dospelý 4 eurá, dieťa bezplatne)
U nas sa neplati ani zapisne, ani rocne clenstvo a dokonca ani za omeskanie, ti zablokuju preukaz podla toho kolko meskas a kolko knih. Vykupit sa mozes prispevkom do potravinovej banky. Organizuju aj vela aktivit, ktore su tiez zadarmo - vselijake citatelske kluby, aj v cudzich jazykoch a poskytuju knihy pre vsetkych clenov klubu.
@jednoduchomirka neviem, ale bolo to do 10e, co je nic oproti tomu kolko si vie syn vypozicat a usetrili sme stovky eur za tych par rokov, co chodia deti do knizice.
my chodíme v BA
- do mestskej kniznice (deti do 15 r zadarmo, dospelaci 4eura. no nakolko mam v rodine zamestnaneho na meste , neplatime nic, oni maju ročny preukaz zadarmo).
- staromestska kniznica deti 1 euro, studenti 2 e a dospelak 5eur
chodime do vsetkych pobociek (obe kniznice ich maju niekolko).
najcastejsie ku kniham poziciavame spolocenske hry, co ide naozaj dost do peňazí, takze okrem knih setrime aj na hrach.....
Ja si neviem predstaviť kupovať knihy stále. Mesačne prečítam 1-2 knihy aj syn keď mal povinné čítanie 7kníh by sme museli kúpiť. A uz teraz máme kníh plné police už okrem náučných deťom asi iné nekúpim.
Žilina tuším 12e.V knižnici 2krát do mesiaca s 2.deťmi.V kuse ss tam niečo deje a aj tam chodia ľudia.máme krásnu knižnicu-ani vo Švédsku by sa nemuseli hanbiť.Trochu by som brala ,aby mali aj knihy, o ktoré človek má záujem,ale nemajú,aby dokupovali na nejaké odporúčania alebo dopyt čitaťeľov.Inak spokojnosť veľká a teraz urobili aj kaviareň🙂
Ja mám preukaz do dvoch knižníc - v KE je poplatok 8e na rok, sem chodím osobne pravidelne a do Bratislavskej mestskej knižnice chodím virtuálne na e-knihy do čítačky. Naša knižnica v Košiciach e-knihy neposkytuje, takže som to vyriešila takto.
Mám rada knihy, ale viem že v 3i byte ich nemám kde "skladovať". Fakt si rozmyslím poriadne pred kúpou knihy či ju chcem doma mať. Už bolo aj tak, že po prečítaní knihy z knižnice som si ju kúpila, lebo sa mi tak páčila.
@ivana11155 ale ja neriešim cenu. Pre mňa sú tie sumy vo všeobecnosti veľmi nízke. Či už je to 4, 6 alebo 10 na rok. Ja riešim to, že ľudia vo všeobecnosti chodia do knižníc málo. A zdražením ich knižnice nenalákajú.
@jednoduchomirka ja chodim tiez do Mestskej kniznice v BA, a teda vobec nemam pocit, ze by tam chodilo malo ludi, niekedy stojim v rade, aby som sa dostala k pultu, a to prave v tom odd. na Kapucinskej, mozno tam chodis v takom case, ze je tam malo ludi, ale napr. poobede tam byva dost ludi aj rodicov

U nás takto.... ale tiež si myslím, že sa oplatí, aj keď teraz už čítam menej