icon

Zdraženie zápisného v knižniciach: Aká je situácia u vás?

jednoduchomirka
Dnes o 11:34

Ahojte. Niektoré knižnice zvýšili zápisné na rok aj o tri eurá (asi majú väčšie náklady). Ako je to v mestách u vás? Ja chodím s dcérkou škôlkarkou raz mesačne, knihy má veľmi rada. Ale mám pocit, že tam je vždy málo ľudí. (BA - mestská: dospelý 4 eurá, dieťa bezplatne)

janka_266
Dnes o 11:36

veď stále je to v podstate zadarmo voči tomu, čo máte k dispozícii, u nás je asi tiež tak, platí sa aj za dieťa

deti95060810
Dnes o 11:40

u nás bolo min. rok 9e dospelý. tento rok neviem, ešte len sa chystám.

cacianka
Dnes o 11:41

@jednoduchomirka nemám prehľad aké sú ceny zapísného, ale aj keby stalo 10€ na osobu a 5 na dieťa, bola by to smiešna cena za moznosti

la_dolce_vita
Dnes o 11:43

Zatial nie, je to symbolicka suma do 10 € rocne! Dala by som tolko aj mesacne, kedze chodim do kniznice roky ako na klavir.

oriesocek
Dnes o 11:48

My mame v Ba tuším 4 EUR. Už pri pózicani jednej knihy som v pluse. A to čítam veľa. U nás chodíme ja +2 deti. Úspora ročná stovky EUR.

cacianka
Dnes o 11:52

Mmch marec - mesiac knihy alebo v apríli je týždeň knižníc, možno majú zápis zadarmo

anonym_54e689
Dnes o 11:53

@jednoduchomirka keď píšeš že pre deti je bezplatne, tak potom aký máš problém?

mediana
Dnes o 11:54

BB 8€ na rok, dieta do 6r bezplatne

martinkatinka
Dnes o 11:56
@cacianka

Mmch marec - mesiac knihy alebo v apríli je týždeň knižníc, možno majú zápis zadarmo

@cacianka marec, tyzden slovenskych kniznic, uz bol a mali zapisne bezplatne.

cacianka
Dnes o 11:58
@martinkatinka

@cacianka marec, tyzden slovenskych kniznic, uz bol a mali zapisne bezplatne.

@martinkatinka už 12 r nie som v odbore, zabudla som, nemám prehľad 👼

mimaapeto
Dnes o 12:00

knihy išli neskutočne hore... nakoľko som s nimi nemala čo robiť po prečítaní hlavne detských ( darovala som nemocnice, školy, detské domovy) tak sme začali chodiť do knižnice,,,, keď je knižka kt sa dcére páči že sú časti napr.. tak kupujeme... na sviatok vždy dostane nejakú knihu...vypočítaj si koľko za rok by si zaplatila za tie knihy kt si požičiate a garantujem ti že si na sume okolo 100€ takže nejaká suma do 10€ na rok je úplne ok... dospelý stoja nejak do 10€ a školáčka 3tiačka má 3€ teraz som platila...

tamtamka26
Dnes o 12:06

v NR je 10€/rok/dospelý, dieťa neviem. ja si vždy dám predĺžiť počas týždňa knižníc za 1€.

anna777115
Dnes o 12:07

U nás je 7 euro aj dieta aj dospelý a yo sme male okresne mesti na strednom Slovensku.

jednoduchomirka
autor
Dnes o 12:13
@anonym_54e689

@jednoduchomirka keď píšeš že pre deti je bezplatne, tak potom aký máš problém?

@anonym_54e689 ja nemám problém. Skôr sa čudujem, že aj napriek tomu, že to nestojí na rok všeobecne veľa, tak stále knižnice navštevuje málo ľudí. Aspoň tak to vnímam, keď chodím s dcérkou, tak je napríklad v detskom oddelení málo mamičiek s deťmi. Tak že či to zvýšenie v niektorých ešte ovplyvní rodičov a už nebudú chodiť vôbec. Za mňa je to všeobecne, čo tu čítam ceny - stále málo to zápisné.

majlo1234
Dnes o 12:20
@jednoduchomirka

@anonym_54e689 ja nemám problém. Skôr sa čudujem, že aj napriek tomu, že to nestojí na rok všeobecne veľa, tak stále knižnice navštevuje málo ľudí. Aspoň tak to vnímam, keď chodím s dcérkou, tak je napríklad v detskom oddelení málo mamičiek s deťmi. Tak že či to zvýšenie v niektorých ešte ovplyvní rodičov a už nebudú chodiť vôbec. Za mňa je to všeobecne, čo tu čítam ceny - stále málo to zápisné.

@jednoduchomirka nemyslim, ze je to o peniazoch. Moj muz neprecital za zivot dobrovolne ani jednu knihu, su ludia, co necitaju a vseobecne sa cita menej a menej.

martinkatinka
Dnes o 12:27
@jednoduchomirka

@jednoduchomirka vseobecne, vacsina kniznic spada pod verejnu spravu. Maju rozpocet zo samosoravneho kraja. Maju dane kolko by mali mat citateliv, vypoziciek, akcii, podujati... Zhanaju si sponzorov na sutaze, co organizuju. Musia robit podujatia aj pre skoly, skolky, pre seniorov, teraz maju este digitalizaciu.... To zapisne je ozaj symbolicke.
Nakup novych knih casto riesia z roznych grantov a fondov.
Ja rada citam novinky, tak kupim, ale bohuzial, uz cez 20€ jedna kniha je pre mna vela. Tak idem aj do vypredajov.
Skoda, ze je malo antikvariatov, to mi ozaj chyba, lebo su kusky, ktore by som chcela mat aj doma, nielen precitat.

hederamonstera
Dnes o 12:29
@jednoduchomirka

@jednoduchomirka ja si myslim ze praveze zacne chodit viac ludi do kniznic po tejto fajnej inflacii vsetkeho.
Ja som sice s detmi v kniznici este nebola, ale my mame doma tonu knih, no tiez uz nebudem tolko kupovat, lebo su uz naozaj drahe. Takze sa chystame do kniznice ;)

anonym_f7b91d
Dnes o 12:37

Zijem v Nemecku, takze irelevantne, ale aj tak napisem: chodime do detskej katolickej kniznice (nie sme veriaci, btw), je zadarmo. Su len poplatky pri omeskani.

Minuly rok sme mali vyse 300 medii. Ak jedno „nacenim“ na 10€ (co je hlboko podhodnotene, lebo audiopribehy napr pod 20€ nejdu), usetrili sme za rok 3000€. Jedna dovolenka. Pecka.

jednoduchomirka
autor
Dnes o 12:40
@anonym_f7b91d

Zijem v Nemecku, takze irelevantne, ale aj tak napisem: chodime do detskej katolickej kniznice (nie sme veriaci, btw), je zadarmo. Su len poplatky pri omeskani.

Minuly rok sme mali vyse 300 medii. Ak jedno „nacenim“ na 10€ (co je hlboko podhodnotene, lebo audiopribehy napr pod 20€ nejdu), usetrili sme za rok 3000€. Jedna dovolenka. Pecka.

@anonym_f7b91d tak to je super takto to prerátať. Normálne si začnem odkladať bokom vždy 10 eur za vypožičanú knižku 🙂))

jednoduchomirka
autor
Dnes o 12:41
@majlo1234

@jednoduchomirka nemyslim, ze je to o peniazoch. Moj muz neprecital za zivot dobrovolne ani jednu knihu, su ludia, co necitaju a vseobecne sa cita menej a menej.

@majlo1234 súhlasím, tiež mám taký pocit, že sa nečíta. Alebo menej.

abbey1
Dnes o 12:42

I nás sa napr číta veľa. Avšak knihy si kupujeme, sem tam požičiame medzi priateľmi.

viktoriaandrascik
Dnes o 12:50

Ja som knihomoľ, ale knihy si zásadne kupujem

anonym_a36f14
Dnes o 12:50

U nas teraz v marci bola akcia ze zapisne zdarma, joj to tam bolo ludi 😁 ale inak je to smiesnych 6€ rocne. So synom chodievam od roka, kedykolvek doobeda prideme, nikto tam nie je. Ja si vsak knihy kupujem, lebo vzdy cakam netrpezlivo na novinky v original jazyku a to v kniznici nemaju.

bubinko1506
Dnes o 12:51

My chodime do Petrzalskej kniznice, detsky listok len na jednu pobocku stoji 3e. V nasej pobocke je vzdy dost ludi, nikdy tam nie sme sami. Chalani si vzdy vyberu fajn knizky a knihovnici nam vzdy vedeli poradit nieco zaujimave.

ivana11155
Dnes o 12:57

@jednoduchomirka ale nehnevaj sa, stale to mate velmi lacne oproti inym mestam, u nas 6eur dospely, deti neviem ale nikdy neboli zadarmo, male mesto na povazi. Az mi rozum zastava ze niekto z BA riesi 4eur a dieta zdarma.

jednoduchomirka
autor
Dnes o 13:01
@ivana11155

@jednoduchomirka ale nehnevaj sa, stale to mate velmi lacne oproti inym mestam, u nas 6eur dospely, deti neviem ale nikdy neboli zadarmo, male mesto na povazi. Az mi rozum zastava ze niekto z BA riesi 4eur a dieta zdarma.

@ivana11155 ale ja neriešim cenu. Pre mňa sú tie sumy vo všeobecnosti veľmi nízke. Či už je to 4, 6 alebo 10 na rok. Ja riešim to, že ľudia vo všeobecnosti chodia do knižníc málo. A zdražením ich knižnice nenalákajú.

aniele
Dnes o 13:31

Ja mám zase problém si u nás v knižnici vybrať. Neviem, či je to len tým, že je to dedinská knižnica, či výberom knihovníčky... samé jednokopytovky. Prečítaš jednu, ako keby si čítala ďalších desať, zväčša červená knižnica. Pritom aj teraz vychádza dosť kvalitných kníh.

blackcat8885
Dnes o 13:57

Trebišov Dospelý tuším 8 dieťa 4€ nie je to veľa

cacianka
Dnes o 14:02
@aniele

Ja mám zase problém si u nás v knižnici vybrať. Neviem, či je to len tým, že je to dedinská knižnica, či výberom knihovníčky... samé jednokopytovky. Prečítaš jednu, ako keby si čítala ďalších desať, zväčša červená knižnica. Pritom aj teraz vychádza dosť kvalitných kníh.

@aniele skús ju smerovať, osloviť poslancov, alebo získať grant, sponzorov a kúpiť niečo viac kopytové 😇🤪
Osloviť spoluobčanov, aby pomohli