Chystáte sa na národný pochod v Košiciach?
@lenkakravcova podľa mňa ma každý človek právo rozhodovať sám o sebe a hlavne má právo zmeniť svoje rozhodnutie. Má právo rozhodnúť sa, či chce zotrvať v manželstve alebo nie. Islam je pre mňa veľká neznáma a viac menej spoločnosť počúva len o negatívach s ním spojených ale nikdy by som ťa za to nesúdila a ani neodsúdila, nešla robiť pochod dajmetomu za kresťanstvo a poukazovať na vás ľudí inej viery, že ste tí čo páchajú zlo. Toto je rozdiel medzi mnou a tebou. Ži a nechaj žiť.
@viestta si vydatá? Ak áno, načo kde je to tak imaginárne? 🙂 A keď nie, tak chápem, že sa k tomu tak vyjadruješ
@lenkakravcova a neviem nakoľko si žila priamo život v Islamskej krajine. Priamo tam. Aktívny život ako žena. Možno uvedomelého manžela ale vo väčšinovej spoločnosti nie umiernených.
@dudos a? Písala som niekde o niečom takom?
@biba_18 áno, každá muslimka má právo dediť. Je to uvedené priamo v Koráne.
Má tiež právo voliť. A právo pracovať - to ak sa na tom manželia dohodnú. V prípade že pracuje, peniaze ostávajú len jej. Nedáva ich do domácnosti. A má aj ďalšie práva: právo rozvodu, právo používania antikoncepcie, právo byť mužom živena. Samozrejme potom sú tu aj povinnosti. 🙂
Ale všetko toto je v šárii. Už od 7.-8. storočia.
Vieš, že prvú univerzitu na svete založila práve muslimka?
@lenkakravcova chces tvrdit, ze manzelstvo nie je ludsky vynalez?
@viestta áno, nie je 🙂
A neodpovedala si na otázku.
@lenkakravcova no a sme doma - ak sa na tom manželia dohodnú - teda muž jej to musí dovoliť ...
@milka1976 krasne si to napisala. Suhlasim s tebou
@lenkakravcova * dali ženám islamské práva (právo dediť, právo voliť, právo pracovať *
V Afganistane je iný islam? je to v súlade s islamom vykorisťovať ženy?
Dievčatá muslimky nemajú právo študovať strednú školu, ako budú potom využívať právo pracovať?
Nemôže cestovať bež mužského sprievodu, tak keď bude manžel v práci alebo je slobodná a brat nemá čas ju doprevádzať k voľbám nemôže využiť právo voliť?
@lenkakravcova do manzelstva sa vstupuje dobrovolne, dobrovolne sa z neho da odist a dokonca dobrovolne sa do neho da aj nevstupit. Takze nie je povinne. To za prve. Za druhe okrem nejakych pravnych zaruk, ktore z neho vyplyvaju okrem pravnych povinnosti nie je to nic, len ludmi vymyslena institucia. A na tom nic nemeni fakt ci som alebo nie som v manzelstve, takze tvoju otazku netreba zodpovedat.
@lenkakravcova ak si nežila tak ako väščina žien v krajinách kde vládne islam tak tu nekvákaj o tom, ak sa ženy rozhodnú rozviesť. Alebo nevstúpiť do manželstva. Ak si nezažila krutosť na vlastnej koži, tak ďakuj Alahovi a buď ticho. Ideš posudzovať niečo, o čom nemáš poňatie. Moje obe babky boli týrané ženy, bité, aj ich deti. Porodili veľmi veľa detí. Nevieš o čom rozprávaš . Sa tu snažíš prezentovať životný štýl, Islam a rodinu. Rodina je tam, kde ti je dobre. Kde ťa ľúbia so všetkým a máš oporu. Ak bude jedno z tvojich detí v niečom iné ako váčšinová spoločnosť čo spravíš, ako matka? Ak tvoju dcéru bude otĺkať a týrať manžel, čo spravíš? Na toto si daj odpoveď.
@maranco
Presne tak 🙂 Afganistan je politické zriadenie. To nie je šária islamu.
Pozri si tu:
Tu máš o tom celú publikáciu: https://muslimovia.sk/zivot-muslimov-na-slovens...
Je v slovenčine 🙂
@lenkakravcova vysvetli mi, prosim, preco nie som s 1 dietatom normalna rodina. To ma fakt zaujima.
@lenkakravcova ja ľudsky nemám proti tebe nič, možno by z nás boli aj kamošky v reále ale momentálne nemám už energiu na takto nastavených ľudí - len to moje je správne .
Prajem ti šťastie a lásku. Myslím si, že si jedna z tých šťastných, ktorá toto všetko aj dostáva. Dopraj aj iným alebo pomôž aby to pocítili. Bez nejakého určovania čo je správne a čo nie podľa teba. Len z čistej človečiny.
@biba_18 Musí v prvom rade spĺňať svoje povinnosti - a to postarať sa o deti a domácnosť. Muž musí splniť svoju - pracovať a živiť rodinu. A ak žena má voľný čas a chce pracovať, môže - s tým, že si peniaze necháva.
Tento tu to dobre vysvetľuje - ak vieš po anglicky:
@viestta To, že sa do manželstva vstupuje dobrovoľne, a dá sa z neho odísť predsa nič neznamená (v zmysle jeho založenia resp vzniku prvého takéhoto zriadenia). Samozrejme, že to nie je povinné a má to svoje právne záležitosti. Nič to nemení na tom, že manželstvo nie je ľudský vynález.
@lenkakravcova ? poznám kopu rozvedených muslimiek. A ?
Tvoje babky boli pravdepodobne kresťanky - pre ne rozvod neexistuje. Takže opäť: v tomto je v islame výhoda.
"Rodina je tam, kde ti je dobre. Kde ťa ľúbia so všetkým a máš oporu." - s tým plne súhlasím
"Ak tvoju dcéru bude otĺkať a týrať manžel, čo spravíš?" - podá trestné oznámenie a rozvedie sa. Islam to takto rieši.
@mandzula nepochopila si môj komentár 🙂
@dudos Aj tebe všetko dobré 🙂 Mier.
@lenkakravcova * Presne tak 🙂 Afganistan je politické zriadenie. To nie je šária islamu.*
Morálny zákon bol oficiálne prijatý a zverejnený v stredu 21. augusta po tom, čo ho ratifikoval najvyšší duchovný vodca Haibatullah Akhundzada. „Podľa tohto zákona je ministerstvo povinné podporovať dobro a zakazovať zlo v súlade s islamskou šaríou,“ uviedlo ministerstvo spravodlivosti vo vyhlásení.
Taliban naopak tvrdí, že rešpektuje práva žien v súlade s ich výkladom islamského práva a miestnych zvykov.
Takže podľa teba Haibatullah nedodržiava šáriu islamu, búri sa voči Alahovi a robí mu hanbu ak zakazuje dievčatám stredné školy a ženám dáva ďalšie obmedzenia (cestovať len s mužom)? Pričom tvrdí že je to všetko v súlade islamom a šáriou?
Takého pokrytca a vzbúrenca voči Alahovi určite Alah potrestá a zlikviduje celú jeho agendu.
@lenkakravcova no a teraz daj fatimu v 2024 ... ak sa do školy vôbec dostane ... aké romantické predstavy 🙂
@lenkakravcova ja zas tvrdim, ze manzelstvo je ludsky vynalez, lebo manzelstvo ako take je historicky starsie ako krestanstvo, judaizmus dokanca je starie aj ako najmladsie nabozenstvo islam. Manzelstvo bolo aj v Mezopotamii, starovekom Egypte aj v antike, ci z v greckej alebo rimskej. Tak ako je ludsky vynalez akekolvek nabozenstvo.
@dudos omylom som označila seba pri odpovedi tebe hore 🙂
@biba_18 Tu máš Európsku islamskú školu v Bosne 🙂
@lenkakravcova ale daj v afganistane. alebo inde ... či v bosne je iný islam?
@lenkakravcova samozrejme, ako inak.
@maranco
Ale ja viem, že dobre sa prekrúca. Vieš dobre, že ani tamojšie obyvateľstvo islamské s tým veľmi nesúhlasí. A okrem toho ti asi chýba informácia, prečo Afganistan zrušil vzdelávanie pre ženy - pretože Taliban zakázal pestovanie maku (pre zákaz výroby drog), čím spôsobil veľký výpadok financí v rozpočte a buď mohli zrušiť vybrané školstvo alebo zrušiť kopu menších škôl. Vzhľadom na to, že tam muži pracujú a ženy veľmi nie, rozhodli sa pre toto riešenie. Súkromné školy tam stále fungujú a bohatí si dajú svoje dcéry študovať.
Máš aj túto informáciu, alebo nie?
@biba_18 Dám viac 🙂
Môžeš si porovnať:
Londýnska ženská islamská škola
Medinská islamská škola
indonézia - univerzita ženy
A tak by sme mohli ísť krajinu po krajine.. Ale áno, Talibanom sa dobre "argumentuje" 🙂 Skús sa zamyslieť, prečo je ten Taliban iný (a ako vznikol). To je ako keby si komentovala, že križiaci vychádzajú z hodnôt kresťanstva (pritom dobre vieme, čo za tým bolo viac - a náboženstvo bolo len zneužité na získanie moci).
@lenkakravcova aha, takze detom zenskeho pohlavia sa uprelo pravo na vzdelanie, ktore im garantuje Dohovor o pravach dietata vydany OSN uz v 1989.
@lenkakravcova Lenka je milé ako obhajuješ svoju vieru a všetky tie hlúposti, čo sa ich týkajú. Pripomínáš mi aj našich katolibancov. Tiež si idú verhementne za svojím a argumentujú možným aj nemožným, ale stále je to taká istá hlúposť- či kresťanstvo, alebo islam, alebo ine... Dávaš sem imaginárne obrázky ako si šťastná islamská zena neviem v koľkátom storočí číta knihu 😂😂😂 Veľmi pekne nakreslený obrázok, žiaľ nereálny- dievčatá sú tam a aj boli na úrovni oslíkov- nemôžu sa učiť, nemôžu sa vzdelávať, soferovat, v mnohych krajinach nemaju narok na lekara, nemoze ist von bez muzskeho sprievodu....Takže zena na obrazku ma knižku v rukách iba na ozdobu. Aj videa povytrhávané z kontextu su na 2 veci. Vieš ty si taká instantná moslimka, nie naozajstná. Naozajstné budeš vtedy, keď budes v tom hroznom svete žiť, nebudeš môcť šoférovať, nebudeš môcť vystrčiť vlasy spod burky, trčat ti bude len jedno oko a budeš mlátená, lebo si manželovi dobré neposlúžila. Vidíme, ze ťa pobláznil niekto veľmi mladučku. Tvrdošíjne si obhajujes svojej nezmysly. Keď ti toľko rokov niekto vlka do hlavy tie hlúposti, tak im napokon aj sama uveríš a aj si vsugerujes, že si šťastná.
@lenkakravcova Super výborný nápad, nevzdelaná žena sa ľahšie ovláda a nemá také možnosti na rozvoj a samostatnosť. Vrážajú peniaze do zbrojenia namiesto do vzdelania.
Len nechápem ako sa ušetria financie ak sama žena nemôže cestovať iba v sprievode muža. Veď muž stratí čas za ktorý by mohol zarobiť peniaze a dopravný prostriedok má väčšiu spotrebu keď je väčšia prepravovaná váha.
@viestta To je tak, za predpokladu, že vychádzaš z informácie, že islam vznikol dajme tomu v 7-8. stro nl.
Avšak je tu iná vec: islam podľa Koránu vznikol v deň, keď Boh stvoril Adama a on sa mu podriadil. Islam = podriadenie sa do vôle Božej.
Pri tejto druhej definícii teda všetko, čo Adam a ľudia po ňom, proroci po ňom, dostali od Boha ako zákon - bol zákon islamu (Boh nikdy nikde nehovoril o judaizme alebo kresťanstve - môžeš si prejsť celú Bibliu a tieto názvy tam nenájdeš ako pomenovania náboženstva od Boha 🙂 ).
Manželstvo od Boha má určité náležitosti, ktoré musí spĺňať - a to v ochrane ženy i muža, do neho vstupujúcich.
Ohľadom toho vzdelania - to treba smerovať na OSN prečo v prípade Talibanu nevyvodila nejaké sankcie..

@lenkakravcova ty tak píšeš ako keby každá moslimka mala právo dediť, právo voliť, právo pracovať - no nie, nemá ... a áno, aby sa ženy oslobodili od manželstiev vadí mužom, ktorí ich tam držia nasilu, akože vážne nám tu chceš dávať za príklad islamské video??