icon

Akú úlohu hrá genetika pri vzniku vrások?

16. máj 2025

Mam pred pred 30 a uz vidim na sebe vrasky na cele, okolo oci, ust... Ale nechápem že kamarstka rovnako stará nemá skoro nič, žiadne okolo oci ani na cele, jemne okolo úst. Ja som fajčila asi 3 roky ale už som dávno skončila, ona nefajcila nikdy, ani neje mäso. Inak máme podobný životný štýl. Na botoxe nebola. To fakt môže až takuto rolu hrať genetika?

Strana
z2
nyusika
16. máj 2025

na 99 percent za to u teba moze fajcenie.

autor
16. máj 2025
@nyusika

na 99 percent za to u teba moze fajcenie.

@nyusika aj keď to bolo len cca od 19-22? Potom som prestala

nyusika
16. máj 2025

to je jedno - plus pat rokov minimalne

gejb
16. máj 2025

No na 100% nepoužívate rovnaku kozmetiku. Od starostlivosti o plet zalezi

zojanka
16. máj 2025

Nieje to len fajcenim. Ja fajcim okolo 20rokov a vrasky nemam skoro ziadne a som o dost starsia ako ty. Plet mam zatial peknu. To je aj genetika, životny styl, starostlivost, dostatok spanku, hydratacia, opalovanie, ....

hipuska
16. máj 2025

Fajčenie, genetika, mimika, slnko. Skús sa ráno pozrieť do zrkadla. Ja napríklad mám ráno o dosť výraznejsie vrásky. Takže používam mimiku aj počas spánku. A aj cez deň. Keď niečo robím sa "xichtim"

mandzula
16. máj 2025

Genetika, fajcenie, alkohol, strava, slnenie, spanok, hydratacia...

kiki68
16. máj 2025

Genetika a fajcenie, fajcenie je mor na ludske telo, cize s tym by som sekla. A celkovo zivotosprava, nevieme co robite, ci ste happy, kedy idete spat, ci spite dobre 8 hodin denne. To vsetko je v hre

nyusika
16. máj 2025
@zojanka

Nieje to len fajcenim. Ja fajcim okolo 20rokov a vrasky nemam skoro ziadne a som o dost starsia ako ty. Plet mam zatial peknu. To je aj genetika, životny styl, starostlivost, dostatok spanku, hydratacia, opalovanie, ....

@zojanka no...to je velmi diskutabilne. aj moja znama si mysli, ze ma prknu plet a nemu ju peknu

maca1984
16. máj 2025

To nebude len cigaretami.
Ja fajčím v podstate stále (minimálne ale fajčím ), kamarátka v rovnakom veku nikdy nefajčila.
Ona má na čele harmoniku, okolo očí vejáriky, okolo úst vrásky.
Ja nemám ani jedno z toho.
Netvrdím že nemám ani jednu vrásku, ale oproti nej mám ja minimum.

zojanka
16. máj 2025
@nyusika

@zojanka no...to je velmi diskutabilne. aj moja znama si mysli, ze ma prknu plet a nemu ju peknu

@nyusika dakujem za informaciu

luxus10
16. máj 2025

hormoooony dievcene!!!!...okrem vyssie vymenovaneho, dalej cvicenie-sport kvoli spravnemu prekrveniu tvare...aj maso treba, z coho chces mat kolagen? aj poriadna pravidelna starostlivost o plet, aj spanok je dolezity...

autor
16. máj 2025

Obe používame SPF ale viem ze ona ešte nejake dalsie produkty. Ale aj tak mi to príde zvlastne, že môže byť v Tom množstve vrások až taký rozdiel

luxus10
16. máj 2025

odfot sem tvar, zamaluj oci a usta-hoci len taky vysek tvare aby ta nebolo mozne spoznat...

earlgrey
16. máj 2025

Fajčenie asi za to nemôže...ja 38 rokov, skoro žiasne vrásky, sestra 39 rokov nefajčiarka, plná tvár vrások 🤷‍♀️ takže genetika asi ťažko...fajčenie asi ťažko...ale ja som pozitívne nastavený človek, nenerváčik, nehnevám sa, nerozčúli ma skoro nič, nestresujem...sestra pravý opak...

zuzinka888
16. máj 2025

Ano aj genetika. Moja suseda ma80- a tvar s miminom vrasok- 60 rocne vedla nej su opticky starsie. V zivote nepouzivala spf- a ani ziadne kremy- mozno indulonu a alpu na vsetko.

mandzula
16. máj 2025

Postreh mojej kozmeticky - okamzite vidi, ci zena fajci. Nejde ani tak o hlboke vrasky, skor o tie mikro, tvoriace efekt poriadne pokrceneho papiera, plus sivozelenozlty nadych pleti. A ze je rada, ze ma kseft, ale ze nechape, ze zeny si myslia, ze drahymi procedurami raz za cas zachrania to, co zanedbavaju cele dni uz roky.

zuzinka888
16. máj 2025
@earlgrey

Fajčenie asi za to nemôže...ja 38 rokov, skoro žiasne vrásky, sestra 39 rokov nefajčiarka, plná tvár vrások 🤷‍♀️ takže genetika asi ťažko...fajčenie asi ťažko...ale ja som pozitívne nastavený človek, nenerváčik, nehnevám sa, nerozčúli ma skoro nič, nestresujem...sestra pravý opak...

@earlgrey to ze ste sestry neznamena ze mate rovnake geny- ona vychytala ine ako ty- to by potom surodenci boli vzdy rovnako vysoky, s rivnakou farbou vlasov, oci...geny, strava, kozmetika, zivotny styl, fajcenie.....tych faktorov je vela- no geny su na poprednych miestach.

la_dolce_vita
16. máj 2025

Faktorov bude asi viac, ale to fajcenie mam odsledovane u nas zien nad 50 rokov jednoznacne. Ja som nefajcila nikdy, tvar mi samozrejme starne, ale vrasky nemam oproti tym, co fajcia.

earlgrey
16. máj 2025
@zuzinka888

@earlgrey to ze ste sestry neznamena ze mate rovnake geny- ona vychytala ine ako ty- to by potom surodenci boli vzdy rovnako vysoky, s rivnakou farbou vlasov, oci...geny, strava, kozmetika, zivotny styl, fajcenie.....tych faktorov je vela- no geny su na poprednych miestach.

@zuzinka888 V poriadku 😁 ale skôr sa prikláňam k stresu, odutosti, mrzutosti, žiaden úsmev, negativita...večne nervózny človek

miadi
16. máj 2025
@zuzinka888

Ano aj genetika. Moja suseda ma80- a tvar s miminom vrasok- 60 rocne vedla nej su opticky starsie. V zivote nepouzivala spf- a ani ziadne kremy- mozno indulonu a alpu na vsetko.

Nepouzivam SPF na tvar ( vyhadzala by som sa ) a na slnku som cele dni . Nemam vrasky na cele vobec Lebo sa nezvyknem mracit . Mam vrasky pod ocami a pri ustach lebo sa vela smejem usmievam. O plet sa staram az tak od 40+ ked som objavila produkty z ktorych sa mi nerobia vyrazky.
@zuzinka888 mama ma taku kamosku cez 70r ze tvar ako z porcelanu ze sa cely zivot masti indulonou 😄

la_dolce_vita
16. máj 2025

Este doplnim, ze to fajcenie v 30tich rokoch este nic nemusi znamenat, ale vekom sa to prejavi naisto. Este mi napadlo opalovanie bez ochrany.

marianarem
16. máj 2025

Urcite aj genetika za to moze. Ja mam po mame taku hrubsiu mastnejsiu plet s podkoznym tukom a vrasky sa nam az tak netvoria. Kolegu mam 62 rocneho a ten nema skoro nic, hovori, ze to maju v rodine. On urcite nepouziva ziadnu kozmetiku, nijako sa o plet nestara, na slnko chodi, strava bezna.

maca1984
16. máj 2025

Ja ešte dodám k tomu spf..
Ja sa nenatieram, na slnku som denne, na dovolenkách " sa škvarím".
Ja som tmavokožec.
Kamoška je vápenka, tá sa natiera denne, na dovolenke najvyšší faktor, pod slnečníkom.
Moja mama má po 70 tke, vrásky jej vystúpili až okolo 60 tky.
Véľmi individuálne všetko.

miadi
16. máj 2025

Ak si chodila do solarka to je ovela horsie ako slnko . Poznala som 18r anglicanku co od 16 chodila do Solarka kazdy den a mala viac vrasok ako Ja teraz a to bola este decko ! Preto to v anglicku zakazali neplnoletym pouzivat Lebo nicili pokozku.

anjelicek26
16. máj 2025

To je ako riesit, preco ma niekto strie a preco nema.... typ pokozky a elasticita a teda aj to, ako sa tvoria vrasky je dane... slnko, strava, stres, fajcenie, to tomu moc nepridava...

zuzinka888
16. máj 2025
@earlgrey

@zuzinka888 V poriadku 😁 ale skôr sa prikláňam k stresu, odutosti, mrzutosti, žiaden úsmev, negativita...večne nervózny človek

@earlgrey pani Victoria Backham sa uz roky neusmieva a chodi oduta aby nemala vrasky. Ja skor pozorujem vrasky u ludi co sa moc usmievaju - hlavne okolo oci a ust. Ktovie ako to naozaj je🤷‍♀️🤷‍♀️

lizatko1009
16. máj 2025

budem mat 3t,vraaky viditeľné nemam, chceli sa robit ak som sq zamrazilo, dala celo hore, ale neboli este zastabilizovane, davam botox, aby som pozastavila ich tvorbu. A nie, nehanbim sa.

maryetta
16. máj 2025

Urcite je to aj genetika.
A mozno aj proporcne? Sama vidim ked priberiem ako sa mi vrasky "vyplnia". A ked schudnem hned sa vrasky ukazu.
Na tvari k tomu prispieva aj mimika....

miadi
16. máj 2025
@earlgrey

@earlgrey staci ked sestra viac pouziva mimiku tvare. Ja nemam este nic na cele a brat ma uz od 30 na cele vrasky Lebo ked cita dviha obocie .. ale mas pravdu su urcite vrasky spojene s urcitymi emociami .

Strana
z2