icon

Denné používanie SPF 50 na tvár - za a proti

19. sep 2025

Často tu vidím otázku o SPF. To vážne treba používať každý deň SPF 50 na tvár, keď idete do roboty autom a ste celý deň v kancelárii? Načo to je dobré?

Strana
z3
ivanakal
19. sep 2025

Nikdy v zivote som sa nenatierala nicim, ani ked som sa opalovala. A zrazu po porodoch som zostala flakata na tvari, ale strasne. Hanbila som sa jak pes. Čelo, líca, brada. Potom som sa zacala celorocne natierat spf50. A vies co? Mne to zabera. Par krat sa stalo, ze som si spf nedala. A stacilo ked som isla z prace domov, stala som v kolone, na polku tvare mi pieklo slnko a domov som došla s flakmi jak svet. Takze ten co tvrdi, ze spf je nejaky marketingovy tah, alebo zbytocnost, urcite nemal taketo problemy. Za mna spf nevyhnutnost.

tetapetra
19. sep 2025

@anonym_autor slnko svieti aj do auta, aj do kancelarie. Áno, používam denne. V zime chodím aj na chemicky peeling. Dosť som si pokožku zničila tým,že som sa nechranila.

123369
19. sep 2025

Tiež používam SPF každý deň. Ak idem do práce,hoc som zatvorená v dielni,kde nemáme ani okná,ale cez prestávku a presun autom počítam. Keď som doma cez víkend a prší, alebo mám prácu vo vnútri, že nejdem poriadne ani von tak si ho nedávam. Ja používam aj aktívne látky, kyseliny,retinol, robím si dermabraziu tak ho používam aj hlavne kôli tomu.

marcellka32
19. sep 2025

A hlavne teraz máte 30-40 rokov, ozvite sa po 55-60 roku 🙂 tam vidno už kto sa staral o seba

anonym_cf285b
19. sep 2025
@mandzula

Jeden kožný lekár mi povedal, že celý ten humbug okolo SPF je len perfektný marketingový ťah, tak si vyberme.

@mandzula vies co, tiez uz mam ten dojem. A potom sa zase dopovat vitaminom D, ked si na cele telo napatlame SPF-ko...🤔. Este som pozerala zlozenia a teda tie spf-kove, to ani precitat nevies, co to obsahuje niekedy. A zoznam na kilometre. A zo vsetkrho ma koza stipe. Mala som jeden bio krem, co mi vcelku vyhovoval (ale nie uplne) a prestali ho vyrabat. Co ja viem, moja starka ma 95 rokov a hladku plet. Jasne, ze nie ako 20 rocna, ale ako keby od 80-ky ani nezostarla. A to bola cele dni vonku, makala od mlada na poli a cely zivot tu hnusnu Indulonu pouzivala...😅. Tak ja uz neviem 🙃.

anonym_cf285b
19. sep 2025
@marcellka32

A hlavne teraz máte 30-40 rokov, ozvite sa po 55-60 roku 🙂 tam vidno už kto sa staral o seba

@marcellka32 a mozno ani nebude rozdiel, to je ten vtip. Lebo nemas ako porovnat tu istu plet s spfkom a bez. To by si si musela na polku tvare davat a na druhu vobec.

anonym_673610
19. sep 2025
@anonym_cf285b

@mandzula vies co, tiez uz mam ten dojem. A potom sa zase dopovat vitaminom D, ked si na cele telo napatlame SPF-ko...🤔. Este som pozerala zlozenia a teda tie spf-kove, to ani precitat nevies, co to obsahuje niekedy. A zoznam na kilometre. A zo vsetkrho ma koza stipe. Mala som jeden bio krem, co mi vcelku vyhovoval (ale nie uplne) a prestali ho vyrabat. Co ja viem, moja starka ma 95 rokov a hladku plet. Jasne, ze nie ako 20 rocna, ale ako keby od 80-ky ani nezostarla. A to bola cele dni vonku, makala od mlada na poli a cely zivot tu hnusnu Indulonu pouzivala...😅. Tak ja uz neviem 🙃.

@anonym_cf285b SPF nie je na vrásky, ale chráni pred hlavne pigmentovými škvrnami. Teraz je slnko agresívne, nie ako pred 90timi rokmi. Mám 45 a nemám vrásky,akurát na čele,keďže stále dvíhal obočie 😄, ale zato pigmentové škvrny mi dajú zabrať. Ale už je to viac menej lepšie oproti tomu,čo som mala pred 5rokmi.

anonym_a7b1ed
19. sep 2025
@anonym_autor

@kalifka ako vieš, že tie vrásky a fľaky nemáš vďaka SPF? 🙂 Ja používam SPF iba keď som celý deň vonku pri vode alebo turistika na horách a tiež nemám vrásky ani škvrny. A to som ani v živote nebola u kozmetičky a natieram sa iba Niveou soft za 3 eurá

@anonym_autor tak ja keby nepoužívam Spf 50 fľaky mam. Mam to odskúšané. Ver ci never, pomáha to. Aplikujem každý deň. Leto, zima. Pri mori stále...vďaka tomu mam peknú pleť, bez flakov, vrások. Mam 43...

oblecenie99
19. sep 2025

Pýtala som sa dvoch dermatológov, s odstupom dvoch rokov (KABENE v Košiciach). Obidvaja sa vyjadrili tak, že pokiaľ nie ste na slnku, nie je leto, tak to nie nejak nevyhnutné, ALE! mala som z nich pocit, že slôr odporúčajú.. je pravda, že vyslovene nepovedali, že áno, určite áno, ale nepovedali ani že je to blbosť.

Mne ináč veľmi vyhovuje zn. BABÉ superfluid. Tekutá textúra, pekne sa vstrebe, a nelepím sa po nej.

marcellka32
20. sep 2025
@anonym_cf285b

@marcellka32 a mozno ani nebude rozdiel, to je ten vtip. Lebo nemas ako porovnat tu istu plet s spfkom a bez. To by si si musela na polku tvare davat a na druhu vobec.

@anonym_cf285b pozri ja na sebe už teraz vidím, že keby SPF nepoužívam som s pleťou úplne niekde inde...takto nemám fľaky, vrásky, ryhy...keďže produkcia kolagénu klesá a vlastne úplne končí v 45-50 roku, vtedy vidno zmeny...je na každom či to bude používať či nie...za mňa to blbosť nie je

anonym_b31c65
20. sep 2025

Ahojte, ake konkretne znacky spf pouzivate? Viem, ze kazdemu sadne nieco ine.. ja som mala eucerin (kedze od nich pouzivam aj kremy), ake vobec mi nesadol.
Hlavne, aby aj hydratoval a “nezmolkoval sa” 😄
Dakujem

oblecenie99
20. sep 2025
@anonym_b31c65

Ahojte, ake konkretne znacky spf pouzivate? Viem, ze kazdemu sadne nieco ine.. ja som mala eucerin (kedze od nich pouzivam aj kremy), ake vobec mi nesadol.
Dakujem

@anonym_b31c65 mne veľmi sadol Babe superfluid 50 tka

tetapetra
20. sep 2025
@anonym_b31c65

Dakujem

@anonym_b31c65 som tým Eucerin, s SPF nemám problém.

anonym_fc73f3
20. sep 2025

No tak nieco na tom SPFku asi bude. 😌 Ved nepouzivaj a uvidíš za niekoľko rokov. 🙃 Niektoré moje rovesníčky uz teraz maju znicenu tvar od slnka - hlboke vrasky a skvrny...tie co najradsej cely den lezali na slnku a mazali sa nubianom 5 aby ich pekne chytilo. 🫢

anonym_b31c65
20. sep 2025
@tetapetra

@anonym_b31c65 som tým Eucerin, s SPF nemám problém.

@oblecenie99 dakujem, pozriem
@tetapetra ja tie mam vela od Eucerin, klasike kremy, toner, umyvacia emulzia na tvar, sera… ale to spfko mi vobec nesadlo🤨

anonym_fc73f3
20. sep 2025

A este si dajme kamionistu za oknom

sabinka022
20. sep 2025

Za mna urcite pouzivat a celorocne. Top moje je Beauty of Joseon. Vobec neupchava pory,je lahucke.

123369
20. sep 2025
@sabinka022

Za mna urcite pouzivat a celorocne. Top moje je Beauty of Joseon. Vobec neupchava pory,je lahucke.

@sabinka022 tiež ho používam opakovane 🫶 len už sa bojím čokoľvek napísať 😂 je výborné 👌

drews_beauty
21. sep 2025
@mandzula

Jeden kožný lekár mi povedal, že celý ten humbug okolo SPF je len perfektný marketingový ťah, tak si vyberme.

@mandzula prestala by som k takému kožnému chodiť 😞

drews_beauty
21. sep 2025
@anonym_230a3b

@jablkovastrudla pravdaže to je genetika, životný štýl, fajčenie..ja používam 50 a pigmentové fľaky mám aj tak mám 43 r a su horšie a horšie😂
V prvom rade to je chémia veľa chémie krém, makeup.

@anonym_230a3b pigmentácie vznikajú hlboko v koži. Ak si sa ako pubertiačka vypekala, spálilo ťa, z toho sa utvoria pigmentácie, ktoré sa môžu ukázať aj o 20-30-40 rokov. Nemusia hneď.

Chémia je aj voda, vzduch, naše telo.. aj čistiace prostriedky sú chémia 🙂 ak svoju kozmetiku a makeup nekonzumuješ a používaš ju na kožu, tak ti nič nehrozí.

mandzula
21. sep 2025
@drews_beauty

@mandzula prestala by som k takému kožnému chodiť 😞

@drews_beauty chodim k nemu nadalej, vyriesil kazdy problem, ktory som mala. A k tvojmu dalsiemu tvrdeniu si pozri toto https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/kozmetika-do....

evaachesa
22. sep 2025
@mandzula

@drews_beauty chodim k nemu nadalej, vyriesil kazdy problem, ktory som mala. A k tvojmu dalsiemu tvrdeniu si pozri toto https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/kozmetika-do....

@mandzula ale ved rovnaké veci sa deju aj pri potravinách...neustale nejake sťahujú z predaja. Kozmetiku treba vyberat s rozumom a hlavne vela veci na tom zozname je typu "parfum" od číňana.🤦🏻‍♀️

mandzula
22. sep 2025
@evaachesa

@mandzula ale ved rovnaké veci sa deju aj pri potravinách...neustale nejake sťahujú z predaja. Kozmetiku treba vyberat s rozumom a hlavne vela veci na tom zozname je typu "parfum" od číňana.🤦🏻‍♀️

@evaachesa ved samozrejme, preto nechapem, ze to dotycna nevie, dokonca ako clovek, ktory sa evidentne pohybuje v oblasti kozmetiky. Ona mne pise, ze by nechodila k takemu koznemu, ja by som zas nechodila k nej, ked nevie taketo zakladne veci a trepe, ze ak kozmetiku nejes, nemas sa coho bat.

drews_beauty
22. sep 2025
@mandzula

@mandzula áno, média radi píšu strašidelné správy, lebo je to šokujúce a čítané. Málokedy si zoberú na doplnenie informácii nejakého odborníka, v tomto prípade by to mal byť toxikológ. Ten by im vysvetlil, čo sa vlastne deje 🙂 naopak, ja o všetkých týchto info viem, keďže sa kozmetike venujem už asi 10 rokov, samovzdelávam sa, čerpám info od chemikov, toxikológov a niektorých dermatológov. Takže aj rozumiem širšiemu kontextku a nie že sa na prvú hneď vyplaším, že všetká kozmetika je chémia, čo nás chce zabiť..

K článku:
Butylfenylmetylpropional, známy aj ako Lilial, je syntetická vonná zložka široko používaná v kozmetických výrobkoch pre svoju kvetinovú vôňu. Bezpečnostné hodnotenie, ktoré dospelo k záveru, že lilial nie je „bezpečný“, bolo zverejnené v máji 2019, takže nie je to tak, že by bol AŽ taký nebezpečný, aby sa ho orgány EÚ ponáhľali stiahnuť z trhu.

Tento záver bol založený na údajoch o potkanoch. Potkany boli najcitlivejším testovaným druhom (boli preskúmané aj údaje o myšiach a psoch). Neexistujú žiadne dôkazy, že lilial niekedy spôsobil neplodnosť u ľudí – používajú najhorší možný scenár a vychádzajú z možnosti, že ľudia sú rovnako citliví ako potkany.

Toxikológovia tiež pri vyhodnocovaní bezpečnosti zložiek pridávajú bezpečnostnú rezervu, čo znamená, že „bezpečný“ limit je zlomok toho, čo sa skutočne očakáva, že spôsobí účinok. Je to pre prípad, že by došlo k nepredvídateľným škodám, ak by niekto používal produkty veľmi podivným spôsobom atď. V skratke: dávka robí jed.

Vypočítali, čo by sa stalo, keby sme každý deň používali 15 produktov s lilialom, a zistili, že naša expozícia by bola stále 80-krát nižšia ako množstvo, ktoré by malo mať negatívny účinok (na základe údajov o potkanoch).

A toto je problém, že takto vysvetlené to niekomu príde náročné na pochopenie, preto sa s tým podľa mňa médiá až tak nezapodievajú. 😕 Proste, produkty sa často reformulujú alebo sťahujú, lebo EÚ robí neustále testy (čo nám potvrdzuje to, že kozmetika je regulovaná a dbá sa na jej bezpečnosť). A keď sa im nejaká látka nepozdáva, aj keď bola len testovaná na zvieratách a aj keď sa jej v kozmetike používa malé množstvo,niekedy sa rozhodnú, že danú látku zakážu.

Stále platí to, že ak kozmetiku neješ ergo používaš ju na kožu tak, ako máš, tak sa nemáš čoho báť 🙂 koža je ochranná bariéra našich orgánov, čiže len tak hocičo cez seba neprepustí. Skladá sa z vody a oleja a to je kombinácia, ktorá je veľmi náročná na prepustenie. Pretože mnohé látky sú rozpustné len vo vode, ale nie j v oleji alebo naopak. Čiže aj keď si nejaká molekula prerazí cez kožu cestu hlbšie, narazí na olejovú bariéru, ktorá ju ďalej nepustí. Sú to zložité procesy a nefunguje to tak, že sme ako špongia a nasávame všetko do seba cez kožu (vo vani by sme sa asi utopili).

uff.. takže tak. Vidíš koľko úsilia treba na dovysvetlenie?

drews_beauty
22. sep 2025
@anonym_cf285b

@anonym_cf285b podľa starkej sa ale nemôžeme teraz všetci riadiť 🙂 nedostatok vitamínu D máme, či sa už vystavuješ slnku alebo nie. Aj keď si dáš SPF 100, nenatrieš si ho v takom množstve, aby nejaké UV cez seba neprepustilo. taktiež sa nenatieraš od hlavy po päty. Stačí, že máš nenatreté nohy a už sa ti naštartuje tvorba D. Ale ako hovorím, nestačí to, v tomto odborníci odporúčajú suplementáciu tak či onak.

Čo sa týka SPF a marketingu.
Už ačiatkom 20. storočia si lekári všimli, že ľudia, ktorí pracujú veľa na slnku (námorníci, farmári), mávajú viac rakoviny kože. Od 70. rokov 20. storočia už bol vzťah medzi UV žiarením a rakovinou kože široko prijatý v dermatológii. Čiže o škodlivosti UV vieme cca 100 rokov.

SPF používame a meriame cca 60 rokov. Že sú najspoľahlivejšou ochranou pred UV (klinicky potvrdené) vieme cca 20–25 rokov. Nie je to žiadna novinka.

Ja by som v tom teda marketing veľmi nevidela 🙂 v USA preto SPF spadá pod liečivá.

mandzula
22. sep 2025
@drews_beauty

@mandzula áno, média radi píšu strašidelné správy, lebo je to šokujúce a čítané. Málokedy si zoberú na doplnenie informácii nejakého odborníka, v tomto prípade by to mal byť toxikológ. Ten by im vysvetlil, čo sa vlastne deje 🙂 naopak, ja o všetkých týchto info viem, keďže sa kozmetike venujem už asi 10 rokov, samovzdelávam sa, čerpám info od chemikov, toxikológov a niektorých dermatológov. Takže aj rozumiem širšiemu kontextku a nie že sa na prvú hneď vyplaším, že všetká kozmetika je chémia, čo nás chce zabiť..

K článku:
Butylfenylmetylpropional, známy aj ako Lilial, je syntetická vonná zložka široko používaná v kozmetických výrobkoch pre svoju kvetinovú vôňu. Bezpečnostné hodnotenie, ktoré dospelo k záveru, že lilial nie je „bezpečný“, bolo zverejnené v máji 2019, takže nie je to tak, že by bol AŽ taký nebezpečný, aby sa ho orgány EÚ ponáhľali stiahnuť z trhu.

Tento záver bol založený na údajoch o potkanoch. Potkany boli najcitlivejším testovaným druhom (boli preskúmané aj údaje o myšiach a psoch). Neexistujú žiadne dôkazy, že lilial niekedy spôsobil neplodnosť u ľudí – používajú najhorší možný scenár a vychádzajú z možnosti, že ľudia sú rovnako citliví ako potkany.

Toxikológovia tiež pri vyhodnocovaní bezpečnosti zložiek pridávajú bezpečnostnú rezervu, čo znamená, že „bezpečný“ limit je zlomok toho, čo sa skutočne očakáva, že spôsobí účinok. Je to pre prípad, že by došlo k nepredvídateľným škodám, ak by niekto používal produkty veľmi podivným spôsobom atď. V skratke: dávka robí jed.

Vypočítali, čo by sa stalo, keby sme každý deň používali 15 produktov s lilialom, a zistili, že naša expozícia by bola stále 80-krát nižšia ako množstvo, ktoré by malo mať negatívny účinok (na základe údajov o potkanoch).

A toto je problém, že takto vysvetlené to niekomu príde náročné na pochopenie, preto sa s tým podľa mňa médiá až tak nezapodievajú. 😕 Proste, produkty sa často reformulujú alebo sťahujú, lebo EÚ robí neustále testy (čo nám potvrdzuje to, že kozmetika je regulovaná a dbá sa na jej bezpečnosť). A keď sa im nejaká látka nepozdáva, aj keď bola len testovaná na zvieratách a aj keď sa jej v kozmetike používa malé množstvo,niekedy sa rozhodnú, že danú látku zakážu.

Stále platí to, že ak kozmetiku neješ ergo používaš ju na kožu tak, ako máš, tak sa nemáš čoho báť 🙂 koža je ochranná bariéra našich orgánov, čiže len tak hocičo cez seba neprepustí. Skladá sa z vody a oleja a to je kombinácia, ktorá je veľmi náročná na prepustenie. Pretože mnohé látky sú rozpustné len vo vode, ale nie j v oleji alebo naopak. Čiže aj keď si nejaká molekula prerazí cez kožu cestu hlbšie, narazí na olejovú bariéru, ktorá ju ďalej nepustí. Sú to zložité procesy a nefunguje to tak, že sme ako špongia a nasávame všetko do seba cez kožu (vo vani by sme sa asi utopili).

@drews_beauty nenarazala som na konkretne produkty, konkretne skodlive ci potencialne skodlive latky, link som dala len ako ilustraciu, ale na fakt, ze kozmetika je stahovana - a na to proste nejaky dovod je. Cize tvoje tvrdenie o tom, ze ak kozmetiku nekonzumujes, nemas sa coho bat, proste nie je pravdive.

anonym_673610
22. sep 2025
@drews_beauty

K článku:

Všetky tie produkty si viete dohľadať, len je to zložité. Volá sa to KBU, každá firma, ktorá pracuje s chémiou to musí mať. Je to zložité ak sa tým ľudia nerobia
Je to ako píše @drews_beauty je expozicne limity sú veľmi dôležité.

drews_beauty
22. sep 2025
@mandzula

@drews_beauty nenarazala som na konkretne produkty, konkretne skodlive ci potencialne skodlive latky, link som dala len ako ilustraciu, ale na fakt, ze kozmetika je stahovana - a na to proste nejaky dovod je. Cize tvoje tvrdenie o tom, ze ak kozmetiku nekonzumujes, nemas sa coho bat, proste nie je pravdive.

@mandzula dôvod som ti vysvetlila, nie je to "moje tvrdenie" je to fakt. Tu je to isté vysvetlené slovenským chemikom, možno pomôže, keď to ide z úst odborníka

🙂

Strana
z3