icon

Holenie tváre

25. jún 2025

Rozmýšľam čo s jemnými broskyňovými chĺpkami na tvári. Baby už ste sa skúšali niekedy oholiť na tvári? Ostalo to pri jednom raze alebo sa vám to zapáčilo a holíte sa už roky?

oceanahory
25. jún 2025

Neholim a vobec mi to jemne biele ochlpenie neprekaza 🤷.

janinah
25. jún 2025

Začni a budeš to lutovat do konca zivota.
Jemné biele chlpky su znakom belošiek.

helena1982
25. jún 2025

Fuha toto radsej nie. Ja mam celkom obavy z toho ze by mi tie chlpky mohli nasledne zacat tmavnut a hrubnut. A Conchita byt teda nechcem 😀

doriiis
25. jún 2025

Holim sa uz roky.A nevola sa to holenie ale dermaplaning.

doriiis
25. jún 2025
@janinah

Začni a budeš to lutovat do konca zivota.
Jemné biele chlpky su znakom belošiek.

@janinah ....a prečo by to mala ľutovať?

janai1
25. jún 2025

dermaplaning robím pravidelne a nič neľutujem. Práve naopak

sisska96
25. jún 2025

Aj ja robím a vôbec mi nerastie brada, ani tmavé chlpy 😂

hopatko
25. jún 2025

Dermaplaning robim pravidelne a jedine, co lutujem, ze som nezacala omnoho skor.... Nie nemam tmave chlpy ani bradu ako Dedo mraz, iba krasnu jemnu pokozku, ktora omnoho lepsie vstrebe aktivne latky a make up vyzera bezchybne.

oceanahory
25. jún 2025

Autorka, ja len este dodatocne dodavam info o tom, ze je to iba trend poslednych rokov a ono je to viacej na skodu, ako na uzitok...ale kazdy nech zvazi podla seba.

"Tieto jemné chĺpky máme z nejakého dôvodu! Sú výsledkom evolúcie a pomáhajú regulovať telesnú teplotu – udržiavajú pokožku v teple tým, že ju izolujú. Zároveň nás chladia – odvádzajú pot, čo ochladzuje telo a chráni ho pred prehriatím. Tieto chĺpky chránia pokožku a pomáhajú nám vnímať svet okolo nás. Pôsobia tiež ako prirodzený reflektor a sú súčasťou obranného mechanizmu nášho tela proti UV žiareniu.

Skryté škody
Hoci dermaplaning (ošetrenie, pri ktorom sa žiletkou odstraňujú odumreté bunky a jemné chĺpky) odstraňuje odumreté bunky, zároveň odstraňuje aj vrstvu zdravých kožných buniek. Pokožka tak zostáva oslabená a zraniteľná. Novovystavené bunky sú nezrelé a náchylnejšie na poškodenie z prostredia, ako sú UV lúče a voľné radikály zo znečistenia. Bez prirodzenej ochrannej bariéry je vaša pokožka vo väčšom riziku poškodenia slnkom a ďalšími vonkajšími faktormi.

Funkcia kožnej bariéry a citlivosť
Kožná bariéra je nevyhnutná na udržanie hydratácie a ochranu pred vonkajšími dráždivými látkami. Dermaplaning ju môže narušiť, čo vedie k zvýšenej citlivosti a suchosti. Opakované odstraňovanie tejto ochrannej vrstvy časom oslabuje kožnú bariéru, čím sa pokožka stáva náchylnejšou na stratu vlhkosti a poškodenie.

Zhoršenie kožných problémov
Pre ľudí s aknóznou alebo citlivou pleťou môže byť dermaplaning obzvlášť škodlivý. Môže zhoršiť existujúce problémy – zhoršiť vyrážky, akné, zápaly, alebo zosilniť príznaky kožných stavov, ako je rosacea. Podráždenie vyvolané procedúrou vedie k väčšiemu začervenaniu a zápalu – čo je v rozpore s cieľom mať zdravú a čistú pleť. Samotný dermaplaning síce nezvyšuje pigmentáciu, no tým, že odstraňuje ochrannú vrstvu pokožky, môže pigmentácia pôsobiť výraznejšie.

Dermaplaning môže urýchliť predčasné starnutie
Aj keď výsledky dermaplaningu môžu byť na prvý pohľad lákavé, je dôležité myslieť na dlhodobé zdravie pokožky. Neustále odstraňovanie vrchnej vrstvy pokožky môže viesť k predčasnému starnutiu, zvýšenej citlivosti a chronickému podráždeniu. Namiesto rýchlych riešení je lepšie zamerať sa na rutinu, ktorá podporuje prirodzené funkcie pokožky. Okamžitý lesk po dermaplaningu je len krátkodobý..."

biba_18
25. jún 2025

ja ich mám úplne jemnunké , tak ani nevidím dôvod sa ich zbavovať 🤷‍♀️

mk1111111111
25. jún 2025
@oceanahory

Autorka, ja len este dodatocne dodavam info o tom, ze je to iba trend poslednych rokov a ono je to viacej na skodu, ako na uzitok...ale kazdy nech zvazi podla seba.

"Tieto jemné chĺpky máme z nejakého dôvodu! Sú výsledkom evolúcie a pomáhajú regulovať telesnú teplotu – udržiavajú pokožku v teple tým, že ju izolujú. Zároveň nás chladia – odvádzajú pot, čo ochladzuje telo a chráni ho pred prehriatím. Tieto chĺpky chránia pokožku a pomáhajú nám vnímať svet okolo nás. Pôsobia tiež ako prirodzený reflektor a sú súčasťou obranného mechanizmu nášho tela proti UV žiareniu.

Skryté škody
Hoci dermaplaning (ošetrenie, pri ktorom sa žiletkou odstraňujú odumreté bunky a jemné chĺpky) odstraňuje odumreté bunky, zároveň odstraňuje aj vrstvu zdravých kožných buniek. Pokožka tak zostáva oslabená a zraniteľná. Novovystavené bunky sú nezrelé a náchylnejšie na poškodenie z prostredia, ako sú UV lúče a voľné radikály zo znečistenia. Bez prirodzenej ochrannej bariéry je vaša pokožka vo väčšom riziku poškodenia slnkom a ďalšími vonkajšími faktormi.

Kožná bariéra je nevyhnutná na udržanie hydratácie a ochranu pred vonkajšími dráždivými látkami. Dermaplaning ju môže narušiť, čo vedie k zvýšenej citlivosti a suchosti. Opakované odstraňovanie tejto ochrannej vrstvy časom oslabuje kožnú bariéru, čím sa pokožka stáva náchylnejšou na stratu vlhkosti a poškodenie.

Pre ľudí s aknóznou alebo citlivou pleťou môže byť dermaplaning obzvlášť škodlivý. Môže zhoršiť existujúce problémy – zhoršiť vyrážky, akné, zápaly, alebo zosilniť príznaky kožných stavov, ako je rosacea. Podráždenie vyvolané procedúrou vedie k väčšiemu začervenaniu a zápalu – čo je v rozpore s cieľom mať zdravú a čistú pleť. Samotný dermaplaning síce nezvyšuje pigmentáciu, no tým, že odstraňuje ochrannú vrstvu pokožky, môže pigmentácia pôsobiť výraznejšie.

Aj keď výsledky dermaplaningu môžu byť na prvý pohľad lákavé, je dôležité myslieť na dlhodobé zdravie pokožky. Neustále odstraňovanie vrchnej vrstvy pokožky môže viesť k predčasnému starnutiu, zvýšenej citlivosti a chronickému podráždeniu. Namiesto rýchlych riešení je lepšie zamerať sa na rutinu, ktorá podporuje prirodzené funkcie pokožky. Okamžitý lesk po dermaplaningu je len krátkodobý..."

@oceanahory pekne popisane👍. Vzdy treba citat aj B.
To je ako s chpkami v nose, niekto komplet depiluje, ale, oni maju velmi velku funkciu, nadarmo tam nerastu.

oceanahory
25. jún 2025
@mk1111111111

@oceanahory pekne popisane👍. Vzdy treba citat aj B.
To je ako s chpkami v nose, niekto komplet depiluje, ale, oni maju velmi velku funkciu, nadarmo tam nerastu.

@mk1111111111 Tak tak, ja si tiez odstranujem vsade iba velmi tmave a viditelne chlpky (aj nos iba to, co by mohlo vycnievat 😁). Pokial by som mala mat napr. takeho biele jemne chlpky na nohe, tak sa asi ani neholim 😅.

kengurica
25. jún 2025
@oceanahory

Skryté škody

@oceanahory tak nad tým by sa mali zamyslieť
muži. 🫣 Im holenie nespôsobuje nič?

oceanahory
25. jún 2025
@kengurica

@oceanahory tak nad tým by sa mali zamyslieť
muži. 🫣 Im holenie nespôsobuje nič?

@kengurica To je ale tak trocha iné, mužská pokožka je hrubšia, mastnejšia a odolnejšia, takže lepšie znáša časté holenie hustého a tvrdého ochlpenia, čo tiež nie je jemné ženské vellus ochlpenie na tvári, o ktorom je tu aktualne reč...mužská koža má ovela lepšiu mikroobranu, ako ženská jemná koža na tvari.
Rovnako aj napr. naša pokožka na nohe je hrubšia, odolnejšia, preto reaguje aj uplne inak na odstranenie ochlpenia.

rachel36a
25. jún 2025

Bože, hneď som si spomenula na moju kolegyňu...vyoadala hrozne, hlavne keď sa týždeň neuholila...minule som ju stretla po dlhej dobe a mala chlpy na tvári hadam 3cm dlhe

drews_beauty
25. jún 2025
@helena1982

Fuha toto radsej nie. Ja mam celkom obavy z toho ze by mi tie chlpky mohli nasledne zacat tmavnut a hrubnut. A Conchita byt teda nechcem 😀

@janinah prečo by to mala ľutovať? Ja si robím dermaplaning už x rokov a neľutujem 🙂
@helena1982 toto je mýtus. že ti rastú tmavšie a hrubšie chĺpky na nohách je len pocit, lebo tie chĺpky sú hrubšie, ako tie na tvári. A ty keď skosíš ten chlp v jeho najväčšej hrúbke, on v takej aj vyrastá a javí sa hrubo a tmavo. Lebo nestihol vyrásť do svojej prirodzenej dĺžky, kde by sa manuálny trením konček stenšoval, čiže by sa javil jemnejšie 🙂 na tvári máš jemné chĺpky a teda tento efekt tam nenastáva.

drews_beauty
25. jún 2025
@oceanahory

Skryté škody

@oceanahory neviem, aký je zdroj, ale toto mi príde ako dôvody pre niekoho, kto to preháňa. Horná vrstva kože sa aj tak skladá z odumretých častí, ktoré je práveže dobré exfoliovať. A áno, príliš častá exfoliácia nie je dobrá, preto je odporúčané to robiť 1-2x do týždňa, pri staršej pleti sa môže aj častejšie. Dermaplaning sa väčšinu robí 1-2x mesačne.

Určite sú typy pletí, kde to nie je odporúčané, ale sama to už robím x rokov (možno už aj 10) a vôbec neevidujem nič z uvedených problémov.

oceanahory
25. jún 2025
@drews_beauty

@oceanahory neviem, aký je zdroj, ale toto mi príde ako dôvody pre niekoho, kto to preháňa. Horná vrstva kože sa aj tak skladá z odumretých častí, ktoré je práveže dobré exfoliovať. A áno, príliš častá exfoliácia nie je dobrá, preto je odporúčané to robiť 1-2x do týždňa, pri staršej pleti sa môže aj častejšie. Dermaplaning sa väčšinu robí 1-2x mesačne.

Určite sú typy pletí, kde to nie je odporúčané, ale sama to už robím x rokov (možno už aj 10) a vôbec neevidujem nič z uvedených problémov.

@drews_beauty Ako som pisala vyssie, kazdy nech zvazi podla seba. Osobne sa stotoznujem s tym, co sa pise vyssie. Nevidim dovod, preco by sa malo dane vellus ochlpenie odstranovat a uz vonkoncom nevidim ziadne benefity. Predpokladam, ze tuto metudu ocenia iba damy, ktore pouzivaju casto velmi vyrazny make-up a s hladsou pokozkou sa pracuje urcite lahsie. Mna mrzi, ze zijeme v dobe, kde sa zeny citia dobre uz iba vtedy, ked ich tvar vyzera, ako "porcelanova babika"...s dokonalym kreslenym/tetovanym obocim, bez akehokolvek prirodzeneho vellus ochlpenia, nedaj boze jazvicky, ci nejakej vrasky...Samozrejme chapem, ze kazda chceme byt krasna a level toho, ako vnimame krasu mame kazda niekde inde, ale uz to zacina byt za mna skor nejaka blazniva honba za nejakou "dokonalostou" a ja osobne vobec nechapem preco. 🫤