icon

Rodinný dom verzus byt

17. aug 2021

Ahojte.. s priatelom máme momentalne na vyber kúpu 3 izboveho menšieho bytu (68m2) bez balkonu na prízemí, vo velmi dobrej lokalite v rodnom meste a velmi blízko mojej a aj jeho rodiny za 80,000 Eur a teraz sa nam naskytla možnost kupiť rodinny dom 8á, s menšim dvorčekom, kompletne prerobený, zateplený s velkou terasou, proste slusný domček 3 izbový, k nasťahovaniu sa za 89,000 eur ale v dedine, 10 km od mesta, kde momentalne byvame. Ja bohuzial nemam este vodičsky preukaz, cize bduem musiet do prace dochadzať rano tých 15 min cca. Teraz bývam 8 min. peso od roboty, cize mam trocha strach z ranneho zhonu a aj to, ake by to bolo byvať na dedine. Na jednej strane, bude mi luto za zivotom v meste a na druhej strane si chceme zakladať rodinu a moja kamoska, ktora teraz byva s malym v byte mi stale píli usi, ze to je na nezaplatenie, ked mas dom, dvor, kde len vypustiš dieťa a hra sa v piesku, v zahrade, vo svojom vlastnom. Vy by ste si co vybrali? potrebujem nejake názory, pre a proti atd. ďakujem

zuzpap
Autor odpoveď zmazal
h2
17. aug 2021

@ivetz Ty sa pýtaš, či všetci, ktorí odporúčajú dom, v dome aj bývajú a pritom Ty sama odporúčaš byť, v ktorom si nikdy nebývala? Ako môžeš odporúčať niečo, s čím nemáš skúsenosť? Ja som odporúčala dom, lebo predtým som žila až v dvoch bytoch. A teraz v dome žijem už 13 rokov. Takže si myslím, že už dokážem porovnať. Ty vôbec nevieš, aké to je, bývať v byte a odporúčaš to len na základe Tvojej zidealizovanej predstavy.

ivetz
17. aug 2021

@h2 "Ako môžeš odporúčať niečo, s čím nemáš skúsenosť?" Nemám pocit, že by som niekomu niečo odporúčala. To, že Ty už vieš porovnať, Ti vôbec neberiem. Prepáč, že som sa zapojila. Už to neurobím!

nevelyn
17. aug 2021

Z bytu sme sa odstahovali a vyskusali sme si dom na dedine u mesta... A pekne krasne sa z neho vratili i s dietatom do centra mesta. Ak clovek nie je zahradkarsky typ a chce mat popri detoch cas na svoju karieru, nebodaj hobby (a to hobby nie je kosenie, grilovanie, pokec cez plot a prechadzka po lese za humnami), tak dom je fakt velka zodpovednost a zataz, casova, financna a nasledne dost casto i psychicka, a to dochadzanie minimalne hodinu denne ma strasne pripravilo o energiu. Milujem MHD, milujem mat vsetko blizko, strasne mi to setri cas a nevadi mi chodit s dietatom na ihrisko (aj ked sme boli v dome, tak som z neho dvakrat denne chodila na ihrisko, pze byt sama doma s babom mi liezlo na mozog), proste v meste som psychicky
viac v pohode a i s partnerom mame na seba omnoho viac casu (v dome bol dlho prec, aj stale sama s dietatom, on bud v praci, dochadzanie alebo nejaka praca/upravy vonku). Tu jednostrannu preferenciu domu nad bytom u vacsiny ludi nechapem, ludia su rozni a fakt by si mali starostlivo zvazit, co chcu a aki su. Do buducna som ochotna byvanie zmenit, sucasny byt bez balkonu by som vymenila za byt s velkou terasou alebo predzahradkou, ale v meste, a urcite uz nie dom.

h2
17. aug 2021

@ivetz Zapojiť sa môžeš, ja Ti to neberiem. Ale pýtala si sa, či bývame v domoch, keď ich odporúčame. Tak mi to prišlo divné, že Ty by si išla do bytu (áno, máš pravdu, neodporúčala si to, písala si o sebe) a pritom s bytom nemáš skúsenosť. Bývať v byte nie je také super, ako sa Ti zdá. Aj keby si mala dobrých susedov, čo nie je nikdy isté. Ale to človek zistí, až keď to zažije.

oblecenieavecicky
17. aug 2021

Jednoznačne dom! Tu absolútne nevidím dilemu. Nerozumiem ľuďom, čo si dobrovoľne zvolia byt. A ešte aj bez balkóna. 10 km od mesta je v podstate niečo ako predmestie, získaš oproti mestu pokoj. Ja pochádzam z mesta, ale už vyše 10 rokov bývam v dedine približne v takej vzdialenosti ako píšeš. Lekárov, obchody, úrady vybavím raz za čas a letím domov do kľudu. Pre deti je to tiež raj. Nehovoriac o tom, keď bol lockdown a karanténa, my sme ju skoro ani nepocítili. Stále na dvore, na prechádzkach v okolí. Minimum áut, hluku. Busy chodia a vodičak sa tiež dá dorobiť. A navyše nikdy by som nešla na prízemie - prach, hluk, každý tu vidí dovnútra...

jana_eyre_2
17. aug 2021

@ivetz o pár rokov predam dom a kúpim si čo budem chcieť.. nerozumiem prečo každý berie dom ako čosi čo sa už nikdy nedá zmeniť za čokoľvek.. aj za karavan napr.

emilius03
Odpoveď bola odstránená
ajka0207
17. aug 2021

@katkami123 čakám tretie dieťa a vodičák nemám, ani mi zatiaľ nechýba.

ajka0207
17. aug 2021

Dochádzanie máš aj z toho domu v pohode, ale zvážila by som osobné preferencie, či máte radšej dom alebo byt. Mňa by do domu nikto nedostal a na dedinu duplom.

danulicek
17. aug 2021

na margo toho vodičského ako povinnosti - ja napríklad vodičský mám od 18 a presne odvtedy nešoférujem a žijem si celkom spokojný život :D bývam priamo v meste, takže to neriešim. ak cestujem ďalej, využívam verejnú dopravu a keď ideme ako rodina, šoféruje manžel. s deťmi chodím veľa na výlety, je to (zatiaľ) pre ne zážitok, ak ideme vlakom alebo busom a nedopravia sa priamo na miesto v aute 🙂

aktuálne riešim niečo podobné ako autorka a ja som mestské dieťa celou dušou. absolútne si neviem predstaviť život na dedine, v dome, ale tak áno, je to lákavá predstava - vlastný dvor, súkromie, káva na terase a všetky tieto veci :D ale ja vidím za tým aj prácu, starosti, ktoré v byte proste nemáš. naopak môj muž doslova túži po dome. takže aj u vás to je o kompromise, aby ste boli spokojní obaja. nie partner alebo nie ty. aby ste boli s tým rozhodnutím ok obaja. a ak necítiš, že je táto ponuka to správne v správnom čase, tak sa nežeňte do toho. ak to tak cítiš, dochádzať sa dá aj spojmi, pri najhoršom si spravíš vodičák.

tatisna
17. aug 2021

Ja by som skusila domcek. Ak plánujete deti, určite. V byte to bude ako vo väzení. Balkón je rpre dieťa nič, potrebuje behať. A ešte ta korona ktovie ako dlho bude... Ak si doteraz bývala len v bytoch, domcek bude nová skusonost... Ale aj tak odporúčam mat finančnú rezervu na kadejaké úpravy, opravy domu a pod.

lujza123
17. aug 2021

@ivetz no my reálne kosime každé 2 týždne, je tam nasadená pomaly rastuca tráva vhodná do parkov, nieje taka hustá ako klasika ale je nenáročná. Ani sídliska sa nekosia 2 x týždenne. Druhá polovica pozemku je lúčna zmes, to sa kosi 2 x ročne.
My sme v vzdy lete extra pracovné vyťažený, domov chodíme len spávať a ked mam voľno radšej idem na výlet ako hrdlacit okolo domu. Proste ako si to urobíš tak to máš
A keď sme pri tom vonkajšom prostredí tak pri dome si ho vieš spraviť, pri byte nie. Niektoré bytovky ho majú pekne ale niektoré sídliska hrôza. Všade smeti, špaky, hovna od psov a betónové parkovisko

stela1996
17. aug 2021

DOM-zahrada, ovocie, zelenina, v lete bazen, opekacky, grilovacky, pristor pre deti, sukromie
BYT- maly priestor, ovocie zelebina s obchodu, drahe plavarne, grilovanie na balkone, opekanie nehrozi, maly priestor pre deti, na ihriskach 100 deti na hlave, ziadne sukromie v panelaku pocut vsetko...

a s domom nieje az tolko roboty pokial ide o novy ci prerobeny, teraz nehovorim a starom dome co ide spadnut... par krat pokosit v lete, moznoat pouzit umely travnik ci skalky a uz nieje tolko kosenia, vykurovanie sa uz tiez da poriesit za lacno.. nechapem co vsetci stradia s domou o akej robote hovoria?? ved popiplanie sa v zahradke je relax 💛 v meste sice je vsetko poruke, ale ak sa neodstahujes niekde na lazy kde je problem 😂 dedinka a domcek je proste klud 😍 v meste len vyndes s bytu a uz treba vytahovat penazenku vsetko drahe, doma kavica pekne na zahrade

oblecenieavecicky
17. aug 2021

@stela1996 presneeee. Ja tvrdím to isté. Sestra moja kúpila byť v meste bez balkóna a teraz hľadá dom, lebo zistila, že je to sto a jedno. A tiež nechápem čo kto hovorí a nákladoch a robote. Náklady máme nižšie ako svokra, čo býva v paneláku a skladajú sa do rôznych fondov. Kosíme raz za čas, postupne nám dozrieva ovocie, paradajky. Decká nonstop v bazéne, cez víkend stanovali a opekali. V zime máme zase saunu, ešte chcem vírivku poriesit. Pre mňa je to raj. V byte som vyrastala a už by ma tam nikto nedostal. Vždy nejaký sused vrtál, búchal, prerábal.

belllinka
17. aug 2021

@stela1996 To je objektívne hodnotenie, keď napíšeš iba výhody domu a iba nevýhody bytu? 😂 Tak teda naopak:
DOM: večné kosenie, trhanie buriny, hluk od susedov - kosačky, cirkulárky..., žiadne súkromie, keď ti zo susedných okien vidia až do dvora, biedna alebo žiadna občianska vybavenosť, stále investície do domu (opravy, strecha a pod.), nekonečná strata času dochádzaním a robením taxikára deťom až do dospelosti.
BYT: všade máš blízko, ihriská, každý deň iné, nie iba jedno pieskovisko a hojdačka na dvore, kiná, plavárne, obchody, dieťa má na okolí kamarátov, krúžky na výber, neriešim opravy domu, v práci som za chvíľu... 🙂

nttnnt
17. aug 2021

tu je aj nieco na vyberanie ???? pre boha byt krtinec este na prizemi bez balkonu a dom no aj keby mam polhodinu cestovat do roboty urcite by som si 1000 krat vybarala dom ako hento a este bez balkonu byt to je najhorsie co moze byt budes to velice lutovat ani dobra lokalita ta neuspokoji

savoya
17. aug 2021

A ked uz chcete byt tak najlepsie novostavbu.A tehlovy.Ziadny panel alebo beton.Vsetko potom pocut od susedov.V starej bytovke su naklady do fondu oprav ovela vyssie.V novostavbach su fondy oprav nizssie.

lujza123
17. aug 2021

@belllinka v byte/bytovke mas predsa tak isto večne opravy, preto si ľudia platia fond opráv co sú niekde dosť vysoké sumy. O všetkých opravách aj tak musíš rozhodnúť na bytovej schôdzi akurát na dome sa nemusíš handrkovat so susedmi co chu novú fasádu lososovo ružovej farby ci 6 timi poschodiami spodných susedov ktorý nechápu že treba opravu strechy lebo ti na najvyssom poschodí tečie do bytu.

A bytovka plná dôchodcov to je tiež výhra, babky detektívky všetko vidia, počujú, sledujú lebo na dôchodku fura času a ty si nová medzi starousadlikmi takze ta vkuse riešia lebo máš moc návštev, chodíš príliš často dnu a von a neviem co. Smrad, stuchlina, nič sa neobnovi lebo peňazí nemajú.

Ostatné vyhody/nevýhody co píšeš sa týkajú skôr lokality ako samotného domu či bytu.

Ako jasne ze všetko na svoje + aj - a nieje byt ako byt a nieje dom ako dom.

belllinka
17. aug 2021

@lujza123 treba si uvedomiť , že nie každý byt = malá kutica na prízemí bez balkóna a nie každý dom je skvelý, úžasný 250 m barák s bazénom a súkromím v záhrade.

marca12
17. aug 2021

Do bytu na prizemi bez balkona by som nikdy,ale ze naozaj nikdy nesla. Ak je to dedina s dobrym napojenim na mesto a vyhovuje ti dom,citis sa tam dobre,paci sa ti rekonstrukcia,paci sa ti okolie,si spokojna so susedmi,tak jednoznacne dom. Kto moze sa stahuje do primestskych casti. Byvali sme v byte v meste bolo to super,ale ak uz chce clovek rodinu,dom je ovela lepsi. Ak teda nie si vyslovene mestsky clovek.

h2
17. aug 2021

@belllinka Veľmi záleží od toho, aký dom a aký byt, samozrejme. Ale prepáč, väčšina Tvojich argumentov neobstojí.
Hluk od susedov máš v byte neporovnateľne väčší, než v dome.
Súkromie máš v dome tiež, neporovnateľné s bytom: že Ti vidia na dvor? V byte ale žiadny dvor nemáš, ak sa chceš opaľovať, musíš ísť na kúpalisko, to už fakt máš 100x viac súkromia na dvore.
Občianska vybavenosť: ako kde. U nás sú obchody, škola, škôlka, reštaurácie, ihriská, športoviská, fitnes, plaváreň, lekár pre deti aj dospelých, lekáreň...
Investície: tiež ako kde: novostavba, alebo zrekonštruovaný dom nevyžaduje investície, starý byt v pôvodnom stave zase áno.
Dochádzanie: bývala som v BA, v Ružinove. Pracovala som v Petržalke. Dochádzka som buď 45 min. MHD, alebo 30-40 min. autom. Teraz bývam v Miloslavove, pracujem v Šamoríne. Dochádzam 10 min. autom. 😉
Vozenie detí: môj syn má do školy menej, ako minútu pešej chôdze. Áno, keď bude chodiť na strednú, nebude to mať blízko a bude musieť dochádzať. Ale to už bude mať 15 rokov, nebudem ho voziť.
K ostatným nevýhodám domu, ktoré si napísala (kosenie, burina): v tom naozaj nevidím problém, ale ak ho niekto má, dajú sa kúpiť robotické kosačky, alebo dvor vyliať betónom (to už je, samozrejme, extrém).
K výhodám bytu: to, čo si napísala, sú väčšinou výhody mesta, nie bytu. Kino, divadlo atď., čo nemám v mieste bydliska: idem autom a za pol hoďku som tam. Aj v meste treba do kina, či divadla cestovať, nie každý býva tesne vedľa.
Myslím, že to by mohlo byť tak všetko. 😉

owecka
17. aug 2021

Za mna urcite rodinny dom. Byvam v byte aj s malou aj s muzom a je to hroza. Neznasam ked sa zrazam s inymi susedmi na schodoch, neznasam ked mi niekto fajci vo vchode, ked idem po schodoch a ludia si nevedia ani upratat ani poumyvat podlahu. Nehovoriac o tom, ako to byva s varou, ked sme den prec.smrad. vsade spina okolo panelaku. Kym sa s malou vychystame na nejake ihrisko je katastrofa... no ja som zila od malicka v dome a na zivot vo velkom meste a v bytovke som si nikdy nezvykla. Kebyze mam moznost idem hned do domu. Ja sa navyse nudim, chyba mi zahrada, relax a pokoj.

lily246
17. aug 2021

@janickacrazy nedá sa vždy pristaviť, bohvie čo je to za dom 🤷‍♀️ mne to príde že autorka vyberá medzi zlým a horším, obe možnosti sú z môjho pohľadu zlé bývania a hľadala by som niečo iné.

janickacrazy
17. aug 2021

@lily246 tak podľa toho aký majú rozpočet, nie každý si može dovoliť drahé bývanie

savoya
17. aug 2021

Tak ja by som urcite nekupila na dedine stary dom.To tiez nie je ziadna vyhra.

eeffka
17. aug 2021

@belllinka nie tak celkom, ja byvam v byte v KE a kupili sme chalupu 22km od KE ( jedneho dna tam mozno pojdem byvat)
byt nie je o com, svetlo svieti, radiator kuri = nestaras sa

dom: mam tam 6arovy pozemok a neplanujem nic pestovat ( max maliny,cernice...co zije same), sedim na dvore vedla starej haraburdy pod orechom na hojdacke a je mi tam dobre,
teraz je tam kopec roboty ale ked sa spravi co ma, urovna pozemok, nasadi travnik, tak aka robota? pokosit a pohrabat? 2hod do tyzdna max
napustime bazen a bude.
to ze niekto chce kvietky, zeleninu, sliepky.....sa to nazbiera, ale to si ludia vyrabaju samy sebe robotu, ak ich to bavi nech sa paci, ak nie ... nech netvrdia ze na dedine "sa clovek musi narobit", napr na nasom pozemku mame 6sliviek a 4marhule ( akoze naco? uz sme to preriedili )
naklady na renovaciu domu, strecha sa meni hadam raz sa 30rokov... treba si robit financne uspory a nie je problem a pri vhodne zvolenej velkosti domu a pozemku to vobec nevidim ako narocne.
nasa dedina je dost zastrcena ale napriek tomu tade chodi bus do KE kazdu hodinu, a autom to mam z dvora k bytu 25min ( 27km), muz to ma do prace dokonca blizsie z dediny nez od nas zo sidliska...

belllinka
17. aug 2021

@h2 Veď ja si toto všetko uvedomujem! Že nie je byt ako byt a ani dom ako dom. Že záleží od milión okolností a nedá sa zaškatuľkovať, že kde je lepšie. Písala som to na margo jej príspevku, lebo ona si to neuvedomuje a písala sem absurdné argumenty, tak som jej aj v tom štýle odpovedala.
My bývame v byte a máme chalupu 30 km od mesta, čo je podľa mňa úplne najvýhodnejšie.

belllinka
17. aug 2021

@h2 a ináč tvoje argumenty tiež moc neobstoja 🙂 Píšeš o vašom dome, tak ale nie všade je to tak , ako u vás. Že máte komplet občiansku vybavenosť, robotu máš v susednej dedine, školu pri dome a na dvor ti niekto nevidí. 🙂 Je predsa x domov, ktoré toto spĺňať nebudú.

eeffka
17. aug 2021

@belllinka vies co, ja napr myslim ze zivot v byte ta zoceli 🙂
ja sa celkom bavim ako nas volaju na dedine kamosi "bytovkari", hornych susedov nemam, zlava stavaju ( stale su menej hlucni jak beton v panelaku) a sprava su cudaci co si postavili panelak na dedine a na zahrade su denne 24,5 minuty
ked zijes 40r v byte vyjdes s kazdym