icon

Záhradkarsko-kutilské otázky.

ladyvi
20. mar 2020

Ahojte,

Tie, co mate vyhodu zahradkarcenia, co prave v zahrade robite?

My mame zahradu prvy rok. Tak kazdy den mam novy "problem", na ktory narazim 😂. Tolko vychytavok a nastrojov mi chyba, ale tak zatial som ohladuplna voci kurierom a neobjednavam, na druhu stranu si vravim, ze financne pomozem obchodu (dilema).
Tiez sledujete kazdy rozkvinuty kvet? Ja uz mam nasu zahradu prechodenu 100x, kazdy milimeter uz poznam 🌷🌻

lentilkaxxx
20. mar 2020

Minulý týždeň sme ostrihali ruže a preriedili niektoré výhony čučoriedok. Dnes idem ostrihať vrchnú (odrodenú) časť výhonov červených, žltých a oranžových malín. Taktiež znovu priviazať ostružiny, fialové a čierne maliny. Skontrolujem výhony hrozna a ríbezlí. Ak stihneme, zasadíme do pareniska niektoré priesady. Vyliezol medvedí cesnak, tak skončí v mrazáku. Tento rok to s plantou bude asi bieda. Papriku máme zasadenú a ešte zasadíme rajčiny. Kde sa dá, kúp si kvalitné semienka, lebo malo čo je otvorené. Niektoré záhradkárskej potreby fungujú na rozvoz. Nezabudni na kvalitný substrát a hnojivá. Aj pracovné rukavice a náradie

ladyvi
autor
20. mar 2020

@lentilkaxxx mam aj rukavice, aj semienka. Akurat mi chyba krovinorez a nieco na strihanie levandule, ale co uz nejako si poradim s malymi zahrad.noznicami.
Ruze som nechala neostrihane, su tam nejake pravidla specialne?
A hortenzia sa striha?

ladyvi
autor
20. mar 2020

A cucoriedky je narocne pestovat?

A este by ma zaujimalo ci japonsku javor niekto skusil sadit v zahrade? Ci to pred zimou?

lentilkaxxx
20. mar 2020

@ladyvi. Nie je. Základ je mať kvalitné sadenice a substrát. Celé roky som sa mordovala s tými z hobbymarketov, ale stačilo. Pred pár rokmi som objednala od dodávateľa vrátane ružových a v pohode. Minulý rok som kúpila v TN na výstave Záhradkár 4 ks od Poliakov a super. Mama dostala od nás 2,5-metrovú v kvetináči priamo od pestovateľa. Tu sme v jeseni dali do zeme. Je pravda, že sme prešli na kvalitnú zeminu, nie tu klasickú na čučoriedky, čo bežne v obchodoch predávajú a hneď je vidieť rozdiel. Potrebujú trochu pohnojiť a v lete stále polievať. Naše majú aj okolo seba aj kvapkovú závlahu. Tento rok by som chcela ďalšie dosadiť, minulý rok sme nestíhali oberať, mama kvôli nim liezla aj rebríku 🙂 Ak sa bojíš, že im nevytvoríš ideálne podmienky, čo je reálne, skús zasadiť indiálnsku čučoriedku (muchovník). Nepotrebuje kyslú zem, rastie kdekoľvek, stačí slnko a voda, nemá prirodzených nepriateľov, rodí ako šialený a je vynikajúci antioxidant. 🙂 Ak chceš, napíš mi správu, môžem Ti k tomu napísať viac.

luccija
20. mar 2020

@ladyvi levandule striham obyčajnými zagradnickymi nožnicami, hortenzia sa strihá na jeseň a musí mať raselinu.cucoriedky potrebujú tiež raselinu sú nenáročné.Japonsky javor mám potrebuje nie priame slnko, ale nemám ho pekný aj, keď je v polotieni.

lentilkaxxx
20. mar 2020

@ladyvi klasické čajohybridy sme zostrihali cca 10 cm nad zemou. Vyhodia Ti nádherné výhony. Ťahavé (tieto nemám) sa nezostrihujú, len staré a poškodené končeky. Miniatúrne tiež odstrihni kúsok nad zemou, vyhodia Ti nové očká.
Aj hortenzia sa strihá, ale nie úplne nad zemou. Podľa jej veľkosti tak 20-50 cm nad zemou. Na tých minuloročných výhonoch Ti nasadí kvety. 2-ročné výhony daj preč. Ja ich moc nepestujem
Rukavice, zábavná téma, treba mať pyrotechnické, s tými sa pohodlne robí, ale aj hrubé pracovné chlapské, aby si sa pri ružiach alebo niektorých druhoch malín nedoriadila. A tiež kvalitné záhradnícke nožnice.
Záleží na Tebe, čo chceš sadiť. Ja mám veľkú plantáž malín (cca 10 druhov), ostružín, čučoriedky vrátane kamčatských, muchovník, ríbezle všetkých farieb, egreše, jahody, hrozno. Pár ovocných stromov na nízkom podpníku (marhule, broskyňa, višňa). V skleníku papriky a pár rajčín. Vonku ďalšie rajčiny kvôli kečupu, šalátové uhorky (nakladačky kúpime a na 1xzavaríme), trosku cibule, mrkvu,hrach, v kúte liesku. Na 15 m² kvetiny a ruže sú aj v trávniku. Žiadne zemiaky a podobné plodiny. Len to, čo má vysokú pridanú hodnotu.

ladyvi
autor
21. mar 2020

@lentilkaxxx je vhodne vysadit ich aj v blizkosti stromov? Ci zaskodi im prilis zatienenie? A mozem ich vysadit aj teraz ? (Necakam urodu tohtorocnu). A este ze kolko kusov by si si zakupila, aby ak sa ujmu, bola ta uroda aspon aka taka na bezne jedenie (nie zavaranie)?

A prosim ta ako riesis zahradny odpad (listy konare)? Kompostovisko nam nestaci kedze zahrada je obrovska.

ladyvi
autor
21. mar 2020

@lentilkaxxx no na malinach som sa poucila, strihala som v kratkych rukaviciach a vyzeram akokeby ma medved napadol, pritom mam aj vysoke rukavice hrube zvaracske 😂 nic, clovek sa uci na vlastnych chybach.
Tie ruze su prehustene, tak ich cvaknem najblizsie dni.
Sadit budeme klasiku, paradajky, paprika,uhorky, hrach, cukety, salat, kalerab, ale aj zemiaky, mrkvu. Uvidim, co zarodi.

lujza123
26. mar 2020

Teraz ešte nič. Teda poobstrihavalo sa po zime co bolo treba, vycistilo, dôkladný hovnozber (mame dvoch psov, zbierame priebežne ale raz za čas treba tak poriadnejsiee)
Idem sadiť rajčiny a pod lebo planty sa asi nebudú dat kúpiť.
V plane je spraviť ďalší vyvyseny zahon, na jeseň sme nestihli a kopu ďalších nepestovatelskych prác, každý rok vznikne v záhrade nejaký nový prvok
Ale my všeobecne to nejako moc nehrotime, štýl našej záhrady by som nazvala pankáčska permakultura. V lete to vyzerá dosť divoko a zanedbane, sme celkom rarita pre dedinských dôchodcov starousadlikov s ich uhladnymi zahonkami.

ladyvi
autor
26. mar 2020

@lujza123 my sme na tom uplne podobne 😂 ale trosku tomu chcem dat nejaku strukturu a hlavne, aby to nevyzeralo zanedbane a rodilo nam.

monkka
4. máj 2021

@lentilkaxxx prosim Ta, ako chuti muchovnik?

lentilkaxxx
4. máj 2021

@monkka ťažko to k niečomu prirovnať. Možno tak ako jemná čučoriedka. Nie je to výrazné, ale je to vďačný krík. Práve teraz idú nadherne kvitnúť
Vynikajúce sú tie bobulky aj do džemov. Obsahujú veľmi veľa pektinu, tak zahustia džem bez toho, aby narušili jeho pôvodnú chuť. Stačí pár bobulí