icon

Aký príjem a majetok by ste museli mať, aby ste si kúpili drahé auto?

24. jún 2026

Zaujímalo by ma, ako rozmýšľajú ľudia. Viem, že priority máme každý iné a každý má na to svoje dôvody, žiadne uvažovanie nie je zlé, neexistuje vzorec správneho míňania peňazí.
Po uliciach jazdí veľa drahých áut a mňa zaujíma, koľko asi musia mať zarobené a zarábať ich majitelia.
Nemyslím teraz bežné autá, ale autá prémiových značiek s cenovou napríklad 70k a viac.
A ako to máte vy? Koľko by ste museli mať, aby ste si také auto kúpili, alebo keď také autá máte, aký máte majetok a príjem?
Dá sa komentovať anonymne, tak smelo do toho.

Strana
z2
veroni2
24. jún 2026

@anonym_autor som asi hedina co sa malokedy otoci za drahym autom. Je to uz aj okukane. Investovala by som skor do spolahliveho, pevneho , relativne nenapadbeho auta. Ak sa otocim za autom, tak len za historickym. To su a budu skvosty. Investovat treba do vztahov a pokojneho byvania

anonym_a81594
24. jún 2026

Drahé auto má za mňa takú podobnu hodnotu ako aj lacnejšie auto, (nepíšem teraz o ciselkach na cenovke). Rovnako sa začne opotrebovat a rovnako na hodnote strácať. Čiže za mňa zbytočnosť mať drahé auto. Jedine ak by to mal byť kus, kde je predpoklad, že jeho cena do budúcna porastie. Tak vtedy aj drahšie auto by malo zmysel kúpiť. Aj keď samozrejme na takom jazdiť asi nebudeš. Rovnako dobre ako Tesla lebo Ferrari tta odvezie aj Volvo alebo takmer hocijaké iné auto.

katkaseiner
24. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_2879ef toto sa mi páči, že ho radšej kúpim za polovicu jazdené, skôr ma zaujíma pohľad tých, čo fakt dajú tie peniaze za auto

@anonym_autor ver mi, casto maju tie mega drahe autá podnikatelia, pretoze ich odpisuju.

autor
24. jún 2026
@katkaseiner

@anonym_autor ver mi, casto maju tie mega drahe autá podnikatelia, pretoze ich odpisuju.

@katkaseiner môže byť.

autor
24. jún 2026
@veroni2

@anonym_autor som asi hedina co sa malokedy otoci za drahym autom. Je to uz aj okukane. Investovala by som skor do spolahliveho, pevneho , relativne nenapadbeho auta. Ak sa otocim za autom, tak len za historickym. To su a budu skvosty. Investovat treba do vztahov a pokojneho byvania

@veroni2 ja sa už tiež neotáčam za drahými autami, už ich je toľko, že sa to neoplatí. Za to ma vždy zaujme pekný pes, ak ide okolo 😅

anonym_10839b
24. jún 2026
@martinmmartin

Hodnota vsetkych vozidiel nesmie prekrocit 5% hranicu tvojej celkovej hodnoty (net worth) cize sucet vsetkeho co mas minus co dlzis

@martinmmartin tak to mi nevychádza

autor
24. jún 2026
@anonym_eb8afe

v prvom rade pouzite logiku. my sme priemerne zarabajuca rodina okolo 4500 mesacne v cistom auto drahe sme si kupili pred 20 rokmi. auto sa nam prestalo pacit tak pred 15 rokmi sme draho predali, doplatili sme par vyplat a kupili dalsie, po 5 rokoch zasa ine, predali a kupili, teraz naposledy sme uz nepredavali a nechali sme si aj stare a kupili nove, teraz mame dve auta v hodnote 180 000 nove a cca 95 000 stare ,

@anonym_eb8afe vau zo 4500 eur mať 180k a 95k auto, to je paráda takto vedieť ušetriť

anonym_563be2
24. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_eb8afe vau zo 4500 eur mať 180k a 95k auto, to je paráda takto vedieť ušetriť

@anonym_autor určite kupovali ešte v korunách😂

autor
24. jún 2026
@anonym_563be2

@anonym_autor určite kupovali ešte v korunách😂

@anonym_563be2 možno. Ja si neviem predstaviť toľko ušetriť na autá, musia byť šikovní.

sulavikova
24. jún 2026

@anonym_autor napr. Pininfarina je o štýle a osobnosti nielen šoféra. Keby chcem drahé, tak jedine John Deer, nakoľko naše diaľnice nemajú dostatok km na využitie a speedlimit ako napr. v DE, ale iba závistlivých susedov a anonymov na MK.

beronsche
24. jún 2026

Veľmi drahé auto by som kúpila, len ak by som mala toľko peňazí, že si ani nevšimnem, že po kúpe niečo ubudlo..
Momentálne mi úplne stačí bežná stredná trieda.

semela
25. jún 2026

Nikdy by som si nekupila naozaj drahe auto, aj keby som mala miliardy. Pre mna je auto prostriedok na presun z bodu A do bodu B. Uplne mi staci ak ma vyhrievane sedadla a parkovacie senzory :D Okrem toho, auto straca okamzite hodnotu ako opusta salon, ......peniaze vyhodene do vzduchu.

anonym_871622
25. jún 2026

Mame dve luxusne auta. Dovod - odmietame platit tomuto statu dalsie a dalsie dane, napriklad - dan za to, ze sme sikovni (a doslova sme si vsetko vydreli), cize dan zo zisku. Ak si vypocitas, ze rocne zaplatis statu dan zo zisku v hodnote 20 000€, tak za 5 rokov to je 100 000€. Radsej si budem odpisovat auto. V podstate my podnikatelia nemame na vyber… 🥴 Zaplatime statu, krory nam nic neposkytuje (doslova) alebo si kupime luxusne veci…
Cize u podnikatelov normalne, ze kvoli odpisom kupuju take drahe veci.

saxana000
25. jún 2026

Nikdy by som si drahe auto nekupila.pre mna je to najhorsia investicia vzhladom na to kde byvam kam by som na nom jazdila a kde by stalo. Ani keby som mala zvysnych 100k max 20 by som dala
na nove ale isla by som do klasiky.nove auto je akurat pre strach.pamatam suseda co si pred 30 rokmi zaparkoval na sidlisku novy mercedes a potom prezil par rokov v okne sledujuc ci tam este stoji.a nakoniec mu ho aj tak čmajzli.. ja potrebujem auto aby odviezlo mna deti a nakup z bodu A do bodu B nech nezere aj travu pri ceste vyberem sa bez strachu aj 1000km v pripade poruchy nenecham v servise oblicky a nech v nom nesedim jak zavinac.a je mi jedno ci je to novy Medved alebo 20 ročna fabia..

anonym_d1925c
25. jún 2026

Hmmm ako vies ze tie auta su drahe?
Vela z nich je dovezenych. Mnohe na leasing.
Kamarat ma nove za nejakych 23000. Dalsi co ma firmu za 35000. To je pre teba drahe?
Mame dovezene z nemecka za 10000. Predtym sme mali take smiesne za 1000€ a este teraz ho vidime na cestach...
sused ked ide autom tak decka vzdy ze waaau ake paradne auto a muz sa len pousmeje ze nas kavovar je drahsi 🤣🤣🤣 len proste sa zda ze je to neviem aky luxusny kusok.

anonym_83b51f
25. jún 2026

Pre mna zbytocnost. Ukazovat sa nepotrebujem, dokazovat si tiez nic nepotrebujem, na rovnaky ucel mi posluzi aj lacnejsie a z investicneho hladiska je to cisty blud, ak nejde o nejaky zberatelsky kusok. Praktickejsie je nedavat na odiv peniaze, ludia nemaju potom taku tendenciu ta osklbat, alebo na tebe nieco trhnut. Kdezto ked vidia, ze prachy mas, tak skusaju kadeco. Nemam za potreby.

luizina
26. jún 2026

@anonym_autor necitam komentáre, ale za mna je auto za taku sumu zbytocnost, keby tolko mam na "zbytocne" minutie, tak radšej este dosetrim a kupim investicny byt. No k veci, keby som bez hypoteky, zarabame dvaja, mame svoju firmu (ze auto ide na odpisy), plus sto percent pravidelny prijem aspoň nad 5 tis a mam hotovost na take auto, tak mozno potom by som nad tym uvažovala, ale ako sa poznam, tak zas by prisla skor na radu prva moznost a auto by som si kupila tak za 40 tis, ale nie cisto nove, tak dvoj, troj rocne.

autor
26. jún 2026
@luizina

@anonym_autor necitam komentáre, ale za mna je auto za taku sumu zbytocnost, keby tolko mam na "zbytocne" minutie, tak radšej este dosetrim a kupim investicny byt. No k veci, keby som bez hypoteky, zarabame dvaja, mame svoju firmu (ze auto ide na odpisy), plus sto percent pravidelny prijem aspoň nad 5 tis a mam hotovost na take auto, tak mozno potom by som nad tym uvažovala, ale ako sa poznam, tak zas by prisla skor na radu prva moznost a auto by som si kupila tak za 40 tis, ale nie cisto nove, tak dvoj, troj rocne.

@luizina ja tiež takto uvažujem. My síce máme aj firmy, každý svoju, aj príjem nadpriemerný, ani hypo nemáme, ale nad osobným autom nad 30k ani neuvažujem. Nikdy nakupujeme nové autá, vždy tak 2-3 ročné. Preto tak uvažujem, aký by sme museli mať príjem, aby som si kúpila auto za 100k napr. Asi milión ročne. Neviem.

autor
26. jún 2026
@anonym_d1925c

Hmmm ako vies ze tie auta su drahe?
Vela z nich je dovezenych. Mnohe na leasing.
Kamarat ma nove za nejakych 23000. Dalsi co ma firmu za 35000. To je pre teba drahe?
Mame dovezene z nemecka za 10000. Predtym sme mali take smiesne za 1000€ a este teraz ho vidime na cestach...
sused ked ide autom tak decka vzdy ze waaau ake paradne auto a muz sa len pousmeje ze nas kavovar je drahsi 🤣🤣🤣 len proste sa zda ze je to neviem aky luxusny kusok.

@anonym_d1925c ja píšem o autách prémiových značiek, nie o passatoch, alebo daciach. Myslím nové X7, GLS, SQ8 apod, tie ani 5 ročné nekúpiš za 20k ani dovezene

anonym_78e3fa
26. jún 2026

Môj ex si po rozvode kúpil veľké čierne luxusne BMW. Ľudia sa smiali ze potrebuje schody keď do neho nastupuje (ex má cca 160cm). Asi po pol roku ho predal a skončil pri starom Forde na plyn. Sťažoval sa susedovi že to má spotrebu cez 10l a nestíha to živiť 😀. Mimochodom žije v podnájme a zarába na pôžičky 😀. Taaaakze ego robí veľa 😀.

akvi
26. jún 2026

Nikdy by som si nekúpila drahé auto, považujem to za vyhodené peniaze. Chápem to jedine vtedy, ak to robí podnikateľ, aby nemusel platiť dane. Ale inak nie. Kamarátim sa s dvoma naozaj bohatými ľuďmi, obaja sú ťažko za vodou a obaja chodia na úplne normálnom bežnom aute. Jeden z nich dokonca donedávna chodil na 15 ročnom aute. Teraz kúpil nové úplne tuctové auto. Tí naozaj bohatí ľudia sú aj preto bohatí, lebo neminaju na zbytočnosti.

luizina
26. jún 2026
@anonym_autor

@luizina ja tiež takto uvažujem. My síce máme aj firmy, každý svoju, aj príjem nadpriemerný, ani hypo nemáme, ale nad osobným autom nad 30k ani neuvažujem. Nikdy nakupujeme nové autá, vždy tak 2-3 ročné. Preto tak uvažujem, aký by sme museli mať príjem, aby som si kúpila auto za 100k napr. Asi milión ročne. Neviem.

@anonym_autor keby mam milion rocne 😃, tak ano, tam nehladim na co a kolko miniem, paci sa mi farba (len sranda), idem, kupim 😂, ale inak nie.

autor
26. jún 2026
@anonym_78e3fa

Môj ex si po rozvode kúpil veľké čierne luxusne BMW. Ľudia sa smiali ze potrebuje schody keď do neho nastupuje (ex má cca 160cm). Asi po pol roku ho predal a skončil pri starom Forde na plyn. Sťažoval sa susedovi že to má spotrebu cez 10l a nestíha to živiť 😀. Mimochodom žije v podnájme a zarába na pôžičky 😀. Taaaakze ego robí veľa 😀.

@anonym_78e3fa tak toto je úbohé. Ale aspoň sa rýchlo spamätal

autor
26. jún 2026
@akvi

Nikdy by som si nekúpila drahé auto, považujem to za vyhodené peniaze. Chápem to jedine vtedy, ak to robí podnikateľ, aby nemusel platiť dane. Ale inak nie. Kamarátim sa s dvoma naozaj bohatými ľuďmi, obaja sú ťažko za vodou a obaja chodia na úplne normálnom bežnom aute. Jeden z nich dokonca donedávna chodil na 15 ročnom aute. Teraz kúpil nové úplne tuctové auto. Tí naozaj bohatí ľudia sú aj preto bohatí, lebo neminaju na zbytočnosti.

@akvi súhlasím

Strana
z2