Čo robiť, aby bábätko znovu ťahalo mlieko z prsníkov?

Zodpovedané
21. mar 2019

Dobrý deň,

mám 5 týždňové bábätko, ktoré už asi týždeň odmieta ťahať mlieko z prsníkov. Párkrát potiahne a potom už len cmúľa, alebo začne byť nervózne, odvracia hlavičku.

Staršie dieťa som dojčila tri roky a odstavila som ho asi tri mesiace pred pôrodom druhého. Osobne si myslím, že nechce ťahať z dôvodu, že ho nedojčîm na požiadanie, keďže sa ešte starám o nevládneho otca. Keď nie som pri bábätku a potrebuje jesť, dá mu moja mama umelé mlieko z fľaše. Prípadne ho upokojí cumlíkom až do môjho príchodu.

Momentálne fungujeme tak, že vždy mu dám prsníky, ale po čase je už nervózny, plače a je hladný. Preto ho dokŕmim umelým mliekom z fľaše a je kľudný.

Čo mám robiť, aby začal znovu ťahať mlieko z prsníkov?

Ďakujem

Dobrý deň,

obávam sa, že Vaše dieťa sať vie. Problém je veľmi pravdepodobne spôsobený práve fľaškou. Bábätko uprednostňujte fľašku pred prsníkom, sanie z nej je ľahšie.

Myslíte, že by bolo možné obstarať otecka s dieťatkom v šatke? Neviem, ako veľmi je starostlivosť náročná, takže je to len návrh.

Dojčenie môže dobre fungovať, keď je prirodzené. Teda tak, že dieťa je dojčené tak často a tak dlho, ako samo chce. Keď tento proces narušíme, začnú ťažkosti.

Chápem, že je pre Vás teraz situácia veľmi náročná a želám, aby ste všetko zvládli zladiť k spokojnosti vás oboch. Máte môj obdiv.


Prajem Vám pekný deň,
Radka Jakubová