12 mesačné dieťa odmieta prsník, nechce mlieko z fľašky
Ahojte, rada by som vas poprosila o radu. Mam 12 mesacnu dcerku a uz stvrty den uplne odmieta kojenie a MM vobec. Zial, nechce sa kojit ani v noci, ani sa nepricucne a hned ma odtlaca. Zatial si mliecko odsavam, aby sa mi nezastavila tvorba, ponukam jej ho z flasky aj z poharika, ale uplne ho odmieta tiez. Ani ho len neochutna. Mliecko mala rada, vzdy sa nan tesila a teraz toto. Som z toho nestastna, rada by som ju kojila dalej.
Nastastie jej chuti papat, pije dost vody, jogurt aj syr ma rada a z mojho mliecka sa mi denne podari jej dat len 100ml vo forme kaše.
Pozerala som temy o strajku v dojceni a jedine, co ma napadlo je, ze by to mohlo byt zo zubkov. Uz ich ma 7, ale doteraz sa nestalo, ze by kvoli rastu zubkov odmietla kojenie. Nikde som vsak nenasla, ze by kvoli tomu dieta okrem dojcenia uplne odmietalo materske mlieko aj z flasky.
Ako dlho to moze trvat, aky je dovod a je vobec sanca, ze by sa vratila ku kojeniu?
@adus hmm no mne keby sa dcerka teraz odstavila tak mame problem, ona okrem mlieka toho momentalne vela nezje... Pred par mesiacmi jedla min. 2x tolko co teraz. V noci sa stale budi, 2-3x.
To co robi Tvoja dcerka je strajk... a je to hlavne kvoli tomu menzesu. Medzicasom uz zrejme na dojcenie zabudla a preto ho teraz nechce... co je teda velka skoda, z dlhodobeho hladiska.
Keby si skusila viac kontaktu s nou koza na kozu? Nosenie, spolocne spanie, kupanie sa...
Teraz uz ale mas ovela menej mlieka ako predtym, ide asi aj pomalsie, moze ju to odradit... je to tazka situacia veru...
@strapco13 Nemyslim, ze by chutilo nejako inak.
@ninan2 Veru neviem, menzes som uz mala x-krat a nevadilo jej to, kojila sa bez problemov. Teraz ani nezisti, ze mam menej mliecko, lebo sa ani len nepokusila prisat a hned ma odtlaca. 😖 Mojkam sa s nou, snazim sa jej venovat co najviac. Aj som kupila Manducu, aby sme sa nosili, ale netvari sa v nej, ze by jej zrovna to chybalo. 🙂
@adus byt tebou, nebrala by som to ako tragediu a uz vobec nie ako nejaku chybu dojcenia. Ked nechce, tak nechce, hlavne ze je inak spokojna. A ze niekde na fore pisu, ze pred 2.5 rokom sa sama urcite len tak neodstavi.. to vobec neries, kym si taketo mudrosi tvoja dcera precita, uz davno bude mat zabudnute, ze sa vobec niekedy kojila ;)
Ozaj skusala si jej davat obycajne mlieko alebo UM, ci bude odmietat aj to?
@adus a nebude to pseudomenses? mne totiž presne toto robila dcérka, keď som zostala tehotná a testy boli ešte tri týždne negatívne až potom sa ukázali //..... 😀
a ešte nechápem, prečo sa zubami nechtami držia aj skúsené laktačné poradkyne zásady, že dieťa dojčené na požiadanie sa neodstaví skôr ako 2,5 ročné...veď sa stále prízvukuje, že každé dieťa je iné...no a čo ak sa nájde také, ktoré sa odstaví???
nič proti Vám, strašne si Vás aj Vašu prácu vážim, aj ste mi veľa pomohli, ale občas ste tvrdohlavé ako starí pediatri 😖
mám pocit, že je to rovnaké ako keď gynekológ tvrdí, že prvorodička nemôže cítiť pohyby skôr ako v 20. týždni lebo výskumy to tak dokazujú... 😝 a predsa len každá vieme o tom svoje 😅
čo ak sa toto dieťa rozhodlo odstaviť ako ročné? Adus, ty si skúsila, čo si mohla, ak je tvoje dieťa v pohode, je zdravé, čulé, a nič jej nechýba tak sa nestresuj a dovoľ jej, aby si robila po svojom 🙂
@maslenka47 UM som jej teraz neskusala dat. Prvorade je pre mna dojcenie, tak som zatial UM neriesila. Mliecko malej zatial nahradzam stravou - jogurty, syry...
@strapco13 Veru ani parfem som nemenila, vonavkovat sa snazim uplne minimalne. Netusim, co to krpec vymysla, ale nejake svoje dovody na to ma. 🙂
Ja som mala velmi zaujimavu skusenost s mojim starsim synom. Ked mal asi 8 mesiacov tak on sa nechcel kojit pri vedomi, on proste musel byt v polospanku. Takze ked sa rano zobudil vzdy som ho popestovala na 10 minut az bol trochu ospaly, vybrala z ust cumlik, pekne som ho nakojila, on sa potom zobudil a bol ok. Tiez pocas dna a vecer som ho musela trosku ponosit, uspat a iba vtedy bol ochotny jest. Raz som sa ho snazila nakojit ked bol pri vedomi a vtedy na mna pozeral ze co od neho chcem. No a my sme tak fungovali az kym mal 22 mesiacov. Ja som vtedy nieco nasla na googli o mamach s podobnym problemom, takze nebolo to uplne vynimocne spravanie. Neviem ci je to aj tvoj problem, ale mozno to niekomu pomoze.
@strapco13 ups to je pre mňa zase nová informácia, zo školy mám zafixované, že sací reflex do 4. mesiaca v bdelom stave do 7. v spánku...normálne som si pre istotu pozrela prezentáciu z detskej neurologie...ale na toto zas asi budeš argumentovať tým, že tie výskumy sa nerobili na deťoch, ktoré boli dojčené na požiadanie 😅 ale nehádam sa, väčšinou to určite je pravda, no nikto ma nepresvedčí, že to platí na 100 % 😀 😀 😀 ani Ty.... a pritom si ťa veľmi veľmi vážim, veď vieš 😅
@timuss 🙂 Nestraš, dalsie babo by som rada až tak o rok. 😀
Ved ja nestresujem a nechcem ju k nicomu nutit. Len som sa nechcela tak rychlo vzdat a robim pre to vsetko, co je v mojich silach. Som stastna aj za ten rok kojenia, bo na zaciatko to vyzeralo velmi zle. Tiez som to hned nevzdala. 😎
Btw, ja som prve pohyby malej v brusku zacitila "nepríručkovo" uz v 17-tom tyzdni. 😀
@adus ja tiež v 17. 😀 pri prvom a teraz len na konci 19. tak teraz som sa držala výskumov 😀 😀 😀 lebo druhorodičky môžu skôr 😀 ešteže nám to už dovolili 😀 neboj, ďalšie bábo by si zvládla, ja som zo začiatku tiež bola trochu vystrašená, ale hádam to nejako zvládnem...malá bude mať rok aj 4 mesiace, no čo už 😅 tiež som s ňou "bojovala" 3 týždne, kým som nezistila, čo je príčinou jej štrajku...potom mi každí hovoril, že no vidíš, prečo si ju trápila, predsa len vedela lepšie ako ty prečo nechce 😀 😀 😀
@adus ved ak si tehu, tak babo budes mat az o rok 😅
@timuss ja som u malej citila pohyby v 12 tt 😅 , gyn mi povadal, ze by som nebola prva, ale ze je to zriedkave
co sa tyka vyskumov sacieho reflexu ..ano neboli robene na detoch na poziadanie 😉 navyse vacsina bola robena v dobe, kedy sa presadzovalo Um a nie dojcenie, cize sa robil aj takyto nevedomy /vedomy natlak, ze aj tak dieta uz nevie sat :(
rovnako ako nutia predcasniatka pit z flasky a tvrdia matkam, ze dieta je nezrele lebo to nevie..dieta vie pit z prsnika od 28 tt tehu a z flasky najskor od 34 tt .. a napriek tomu lekari idu postup..sonda, flaska a potom prsnik /alen k tretiemu sa nedostanu casto/ tvrdia ze dojcenie unavuje..neunavuj..praveze satie z flasky unavuje, lebo to dieta este nevie
alebo tvrdia matkam, ze mlieko pride na treti den po porode ..priotom sa zacina tvporit v 16 tt tehu..ved za tie tri dni by ludstvo vymrelo /myslim vyoj, nie len nasu generaciu/
som lekar..ale lekari sa v niektorych veciach strasne mylia 😔
@strapco13 áno dobre si to pamätáš a ja si tiež pamätám, koľko podpory sa mi od teba dostalo počas toho obdobia, kým sme nevedeli na čom som 🙂
@adus držím palce, nech sa to upraví, ale ak nie, teš sa, že si spravila, čo si mohla, že si mohla kojiť rok, a verím, že robíš pre svoje dieťa čo môžeš a je to to najlepšie 🙂
@strapco13 🙂 Doteraz som ju kojila - pravidelne rano hned po zobudeni, vecer pred spanim, v noci vacsinou sa zobudila raz-dva krat a chcela mliecko. Cez den, aj ked som jej nukala viackrat, vacsinou jej stacilo len raz (po obednom spanku), max. dva krat. Mam pocit, ze sa dojcila dostatocne.
Stale sa uplne odmieta prisat, v momenta ma odtlaca. Skusala som menit polohy, miesto, ale bez uspechu. Ale ani mliecko nechce. Aj dnes si omylom cucla mojho mliecka z flasky (v domneni, ze je to vodicka), ale hned mi odstrcila flasu a nechcela ho pit. UM som jej neskusala dat, len moje mliecko.
@strapco13 Rozmyslala som nad tym jedlom, ale nic ma nenapada, co by som jedla nove. Liekom sa vyhybam uplne, ziadne som nebrala po cely cas kojenia, antikoncepciu tiez neberiem. To tehu by som asi tiez vylucila...
Neviem, mozno jej zajtra skusim dat UM, aby som vyskusala, ci jej nechuti len moje mlieko. Alebo to nie je dobry napad?
@strapco13 To bola rovno po obede. Doma som ju nakrmila, potom sme isli k babke, kde hned po nasom odchode zaspinkala a spala 2,5 hod. Babka jej potom dala na olovrant chlebik Bevit s Lucinou (co som jej nachystala) a myslim, ze neskor dostala aj par kukuricnych chrumiek (tiez nachystane odo mna). Pila len vodicku.
Na babku je spolahnutie, nedovolila by si dat jej nieco bez mojho vedomia.
mas este tuzbu kojit,odsavas...vyskusaj si s malou spravit netradicny den - mimo vas bezny rezim,dajte si vanu,blaznite sa,chodte spat inak a chod s malou k babke,hrajte sa,popytaj sa co vsetko mala videla-ci nevidela ine deticky mozno pit z flase ci podobne a skus ju nakojit tam.predtym by si este mohla ochutnat svoje mliecko,neviem ci si ho uz chutnala a mas s cim porvnavat,ale myslim,ze aj bez toho by si mala poznat,ci nie je nahorkle ci podobne.pripadne sa dat testnut,ci nemas v tele zapal,vtedy to este zvykne menit chut.
viem sama,ze detickam sa nema menit rezim,no tebe sa zmenil,bola si naucena dojcit a trapi ta to.skus to,ak aj po vsetkych pokusoch predsa budete musiet prestat,budes aspon spokojna-dojcila si ju,kolko si mohla a ona si uz povedala dost.ale ty si urobila pre to vsetko.

@adus a ochutnala si si mlieko..nie je zmena chuti