icon

12 mesačné dieťa odmieta prsník, nechce mlieko z fľašky

adus
15. aug 2012

Ahojte, rada by som vas poprosila o radu. Mam 12 mesacnu dcerku a uz stvrty den uplne odmieta kojenie a MM vobec. Zial, nechce sa kojit ani v noci, ani sa nepricucne a hned ma odtlaca. Zatial si mliecko odsavam, aby sa mi nezastavila tvorba, ponukam jej ho z flasky aj z poharika, ale uplne ho odmieta tiez. Ani ho len neochutna. Mliecko mala rada, vzdy sa nan tesila a teraz toto. Som z toho nestastna, rada by som ju kojila dalej.
Nastastie jej chuti papat, pije dost vody, jogurt aj syr ma rada a z mojho mliecka sa mi denne podari jej dat len 100ml vo forme kaše.
Pozerala som temy o strajku v dojceni a jedine, co ma napadlo je, ze by to mohlo byt zo zubkov. Uz ich ma 7, ale doteraz sa nestalo, ze by kvoli rastu zubkov odmietla kojenie. Nikde som vsak nenasla, ze by kvoli tomu dieta okrem dojcenia uplne odmietalo materske mlieko aj z flasky.
Ako dlho to moze trvat, aky je dovod a je vobec sanca, ze by sa vratila ku kojeniu?

Strana
z3
anetkaadamko
24. aug 2012

@adus ...môjmalý má 8 mesiacov a tiež asi 10 dní úplne odmieta mlieko.....vypije jedine v noci 150 ml......inka cez deň nič.......a dohromady ani nechce nič iné cez deň.....mliečnej kaše trochu, banán a výživu.................ja myslím, že bud je to zubmi, že jej idú očné..........nám už ide 6 zub............a ešte je to týmto teplom, nechutí jej teplé mlieko v teple................iank ja odsávam uť 5 mesiac.........

zvirka
24. aug 2012

@adus Ahoj, u nás bylo to samé. Malý se prostě v roce odstavil, nechtěl mlíčko. Nepodařilo se nasadit ani UM. Takže jsme dávali a dáváme jogurty, sýry, večer mléčnou kaši. Není to žádná tragédie, odstavení v roce je v pohodě. Ale taky mě to mrzelo, chtěla jsem kojit do dvou let. Tak třeba se Vám ještě zadaří a když ne, tak to určitě nevadí 😉

adus
autor
30. aug 2012

@taawewe
Dodatočne dakujem za rady. Mliecko som uz chutnala a nemyslim, ze by malo inu chut ako predtym. Skusili sme aj mensiu zmenu rezimu, boli sme u babky, ale nepodarilo sa malu presvedcit, aby pila mliecko. 😒
Preto som sa rozhodla prestat s dalsimi pokusmi a presviedcanim, kedze mala vyzera neoblomna. Aj ked mi je to velmi luto, ze sa nam nepodarilo kojit dlhsie, som stastna aj za tych 12,5 mesiacov. 🙂

taawewe
31. aug 2012

Nemáš začo, som rada,že si to vyskúšala - aspoň môžeš byť skutočne spokojná, kojila si krásne dlho🙂 a hlavne si sa snažila o ešte dlhšie 🙂

ninan2
31. aug 2012

@adus Ahoj, tak to mi je luto, ze sa to nepodarilo vyriesit... Dufam, ze moja dcerka takto vymyslat nebude 🙂 Ja som zatial menzes nemala, tak uvidime ked pride... Inak este stale prespi celu noc? A nebudi sa trochu skor teraz?
A inak co chces davat namiesto mlieka? Kravske mlieko je dost velka zataz na oblicky pre take male dieta (aj ked ho uz vacsina mamiciek dava), ale doktor Bukovsky (odbornik na vyzivu) odporuca az od 3 rokov... A UM je v tomto veku uz blbost, aj zbytocne predrazene. Mali by stacit iba mliecne vyrobky, a na pripravu napr. kakaa mozes pouzit rozne rastlinne mlieka (ryzove, ovsene, sojove)...

adus
autor
31. aug 2012

@ninan2 Mala mi teraz mliecko odmieta uplne aj z flasky, nepije ho uz treti tyzden. Okrem mojho odsateho som jej raz skusila dat aj UM, ale zatvarila sa tak zhnusene, ze som viac neskusala ziadne. Kravske ani neplanujem, casom vyskusam sojove a spol. 🙂 Hlavne, ze jej zatial aspon chuti jogurt (biely s cerstvym popučenym ovocim), acidko a chlebik s Lucinou alebo tvrdym syrom a maslom.
Co ma velmi tesi, ze stale skoro kazdu noc prespi bez prebudenia. Vecer zaspinka do 21,00 a rano si vacsinou potiahne az do osmej. 😀
To sa mas, ze si este menzes nemala, zavidim 😀 . Ja som dostala asi 4 mes. po porode a to som kojila. Malej to ale nastastie vobec nevadilo a mliecko jej chutilo po cely cas. To az teraz z nicoho nic ho prestala pit. Drzim vam palce, nech sa vam podari kojit co najdlhsie a tvoju malicku nic podobne nenapadne 🙂 Pozeram, ze tvoja dcerka je skoro rovnako "stara" ako moja, je len o tyzden mladsia. 🙂

beton
2. sep 2012

@adus si sikovna, mudra, informacie mas spravne (dieta sa pri zachovani prodojciaceho spravania pred 2-2,5 rokom samo neodstavi). moze to byt, ze prvy impulz boli hormonalne zmeny s nastupom menzesu. k tomu papala asi dostatok prikrmov, resp. prilis vela prikrmov, ktore jej chutia a tato kombinacia sa stale pravdepodobne kamenom urazu. prikrmy dojcenie vzdy len doplnaju, nie nahradzaju. ak dietatko zacne papat prilis vela na ukor dojcenia, tak sa tato situacia stane aj bez nastupu menzesu. je super, ze odsavas a davas do kase, aby mala prijem tvojho zdraveho mliecka. ako by som riesila tvoju situaciu? asi by som jej stopla prikrmy, aby nebola taka najedena a uvidime, ci sa prisaje. lebo ak je syta, tak dojcenie nema velmi dovod riesit. rocne dieta je schopne v pohode prezit niekolko dni na dojceni bez inej stravy, takze toho sa obavat nemusis. hlavne je, aby si opat ziskala lasku k dojceniu. pripadne si s nou lahni a vela sa spolu mojkajte, maznajte, noste. teda tolko, kolko jej vyhovuje, aby sa zas necitila znasilnovana. mohlo by to vyjst a drzim vam v tom palce.

adus
autor
5. sep 2012

@beton Dakujeme. Je pravda, ze malej poriadne chuti papat a spapa toho dost. Priznam sa ale, ze by som sa asi bala malu nechat vyhladovat a skusat, ci sa opat zacne kojit.
Ako som uz spomenula, uz som ukoncila aj odsavanie mliecka. Mala som ho stale menej a menej a malá aj po troch tyzdnoch mliecko pit nechcela, tak som to vzdala. Kasicky budu este par dni s mojim mlieckom, vyberam posledne zasoby z mraznicky. 🙂

diana_81
14. okt 2012

@adus

Ahoj adus, vidim, ze tato tema je tak mesiac stara... Moja mala ma skoro 11 mesiacov a prezivame presne toto iste :( Aj ked mne sa v noci v polospanku este prisaje asi 3x. Cez den o moje prsia ani mllieko posledne dni jednoducho nestoji, udire sa a chcem ju dat na prsko na upokojenie a ona sa prehne do obluka... vecer sme vzdy zaspavali na prsku a zrazu mi treti vecer place akokeby som ju nutila do niecoho, co jej je neprijemne. Mna okrem toho tieto dva dni do bradaviek hryzie. Ale ked ju napomeniem, ze nesmie rozplace sa. Akoby "ved ja Ta nechcem, ale co mam robit"? Som z toho smutna, a citim sa odmietana... tiez som chcela dojcit dlhodobo. My sme mali problemy i s prikrmami, takze tym, ze by prilis jedla ine ako MM to nebude. Pokusim sa este zabojovat, pisem si i so strapco13. Zaujala ma vasa diskusia, pretoze je to tak podobne. Ak sa odstavi prezijeme to, ale vobec tomu nerozumiem :( zacala som uzivat senovku a benedikt, lebo som mala menej mliecka... este ma napadlo, ci jej to nemoze "smrdiet" alebo prechadzat do mlieka, ale laktacne poradkyne tvrdia ze nie... ach jaj... no nejako to zvladneme...

adus
autor
14. okt 2012

Zajtra bude tato tema stara presne 2 mesiace, ale mne to uz pripada ako cela vecnost, co sa mala prestala kojit. ☹
U vas je dobre znamenie, ze mala pije mliecko aspon v noci. Moja krpana ho uplne odmietala aj v noci, nepricucla sa ani omylom ani v polospanku. 😖
Drzim vam vsetky palceky, nech ide u dcerky iba o kratky strajk, rychlo si to rozmysli a opat sa zacne pekne kojit.

adus
autor
14. okt 2012

@diana_81 Zajtra bude tato tema stara presne 2 mesiace, ale mne to uz pripada ako cela vecnost, co sa mala prestala kojit. ☹
U vas je dobre znamenie, ze mala pije mliecko aspon v noci. Moja krpana ho uplne odmietala aj v noci, nepricucla sa ani omylom ani v polospanku. 😖
Drzim vam vsetky palceky, nech ide u dcerky iba o kratky strajk, rychlo si to rozmysli a opat sa zacne pekne kojit.

diana_81
15. okt 2012

@adus

Dakujem... mne je strasne smutno, prislo to totalne necakane a ja neviem ako v tom chodit :( nie je pritulna ako predtym a o prsia ma nulovy zaujem. Prezijem to ak sa odstavi, len tomu vobec nerozumiem. ale ako som citala diskusiu ani u vas sa nikdy nezistilo co presne sposobilo, ze uz zo dna na den mliecko nechcela? Dostala si pripadne este nejake fajn rady mimo tejto diskusie co by mi mohli pomoct?

raada
15. okt 2012

Podle mě je normální, že se roční dítě odstaví od kojení, stačí mu jídlo (příkrmy). Buďte rády, že pak nemusíte odstavovat závisláka. Mi se syn také kolem roku sám odstavil, stejně jako spousta jiných dětí, asi 14 dní odmítal UM a pak to vzdal a začal ho krásně pít. Berte to, jak to je, dítko samo ví, co je pro něj nejlepší. Dětská doktorka mi stejěn řekla, že kojení po roce dítětě je už jen psychická záležitost a z výživového hlediska nemá význam.

diana_81
15. okt 2012

@raada

dakujem pekne za odpoved... ano, pocula som o mnohych detoch ktore sa odstavia prave okolo roku. Moja otazka je vsak, preco potom davas svojmu synovi (alebo si davala) UMELE mlieko? Ked uz i vyrobca tvrdi, ze sa snazi priblizit zlozenim a chutou a vsetkymi vlastnostami k mlieku MATERSKEMU? Tak samotny original, cize materke, z ktoreho sa pri vyrobe vychadza uz dieta nepotrebuje po roku a i pre vyzivu je nepodstatne, ale umele mlieko mu je treba? Nie je to potom len biznis firiem, ked nema vyznam? Alebo ako mnohi davaju KRAVSKE mlieko? Od vlastnej matky netreba ale od kravy ano?

Teraz to prosim neber ako utok, ale mnoho ludi to tvrdi a ja v tom nevidim logiku... Mozno mi to vies lepsie vysvetlit a ja som nieco nespravne pochopila. Ak nie je ina cesta a dieta sa odstavi, tak preco nedat nahradu, ale ak nemusim? To tvrdenie Tvojej lekarky mi vrta v hlave...

zapka21
29. dec 2012

@diana_81
@adus Ahojte baby, nasla som si tuto temu, lebo od uplynuleho dna sa borime s tym istym problemom - teda ja sa borim, lebo mala je zjavne spokojna, akoby nikdy MM ani nepoznala. Vcera cez obedne a vecerne kojenie sa trosku napapala a potom utrum, ked som si ju dala na druhe prso, odmietla, ani pusu neotvorila a znakovala "staci, dost" - OK, tak nebudem nutit... Avsak v noci...... ani raz nechcela ist na prsnik ☹ Dnes odmieta cely den, ostriekane mliecko si da trosku na lyzicke a ked to ma zamiesane v jedle, ale ani z flasky ani z poharika nechce. Hovorila som dnes aj s laktackou, ale viac-menej mi poradila veci, ktore robim skoro vsetky. Mala som v plane dojcit do 2r. .... a este nema ani rok a KONIEC??? ☹ Absolutne ma to vzalo a aj som si dnes riadne porevala...

monda17
29. dec 2012

@zapka21 aj moji sa okolo 1 roku odstavili, jednoducho mazacali odstrkovat. Pri starsom som bola uz 2.x tehotna, tak som to pripisovala tomu, ze asi mlieko zmenilo chut, no ale to iste urobil aj mladsi. Starsi mi odmietal nasledne akukolvek nahradu MM, tak som ho nenutila a jedol jogurty, ovocie, zeleninu... Po case ho babka nalakala na mlieko 🙂 Hlavu hore, ked nechce, tak vie preco 🙂

zapka21
30. dec 2012

@monda17 Uz je to asi OK, vecer okolo 10tej chcela, potom aj o 6tej rano (sice len z laveho, ale aj to potesilo velmi) no a pred rannym spankom som po odstati dala z praveho a tiez chcela 🙂

samantha223
30. dec 2012

nasa toto robi od 10 mes., odmietla uplne, ale nastastie ked odsajem z flasky vypije. Mozno uz mi horsie tece ako na zaciatku a uz sa nechcela namahat, neviem. Niektore deti odmietaju flasku, ak nie su nan zvyknute, takze ak nechce tahat z prsnika a nie je zvyknuta na flasku, tak ani neviem ako poradit. skuste jej kupit flasku s tym siloikonovym sosakom, nie je to cumel ale ani tvrdy sosak, babynova ma super flasku. treba skusat nadalej, ak nie tak to mliecko pridavat do tuhej stravy.

diana_81
25. jan 2013

@zapka21

Ahoj zapka... Dlho som tu nebola prihlasena a tak mi az teraz vyskocila tvoja sprava. My sme to pekne rozchodili. Ja som to nevzdala a nejako to po case preslo. Rady boli ako vzdy 2 typy - 1) ti co sami odstavili v tom veku tvrdili ze sa nic neda robit a je to prirodzene... A ze mam byt rada aspon nemusim neskor riesit. A 2) dlhodobo dojciaci tvrdili, ze to nie je prirodzene a iste sa odstavit nechce. Ak to nepojde nemam byt nestastna ale ani to priskoro nevzdat. A opat sa mi potvrdili rady laktaciek atd - dojcime sa nadalej... Stabilne. Nikdy nebola a asi nebude totalne mlieckova ale parkrat denne si k nemu cestu najde 🙂 a prave sme prekonali chorobu a jedine co som si opakovala v duchu bolo "Vdaka Bohu za dojcenie a za manducu" 🙂))). Vam sa medzicasom ako dari?

zapka21
11. feb 2013

@diana_81 Ahoooj, super, ze sa kojite nadalej, nastastie aj my, hned na druhy den to bolo OK, to jej odmietanie mliecka bolo sposobene mojou hormonalnou nerovnovahou 😀 Moja mala sa az tak nosit nepotrebuje, hoci ergonosic sme naposledy vyuzili cestou v MHD 😀 Ozaj, kolkokrat za noc sa ti mala budi? U nas je to posledne tyzdne 3-4x, ale mali sme uz aj 7x 😕 Zaujimave je, ze od narodenia do cca 6mesiacov sa budila len 2x, hmmmmm

diana_81
17. feb 2013

@zapka21

Ahoj 🙂...

ono ja sa priznam, ze som presla na to mamilovske "ani neviem kolko krat sa v noci budi(m)"... Pretoze hodinky co by v noci svietili ani mobil pri sebe nemam, a okrem toho akonahle sa suchne dostane prsko a to v 99% pripadoch zaberie. (A ja sa nemozem pohnut aby som si pozrela cas 🙂) Ak mliecko nezaberie je to v 5% pripadov "vymyslanie" a v 95% som zistila ze nieco nie je ok - najcastejsie sa blizi choroba. Uplne dokonaly monitoring 🙂

Ale odhadujem to tiez tak na 3-4x za jednu noc. Prve 3-5 hodin su velmi pokojne, potom medzi 3:00-5:00 rano je take nepokojne obdobie a potom spi ak je vsetko ok a nezobudi ju tato az do 8:00 opat pokojne. Ked mala 3-4 mesiace budila sa len o 2:30 a 5:00... takze rovnako ako u vas sa to pokazilo vekom.

Prave prekonavame crevnu chripku (ja nevladzem, stale nieco, od decembra sme furt chori)... a nasadila som i costi lebo pri mojich horuckach, hnacke a i kasli a tak mi mliecko ustupilo. Takze mala na mne visi stale ale aspon sme zabranili dehydratacii...

lilina22
25. feb 2013

@diana_81 mam rovnaky problem s mojou 10 mesacnou :( zacala odmietat v noci a doteraz si nedala ani hlt. Som uplne zufala, tak strasne som ju chcela dlho kojit. ako sa to upravilo vam? ako dlho to trvalo?

diana_81
25. feb 2013

@lilina22

Ahoj Lilina, to ma mrzi. Skus urcite napisat nejakej laktacnej poradkyni - ony sa vyznaju najlepsie. Dovody mozu byt rozne - od nastupu menstruacie u Teba, ci nejakych hormonalnych zmien, cez nejaku jej bliziacu sa chorobu, znizeny tok mliecka a tym padom jej nespokojnost a nezaujem... Ja sa v tom este natolko nevyznam. A najma i u vas by bolo treba poznat viac podrobnosti o tom ako dojcenie prebiehalo doteraz, kedy a ako casto, kolko v noci, ci pije na prsniku alebo len saje, ci prave neprechadza nejakymi velkymi zmenami - ci sa nenaucila nieco nove, ci neprechadza z troch spankov na dva a nema preto nepokojne noci... a tak

U nas boli problemy trochu vzdy, takze neviem, ci je nas pripad mozne zovseobecnovat. Kriza casto prisla a nasledne i odisla. Mne sa potvrdilo predovsetkym to, ze sama sa prestat dojcit v tomto veku URCITE nechce, len sa s nou nieco deje. Mne sa to zakazdym potvrdilo a dojcime sa veselo dalej. Niekedy tomu ukonceniu dojcenia nemozno zabranit, ale treba skusit hladat pomoc.

U nas to bol asi slabsi tok mlieka a zaroven jej objav, ze ak ma hryzie boli ma to a urcitu dobu to akosi nechcela prestat robit. Ustupilo to a uz na to tusim zabudla 🙂 Mne v noci pila vzdy, len cez den hryzla, resp sa dojcila velmi malo. Skusala som zvysit produkciu mlieka (bylinky, domperidon, stretnutia s laktacnou poradkynou) a opat sa jej vela venovat, nosit sa, ponukat prsnik ked sme boli same a mali sme na seba cas a vdaka tomu sa to opat upravilo. Teraz nedavno bola chora a nedokazala som ju od seba odtrhnut. Momentalne je zase fit a na prsnik zabuda cez den. Proste to presne kopiruje jej potrebu mami a blizkosti. Ked je chora tak ma potrebuje velmi.

cucuriedka
7. máj 2013

@diana_81
Ahojky, citala som o tvojom probleme z 12. oktobra - s kojenim. Uz druhy den zazivame doma to iste.
Mala sa mi par krat zacvakla zubkami do prsnika, ja som zjajkla, a ona sa ocividne velmi zlakla a velky plac. Odvtedy nechce prsnik ani vidiet, mam problem do nej dostat ine tekutiny (vsetko povypluva, je jedno ako jej to podavam), a o UM nema zaujem. Ani o moje odsate mlieko nema zaujem. Ako si to prekonala?

diana_81
7. máj 2013

@cucuriedka

Ahojky. No ja som sa rozhodla verit, ze sa skratka odstavit nechce ale niekde je problem. Dodnes neviem cim to bolo... Ale rozchodili sme to a v 18 mesiacoch sa dojcime dalej. Zacala som vtedy pracovat na mnozstve mlieka, lebo mi radili, ze to moze byt tym ze sa spomalil tok. Aj ked ja mam pocit, ze to nebolo tym. Po Senovke a benediktovi som skusila i domperidon, skvele mi zabral ale mala nechavala prsia "nedopite" cize aj ked jej mliecko tieklo nechcela. Snazila som sa odburat iny program a venovat sa najma jej, nedavat ju babke a podobne (u nas mam pocit ze som ju v tom case nechala parkrat s mojou mamou, co predtym nebolo kedze zijeme mimo SR a na nu to zle vplyvalo - nenastali nejake zmeny i u vas? Choroba? Stahovanie? Zuby?), vela sa nosit a vtedy ponukat (vtedy mi najcastejsie bola ochotna), uspavat ju doma a nie v kociku kde by to automaticky bolo bez dojcenia a podobne. Ale snazila som sa netlacit na nu prilis, lebo som mala dojem ze jej tym dojcenie sprotivujem... Asi neexistuje univerzalna rada ale ak chces napisem samozrejme viac. Hlavne moje poznanie z toho je ze v tomto veku sa odstavit deti same nechcu. Ak chces dojcit dalej tak neprestavaj ponukat. Kolko ma mesiacov Tvoja mala? Co sa tekutin tyka skusaj jej davat ak uz prikrmujete nieco kde je vela vody (nasa zboznuje salatovu uhorku napriklad, ale moze to byt polievky, zriedenejsie ovocne vyzivky a tak).

luba41
8. máj 2013

@cucuriedka trochu sa zamiešam...skús si pozrieť stránku Mamila a protokol pre štrajk http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pre-pora...
prípadne zavolať laktačnej poradkyni... 😉

Strana
z3