Ako a čím kŕmiť dvojdňové dieťa, keď nemám mlieko?

zelenydudlik
5. feb 2015

Prikladam prsnik,pekne saje, ale mlieka nikde. Ako často mu mám dávať flasku?

xarra246
5. feb 2015

Mne sa mliečko vytvorilo na tretí deň. Dovtedy malá pila kolostrum a bola dokrmovaná UM. Dcérku som prikladala na požiadanie 🙂

meluela
5. feb 2015

@zelenydudlik urcite je dobre prisaty?
ked ma dva dni, tak to si este v porodnici ... o pripadnom dokrmovani by mal rozhonut vylucne pediater ... rozhodne nie ty sama alebo sestra z novorodeneckeho ... a ked, tak nie flasu ale striekackou do pusinky
drzim palce nech sa mliecko spusti ...

ukulela
5. feb 2015

netecie ti kolostrum? urcite to tak bude. toho tecie malo. mlieko nastupuje az neskor ... mne sa prsia naliali az na treti den po porode. maleho som pri tom nedokrmovala - sal len kolostrum, flasku dostal len jednu noc, ked bol nervozny velmi. inac si vystacil s tym co som vyprodukovala 🙂 ... ja by som sa nestrachovala, ak mas maleho pri sebe, prikladaj ho co najcastejsie. aj kazdu hodinu. ak sa mlieko napriek tomu nespusti, mali by ti pomoct sestricky/lekari/ laktacna poradkyna ...ale neboj, vela pi a bud v pohode. dolezite je, ze saje.
v nemocniciach krmia standardne kazde tri hodiny - ale ak maly neplace od hladu, flasku mu nedavaj, nech saje z prsnika. drzim palce.

duracikova
5. feb 2015

Este je maly, netreba mu nic ine iba kolostrum. Mlieko sa ti este len rozbehne. Sestricky mu popripade mozu dat trochu glukozy. Ziadnu flasku nepotrebuje. Neboj sa nic, ak saje, mliecka budes mat dost.

lucka_vengl
5. feb 2015

ja som svoje kolostrum nikdy nevidela :D mala sala, bola spokojna, tak som neriesila. na 3.den po porode prislo mlieko, to som uz aj videla 🙂 kolostra je malicko, ale babatku to uplne staci. UM vobec neries, treba pozorovat dojcenie, ci babatko pije ( ak prehlta, tak mu vidno tzv pauzu v brade) - popozeraj tieto videa:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-s...
ja som najprv vobec nevedela rozoznat ci pije alebo nie, aj ked som o tej pauze v brade vedela. ak budes mat tiez ten problem, zavolaj si laktacnu poradkynu zo svojho okolia, ta ti pomoze.
http://www.mamila.sk/pre-matky/kedy-kontaktovat...
urcite nedavaj zbytocne hned flasu, ani keby bolo treba dokrmovat, lebo si pokazis celkom kojenie.
a neboj sa, mliecka budes mat dost, mamickam sa vacsinou tvori viac nez babo potrebuje, az casom sa tvorba prisposobi potrebam babatka. co je teraz dolezite je to, aby sa tvoje babatko dobre prisavalo, vtedy si vytiahne dostatok mliecka. hlavne ziadne klobuciky, cumle a flase - vsetko kazi prisatie. ak si nie si ista, ci je prisatie dobre, kontaktuj tu poradkynu - cim skor, tym lepsie, usetris sa problemov. drzim palce 🙂

pribinak
6. feb 2015

Ak ma babatko 2 dni, tak to si este v porodnici a ta sa pytas takuto otazku tu ODBORNICOK na modrom konovi????
Co prosim ta "riesis a rozoberas" z pediatrickou a sestrickami ci laktacnou? Mier na Ukrajine??
To si si za cele tehotenstvo neprecitala nic o dajceni a materskom mlieku? Ze najskor mas kolostrum a az potom cca na 3 den sa ti spusti mlieko?
No co ti na taku otazku odpovedat, kup nizkotucne trvanlive mlieko, vaniklkov cukr a davaj mu kazde 3 hodiny

Ako prepac, ze som ironicka, ale zasnem !!!!!

Blahozelam k dietatu ;)

kiristinka1
6. feb 2015

No baby ja viem,že Vám je to tu prirodzene,ze ma Kolostrum načo sa vypytuje,ale mne sestrička tiež zahlasila,ked maly plakal,ze co sa čudujem sak je hladný ked nemám dosť mlieka na druhý den po pôrode.

culia1
6. feb 2015

Hlavne klud,male prikladaj,popros sestricky nech ti pomozu s prisatim,mne mlieko zacali tiect az na 4den a gratulujem

libka1
6. feb 2015

Ja som flasu druhym 2 detom dala a kojim bez problemov. Maleho som kojila do 2,5 roka a malinka ma este len 2 mesiace. Pri prvej dcere som pocuvala mudre rady ako nedaj flasu a podobne. Na 4 den ju odniesli dehydratovanu na JIS kde jej davali infuzie do hlavy. A to som pocuvala rady sestriciek v nemocnici a nerobila som si po svojom. Po tychto skusenostiach uz rady UM a flasu v ziadnom pripade nepocuvam. 😝 Zavisi od konkretneho dietata. Mlieko sa mi pre vsetkych 3 detoch vytvorilo az na 3-4 den.

horalka333
6. feb 2015

Nemaj strach, mliečko príde, len ho treba prikladať /viem je to náročné - psychika pracuje/. Ja som ho tiež dostala na 3-4 deň. Môj bol veľký 4,35 kg a hladný. Doma som ho už od 1,5-2 mesiace dokrmovala fľaškou a celkovo kojila 3-roky. Dnes má 16 a tiež veľakrát Bohu ďakujem za jeho zdravie. Možno na jednej ruke by som zrátala návštevy u lekára. Držím palce 😵 😵 😵

ichbinich
6. feb 2015

Na druhy den nema mliecko skoro nikto...
Mne sa po cisarksom, aj po prirodzenom spustilo na treti den. Pila som caj na tvorbu mliecka a deti prikladala vlastne vzdy, ked sa zobudili... Na hodiny som nepozerala, podla citu. Ak som potrebovala pomoct, spytala som sa sestriciek alebo porodnej asistentky.

Je normalne, ze babo prve dni po narodeni chudne, ale ako zacne tiect mliecko a babo pije, tak zase priberie. V nemocnici, kde som rodila ja, prepustaju az ked ma dieta zase porodnu vahu a nechaju dieta "schudnut" maximalne 10% z porodnej vahy. Ak sa dieta blizi ku tym 10%, tak nieco podniknu. Pri synovi to bola odsavacka, lebo sa nevedel dobre prisat, pil iba tolko, ze nechudol dalej, ale nepriberal. S odsavackou to slo super, a dokocna som ho aj potom oducila od flasky. A kojila som ho 2,5 roka 😉

Takze, hlavu hore, mliecko bude, pekne si ho prikladaj, aby tvoje telo pochopilo, ze je potrebne tvorit mliecko. Vsetko dobre!

darina1952
6. feb 2015

@zelenydudlik predpokladám, že s dvojdňovým bábätkom si ešte v pôrodnici, takže s otázkami ohľadom materského mlieka, intervalov prikladania, správneho prisatia bábätka sa obráť na personál pôrodnice zdravotné sestry - sú školené a majú najviac vedomostí a skúseností + v každej pôrodnici sa môžeš obrátiť s otázkami aj na laktačnú poradkyňu - tá je od tam práve na to aby mamičkám pomohla s ich problémami ohľadom dojčenia, tvorby mlieka a všetkého okolo toho. Opýtaj sa personálu na laktačnú poradkyňu a požiadaj aby ju k tebe poslali na izbu - porozprávate sa bude ti všetko hneď jasnejšie.
Odporúčam ti po prepustení z pôrodnice kúpiť a prečítať si knihu ohľadom starostlivosti o novorodenca - nájdeš tam veľa užitočného 😉

ivet1371
6. feb 2015

Neboj len prikladaj často a vela pi aspon 3 litre .mlieko budeš mať ešte

katy1979
6. feb 2015

ak das flasku skoncila si s kojenim. a to v ktorej porodnici su taki inteligentni ze davaju detom flasku?
mlieko sa spusta neskor tak ako pisu baby. ak budes prikladat tak za den za dva budes mat opacny problem 🙂