icon

Ako odnaučiť dieťa od kojenia?

anika151
8. apr 2015

Mam malo mlieka v cici preto potrebujem naučit malu princeznu na flašu ale nechuti jej mliečko z flaše a tiež sa budi v noci že jej to nestači to kojenie s cici..Ako poradte my prosim ..Potrebujem aby si zvykla na flasu z milekom .Prosim dajte my radu ako postupovat ..Budem Vam vdačna za vase odpovede ..

siska53
11. apr 2015

@anika151 suhlasim s luba41 i s anika,ktora to napisala ostrejsie.. Ziadne tie somariny co si vymenovala. Jedalnicek vie byt pestry aj bez toho - rozne zeleniny,pohanka,pseno.quinoy,amarant.. Cervena sosovica... Chude maska.. Moznosti je habadej.. A nie kazde dieta je hned na prikrmy ako dive (maly bol mala nie). Ale teraz maloco odmietnu.
A teraz jedia aj tie do 2r."zakazane veci",ale aj tie,co tabu neboli. No problem.

lorela
11. apr 2015

@katiehotmess Boj s veternymi mlynmi 😉

katiehotmess
11. apr 2015

@lorela Mas pravdu. V podstate ju chapem... Ja tiez moc nemusim rozne rady a uz vobec nie od cudzich, ale fakt to bolo silnejsie ako ja. Ale mozno sme jej nasadili aspon chrobaka do hlavy a nieco si nastuduje pre dobro malej. 🙂

anika151
autor
12. apr 2015

@katiehotmess nic si my nenasadila a uz vobec nie chrobaka ja nepotrebujem tvoje koniny .Chod si niekam inam komentovat tvoje kvazy rady ma nezaujimaju jasne tak tu nepis dobre?alebo si nepochopila a mam ti to lepsie vysvetlit?Ja sa staram o svoju princeznu co najlepsie tak sa nestaraj co jej davam bodka a viac ta tu nescem vidiet.dovi dopo

abbey1
12. apr 2015

@anika151 Veľmi ma zarazili tvoje agresívne komentáre. Hľadala si tu rady a dostala si ich. V dobrom sme ti chceli poradiť, mohla si sa nad nimi zamyslieť, prijať ich či nie, to je na tebe. Ale tieto nedospele komentáre vôbec nie su vhodné.

lorela
12. apr 2015

@katiehotmess Pred niekolkymi rokmi aj mne niekto "nasadil chrobka do hlavy" a som mu za to nesmierne vdacna 😉. Ale ludia sme rozni... Kazdy ma pravo zit ako chce, to ano, ved si kazdy aj zozne len to co zasial.

ninda25
12. apr 2015

@anika151 ak nedokazes akceptovat druhých názor,nezakladaj diskusiu🙂 🙂 a to Dovi dopo je strašně detinske.

spoony
12. apr 2015

Tak ako ti radia dievčence, už dy som neriešila učenie na fľašku a umelé mliečko ak nechce, je vo veku, keď papá zeleninku, mäso, pečivo. Bielkoviny dostáva v jogurtoch, masle, syroch. Ja som síce obe deti kojila do 22 mesiacov, a tiež boli drobné ale neriešilo sa to. Keď bol syn maličký mal super doktorku, ktorá neriešila jeho váhu, vždy skonštatovala, že priberá a rastie postupne a na gastre, doktorka do karty uviedla "priberá svojim tempom" - keď sa narodil vážil 3,4kg a v roku 8,3 kg. Dcerka mala pôrodnú váhu 3,1kg, v roku vážila 7,2kg a teraz v dvoch rokoch váži 9,5kg, ale je šikovná, od 7,5 mesiaca chodí (v roku chodila sama už aj vonku po dvore bez akéhokoľvek držania). Je drobná, ale zvláda super jemnú motoriku, je šikovnejšia ako iné deti v jej veku, tak váhu naša doktorka nerieši, smeje sa že dobrého veľa nebýva a vraj z nej bude baletka.
Ak jediný dôvod kvoli ktorému chceš prestať kojiť je že máš drobné dieťatko tak to nerob, to že ho umelým mliečkom umelo zatučníš mu neprospeje. Skôr skús večer pred spaním kaše - moji ich síce nijako nemuseli, ale keď som ich prestala kojiť tak kaše a iné náhrady mliečka úplne ignorovali a úplne odmietli prejsť na umelé mliečko.

katiehotmess
12. apr 2015

@anika151 Keby si mi uz nenapisala, uz sem ani nenazriem, ale napisala.
Tvoja agresivita, ktora srsi z kazdej spravy je pre mna dokazom, ze toho chrobaka mas. Keby ti to bolo jedno tak na mna kasles. Toto je verejne forum, ty si sa verejne spytala, vycapila sem ten "jedalnicek" tvojho skoro rocneho babatka, ktory je podla teba v poriadku asi preto, ze to vybeha v tom supis choditku. Viacere sme ti tu pisali, ze to v poriadku nie je!!!
Na mna sa vykasli, ale aspon sa spytaj tej pediatricky. Vseobecne sa detom do troch rokov udeniny neodporucaju, je jedno z akeho masa. Nehovorim, ked si dietatko uzdibne od dospelaka z taniera, ale placnut to na chleba a dat ako plnohodnotne ranajky?! O tom choditku si tu uz dostala link na perfektny clanok. Internet je plny odbornych rad, poradni, kde ti poradia pediatri aj na dialku.
Nechcela som ti ublizit alebo ta rozculit, ale ako som uz pisala, zaskocilo ma to. Tvoja dcera je zlatucka a bola by skoda vybudovat v nej zle stravovacie navyky, ktore potom ovplyvnia cely jej zivot. Odo mna uz vsetko. Peace.

lorela
12. apr 2015

@spoony Len mala poznamocka (aj pre ostatnych, aby zbytocne neslo o dezinformaciu), maslo je TUK a nie bielkovina. Medzi hlavne zdroje bielkovin vhodnych pre deticky patri najma mlieko, biele jogurty, tvrde syry, vajecne bielka a maso (morcacie, domace kuracie, telacie, zajac, ryby).

anika151
autor
12. apr 2015

@spoony Mas pravdu ved ja som len chcela nazory inych vediet .Zatial ju kojim kym mam a kym chce mala moja pusinka.Kazde nazory a rady su rozne riadim sa podla mojej princeznej viem co jej chuti a co nechce.

uhnakova
12. apr 2015

@lorela ale nie je to cisty tuk. Maslo obsahuje minimalne 80 percent tuku, asi 16 percent vody a zvysok je laktoza a bielkoviny. Takze male mnozstvo bielkovin je aj v masle, samozrejme s nim nemozno ratat ako s hlavnym zdrojom bielkovin.

lorela
12. apr 2015

@uhnakova Presne o tom pisem; v masle je tak male mnozstvo bilekovin, ze nemoze byt povazovane, a ani nie je v ziadnej z vyzivovych tabuliek zaradene medzi bielkoviny, ale tuky. Presnejsie zivocisne tuky. Tak ako obsahuje sacharidy, a nie je to sacharid.
Mimochodom, vsetko obsahuje vsetko ;)

julia92
12. apr 2015

@anika151 hlavne nech mala papa pravidelne,zdravo🙂 mozno je taky typ,ze jednoducho tak nepribera,svet sa nezruti🙂 ked je zdrava a spokojna. Pytala si sa pediatricky na jej nazor na flasku a um? Resp.co poradila aby viac priberala? A dufam,ze ma tu nik neukrizuje,ale ja si myslim,ze dat dietatu sunku nie je nic hrozne,samozrejme kvalitnu🙂 nevidim na tom nic zle... drzte sa!

lorela
12. apr 2015

@julia92 Sami vyrobcovia tej "kvalitnej" a dokonca detskej sunky uvadzaju, ze vhodna pre deti od 3 rokov. V jednom rocku dietata je naozaj nevhodna.

sardinka333
12. apr 2015

@anika151 ak chceš dcerku zvyknuť na flašu, tak asi treba len skušať, ponukať flašu s mliečkom a snad sa chytí, prípadne cez den z flaše ponukať vodu, nesladený čaj...aby si zvykla, ale ty sama vieš aká je dcerka, čo toleruje a čo nie. V jej veku su iste vhodné plnotučné biele jogurty, chudé mäsko, zeleninka, ovocie, zemiak, cestovina - ale to iste vieš. Ja zase nevidím nič zlé na tom ak by som dala dieťaťu doma uvarený puding, prípadne sem tam, ak varím pre väčšie deti suchu palacinku, prípadne kupujem tu 97% šunku LECO v Tescu alebo tu detsku vakuovo balenu pre staršie deti a keby jedno ročné zjedlo na ranajky chlebik s lučinou a platok takej šunky raz za čas, tak na tom nevidím nič dramatické. Zase ja tieto hystérie neuznávam, ale každý nech si robí podla svojho uváženia. Takže treba ponukať, skušať pripadne sa porad so svojou doktorkou.

anika151
autor
13. apr 2015

@sardinka333. To sa mi paci na vas ze nie ste proti sunke ako tu niektore pisu ze nemoze heh.Je to ich vec ja skusam co malej chuti ved aj tak casom ochutna vsetko a vyberie si len to naj.Varim malej rozne jedalnicky len tie co my povedala pediatricka a povedala ze sunky moze sabi jogurty ovocne moze,dzemy okrem jahodovej,mliecne vyrobky krupice ,pudingy,palacinky nasucho,ryzoto kuracie moze,perkelt skuraciny moze ,ryzu,cestoviny,ryby len take co nemaju kosti na masle moze.Ja nemozem zato ze my dala taky jedalnicek pre malu a niektore ma tu hned posudzuju .!

anika151
autor
13. apr 2015

@abbey1 tak ospravedlnujem sa ze som tak reagovala ale normalne ma to vytocilo vas by to nevytocilo?

anika151
autor
13. apr 2015

@ninda25 tak dobre no Boze nechala som sa uniest kedze mato urazilo ze sunku nemoze co by nemohla moja pediatricka my jasne povedala co moze a co nie.mam radost stoho kolke tu pisete dakujem za rady ale vezmem si len to najlepsie

petruska1212
17. apr 2015

Ja striedam. Vecer aj nad ranom davam kravske z flase a cez den pred spanim ju kojim, chcem ju v lete odstavit uplne bude mat vtedy 1,5 roka len neviem ako ju budem uspavat, ked ona zaspi bud na ciciku alebo v kociku, vecer s manzelom a flasou, len ten spanok cez den ....spi este 2x denne
Inac cez den jej flasu nedavam,len vynimocne ked spapa malo na ranajky alebo obed

petruska1212
17. apr 2015

@lorela moja papa sunku asi od 8 mes davam jej 2-3x tyzdenne a nic sa jej nestalo zuadna alergia alebo neznasanlivist, vsetko som jej uz po roku dala ochutnat a nema problem,vsetko spapka...aj klobasku sme dali ochutnat a veru chutilo...z nezdravych jedal len trosku davam aby sa zoznamovala

petruska1212
17. apr 2015

@katiehotmess moja papka aj detske parky a je zdravucka,som nazoru vsetko s mierou...svagrina bola tabulkova mama proste drzala sa knih a teraz jej dcera skoro nic nezje, ziaden mak,paradajky,proste velmi vela veci nezje...a druhemu davala vsetko ochutnat a ten uz vyberavy nie je...vsetko zaradom spapa...a problem je ked idu na navstevu ze co varit aby dcera jedla,dakedy papa len zemiakovu kasu na nedelny obed a to uz ma 16 rokov

sardinka333
17. apr 2015

@anika151 nič si z toho nerob... teraz sa tej zdravej strave venuje až veeela pozornosti, ale že by tie deti boli zdravšie? Samí alergici, celiatici....a neviem akí ,,ici,,. Samozrejme ani ja som deti nepchala hranolkami, parkami a brumikmi, ale som im varila primerane veku a varím dodnes, varená domáca strava je pre nás doležitá, kuracie mäso, zemiaky, zeleniny, ovocie, jogurty...to sa snažím deťom ponukať, vypražame minimálne aj to len na ,,nedelu,,. Ale napr. včera sme po dlhej dobe boli v MC Donalde a chutilo nám, dcera tam mala oslavu. Ak máme chuť tak si dáme aj párky a paštétu Májku. Aj sladkosť si niekedy dáme, rada pečiem. Doležitá je podla mna pestrosť, pravidelnosť a troška aj pozerať na to zloženie, ale nie som otrokom ,,zdravej stravy,,. Osobne už ani nechodím na detské ihriská medzi tie bio eko matky, ktoré ked vidia že nedojčíte a nemáte nakrájaný za kotol jablk v ešuse tak zazeraju...ty si rob ako tebe káže tvoj inštinkt a na ostatných sa vykašli.

sardinka333
17. apr 2015

@petruska1212 ja som toto povedala v zárodku že stop...ak je dieťa fyzicky, mentálne zdravé nie je žiadny preukázatelne alergik, neviem čo tak len vymýšla a špekuluje. Dcera teraz začala vymyšlať (6rokov) že to jej nechutí a hento jej nechutí. No moja milá koniec! Čo ti može nechutiť na prirodnej kuracine a ryži...nezješ, budeš hladná a iné nedostaneš. Netvrdím, že všetko treba nasilu nutiť, ale nie je možné aby dieťa jedlo len dve tri jedná a ostatné nie. To je vyberavosť, ,,volenciérstvo,, a ja som si hned povedala, že ja odmietam variť každému iné.

petruska1212
17. apr 2015

@sardinka333 len moja neter je schopna hladovat.tiez na nu sli vselijakymi sposobmi,trestmi,krikom atd...a nepomohlo,napr mak v ustach nikdy nemala nevie ani ako chuti,dohovaram ze nech asoon ochutna ale bez uspechu, detom treba odmalicka vsetko po kustik davat nech poznaju rozne chute

ivkadracova
17. apr 2015

@katiehotmess : )) zaujimalo by ma ako ovplyvnilo mna a moje stravovacie navyky to, ze som si sama v roku cmulala klobasku a jedla cibulu ako jablko.. myslim ze aj skor, len nasi si uz take "hluposti" nepamataju. Je Ti jasne ze kazde dieta je individualne, aj kazda rodina, kazdeho zvyky atd. Niekomu das mozno chrobaka ale niekoho mozno takto nasrdis. Hlavne cloveka ktory robi pre svoje dieta vsetko. Taky telaci vyvar.. fiha, ved ona jej dava maximum. Nevidim co je na tom zle. A je jedno ako anika reaguje to nebudem riesit.. No nic, to bola lena taka poznamka do verejnej temy, lebo ma zarazil Tvoj striktny postoj a presvedcenie, ze tvoj sposob je najspravnejsi, a ked das niekomu "chrobaka" tak si urobila vlastne dobry skutok. Suhlasim ale ze stvornozkovanie je zdrave, ze treba davat dieta na zem. Ale zas aj taky chodak je super pomocka, vidim u svagrinej, ktora ma deti tri. Tak sa perfektne vsetci zabavia. Nemozes sudit ked nevies okolnosti. Dala som Ti chrobaka do hlavy, ci aj Ty si ako stena? : )

ivkadracova
17. apr 2015

@anika151 vzhladom k uvodu temy, viem poradit iba ciastocne, ja som este neodstavila uplne lebo nechcem, ani dcerka nechce. Ale zas ked som zistila ze som opat tehotna, obmedzila som to po dvoch mesiacoch razne, lebo som videla ze ma to devastuje. Kojila som ju uz asi len 3-4x denne, mala pol roka, cez den uz jedla. No vecer bol tazky ked zrazu miesto cicky som jej ponukla flasu. Trochu sme sa potrapili, a za par dni si zvykla. Cajik dostavala z inej flase aj pred tym. Teraz sa na flasu s mliekom tesi. A este viac sa tesi ked jej po 2 dnoch ponuknem cicku. Uz ma za chvilku rok, stravuje sa normalne s nami, plus rano a vecer ma mliecko, ci uz kravske, ci umele, alebo moje, hocijako. Verim, ze teraz by nebol ziadny problem odstavit uplne. Uz som vydrzala nekojit aj 3-4 dni.
Este poznamka, v 4 mesiacoch mi pomohlo zaviest aspon priblizny rezim, ked sme ju mesiac ucili cez noc spat, v 5 mesiaci som ju uz v noci nekojila. Vahu mala cely cas v poriadku, aj teraz vazi okolo 10kil, tucna nie je.
Moj nazor je, ze hocijak sa rozhocnes a dcerka bude stastna a zdrava, tak je to v poriadku. Vela zdaru.

petruska1212
17. apr 2015

@ivkadracova mozem sa ta spytat ako uspavas cez den, ked nekojis? das flasu alebo sama v postielke? mam tiez tu situaciu ako ty, som tehu a kojim, a daktore kojenia by som rada vysadila uz.

lorela
17. apr 2015

@petruska1212 Ale tu predsa vobec nejde len o alergie, ale o vhodnost konzumovat sunku u tak malickych deti. Je plna soli a konzervantov o.i. Nadmerny prijem soli zatazuje ladviny. Taviaca sustava dietatka sa este len vyvija, rovnako ako imunita.
V neposlednom rade, tu nejde len o sunku, ale o laxny pristup rodica k stravovaniu dojcata. Pretoze je silny predpoklad, ze ten, kto dava sunku, dava aj mnoho dalsich nevhodnych potravin.
... Nie v jednom, ci v troch rokoch dietatka sa odzrkadli zle staravovanie, pripadne problemy, ale ovela neskor, v 5. rokoch, v puberte, v dospelosti.
Nezober moj prispevok v zlom, vyjadrujem nim len svoje presvedcenie. Ty sa zariad podla seba.

katiehotmess
17. apr 2015

@ivkadracova Som prvorodicka takze aj ja o sebe neustale pochybujem, mozno nie co sa tyka stravy, ale vychovy, aktivit, obliekania malej. Mne povedala jasne pediatricka a docitas sa aj v dostupnej odbornej literature, ze na udeniny ma dieta cas do troch rokov veku. Na co je dobre strkat takemu malemu dietatu stravu, ktora ako vieme nie je zdrava ani pre dospeleho? Ak sa rodina krmi nezdravo tak je len vitane, aby prehodnotila svoju stravu pri prichode noveho clena. Preco sa so vsetkym tak ponahlat? Na skusanie roznych chuti ma cely zivot, v skolke a potom v skole toho vyskusa az az. Kym mam moznost to ovplyvnovat, tak budem vzdy volit zdrave jedlo. Co sa za mladi naucis... Z mojho pohladu je to pohodlnost, je jednoduche dat dietatu sunku na chleba alebo natriet na vianocku lekvar. Ja radsej urobim na chleba pomazanku alebo ovsenu kasu s ovocim.
Argument, ze ja ked som bola mala tak.... To fakt nie je argument. Doba pokrocila, hadam s dnesnymi poznatkami sa nebudem chovat rovnako ako ludia pred x rokmi, krori o nicom netusili. Ja som tiez choditkove dieta a nasledky mam doteraz, ale hlavne, ze som chodila od 9 mesiacov (samozrejme som vobec nestvornozkovala). Je mi proti srsti ten zhon, ktory stare pretrvava vo vychove. Uz aby dietatko chodilo, jedlo vsetko doradu, rozpravalo... Nikoho som nechcela nastvat, ale stojim si za tym co som napisala.
Ja mam okolo seba mamicky, ktore naozaj dbaju o stravu svojich deti, jednoducho ma len soklo, ze su deticky takto krmene. Chapem, ze ma do toho nic, ale opakujem sa, nemohla som nenapisat. Napriek tomu si myslim, ze mama, ktora by si bola sebou taka ista, ze dietatu dava len to naj by tak agresivne nereagovala.