icon

Ako odnaučiť dieťa od kojenia?

anika151
8. apr 2015

Mam malo mlieka v cici preto potrebujem naučit malu princeznu na flašu ale nechuti jej mliečko z flaše a tiež sa budi v noci že jej to nestači to kojenie s cici..Ako poradte my prosim ..Potrebujem aby si zvykla na flasu z milekom .Prosim dajte my radu ako postupovat ..Budem Vam vdačna za vase odpovede ..

ivkadracova
17. apr 2015

@petruska1212 Ked Ta to fyzicky vycerpava (myslim vitaminovo a mineralne) urcite vysad, potrebujes byt pre obe deti silna. A v neposladnem rade pre seba aj pre manzela : ) Dufam, ze suhlasis.
Dakedy odpadne sama, ked sa dobre vysanti (vela lozi, a rychlo, rada sa nahana, alebo za rucky ideme a kope do lopty.. alebo vonku, pripadne otvara sufliky a vytahuje z nich veci), ked mam energiu zaspi vonku v kociku, vtedy to vyuzijem na citanie, alebo rychlochodzu horedole, lebo co ine v tehotenstve by som uz v 6 mesiaci mohla.. pripadne sme kupili super vec ked mala 2 mesiace - automaticku hojdacku, uz je na nu par mesiacov pritazka, ale ked viem ze je unavena ale ona este o tom nevie ; ) tak ju dam tam, pustim melodiu, motorcek netrapim, rucne ju rozhojdam a za chvilu spi. Ale uprimne, cickou uz neuspavam dobrych 4-5 mesiacov. A spi uz len 1 max 2x denne. Vecierku sme jej dali medzi 7-8 ako nam s manzelom vyjde.
Myslim ze ta podstata je v postupnosti. Tiez som nevynechala hned vsetky kojenia ale postupne, najprv poobedne, potom doobedne, neskor ranne, ostalo vecerne, a potom som to predlzila na dva dni, a hocijako uz ako vyslo.. uplne iny pocit. Manzel urobi mliecko, da ju na nocnik, a ja sa mozem trebars kupelnovat alebo urobit nam vsetkym ranajky.
Drzim prsty nech je dcerka zhovievava 🙂

lorela
17. apr 2015

@katiehotmess Velmi mudry prispevok.

katiehotmess
17. apr 2015

@lorela Tie tvoje prispevky este viac. Sme na rovnakej vlne. Chudence nase deti, aby im to zdrave neuskodilo🙂)))))

ivkadracova
17. apr 2015

@lorela a mas na to aj neajku knizku? lebo ok, to je nazor, berem, ale nejake podlozenia by som prosila seriozne, lebo znaozaj, ja som tlacila 10 mesacna vsetko, mam 32 rokov, (ked to takto napisem zneje to hrozne kolko uz mam rokov), a mozem jest aj klince, tiez ma neber v zlom, len som zvedava

ivkadracova
17. apr 2015

@katiehotmess To je vsetko v poriadku co pises, normalne suhlasim, mne sa len nepacil postoj, ze len Tvoj nazor je spravny : ) .. ja som napr. za rozmanite chute, a nevadi mi ze moje dieta pozna aj sunku, mak.. podla mna je to uplne v poriadku, zdrava je, pije dost, stvornozkuje jak diva, na chodenie sa dviha sama, travenie ma paradne. Ja si skor myslim, ze ked dieta nikdy nebude pokusane nicim inym ako ultra zdravym jedlom, tak ked sa dostane k nezdravemu, hadam aj skolabuje. Alebo ta teoria, ze ked nedavas arasidy do 3 rokov ako radili, a potom neskor si ich samo v skole kupi, tak dostane na ne alergiu.. Nedrzim ju na uzde, a pozna aj sladkosti.. jedni znami mi povedali ze jeho dieta v 3 rokoch dostalo sladkost a nevedelo co to je (obal). Pre mna je napr. toto uz moc. A spokojne natriem dzem dietatu na vianocku, ved je to super, je na tom nieco nezdrave? napr. taky domaci slivkovy lekvar. Ide podla mna najme o tu pestrost. Ani by si nepovedala ze k tomu vsetkemu co pisem, nasa dcerka si sama zaje dusenu brokolicu, co? Chapes kam smerujem? A k tomu lozeniu, ak som ja nelozila len preto, ze ma nedali na zem, tak nasich za to odsudzovat ani nemozem prave kvoli tomu ze nemali dostatok info ako pises. Nevlastna mama ma chcela nahovorit na Epidural, ze oni taku moznost nemali, ja ze vziadnom pripade. A az postupne ked som jej ukazala nejake linky.. bola prekvapena, ze co oni mohli vediet, co si chodili planovane odrodit, pichat si vodu a skakat si na brucho .. pravda je tale taka, ze to sa u nas robi dodnes, uz som ale odbocila. Ale k tomu jedlu, studovala som vela, aj som pocuvala ju, a musim uznat ze v niektorych veciach su dobre aj stare mamy, nie len moderne info, knizky a inernet. Na vsetko treba pozerat tak trochu s odstupom.

lorela
17. apr 2015

@ivkadracova Nie knizka, ale desiatky kniziek, odbornych clankov a odporucani mnohych lekarov, pediatrov, odbornikov na vyzivu. Nehnevaj sa, ale kto chce, sa k literature a mozno aj ku konzultaciam dostane. Informacie treba selektovat. Nie s kazdou knihou alebo studiou, clankom sa da na 100% suhlasit. Clovek sa musi naozaj venovat problematike dlho a do hlbky, aby pochopil suvislosti a dokazal si vybrat z toho mnozstva informacii naozaj to podstatne, dokazal si ich do istej miery prisposobit svojim narokom a moznostiam. A videl problem v sirsom kontexte. Dostala som knizku Bukovskeho pred nedavnom 🙂, nestotoznujem sa s nim v niektorych nazoroch (najma ohladne masa a soje), ale napr. jedalnicky pre deti su velmi inspirativne a na ich zaklade, myslim si, moze si rodic na zaciatok mnohe osvojit. Po zvladnuti nejakych tych zakladov sa da ziskavat poznatky aj na internete, za predpokladu, ze uz vieme rozlisit co ma pevne zaklady, orientovat sa medzi recenziami a co su len nazory bez vahy.

Uznavam, tiez nie kazdy pediater ma chut vysvetlovat, venovat sa mamicke a jej otazkam zodpovedne. Sama som zazila, ked lekar odporucil po prvom roku dietaka jednoducho "moze vsetko". No napriek tomu som nazoru, ze mal namysli predovsetkym "vsetko vhodne, zdrave", primerane veku. No mamicka si to vysvetlila po svojom, a dietatko dostavalo bezne rezen s majonezovym salatom v nedelu na obed. Na to ani netreba knizku, postaci zdravy rozum... Ved poniektori dospeli by mali s takymto obedom problem, nie to este dojca...

lorela
17. apr 2015

@katiehotmess Jednoznacne na rovnakej vlne 😉.
Ale kdeze, ja tu len tak z pagruky pisem 😀, nerozpisujem sa - ked vidim, ze to napadne na urodnu podu. A to netvrdim, ze musi, nech si kazdy robi podla svojho uvazenia.
No, podobne ako ty, niekedy mi proste neda nenapisat...

ivkadracova
17. apr 2015

@lorela No ved dobre : ) rozmyslat treba, to tu ani nemusime rozoberat.. inac prave Bukovskeho nemusim, ako vysvetloval pred x rokmi ako natierat tenku vrstvu veta alebo ramy na chleba, skoro ma slaktrafil. Ved maslo je omnoho zdravsie, alebo potom si radsej len tak mocit zdrave pecivko v olivovom oleji je pre mna lepsie ako margarin.. a keby videl ten centimeter smalcu co si ja davam : )). Poradil vsak dobru vec, ze cesnak nechat postat - zoxidovat, aby nabral tie spravne antioxidanty.. Pediater ak je dobry tak vie tiez poradit. Ano treba triedit informacie, opat suhlas.
A co povies na niektore starsie pani, v 4 mesiacoch uz ladovali segedinsky gulas do vnuka? 🙂 Myslim ze tu taky extremista v tejto diskusii nie je. Nema zmysel sa pozastavovat nad platkom sunky raz za tyzden. To je nic.. Viac smradu nadychas v meste, a predsa len z tej sunky mas aj osoh, najme ak je kvalitna.
Pikoska: znamy doktor tvrdi ze pre dobru obranyschopnost treba jest stare hovadzie maso, aj za mladi. (Nejdem k tomu zaujimat postoj.)

katiehotmess
17. apr 2015

@ivkadracova Problem je v tom, ze sunka pre mna nie je rozmanitost, je to udenina plna soli, konzervacnych aditiv a ecok. To nie je rozmanitost, ale odpad. S tym lekvarom je to v super, ale preco nieco sladke kombinovat s dalsim sladkym vyrobkom, chlebik s lekvarom by bol lepsia volba. A ked chuti brokolicka preco nie s maskom ako hlavne jedlo, ale len nieco cim sa zajeda?
A vo tem to je... Trochu premyslat co davam do tela. Co sa tyka sunky mas pravdu, ze moj nazor je jediny spravny 😀 Samozrejme, ze aj moje dieta pozna sladke, ale len v domacej podobe. Keby v troch rokoch nevedela, ze v nejakom obale z obchodu je sladkost tak by som sa tesila. Nebolo by odveci tie tajuplne obaly aj citat, cloveka prejde chut strcit to dietatu.
Je super, ze mala stvornozkuje 😉 Samozrejme rodicom to nemam za zle, ze mam problemy s chrbticou, presne ako hovoris, oni nevedeli. My mame dnes v tomto ovela lepsie moznosti. Ja sa ich snazim naplno vyuzivat.

ivkadracova
17. apr 2015

@katiehotmess no ale zas kazdy den masko jest nemusi, jak by potom vyzerala : ) brokolica so zemiakmi tiez ujde nie?

ivkadracova
17. apr 2015

@katiehotmess divinu si uz skusala robit?
inak da sa robit aj domaca sunka..
k tym sladkostiam: som rada ze ich pozna, a som rada ze respektuje ked po viem "nie". ano domace su lepsie, ale nechcem aby bola ako vo skatulke - ine deti budu poznat v jasliach a ona len bude kukat, no dakuejm pekne, ako som napisala pre mna je to moc

lorela
17. apr 2015

@ivkadracova Este som zabudla 🙂; bavime sa tu o tej "slavnej sunke". Nemozno ocakavat, ze najdeme v jednej knihe, v jednom clanku vetu v zneni: Sunku nesmie 1 rone dieta.". V predchadzajucom prispevku som pisala o tom, ze problematiku treba vnimat komplexne, precitat niekolko knih, osvojit si suvislosti. Pretoze: V jednej knihe, v jednom clanku si precitame o skodlivosti konzervantov v potravinach vseobecne, v dalsej napr. studii o mnozstve soli, ktora sa v sucasnom potravinarstve pouziva takmer do vsetkeho a o nadmiere solenia, ktore je dnes bezne u vacsiny populacie. Dalsi clanok pojednava o civilizacnych chorobobach spojenych s nezdravym sposobom stravovania, o nadmiere zivocisnych tukov, soli, adjitiv atd. v potravinach. V dalsej knihe sa docitam, ako sa orientovat "vo svete potravin" a naucim sa citat zlozenie. Potom si precitam napr. Bukovskeho jedalnicek odporucany pre vek 1 roka dietata. A na zaklade toho VSETKEHO sa dopracujem k nazoru, ze ja proste tu sunku svojmu dietatu NEDAM 😉.
Alebo mam dobreho pediatra, ktory ma naviguje co dietatu postupne pridavat do stravy a comu sa vyvarovat. A ked mam snahu, zacnem sama spatne patrat, preco mi to a to odporucil...

katiehotmess
17. apr 2015

@lorela Tema stravy ma bavi tak aj popisem, ale uvedomujem si, ked si to tak citam po sebe, ze vyznievam hrozne arogantne. Pri tom pisanom slove nevidno tu mimiku a vyznie to horsie, ako to clovek mysli. Kazdopadne som rada, ze si sem prispela lebo som sa zacala citit ako z inej planety a pritom okolo mna su toto notoricky zname veci 😕

bramborkaa
17. apr 2015

Ahojte. Necitala som predosle prispevky,len otazku,tak mozno uz niekto napisal to iste,alebo podobne. Kojila som presne 18 mesiacov a 7 dni 🙂 Prestat som ani tak velmi nechcela,ale mala som naplanovanu operaciu,tak som vedela,ze musim jednoducho odstavit. Pokusy zacali,ked mala dcerka asi 16 mesiacov,skusala som vsetko mozne...od roznych babskych rad typu zalepit prsnik alebo potriet citronom (to jej nahodou chutilo),az po trpezlive vysvetlovanie,ze mliecko uz nie je atd.Nic nepomahalo, UM nechcela ani vidiet,kravske detto. Bez cici jednoducho nezaspala cez den, ani v noci ☹ Tak prisiel den hospitalizacie a ja som len trpla,co bude. Mala zostala doma s manzelom a ked som na druhy den rano volala,ako to prezili v noci,manzel povedal,ze v pohode,dal jej cajik a spala az do rana 🙂 Ked som prisla po 4 dnoch z nemocky,tak ju uz ani nenapadlo,ze nejake mliecko bolo. Sice nam odvtedy odmieta vsetko mlieko,ale snazime sa doplnat jogurtami,tvarohom,mäskom 🙂 Takze u nas pomohlo odist na par dni,ale kazde dietatko je ine. Vyskusajte vsetko,co Vam nie je proti srsti,snad nieco zaberie.

lorela
17. apr 2015

@ivkadracova Jejda, ano, takmer som zabudla, Bukovskeho rastlinne masla 🙂. Suhlasim s tebou, zdravsie je zivocisne maslo a este zdravsie panenske oleje.
Starsie panie toho narobia 😀, ja som pocula zatial len o lekvarovych chleboch v tusim tiez tych 4 mesiacoch omocenych v kakau aby dietatko dokazalo prehltunut. Ake skvosty nasledovali neskor si asi vieme vsetci domysliet 😅. Nuz, to "dietatko" ma dnes 40 rokov a slusne zarobene na infarkt (vysoky cholesterol, tabletky na tlak uz dokonca zivota a co ja viem co este).
Som toho nazoru, ze clovek si ma volit vzdy to mensie zlo a ovplyvnovat to, co sa ovplyvnit da. Ked spominas znecistene ovzdusie, kopec chemie vsade okolo, tak aspon tu stravu do tej miery, do akej sa da, si vyberat mozeme. A prednostne detom, pretoze im davame dobry zaklad. Do 3 rokov (alebo kym netravia vacsinu dna v predskolskych zariadeniach) je to plne v nasich rukach.

katiehotmess
17. apr 2015

@ivkadracova Zajacik, telacinka i ta divina vyborne. Masko je velmi dolezite! Rovnako strukoviny: cervena sosovica, fazula mungo, cicer. Toto je ta rozmanitost, rozne masko, strukoviny, zeleninka, ovocie. Avokado je vyborna vec. Je toho tolko, na nejaku sunku ani nie je priestor. Sunku vyhodit a zabudnut na nu.
Mne zase nevadi, ked mi bude dieta vytrcat z davu co sa tyka sladkosti 😵

lorela
17. apr 2015

@katiehotmess O tom potom, ja sa takisto temou necham vzdy zlakat 😀
To ja som v horsej bola pozicii, mne sa takmer vsetci posmiavali a robili nevhodne trpke poznamky (okrem mojho toleratneho muza - ale aj ten si myslel svoje, len nehovoril o tom 😉 a maminy). Nebolo to lahke, ale bola som o spravnosti svojho konania presvedcena a nieraz som si v duchu povedala, ved pockajte, kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepsie. A doslo na moje slova. Len s tou vynikou, ze ja sa narozdiel od nich, neposmievam (ten charakter ja nemam). A jednym z obrovskych zadostucineny boli najma 2 veci: 1. ked mi muz povedal asi po 4 rokoch, vies, neveril som ti, tomu co robis, nic som nepovedal ale chcelo sa mi miestami aj smiat aj ti moznno vynadat, ale presvedcila si ma, vidim, ze si mala pravdu a naozaj nieco na tom je! Podotykam, ze muz je masozrut klobasovo-slaninvovo-salamovo-reznovy, no a presvedcit takyto kaliber, ktory je z tych, co mal klobasu v ruke v 1 roku povazujem za jedno male vitazstvo 🙂. A 2. vec, ked som sa dozvedela, ze moj "najusilovnejsi odporca" ma zacal v stravovani napodobnovat.

katiehotmess
17. apr 2015

@lorela Obdivuhodne!!! Moj muz je v strave velmi zasadovy takze s tymto som nemusela bojovat, ale babkovci a dedkovci to je ina kapitola. Ja totiz zjavne dietatu nedoprajem.... Ale uz tiez pochopili, ze to robim pre nu!

lorela
17. apr 2015

@katiehotmess 🙂
Poniektori veru daju zabrat, ojojoj! Prajem ti, aby aj ti tvoji jedneho dna pochopili to, co uz ty davno vies.

Inak, nech to zase nevyznie, ze len strava je za vsetkym. Zdravie sice ovplyvnuje na cca 70%, ale neopomenutelna je tiez genetika a ine faktory.

katiehotmess
17. apr 2015

@lorela Tak tak, bohuzial, su veci, ktore sa ovplyvnit nedaju. V tom bruchu zostat navzdy nemozu. Sa mi bude o sunke aj snivat 😖. Dobru noc.

ivkadracova
18. apr 2015

@katiehotmess to ze.vytrca z davu nevadi, ale to ako sa.bude ono samo divine citit ze je ine, to moze byt v jeho hlavicke problem, ved si spomen ked si bola mala, a apoluziaci boli v niecom o krok v predu je jedno v com, nebola si zahanbena a nechcela si to dohnat? Ide mi ciste o psychologiu deti. Kym sa citi divne lebo nema Mobil, a ine deti ano, tak mam na salame.. Ale ku sladkostiam sa dostane lahko, a diky moc ked si to potom bude tajne dohanat, lebo jej to strasne zachuti, doma take nemala a pod.. Skonci ako gula, nebude mat nauceny zdravy odstup. Preco by si povedala ze ma dost ked nemusi, mama nevie co robi v skole..

abbey1
18. apr 2015

@ivkadracova Mám doma už pubertiacku a ver, že je v strave zasadovejsia ako ja. Žiadne dobiehanie sladkosti sa nekoná. Vieš, tie deti nemajú nezdravé veci zakázané. To je mylny názor. Oni proste samé pochopia rozdiel medzi dobrými potravinami a škodlivými, ktoré su len komerčné dobre predávané.
Väčšina rodičov, ktorí dbaju na zdravsiu stravu, nejde cestou zákazov, lebo ta nikam nevedie. Ale naopak, snažia sa deti naučiť oceniť čistú chuť jedla, ktoré je chutné i zdravé, a nie umelo dochucovane aditivami.
Deti naozaj preberajú od rodičov vzorce správania i prístupu k jedlu.

abbey1
18. apr 2015

@ivkadracova A este k tomu vytrcaniu z davu. Zdravo sebavedome dieťa, vedome si svojich zásad, nebude riešiť spolužiakov. A hlavne v dnešnej dobe, ked tolerancia a rôznorodosť pokročili.

sardinka333
18. apr 2015

@ivkadracova žiadny extrém nie je dobrý. Ja neviem vážne kde su tie zdravé deti....u nás na škole si šalát zoberiem snad len ja, denne máme pripravené a su chutné. banány, jablká, pomaranče, sa bežne povaluju kade tade. ČEsť výnimkám. Nikde nie je napísané, že aj človek, ktorý mal horšie stravovacie návyky sa nemože časom, vekom a snahou zmeniť. Ale tento extrémizmus je tu na koniku bežný. Hystéria okolo šunky, brumikov...ako by sme ich my ostatné davali denne ako hlavný chod. Ja mám aj opačnu skusensoť - švagor neda do ust bileu muku, cukor je tabu, cvičí s vlastnou váhou má obchod so zdravou výživnou a telocvičnu, robí prednášky. Mladý chalan a má vysoký krvný tlak, ktorého sa nevie zbaviť už roky. Všetky vyšetrenia ma negativne a musi užívať lieky. A takých je viac čo dbaju na stravu, pohyb a maju vysoký tlak, cholesterol, alergie, rakoviny dokonca a nechápu prečo ked tak zdravo žiju. Teda nič nie je len čierne a biele, aj ludia zdravo sa stravujuci podliehaju chorobám, zraneniam a neduhom, takže všetko s mierou. My ideme dnes na výlet opekať si slaninku, do prirody, k tomu si nakrajame dobrý chlebík, dáme horčicu, cibulku, paradajky.

ivkadracova
18. apr 2015

@lorela inak vies co ma napadlo k tym desiatkam kniziek, ktore si spominala? Kolko z tych kniziek a sucasnych expertov na vyzivu uz odchovali dospeleho cloveka? Nase Mamy a stare Mamy uz nejake statistiky realne za sebou maju, a naozaj v mojom okoli nepoznam nikoho s problemamy. Neratam alkoholikov :D Preto je moj nazor: priemer je dobry, kazdy extrem asi bude v urcitej faze skodit.

@katiehotmess lutujem deti vegetarianov a veganov ked Ta tu tak citam 🙂 ako to ze vobec prezili, sa divim..
Na odlahcenie, v telke som pred par dnami zacula slovo ze frutarian, skoro som odpadla od smiechu, napadla ma iba suvislost so semenom 🙂 off topic..

ivkadracova
18. apr 2015

@abbey1 to si fakt myslis? Strnast rocna Sestra na vraj najlepsiej ZS v BA ma presciedcala, nech nedam dcerke meno Bozidara, lebo jej spoluziacke z vedlajsiej triedy sa smeju - ano kvoli hlupemu menu. Nedavam teraz suvis zo sladkostami, ale zakerne deti boli su a budu, a tie zasadove to nezmenia.. Ani povahu dietata neovplyvnis. Nevies ako to bude o 5, 10, 15 rokov..
K jedlu, ved jasne, ja som tu niekedy bola proti zdravej vyzive? Mam pocit ked vidim nase zvyky a okolie, ze som to praveze prehanala.., ale nebazirujem na tom aby si nedala platok 96%dusenej sunky, som sa este nezblaznila aby som zivot zasvatila studovanim ecok v potravinach a stravovede. Citim a vidim co je dobre. Aj dcera to citi. Nase zdrave jedla dakedy ani manzel nechce, ibaze mu na to vyprazim fasirku ;)
Ale uprednostnila by som urcite paradajky a vajicka z vlastne zahrady, to je jasne.. Mozno raz..

ivkadracova
18. apr 2015

@sardinka333 poznam takych.. To je smola podla mna, take telo, nemusi to suvisiet so stravou. Stravovanie nemoze byt podla knizky, ani univerzalne rady nefunguju. Ja mozem majonezu jest lyzicou a nic mi nebude, ziadny cholesterol, aj solit mozem, dokonca mi to odporucili, kdez to kamoske je po kusku mastneho tazko. Kazdy ma aj ine traviace enzymy, plati to uz u malych deti, prirodzena selekcia funguje. Ja som napr az po rokoch zistila nahodou ze mi vlastne psenica nerobi dobre. Uplne inak je to pri ostatnych obilninach.
Ku ovociu, nasa dcerka ked vidi pomaranc ide sa dotrhat 🙂 aj passion fruit..drahe dieta!!
Robis mi chutky s tou opekackou..

abbey1
18. apr 2015

@ivkadracova Fakt si to myslím. Áno netolerantni ľudia vždy vôli a budú a kto chce psa biť, palicu si nájde. Preto si myslím, že by sme mali deti vychovávať tak, aby sa nehanbili za svoje postoje a svoj život. Ak niekto bude chcieť, nájde si dôvod ukázať prstom.Ale to predsa nemá znamenať, že mám ja meniť svoj pristup k životu.
Ja nie som za žiadny násilný extrém, ale občas sa tu rozum zastaví, ako ľahkovážne ľudia pristupujú k svojmu životu a aké pseudoargumenty k tomu hľadajú.
A ver, že deti vegetarianov ľutovať nemusíš. V tom sa veľmi mýlis, či máš skresleny pohľad.

ivkadracova
18. apr 2015

@abbey1 ja ich nelutujem, to som pisala druhej tete 🙂 lebo ze vraj masko je super dolezite, bola to len ironicka poznamka na margo toho. Osobne poznam nejedneho vegetariana, aj s odchovanymi detmi, ktore su zdrave, tak preto.. Ano nebudem menit zivotne postoje kvoli nikomu, to si dobre napisala.
Co je pre Teba lahkovazne pre ineho moze byt spravne, a prave Ty mozes posobit lahkovazne, na to pamataj.
Proti gustu ziaden disputat.

jaruska8
18. apr 2015

@abbey1 Človek je všežravec, o opaku na nikto nepresvedčí-naše osmičky boli používané na trhanie-nie stebiel trávy.😊😊😊😊 Druhá vec-poznáš človeka, čo je alergický na mäso? Ako nerátam, že mu zle trávi po mastných jedlách??😊😊