icon

Ako odučiť dieťa spať na prsníku?

ivica_v
1. aug 2011

Ahojte, mame takyto problem, nase 3-tyzdenne babo nechce cez den dlhsie spat. Vzdy place a cmula si ruky ako keby malo hlad - dam ho na prsnik - vidno ze pije, po chvili vsak intenzita pitia klesa az malicky zaspi na prsniku. Z casu na cas si este pocucka a po chvili akoze spi - len co ho vsak prelozim do postielky alebo dam na postel a lahnem si k nemu - do 5 minut je hore a zase place ze chce jest. Takto to ide dookola cely den! niekedy nespi dlhsie ako hodinu skoro 10-12 hodin. Podvecer je uz asi tak unaveny a konecne nasyteny ze zaspi aj na 3-4 hodiny, v noci sa naje poriadne tak ako to ma byt a zase zaspi na 2-3 hodiny a nad ranom tiez. A potom, zhruba od 7-8 rano zacina zase cirkus - dookola chce jest, akonahle je na prsniku - spi, atd. Takto fungujeme uz asi tyzden, prve dva tyzdne to bolo v pohode - 2 hod. sme sa trapili kym sa napil ale potom 2-3 hod. v pohode spal. Az ked som zacala kojit v polohe poleziacky - zacali tieto problemy ( cca po dvoch dnoch kojenia poleziacky - mala som bolave bradavky a tato poloha mi najviac vyhovovala ). Teraz kojim posediacky - pouzivam masticku na bradavky takze uz nie su tak bolestive a mozem kojit aj v kresle. Vie mi niekto poradit co by som mala spravit aby sa nam ten rytmus aspon trosku upravil? Dik...

vinka
1. aug 2011

@estterka ja som si písala z annag a pýtala sa ma či má cumel malá ked som mala sama problém a mi neradila,že mám vybrať a vyhodiť cumel.Poradila ale o cumle sa nezmienila.A ju fakt považujem za umelkyňu laktačnú.Tá vždy dobre radila.

olifcek
1. aug 2011

@vinka dieta sa nepreje mm x;o) pediater nie je laktacna poradkyna, nespecializuje sa na kojenie / dojcenie...

olifcek
1. aug 2011

@vinka annag urcite cumel nepodporovala

estterka
1. aug 2011

@vinka http://dojcenie.wordpress.com/2010/05/05/laktac...

http://dojcenie.wordpress.com/category/preco-nie/

annag ti to nekomentovala,lebo sama dobre vie,ake take bje odnacit male babatko od dudla. patri to k pravidlam mamily a kodexu,ktory dodrziava. http://whqlibdoc.who.int/publications/924154160...
a ako dlho si dojcila? a lekari vedia bohuzial velmi malo o dojceni,mnohe mamicky kvoly pediatrovi prestali dojcit,lebo im lekar zle poradil. dojcene dietatko sa prejeda len v pripade,ak je pomylene flaskou(hoc aj len par dni v porodnici). a na krce sa odporuca nosit dietatko v satke,aby sa rozhybali crievka a ine veci,nie dudel.

vinka
1. aug 2011

@olifcek neviem prečo mi potom nenapísala nič na cumel.Vôbec nič lebo ja by som si to isto pamätala.

estterka
1. aug 2011

@vinka no to neviem,mozeme sa jej spytat..ale vravim,je to strasne tazke male babatko odnaucit od cumlika. moze byt,ze tut info prehliadla taktiez,ma toho strasne vela. kludne sa spytaj na jej fore forum.dojcenie.eu

olifcek
1. aug 2011

@vinka nemozem za nu hovorit, ale s annag som stale v kontakte, a dobre si pamatam, ako sa tu do nej obuli v jednej teme, kde napisala, ze cumel nie.. to uz bolo samozrejme davnejsie, kedze annag sem uz nechodi

prepacte, ja som uz napisala svoje k tejto teme, dokonca z vlastnej skusenosti, tiez som sa vela radila s annag, najma, ked prisla kriza v 3,6,9 mesiaci...

ak by Ta este cosi zaujimalo @ivica_v mozes mi napisat IP, alebo sa mozeke niekde v ke i stretnut x;o)

vinka
1. aug 2011

@estterka ja som tým chcela napísať len,že dieťa sa dá krásne kojiť aj ked má cumel.Kojila som do roka a nemyslím,že to bolo málo.Kedy to bolo kôli cumlu skončím skôr.

stvura
Odpoveď bola odstránená
estterka
1. aug 2011

@vinka dieta bez dudla sa neodstavi predcasne,v roku sa stale hovori o predcasnom ukonceni dojcenia. dieta bez dudlov,flasiek atd sa koji minimalne 2 roky🙂 my dudel nemame,a necmula si ani palec-co ma kazdy strasil. nie je to prirodzene,dieta chce mamu a prsnik.

stelam
1. aug 2011

my sme mali ten istý problém a ako sa to vyriešilo? ani sama neviem, proste z toho mala vyrástla.....trvalo to asi tak 2 mesiace, bola som z toho veľmi unavená.........aj som si chvíľami myslela, že asi nemám mlieko......ale je pravda, že to dieťa si proste urobí s prsníka cumlík.......no a časom som ju odmietla nakŕmiť, lebo ona chcela aj každých 15 minút............troška poplakala, tak som ju vzala do kočiar a hojdala, alebo troška na rukách a až potom som ju nakojila, tak sa už pekne napapala a potom spala lepšie

vinka
1. aug 2011

@estterka no tak mojim stačil rok dojčenia.suseda dojčila dva roky každé a dva sú alergici.ja rok a alergické nieje ani jedno.Ta potom kde je chyba?

vinka
1. aug 2011

všetko z mierou aj dojčenie.že minimálne 2 roky.Tak to sa dojčí aj do 6 rokov.Už aj toto som počula.príde mi to už zvrátenosť potom.

estterka
1. aug 2011

@vinka ale dojcenie nie len o tomto,ake su deti zdrave alebo nie. o tom,ako sa da dostat alergia neviem nic,nemame ani jeden v rodine ziadne,takze sa neviem vyjadrit.

estterka
1. aug 2011

@vinka do dvoch rokov na pozidanie a od dvoch rokov sa pomaly moze znizovat pocet dojceni. nevidim na tom nic zvratene. ako vravim,su to odporucania svetovej zdravotnickej organizacie,tak sa ozvite tam,ze nemaju pravdu 😉

zuzanapp
1. aug 2011

@estterka môj malý má 13 mesiacov a dojčím ho stále a dudel máme od narodenia

saudi
1. aug 2011

@ivica_v v leze vraj splabsie/pomalsie tecie mlieko ako v sede, ci nahodou nezaspava preto, ze mu mliecko ide pomaly, tak sa "unudi" a zaspi.
ale u nas to s dcerou bolo podobne, asi az v 3. mesiacoch sa to popravilo

estterka
1. aug 2011

@zuzanapp existuju aj vynimky 😉 ako vo vsetkom.

moj nazor zostava,dudel je umelina,ktoru dieta nechce.chce prsnik a mamu a nie byt odbavene dudlom,lebo mamu obtazuje prilozit babatko tak casto,ako si to dieta ziada.

mianc
1. aug 2011

@vinka alergia sa neovplyvňuje len kojením ale aj génmi, príkrmami a rôznymi aspektami, ktorými su naše ratolesti niekedy vystavované príliš zavčasu..

mianc
1. aug 2011

@vinka aj moja má radá dudlík a zatiaľ plne kojíme, čo aj naďalej chceme.. a moja Timuš má dudlik skôr na hranie, takže si tiež nemyslím, že dudlik narúša kojenie alebo skracuje jeho dobu, priam naopak.. malinka sa krásne rýchlo napapaká a hlavne bez hryzenia a dudlik používa na dudlanie a hryzkanie, keď ju ďasienka svrbia.. 😉 ´
a čo sa týka tých krivých zubov, tak je len na uvaženie každého rodiča nechať dudlať svoje dieťa dudel ako 6 ročné???!!!!!

katkaolejka
1. aug 2011

Ahojte, ja mam trochu iny problem. Mam 19 mesacnu dcerku, ktora doteraz zaspava na prsniku, na obednajsi spanok a aj vecerny. Niekedy to trva aj 45 minut, kym zaspi a ja jej sluzim ako dudlik, je to velmi unavne. Uz sme sa pokusali ju odnaucit, ale vzdy, ked jej prsnik vezmem, strasne sa rozculi, rozplace az sa celkom preberie a zo spanku nakoniec nie je nic. Cez obed mi este zvykne zaspat v kociku, ked s nou chodim, inak sa mi ju nepodari uspat. Uz som z toho unavena, najhorsie je, ze sa v noci stale niekolkokrat budi na prsnik a uz mam toho dost. Aj sme sa ju pokusali odnaucit od nocneho vstavania, niekolko noci s nou bol manzel, potom chytila crevnu virozu, niekolko dni vracala a nechcela pit nic iba z prsa a boli sme zase tam, kde na zaciatku. Je to ako zacarovani kruh, manzelovi sa do oducania nechce, lebo vie, ze to bude vela prebdenych noci. Nemate nejake finty prosim?

xlucia
1. aug 2011

@estterka ty sa ohanas len tym co sa odporuca.... no aj nazory sa rokmi menia. pred dvadsiatimi rokmi sa odporucalo ine a to co sa odporuca teraz tiez nie je celkom ok.
kojit dieta do dvoch rokov na poziadanie nie je normalne ani prirodzene. najneskor do troch mesiacov plus minus sa maju interavaly stabilizovat do nejakych rozumnych medzi.
to co mas je z velkej miery teoretizovanie a mudrovanie povedala by som. mas len jedno dieta ktoremu sa mozes viac menej plne venovat.
povacsine prvorodicky takto pristupuju ku vsetkemu razantne a stopercentne. pri druhom dietati uz zmudreju a nejdu tak uzasne tabulkovo. uz sa to ani neda. ak bude dieta nonstop na prse a este k tokmu po leziacky, kto sa postara o starsie dieta???
dudel je uplne normalny a regulerny a nema dieta ako mylit to su len bludy, ktore sa propaguju teraz kde je dojcenie uplne posvatne.
poznam x deti, ktore mali dudel a bez problemov sa kojili aj dva roky,
dalsia vec, ak kojis viac ako rok, tak je to celkom urcite dlhodobe kojenie. si uvedom, ze tu na slovensku, idu deti v troch rokoch do skolky. vtedy uz maju mat normalnu stravu a nie ako niektore zazrate poradkyne radia ze dieta dojcit kludne aj v 4 rokoch. to je chore. plus od urcite veku ma ist dieta vecer spat s umytymi zubami. take 18 mesacne dieta nema co v noci jest. v noci sa spi.

stvura
Odpoveď bola odstránená
vinyan
1. aug 2011

My sme to zaspavanie na prsniku mali podobne. Inaksie "zaspavanie na prsniku" neni zla metoda, lebo je nezavisla na prostredi, case, mieste... iba na mame a ta sa vyskytuje pri malom dietati...
Dieta tak ci tak ma rado nejaky "ritual" a moze to byt daco ine, bez coho by nevedelo zaspat (a to tiez moze ist v niektorych situaciach na nervy).
Moj syn sa denne prevela a precasto kojil. Sa narodil ako 4,5kilovy a primerane papal a rastol. Dnes ma dva a pol a velky je na 4... Do 2 mesiacov som ostavala lezat s nim po vecernom zaspani, inac sa zobudil a plakal za mnou. Od 4 mesiacov niekedy mohol ostat spat sam. Od tristvrteroka - roka sa dal "zanechat" na spanie sam aj cez den skoro uplne vzdy (nezobudil sa po 20 min).
Da sa vyskusat satka/ nosic na nosenie deti a naucit sa kojit v nom. Obcas, ked to vyhovuje aj mame, kojit zase v posteli a pripadne si aj pospat s dietatom. Odpojit ho od prsnika, ked zaspi a lezat vedla - pravdepodobne sa nezobudi, lebo tu blizkost citi.
Treba trochu aj vlastny rytmus prisposobit rytmu dietata (aj ked je uleteny).
Teraz ma nas syn 2,5roka a mlieko si pyta 2-4x za den, aj to moc nie pit, ale ako ritual na zaspanie (1 denny a 1 nocny spanok a niekedy po prebudeni). Teraz cakame aj druhe babo a mozno sa odstavuje, mozno mu nechuti to mlieko uz tak..., som vo 8.mesiaci a uz par mesiacov spava celu noc v kuse... Same sa to stalo...
Podla mna sa oplati byt aj otvoreny tomu, k comu nas vedie dieta. To prve ma najviac sanci nas viest...to, co sa clovek nauci, moze ale pouzit pri dalsich detoch a pri nich by to malo byt uz "lahsie".
V minulorocnych Mama a ja vychadzalo na pokracovanie "Narocne dieta". Take, co od nas vela vyzaduje a potrebuje. Ak mu to opatujeme, ak budeme reagovat na jeho potreby, tak by malo vyrast v zreleho a citliveho cloveka. V USA vysla kniha s tymto titulom od nejakeho mnohodetneho MUDr.
Dost mi pomohla kniha, ked bol syncek malinky "Rodicovstvo je veda" (spopularizovane vysledky neurologie) a teraz je pre mna dlhodobou inspiraciou "Respektovat a byt respektovany" (o sposobe vychovy, ktora je mozgovo-kompatibilna: ktoru vie dieta spracovat).

vinka
1. aug 2011

@mianc no moje deti tiež hrýzli do cumlov ked ich dasná svrbeli. 😉
@estterka dojčiť na požiadanie.To aj každých 15 min.?To je už mi len názor.
@xlucia tak plne s tým príspevkom súhlôasím.Už som počula,že matka kaderníčka mala v robote skoro 6 ročného syna lebo ho ešte dojčila.To mi príde nie zvrátené ale úchylné už toto. 😒

mianc
1. aug 2011

@stvura úplne s tebou súhlasím... ja som ani nehovorila, že dokedy bude moja malá potrebovať dudlík, ale tak keď vidím na nej, že je nervózna a dudlik pomáha tak prečo jej ho nedať??? Veď keď je hladná tak vidím na nej, že sa chová inak a vtedy si ideme cucnúť a nie aby som ju pri každej nervozite dávala na prsník.. aj keď viem, že teraz viaceré kočky budú na mňa zazerať, že čo som to tu písla.. ale myslím si že aj v prírode to ide tak.. veď keď si zoberiete hociaké zvieratko mama príde nakrmí a koľko krát sa od mláďata radšej vzdiali, lebo by cicalo stále.. aj každá mama si musí oddýchnuť, potom je to na margo všetkého.. či nervozity matky, dieťatka ale aj okolia.. proste si myslím to, že dieťa tiež musí vedieť, že prsník je na papanie nie na hranie.. a moja má proste na to hranie dudlík.. a keď ho chce mať, brať jej ho nebudem.. ale tak isto viem, že jej ho nebudem dávať do 6 rokov, ako bolo vyššie písane...

estterka
1. aug 2011

@xlucia ¨ja osobne nebudem mat tak skoro druhe dieta,prave preto,ze teraz sa chcem 100 percentne venovat dcere a neskor sa chcem 100 percentne venovat druhemu dietatu-a budem aj druhe dojcit na poziadanie kolko bude chciet. to uz s tym musi ratat kada mamicka,ze sa mozno nebude moct naplno venovat ani jednemu dietatku,ak ich ma skoro po sebe .netvrdim,ze je to zle,mat deti po sebe,vobec nie,len ja som si toho vedoma a preto som sa rozhodla s druhym dietatkom pockat.poznam mamicky ktore dojcia surodencov tandemovo,bez problemov.
prirodzene je dojcit dlhodobo,keby sme sa tak mohli spytat deti..ako im je samym v postielke s dudlom v ustach..presne po tom po 9 mesiacoch v brusku tuzia isto..a ako im je na prsniku dobre..
a cumel je umelina-mne je to nechutne,viediet deti,ako im tie ozuzlane latexy trcia z boku ust.alebo male babatko ma cumel cez pol tvaricky.
3 rocne deti idu do skolky-dakujte statu,ze vas tolko necha byt doma,u nas matka nastupuje do prace po 4 mesiacoch a v mnohych inych statoch je to bohuzial tiez tak. tri roky su idealne,nevidim problem,ak dieta,ktore chodi do skolky sa rano a vecer napriklad nadojci,ak to vyhovuje dietatku a matke,preco nie.
urcite nesuhlasim,ze trojmesacne dieta ma mat rezim..ty rozpravas o tabulkach,ja plne respektujem potreby svojho dietata a prisposobujem sa jej potrebam.ziadny rezim a tabulky neriesim 🙂

xlucia
1. aug 2011

@katkaolejka z vlastnej skusenosti ti mozem poradit len toto. jednoducho sa zatni a nedaj. u nas bol rachot tri dni, jedovanie ci plac bol ale zakazdym slabsi. ale neoducal ho manzel ale ja. v noci spaval s nami, tak aj ked sa budil povedala som ze mliecko sa minulo. lahni si sa spi. dve noci nervoval, tretiu vyrazne menej. potom trvalo necely mesiac kedy sa v noci zobudil, sadol a ze "daj mliecko". to uz som nijako neargumentovala, lensom ho stiahla k sebe pod paplon s komentarom "spinkaj". proste som sa nedala. neuznavam take ze oduca manzel, lebo taketo stare dieta uz mnoho krat uvazuje logicky. u tata mlieko nie ej, ale zas pride mama a da mi. no a takto mama neda... vyneruvje sa,ale zoberie to ako fakt. starsi bol brutalny zavislak a pomohlo.

stvura
Odpoveď bola odstránená
estterka
1. aug 2011

@vinyan presne,tym ze zaspi na prnsiku,mam 100 istotu,ze zaspi..neviem v podstate,co je to neprespata noc,stalo sa jeden krat pred par dnami,ze ju nieco trapilo a nadranom bola par hodin hore,inak spi vynikajuco a vela,aj cez den a velakrat si cez den pospim s nou.nie som unavena,som spokojna ja aj ona. mam strasne spokojne dieta,lebo vie,ze vzdy bude jej potreba naplnena 🙂 mamicky co sa snazia riadit radami,ako su tu,sa vacsinou stazuju na vsetko mozne(zaspavani,plac..),ja sa nemam na co stazovat,takze si myslim,ze to zvladam🙂 a nemam ani jednu babku ani rodinu na blizku,ktora by mi s niecim pomohla.ked som naposledy letela domov 5 hodin,letusky povedali,ze taketo dieta nezazili,co by sa ani nezamracilo cely let,lebo vacsinu si na prsniku spokojne dudlala a spinkala. 🙂