icon

Ako odučiť dieťa spať na prsníku?

ivica_v
1. aug 2011

Ahojte, mame takyto problem, nase 3-tyzdenne babo nechce cez den dlhsie spat. Vzdy place a cmula si ruky ako keby malo hlad - dam ho na prsnik - vidno ze pije, po chvili vsak intenzita pitia klesa az malicky zaspi na prsniku. Z casu na cas si este pocucka a po chvili akoze spi - len co ho vsak prelozim do postielky alebo dam na postel a lahnem si k nemu - do 5 minut je hore a zase place ze chce jest. Takto to ide dookola cely den! niekedy nespi dlhsie ako hodinu skoro 10-12 hodin. Podvecer je uz asi tak unaveny a konecne nasyteny ze zaspi aj na 3-4 hodiny, v noci sa naje poriadne tak ako to ma byt a zase zaspi na 2-3 hodiny a nad ranom tiez. A potom, zhruba od 7-8 rano zacina zase cirkus - dookola chce jest, akonahle je na prsniku - spi, atd. Takto fungujeme uz asi tyzden, prve dva tyzdne to bolo v pohode - 2 hod. sme sa trapili kym sa napil ale potom 2-3 hod. v pohode spal. Az ked som zacala kojit v polohe poleziacky - zacali tieto problemy ( cca po dvoch dnoch kojenia poleziacky - mala som bolave bradavky a tato poloha mi najviac vyhovovala ). Teraz kojim posediacky - pouzivam masticku na bradavky takze uz nie su tak bolestive a mozem kojit aj v kresle. Vie mi niekto poradit co by som mala spravit aby sa nam ten rytmus aspon trosku upravil? Dik...

mianc
1. aug 2011

@estterka nie každé dieťa čo má rado cumlík ho má do 3,4,5,6... rokov.. kamarátka plne kojila 3 roky a nakoľko malý obľuboval cumlík tak mu nebránila a sám ho po roku a pol prestal dudlať.. zubky mal už von a vedel sa zabavil aj inak.. ja len si myslím, a to je len čisto môj názor, že dudlík nie je nevyhnutné zlo!!! Niekedy je to aj pomôcka.. to ako keby sme dieťatku ani hryzadlo nedali, keď mu idú zúbky.. ale dáme mu prsník nech si hryzká doň...

katkaolejka
1. aug 2011

@stvura ja na to nemam srdce ani nervy, uz som o tom citala davno, ale povedala som si, ze nie, viem, ze to funguje, ale musi existovat aj menej drasticky sposob...

vinyan
1. aug 2011

Ja som tiez sama, v cudzom prostredi, na vidieku, manzel cele dni v praci, len vecer a vikendy spolu. "moj sposob" bol pre mna najjednoduchsie riesenie.

stvura
Odpoveď bola odstránená
katkaolejka
1. aug 2011

@xlucia a kolko mal syn, ked si ho oducala? Moja este tak dobre nehovori, ale kazdym dnom sa to zlepsuje, aj som si hovorila, ze ked bude chapat, tak to urobim takto. Dakujem za rady, toto som potrebovala "pocut", teraz sa musim len sama na to odhodlat a snad to zvladneme 🙂

estterka
1. aug 2011

@xlucia toto sa ti zda byt normalne? zatnut sa pri tak malom dietatu a nedat mu tu najdolezitejsie vec pre nho? ☹ nervoval na vonok,ale to ako na nho posobil ten adrenalin,co mal v sebe zvyseny a ako tym psychicky trpel..toto sa ti zda byt normalnejsie ako dojcit dlhodobo? ja by som takto dieta nikdy netrapila..kvoly tvojej pohodlnosti..

xlucia
1. aug 2011

@estterka nuz dieta mozes planovat, mat pripadne aj roznu antikoncepciu a aj tak sa ti moze zadarit...
no ale k veci, zapamataj si ze NIKDY sa uz druhemu dietatu nebudes venovat na 100 percent, lebo budes mat starsie. a nech budes mat akykolvek vekovy rozdiel, starsie dieta ta bude chciet anebude ti tolerovat tvoje docenie mladsieho dva ci tri roky na jeho poziadanie. mladsieho si uz naucis trochu inak, lebo stariseho budes napr. musiet vziat zo skolky, alebo odviezt na kruzok...
no a samozrejme nebudes vladat, ak si z teba mladsie urobi dudel.
nerozrpavam o tabulkach, lepsie citaj. ja som povedala ze dieta po troch mesiach ma uz mat nejaky aspon orientacne predvidatelny rezim. to znamena, ze niektore papa kazde dve hodiny, niektore napr.kazde 4 hodiny, ale je touz ustalene. nie ako tu, kde papa dieta prakticky non stop.
prave o to ide ze nemas dost skusenosti.
matka je dospela,a ta ktora svoje dieta miluje sa nauci co je pre neho dobre tak, aby sa nezblaznila z toho a nestala sa otrokom dietata. argument ze keby ste sa opytali sovjho dietata co by chcelo je blbost. ked to pritiahnes za vlasy, to by potom boli deti na mamach stale, pozerali by napr. rozpravky a jedli tony cokolady kojili sa. lebo ved pohoda, nie?
prve tyzdne sa dieta adaptuje na nas zivot a postupne sa mu prisposobuje.. o tom to je.
a nie, nie je normlane kojit skolkara, ani ked to obom vyhovuje.

katkaolejka
1. aug 2011

@stvura spava s nami v posteli, do postielky nechce ani za svet, ale v septembri jej planujem dozariadovat detsku a pomalicky ju presunut tam. najprv na obednajsi spanok a neskor sa snad podari aj nocny 🙂

xlucia
1. aug 2011

@katkaolejka mal 16 mesiacov. neboj sa oni chapu velmi dobre. tvoja je este starsia. po tyzdni nebudes vediet ze si kojila...

@estterka 19 mesacne dieta nie je male. ked to matke nevyhovuje z dovodu vycerpania, tak s tym treba nieco urobit.
co by si ty urobila nie je relevantne. nekric hop, kym si nepreskocila. a este si teda toho malo preskala.
ja som prestala kojit, lebo mi odmietal ine jest, kojis sa viac ako 25 krat denne a ja som mala 48 kil. nevladala som. moja pediatricka, inak taka mlada zaba, tvrdila ze musim kojit min. dva roky. nemusim . moje dieta je moje rozhodnutie. nepotrebujem skoncit v nemocnici

mianc
1. aug 2011

@xlucia plne súhlasím... aj keď mám ešte dcérku veľmi malú a skúseností toľko nemám.. ale tiež si myslím, že nie je normálne kojiť každú chvíľku dieťa..

estterka
1. aug 2011

@xlucia dalo sa to vyriesit aj inak ako takto radikalne. dieta si to oducanie odtrpelo.. ☹

vinka
1. aug 2011

@estterka a ked sa chceš druhému venovať tiež na 100% kde dáš to prvé,Do úschovne? 😕 Tak taký drist som nepočula ani od môjho pubertálneho syna.

vinka
1. aug 2011

@xlucia múdro.Dieťa potrebuje matku a zdravú matku. 😉

fodorka
1. aug 2011

ahojte ak mozem pridam sa....
u nas ani jeden zo syncekov nechcel dudlik zasadne ho odmielti! ale mam opat ten ist yproblem kao pri prvom synovi.tiez prvy mesiac pekne papkal aj zaspaval v postielke zrazu mu akoby "preplo" a uspavali sme ho na fitlopte alebo teda na prsniku trvalo to 10mesiacov na tej fitlopte no horza proste...hodinu sm euspavali a spal 20minut ...v noxci byval nonstop na prsniku aj 20krat za noc a to len aby si viac menej cuckal...uz som obla vlemi vycerpana priznam sa chceli sme uz druhe tak som maleho odstasvila v 13 mesiacoch proste dsala som mu flasu polozila ho do postele a bum spal az do rana.a odvtedy klop klop ani prsnik nechcel a odvtedy spaval vpostielke neskor sme ho dali ako 20mesacneho do svojeje izbicky a odvtedy spi krasne sam🙂
no narodil sa nam zac.marca druhy syncek a to iste sa opakuje.sam vpostielke to nehrozi spinkat.bud len na prsniku alebo este v kociku ho viem uspat...tnetokrat uz mi to velmi vadi kedze sa musim starat aj o starsieho a chudacikovi tomu stale dookola opkaujem nemozem s aist hrat musim dat Nikovi papat alebo musim ho uspat.niekedy mi je az do placu z toho...tak sa len tesim ze znova az podrastie aj tento dam mu potom flasu a nase "trapenie"sa konci.....nechcem tym povedat ze ho nechcem kojit to ano apsom do roka urcite roka a pol ale tieto"nocne"dudlovacky ma straasne obtazuju potom osm cez ako matoha...☹ ak mat eniekdo lepsie riesenie pr euspavanie na prse apodobne dajt evediet aj mne....

estterka
1. aug 2011

@xlucia a ked budem mat druhe dieta,budem dojcit na poziadanie v satke,aj cele dni,nemam s tym ziadny problem a pritom sa venovat starsiemu. nevidim v tom ziadny problem a kazde jedno bude mat co potrebuje 🙂
ani v otm,ze naplnam potreby svojho dietata. moje dieta je spokojne,ja som spokojna,nemyslim si,ze nieco robim zle a budem takto pokracovat.moja materska je perfektna,som vyspata,nemam stres,preco by som neporadila niekomu,kto sa stazuje,nech to takto vyskusa tiez? 🙂

estterka
1. aug 2011

@vinka to druhe si dam do satky na prsnik 🙂

xlucia
1. aug 2011

@stvura nie je to horsie. tandemovej dojcenie prave z tohto dovodu neuznavam. kvoli tomu ze mlieko ma byt prisposobene pre mladise dieta a nie pre starsie.
to je sialenost tejto doby kedy narazam na to ze skolkach je dojceny. to nie je normalne. to je terajsia mania, ktora zasa prejde.

xlucia
1. aug 2011

@estterka ked budes mat druhe dieta, budes mat viac skusenosti a rozumu, ale menej sil. a mozno ti to takto vyjde, a bude mladsie v satke, o com ale uprimne pochybujem, alebo mozes mat aj dieta s refluxom, ktore budes musiet po kazdom nakojeni vybrat zo satky a nechat odgrgnut.
alebo je milion inych dovodov, kedy nebudes moct kojit non stop. tak to neber ako taku istotu

mianc
1. aug 2011

@estterka ty na niečom fičíš??? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

estterka
1. aug 2011

@mianc na potrebach svojho dietata 🙂 ked som spokojna s tym ako to u nas funguje,na niecom hned clovek fici?

estterka
1. aug 2011

@xlucia nikdy som nedavala odgrgnut svoju dceru,ak je spravna poloha,dietatko to nepotrebuje.nikdy ju brusko nebolelo.so satkou nemame ziadny problem 🙂

mianc
1. aug 2011

@estterka tak nech Ti to vydrží..
ja mojej dcérke dám všetko čo potrebuje, a neodopieram jej teda nič, chce papať tak papá ale nie takto.. aby si jedla čo chvíľka.. veď to ani na trávenie dieťatka nie je prospešné.. tráviaca sústava sa mu vyvíja od narodenia a tiež potrebuje aby jedlo v istých dávkach, a nie nonstop..

xlucia
1. aug 2011

@estterka to je ok, mas skoro idealne dieta. este patris do skupiny tzv. matiek idealistiek.. vsetko podla ucebnice, pre dieta vsetko na svete, zoderiem sa. ale dieta potrebuje zdravu mamu, silnu usmiatu a TIEZ ta mama je niecia manzelka....a na tuto stranu by jej mali ostat sily, aby jej fungovalo manzelstvo. neviem ktory muz bude tolerovat kojacie dieta uprostred postele styri roky ci viac. myslim ze ziadny.
mysli aj na to.
pri druhom dietati uz nebudes mat takto idealne podmienky, urcite si cez den nepospis atd.

druhe dieta bude uplne ine, to mi ver.. uz len tym ze pocas tehu sa bude starat o starie a tiez tym ze budes mat o par rokov viac...

estterka
1. aug 2011

@mianc lenze babatko si na prsniku uspokojuje aj ine potreby,nie len hlad,o tom to cele je. moze sa citi samo,moze sa zlaknut, moze sa chciet pritulit .. o tomto mala byt debata,ze je normalne a prirodzene ak deti dudlikuju bradavku,nie je nam nic zle,len sa to tu zvrtlo inym smerom dost.male deticky maju inak maly zaludok a ozu jest prve tyzdne aj kazdu pol hodku,lebo materske mliecko je velmi dobre stravitelne.
ja neodsudujem mamicky,co davaju flasu aj od narodenia,velakrat sa natrapili a nedostali spravne info a nie je to ich chyba,nepaci sa mi ak sa tuto do nich pustaju dojciace mamicky. ale nestotoznujem sa s odstavenim dietatka,ak vsetko ide ako ma,mozno aj chudnutie mamicky a vycerpanost by sa dali vyriesit,aspon niektore dojcenia nechat,nezakrocit tak radikalne. a tiez ale potom,nech su nedojciace mamicky tolerantne k nam,co planujeme alebo uz dojcime dlhodobo. lebo na prsniku nie je nic nenormalne,dojcit,kym sa babatko same odstavi je ta najlepsia cesta pre vsetkych.

katkaolejka
1. aug 2011

Vdaka za rady, teraz musim s oducanim na chvilu pockat, idu na ocaky a uz par noci horuckujeme a samozrejme takmer nonstop cucia, hned ako sa vrati do normalu, vyskusam. potom napisem ako sme to zvladli.

estterka
1. aug 2011

@xlucia praveze pisem,ze sa nezoderiem,nepatrim do skupiny matiek idealistiek.vobec ziadnu ucebnicu ani prirucku o starostlivosti o dietati som necitala nikdy. riadim sa tym,ako to citim. neidealizujem si nic,naozaj sa nemam v tomto ohlade na co stazovat. myslim si,ze to bude tym,ze napr nenutim malu spat v urcitu hodinu ale ide spat,ked je unavena,to je neskoro vecer od narodenia,ale lepsie,ako by som ju nutila o siedmej zalahnut a rano by sa mi budila o siestej..to je len uplne priklad,takto som myslela to prisposobovanie. v spolocnom spani mam vyhodu,moj muz pracuje v noci,take tym nikoho neobmedzujeme🙂 ale poznam muzov,ktorym to vobec nevadi aj ked su v noci doma.

xlucia
1. aug 2011

@estterka neviem ako chces riesit chudnutie a vycerpanie ked mas dieta, ktore sa nonstop dozaduje dojcenia ci doma ci na verejnosti, nic neje, lebo vie ze potom dostane mlieko. a nespi. takemu nevysvetlis ze niektore dojcenia vynechas... lebo je hladne a nervozne.
vies keby malicke dieta jedlo kazdu "polhodku" ako pises, aj to je este ok. lebo medzitym si raz umyjes zuby, raz sa najes, raz ides na WC. ale ked ho nemozes das nonstop od seba a nenormlane reve aj ked sa potrebuejs osprchovat, alebo ist na velku, zacnes rozmyslat inak.

kamilka22
1. aug 2011

@estterka je skvele dietatku ponuknut prsnik vzdy ked je hladne. Ak dietatko nema ziadne ine problemy, tak by som to ani za problem nepovazovala. Ja mam syna, teraz ma rok a pol a este pred mesiacom som ho kojila. Teraz si prsnik vypyta uz len rano, cez den ho uz nechce. Cumel dostal do 2 tyzdnov po narodeni. Mal totiz take obrovske brusne koliky, co si podaktori nevedia ani predstavit. A jedine co ho upokojovalo aspon trosku bolo satie. Ak by som mu pocas koliky dala prsnik - tak ako pises, dat mu ho kedykolvek on poziada, tak by som jeho problemy s bruskom len zhorsila. Vyriesila som to teda cumlikom. Cumel ako taky az za take kazenie kojenia nepovazujem. Flasu urcite ano. Satie z flase je uplne ine ako z prsnika a pre dieta aj pohodlnejsie /ide im to lahsie/. Takze flasu maly vobec nepoznal do 6 mesiacov. Pises, ze kojene dieta sa neodstavi tak skoro po roku. Dcerka mojej sestry mala 8 mesiacov, ked sa uplne odstavila od kojenia a podotykam, nemala ani cumel a v zivote neokusila flasu. Takze toto je diskutabilne. Moja prvorodena dcerka nemala ani cumel a ani flasu, poznala len prsnik a v troch mesiacoch ho uplne zacala odmietat. Dovtedy krasne prospievala, krasne sala, priberala 1,5 kg za prvy mesiac a zvysne dva mesiace kojenia vzdy po kile. V troch mesiacoch sa odstavila. V noci mi 8 hodin nejedla, len plakala, skriabala ma, odstrkovala... dalsi tyzden som sa trapila, krmila som lyzickou, striekackou a skusala, kedy sa zasa chyti prsnika, lekarka si nevedela vysvetlit, co sa deje. Nikdy sme na to neprisli, nakoniec skoncila na UM /doteraz je mi to luto/. Ak by som toto nezazila na vlastnej kozi, tak neuverim, ze dieta je radsej hladne ako by malo jest. Ja som vtedy dostala aj menstruaciu v tom tyzdni, ked zacala prsnik odmietat. Lekarka vravela, ze to moze mat spojitost. Neviem, syncekovi to vobec nevadilo.

kamilka22
1. aug 2011

@estterka tak na tento tvoj prispevok Ti mozem napisat len jedno, ze dufam, ze aj tvoje druhe dietatko bude take bezproblemove ako Hannah. Suhlasim, ze dojcenie je krasna vec a synovi to bolo naozaj dopriate. Napriek trapeniu, ktore sposobovalo jeho brusko. Ale dojcit od rana do vecera a od vecera do rana si neviem predstavit. Ved aj dietatko potrebuje svoj cas na travenie. U nas to bolo tak, ze moje dve deticky jedine, co maju spolocne je to, ze sa vzajomne hrozne lubia a vedia sa uz spolu krasne hrat, ale vsetky ine zvyklosti ohladom jedenia dalej povahove crty su odlisne a to velmi. Tak snad to tvoje druhe dietatko odlisne nebude, lebo ak ano, tak len potom uvidis, co je to sa postarat o dve deticky, stihnut im uvarit zdravy a chutny obed, ci veceru, precitat starsiemu rozpravku, zahrat sa s nim a stihat medzi tym tisit mladsieho / nie vzdy prsnik vyriesi kazdy problem/. Ale neber toto ako , ze proti Tebe nieco mam. To nie, je krasne, ze robis to co je podla Teba najlepsie pre tvoje dietatko - ale to robime asi vsetky.

lenka_bozikova
1. aug 2011

Moj maly ma 7 mesiacov. Uspavam ho tiez na prsniku a vyhovuje mi to. Som mu ho ochotna kedykolvek poskytnut. Vzdy ked je hladny, vzdy ked je smadny, ked sa boji alebo ho nieco boli. Nebolo tomu vzdy tak. S dudlom mam velmi negativne skusenosti. Vdaka cumlu sa mi oslabila produkcia mliecka a nevedela som, ze moj maly hladuje. Navyse sa k tomu pridala info, ze mam dojcit len kazde 3 hodiny!!! Po mesiaci na svete vazil menej o 300g ako mal porodnu vahu. Bol anemicky. Som velmi vdacna za pomoc laktacnej z PK. Cely 2. mesiac som bola sice len zavreta v spalni a maleho som mala pricucnuteho v kuse na mne (teda na mojej bradavke kt. robila spolocnost cievka s UM). Jedno dojcenie trvalo aj hodinu. Zaspal na pol hodku a potom zase dojcenie...a takto dookola cely mesiac! Malo mliecka,malo spanku,vela slz,poporodne bolacky, depky a mastne vlasy 🙂 Ked bol malinky nemal rezim ale po case si ten rezim urobil sam. Ja na rady a psychicku podporu (kt. nedostanete ani od najblizsieho okolia) laktacnej nedam dopustit 🙂 Prajem vela trpezlivosti s detickami. Vychutnajme si momenty ked chcu byt na prsicku, pretoze sa ani nenazdame a pride cas puberty 😀