icon

Ako odučiť dieťa spať na prsníku?

ivica_v
1. aug 2011

Ahojte, mame takyto problem, nase 3-tyzdenne babo nechce cez den dlhsie spat. Vzdy place a cmula si ruky ako keby malo hlad - dam ho na prsnik - vidno ze pije, po chvili vsak intenzita pitia klesa az malicky zaspi na prsniku. Z casu na cas si este pocucka a po chvili akoze spi - len co ho vsak prelozim do postielky alebo dam na postel a lahnem si k nemu - do 5 minut je hore a zase place ze chce jest. Takto to ide dookola cely den! niekedy nespi dlhsie ako hodinu skoro 10-12 hodin. Podvecer je uz asi tak unaveny a konecne nasyteny ze zaspi aj na 3-4 hodiny, v noci sa naje poriadne tak ako to ma byt a zase zaspi na 2-3 hodiny a nad ranom tiez. A potom, zhruba od 7-8 rano zacina zase cirkus - dookola chce jest, akonahle je na prsniku - spi, atd. Takto fungujeme uz asi tyzden, prve dva tyzdne to bolo v pohode - 2 hod. sme sa trapili kym sa napil ale potom 2-3 hod. v pohode spal. Az ked som zacala kojit v polohe poleziacky - zacali tieto problemy ( cca po dvoch dnoch kojenia poleziacky - mala som bolave bradavky a tato poloha mi najviac vyhovovala ). Teraz kojim posediacky - pouzivam masticku na bradavky takze uz nie su tak bolestive a mozem kojit aj v kresle. Vie mi niekto poradit co by som mala spravit aby sa nam ten rytmus aspon trosku upravil? Dik...

veve39
2. aug 2011

@stvura prepac, nechce sa mi s tebou natahovat, mas svoj nazor, neberiem ti ho, avsak s vetou "zuby sa nekazia aj ked nie su umyvane" ...totalne nesuhlasim tak radsej v debate o zuboch nebudem pokracovat, moj nazor je diametralne odlisny... a dostali sme sa off topic

veve39
2. aug 2011

@estterka jaj, jaj, tato eko-bio-moda, ano , mas pravdu, vsetci lekari su blbi, tupi, zakonzervovani
treba verit LEN materinskemu instiktu, supermatky vedia vsetko najlepsie 😀
a este - vsetci su podplateni vyrobcami UM, inych jedov...a farmabiznisom 😀

estterka
2. aug 2011

@veve39 🙂

jonas17
2. aug 2011

@veve39 nie, ale nemôžeš porovnávať pitie kakaa a krupičnej krupice na noc s materským mliekom...ked už, tak tak isto škodia cumle a matky ich deťom dávajú. a zase deti nekojíme celý život, zuby im narastú v roku a kojíme max. do dvoch rokov, dobre, niekto viac, tak akú škodu to materské mlieko narobí na tých mliečnych zúbkoch? určite je to menšie zlo, ako cumel, ktorý ešte niekto namáča do medu...a dieťa ho má až do prvej triedy

cikyta
2. aug 2011

Ako odučiť dieťa spať na prsníku ?

estterka
2. aug 2011

@xlucia inak neviem,preco ta moje a ine podobne prispevky vytacaju,ked si presvedcena,ze to robis spravne a stale sa dookola obhajujes.

jonas17
2. aug 2011

ivica dostala odpovede od dojčiacich aj nedojčiacich...nech si vyberie

stvura
Odpoveď bola odstránená
kamilka22
2. aug 2011

@stvura presne tak som to myslela, ja som dcerku bez cumla zvladla, syn bol tazsi oriesok. Prepac, ale toto nepochopi ten kto to nezazil. pre dokreslenie nasej situacie. Niekomu moze prist brusna kolika ako banalita. U nas to bolo tak, ze syn plakaval cely den od rana do vecera - vynimkou bol len jeden den po vykakani. Kakal raz za 10 az 14 dni. Behali sme po vysetreniach, ale vsetko nasvedcovalo na plynnatost, nezaberali kvapky, cvicenia, probiotika, ani rektalna rurka. Jedneho dna syn dostal nevysvetlitelne krce, cele telicko vypinal do opistonu, pritom mal ocka vyvratene stlpom, ruky sa mu nedali vobec ohnut. Okamzite sme sli na Kramare, tam nas poslali na neurologiu, lekarka reagovala okamzite a poslala nas na infekcne na prijem, pre podozrenie na zapal mozgovych blan. Syncek mal vtedy 5,5 mesiaca a sli mu robit lumbalku, aby vedeli co dalej. Tesne predtym ho este vysetril oftalmolog, ci mu nahodou nador netlaci na ocka, ale ocka boli v poriadku. Po lumbalke mi prisla primarka oddelenia povedat, ze mozgovomliecny mok ktory mu odobrali je uplne ciry a tak vedia, ze o zapal mozgovych blan sa nejedna. Velmi mi odlahlo. Nakolko krce pokracovali, nariadili CT hlavy, ze to vyzera na nador v mozgu, alebo krvacanie, vraj ci mi maly nespadol. Nic take sa nestalo, od syna som sa nikdy nevzdialila pokial nebol v bezpeci svojej postielky. Tak ho chudacika uspali a robili mu CT. V zivote som sa tak nemodlila.... a neplakala.... po CT ma upokojili, ze ani to nepotvrdilo ziaden nalez. Nikto neprikladal vahu mojim slovam, ze si syncek v noci pridal dve velmi dlhe kojenia a ze trpi silnymi kolikami. Ci by to nemohlo byt z toho. To ani nemusim hovorit, ze kvoli tym proceduram syn od rana od osmej do vecera do pol deviatej nejedol /podali mu infuziu/, ale on aj tak chudacik plakal, lebo mal prazdne brusko. Plakal tak, ze do druheho dna prisiel o hlas. Nemohla som ho vziat na ruky, lebo bol po lumbalke a musel 24 hodin lezat. O pol deviatej som si ho v lahu prilozila na prsnik a po 2 potiahnutiach zaspal a spal do rana od vycerpania. Cize v podstate nejedol 24 hodin. Na druhy den rano sa tak priserne pokakal, ze to mal prakticky vsade, kedze som s nim nemohla riadne manipulovat, tak mi musela sestricka pomoct ho prezliekat. A od tej doby bolo po divnych krcoch. Syncekovi robili cely rad vysetreni, skumali, ci nema metabolicke ochorenie, lebo aj pri tych sa deticky chovaju, ako by slo o chorobu nervoveho systemu. Vsetky vysledky boli v poriadku a tak to uzavreli ako extremnu kolikovost. Mozno po tomto opise pochopis, preco som svojmu synovi odmietla dat prsnik len na hranie. Ak by nebolo tohto, urcite by som zvladla dve deti bez cumla. Ale nerobim si z toho tazku hlavu. Syn bol s cumlikom spokojnejsi, jedol v pravidelnejsich intervalok, cca 2,5 hodiny a aj to pomahalo, ze plakal coraz menej. Koliky odozneli az ked mal vyse 6 mesiacov, do roka som nemohla ja konzumovat chlieb, lebo ked som ho zjedla, preslo todo mliecka a on mal zasa koliku, aj ked uz bol "VELKY". Ako pisem, toto pochopi len ten, kto niecim takymto presiel a ja to veru neprajem nikomu. Ver mi, ze vtedy v nemocnici by som sa s nim najradsej vymenila a brala by som aj diagnozu ako je nador v mozgu, len aby moj syn nemusel prejst tym cim presiel. Napriek tomuto som vydrzala kojit az doteraz /stale dostane MM raz a to rano, inak si ho uz neziada/. Odstavuje sa pekne postupne sam,nic nerobim na silu, aj ked moje okolie si neodpusta poznamky typu, ze uzje to "nechutne". Je mi to jedno, ja sa nad tym len pousmejem a robim si po svojom a to by mala robit kazda maminka, ktora chce pre svoje dietatko to najlepsie.

estterka
Odpoveď bola odstránená
henri001
2. aug 2011

moj syn zaspaval na prsniku presne ako opisujes ty 😉 upravi sa to , neskor ....a ty sa vyspinkas 😵 vela trpezlivosti maminka 😉

veve39
2. aug 2011

@stvura prve zuby nepretierame len cistou handrickou, tou pretierame dasna...prve zuby zaciname jemne cistit kefkou a bezfluorovou pastou...a si predstav, ze moje 10mes.dieta este nema zubky 🙂, len teraz sa prerezavaju

zuzanockamt
2. aug 2011

@veve39 no mna by moj krpec s kefkou ani do ust nepustil, nemam sancu 😀

veve39
2. aug 2011

@estterka vies to je vec pohladu
ja z nej nemam pocit ze nieco nezvladla...skor z teba ze ty sa pasujes do pozicie mamicky, ktora vie co je pre jej dieta najlepsie (to je spravne a to vieme aj my ostatne, ktore kracame inou cestou) ale zaroven so svojou niekolkomesacnou materskou skusenostou presne vie, co a ako nezvladli ine...a to mi pride z pohladu zivotnych skusenosti (mam ovela, ovela viac rokov ako ty, avsak fandim mladym mamickam vychutnavajucim si materstvo) skutocne nezrele....

veve39
2. aug 2011

@zuzanockamt jasne ze zaciatky su tazke, my si uz na kefku "zvykame" aj ked zuby doteraz nikde....ale raz zacat musis..ono sa im to dlhooo nebude pacit, avsak musia si zvyknut

xlucia
2. aug 2011

@estterka zvladala som to velmi dobre. s rozumom. nie s fanatizmom ako ty. dlho som zvazovala ako dalej. radila som sa s kapacitami vo svojom odbore. a mam istotu ze to bolo dobre, kedze synovi sa velmi polepsilo. vyrazne. a len tak mimochodom, ako som to mala riesit?

zuzanockamt
2. aug 2011

@veve39 tak on si asi zvykne az vtedy, ked to bude zvladat samostatne 😀 ... pretoze tak isto neznasa cistenie nosa a usi ... vyslovene boj 😝
@xlucia s tym odlozenim do postieky som to nemyslela tak, ze ho tam necham na 5 minut, kym sa osprchujem, kedze mi ho nema kto postrazit, ak MM nie je prave doma, ale myslela som to sko tak, ze "ucit" dieta nasilu zotrvat v tej postielke, aj ked tam byt nechce ... podla mojho nazoru dieta do tych 4 - 6 mesiacov by malo byt co najviac v naruci matky (alebo otca), teda ma byt nosene

xlucia
2. aug 2011

@zuzanockamt s tym suhlasim, obe moje deti boli velmi vela nosene, starsi takmer non stop, ale odmietam nazor, ze ak dam dieta na par nevyhnutnych minut do postielky, alebo kresielka, tak ho psychicky odrovnam a ze ho odkladam... ved to je blbost. kam som mala dat mladsieho, ked som kupala starsieho? alebo ked sme isli von a obuvala som sa, alebo som obliekala starsieho? ved to by potom dieta psychicky zufalo v akejkolvek inej situacii ked nie je na mame. niekedy sa to proste neda.

zuzanockamt
2. aug 2011

@xlucia jasne, s tym suhlasim, ved to je logicke, ze ho nemozes mat na sebe nonstop, mne len vadia metody ako su "nechat vyplakat" a podobne bludy a reci typu "neuc si ho na ruky, lebo ho rozmaznas" atd 😝

estterka
Odpoveď bola odstránená
estterka
2. aug 2011

@xlucia ja som ani raz nepovedala,ze na nevyhnutnych par minut sa dieta nemoze polozit,to si v mojom mene zacala pouzivat ty.stale nechapem,preco moj mama instikt je fanatizmus,robim to,co moje dieta potrebuje a strasne ma to naplna. a nie som zdaleka jedina. ja som rozpravala,ze ked zaspala,tak som s nou zostala sediet,z toho si hned vycitala,ze som ani na zachod bez nej nesla?

zvonkohra
2. aug 2011

@ivica_v ahooojko mozno ma tu baby skusene 😀 ukamenuju ale ja mam 18 mes.dcerku a nebol este vecer aby som ju neuspala na prsniku a vies co???je to premna takto pohodlne ako aj prenu 🙂 podla mna pokial sa mamicka a dieta nestazuju je to v pohode ved raz sa oduci 🙂

estterka
2. aug 2011

@xlucia ide o to,ze je normalne,ze mamicka 3 tyzdnoveho babatka nema 10 hodin denne len pre seba volneho casu..nikde som nepovedala nic o chvilke,ked potrebuje ist na wecko,jedavala som zvycajne s nou na rukach,pretoze bolo jedno ako dlho spala,vzdy sa zobudila ked som zacala jest. proste pri novorodencovi idu ostatne veci bokom..

xlucia
2. aug 2011

@estterka no ja som teda dojcenie napriek mnohym obmedzeniam zvladala vyborne. problem nastal vtedy ked maly kvoli chorobe odmietal normalne jedlo a chcel sa vyhradne dojcit aj ked mal riadne po roku. vtedy to dietatu jednoznacne nestaci. maly mal dovtedy ukazkovu vahu aj ostatne. ale ked prestalo stacit len mlieko, nastal problem. kedze ostatne odmietal. vydrzala som to dost dlho. az po uraze chrbtice to bolo neunostne.
esteze ty vies ohodnotit ako sa ja zvladla dojcenie... nemas o tom ani potuchy
joooj naco sa ja zbytocne pri tebe snazim. ved ty vies vsetko.aj to ako som si ja vybrala najlahsiu cestu a hlavne ze nemam rada dlhodobo dojciace mamy.... ja nema rada fanatikov, ktori odsudzuju vsetko ine ako maju oni, a nepripustaju zmenu nazoru a flexibilitu

dai
2. aug 2011

ahojte,
nechapem o com je tato debata... viacere mate predsa viac ako jedno dieta - museli ste si vsimnut ze deti su rozne, ze maju ine potreby... to co funguje super pri jednom a tomu to maximalne vyhovuje, druhe vobec potrebovat nemusi.
Ja som moju dceru kojila len 4 mesiace, v 3-och mesiacoch sme zial nezvladli laktacnu krizu, zacali dokrmovat a pomaly to islo s kojenim dolu vodou. Napriek tomu si dovolujem tvrdit ze na rukach maloktore dieta stravilo viac casu ako moja mala - ona to vyslovene vyzadovala a pravdepodobne aj potrebovala. Doteraz ju vecer idem ulozit do postele a lezim pri nej pokial nezaspinka. Miluje mojkanie, je to krasne , zdrave a sikovne dievcatko... Urcite, mnoho veci sa dalo robit mozno lepsie, v danej situacii a v danom case som ale robila to coho som bola schopna. Noc mi mala prvykrat prespala v 3-och rokoch - tiez nieco co si asi maloktora mama vie predstavit - cize napriek nekojeniu som malej nikdy pozornost neupierala, mame krasny vztah a velmi sa lubime.
Teraz sa mi narodil syncek - papa materske mliecko ktore mu ale davam z flasky - zial mal adaptacne problemy a nevladze pit z prsnika ani z inych alternativnych pomocok - uzili sme si svoje na jiske, papali sme sondickou a kedze potrebuje MM a zaroven zosilniet, odstriekavam pravidelne mlieko, sterilizujem flasky a hodinu sa krmime flaskou ( z prsnika sme skusali ale zial nevladzeme...) - myslim ze ani takuto situaciu si ekomaminky mnohokrat nevedia predstavit - a ak mi tu nejaka bude trepat ze sa to da zvladnut aj inak tak nech sa behne pozriet na jisku ake su tam slabunke , malunke deticky, ako ich maminy preto trpia a ako sa snazia udrzat si mliecko, kedze prave pre taketo deticky je MM nenormalne dolezite, kedze im dava protilatky a im hrozia mnohe infekcie...dnes akurat skusame pomaly papat z prsnika - maly napriek tomu ze doteraz mal len flasku nema problem prisat sa, pekne papa akurat tolko nezvladne, takze musime kojit castejsie... Dudlik ktory moja dcera zboznovala maly uplne odmieta. Ako bola moja malinka uplakana, tak je malinky kludnucky a niekedy vyslovene potrebuje ulozit do postielky aby zaspinkal lebo na rukach nevie...

Ja si uz nedovolujem posudzovat ziadnu matku - myslim ze kazda chce zdrave dietatko a je ochotna spravit preto tolko kolko vladze. Potreby deti su ale tiez rozdielne, takze ak vase vyzaduje nosenie, tak asi preto lebo to potrebuje - odopriet to takemuto dietatku moze asi naozaj spravit dietatku zle... ale ak mate babo ktore krasne spinka bez nosenia, vie sa samo zabavit etc. tak nechapem co natom vidite zle ho ulozit do postielky a nechat ho tam aby sa maminka vklude najedla ci si oddychla - mat babatko je predsa pre kazdu z nas tazke - hlavne prve mesiace, ktore stojja naozaj vela psychickych ako aj fyzickych sil.
drzim nam vsetkym palce aby sme mali zdravucke a stastne deticky...
inak kazda kto tu nieco pise sa pravdepodobne v tej dobe pisaniu nevenuje na 100% svojmu dietatku, takze si naozaj nemame co vycitat 🙂 ( moj malinky teraz napr. haja a neviem preco by som ho mala pritom drzat na rukach 😉 )

estterka
2. aug 2011

@xlucia ja vobec neodsudzujem vsetko,teraz pises viac podrobnejsie a vyzera to aj inak,ako napriklad vcera,lebo z jednoduchej vety sa da vela veci pochopit odlisne,rovnako ako ty si ma v niektorych veciach pochopila inak.a odsudila moje nazory. je to bezny jav,ze chore dieta chce byt vela na prsniku,to zas nemozes negovat,lebo sa citi pri mame bezpecne. my sme mali tiez zdravotne problemy a dojcenie nam pomahalo.aj pri vysetreniach,velakrat sa hannah dojcila aj 40 minut,ked jej robili velke sono,bola kludna,nehybala sa a lekar mohol pracovat. lepsie,ako by ju museli uspat,nie?narodila sa predcasne a poviem ti,keby ju vidis,to je to posledne co si o nej myslis,lebo je naozaj gulicka 😀 mne osobne sa rada dat dudel a do kresielke nepacila z hladiska,zte si ma mamicka oddychnut,nie ze sa ide vycikat alebo najest alebo neico podobne. s novorodencom sa da perfektne oddychovat,vsak to je take krasne obdobie tie prve tyzdne.nechcela som byt az takto utocna,ale ty si ma zacala nazyvat vselijako. nazvat pohodlnou neberiem ako nadavku.ked som napisala,ze druhe dieta dam do satky a budem dojcit,ste ma vysmiali a pritom teraz pises,ze kolko si sa nanosila..ja som len napisala,ze rada dat dudel nepatri do laktacnej poradne a co z toho vzniklo.

estterka
2. aug 2011

@dai skutocne si to nevbiem rpedstavit,musim povedat,ze som mala velke stastie,nasa robvnako nemohla byt na prsniku zo zdravotnych dovodov prvych 15 dni zivota,odsavala som mlieko a davali jej flasku a prisli sme domov a odvtedy sa dojcime,prve dni po prichode z nemocnice si nepamatam,teda ani neviem,ci to bolo problematicke,to asi z toho soku a stresu a z helikoptery co ju prevazala-proste uplne okno 😒 neslo ani tak o dojciace mamicky,ako som pisala,zuzka je skvely priklad rovnako ty. je pravda,nedojciace mamicky to maju zlozitejsie a preto je uzasne,ak nosia napriklad svoje deti. ja nemam nic proti nedojciacim mamickam,uz som to tu pisala,vobec sa mi nepaci,ked sa do nich navazaju dojciace mamicky.v podstate nepoznam mamicku,ktora by po porode dobrovolne nedojcila,vacsinou sa spojili viacere problemy a mnohe mamicky to este dlho potom mrzelo. v tomto pripade to ale nebola ich chyba. tema bola o tom,ze dojcene dieta nepotrebuje dudel,ma prsnik a to je to co sa pouziva na ukludnenie,jedenie atd..je normalne,ze 3 tyzdnove babatko spi na prsniku a bez mamy sa prebera a chce byt s nou,este toho vela nechape o zivote.a ja nechapem,preco sa ludom zda byt nenormalne dojcenie do dvoch rokov a viac..vsak ked ja mam respektovat to,ze @xlucia odstavila dietatko tak ako odstavila a ma na to svoje dovody,nech som respektovana aj ja a ine mamicky,co dlhodobo dojcia

cikyta
2. aug 2011

@stvura Ďakujem za odpoved. Tvoja odpoveď bola druhá v tejto teme (ktorá už má 6 strán ☹ )
- Preferujem postielku, no nepreferujem každohodinove vstávanie na nohy, takže nám zostáva spinkať somnou.
Čakať, kým dozrie ? Má 2 roky aj 4 mesiace ...

dai
2. aug 2011

estterka,
myslim ze to s tym dojcenim po prvom roku je vela vec nazoru - ja mam napr. taku ekopediatricku - ziadne antibiotika ( mala doteraz mala len raz antibiotika ked mala naozaj vysoke CRP ), len homeopatika , cajiky, zabaly a tak... ale tiez mi povedala ze MM po prvom roku je skor uz citova a pocitova zalezitost, nie otazka vyzivy, kedze MM uz nepokryva vyzivove potreby dietatka - rocne dieta vylucne na MM urcite prospievat nebude - presne ako pisala xlucia - v takom pripade treba urcite radsej dieta v zaujme jeho zdravia odstavit ( ak to inak neode... )

sama este nemas 2-rocne dietatko - ja osobne ako som uz pisala som malinku nekojila a uprimne, tiez mi prislo divne ked velky chodiaci rozpravajuci 2-rocny chlapcek prisiel za kamoskou v obchode a zdvihol jej suverenne tricko aj s podprsenkou a prisal sa jej na prso - vyzeralo to tak divno nejak a kamoske to tiez nebolo v tom obchode prijemne - sama sa mi priznala ze maly by uz odstavenie asi zvladol ale ona nie ( cize teraz skor ona nasledovala svoje sebecke emocne potreby ) - odstavila malinkeho az ked cakala dalsie dietatko... vlastne sa po jednom dni automaticky odstavil sam - bez akychkolvek problemov ( ona tym trpela podstatne dlhsie )...
hm, to dudlanie prsa - no, myslim ze okrem laktacnej krizy aj toto bol jeden z dovodov preco som nezvladla dojcenie mojej dcery - ona chcela byt na prse stale - tym myslim stale - kojili sme sa hodiny, a dalsie mi dudlala bradavky - mala nenormalny saci reflex a potrebu dudlat... o moje bradavky mi uz v tych 4-roch mesiacoch ani tak neslo - tie si zvykli, ale ja som to fyzicky dost nezvladala -o unave a psychickom stave ( neviete nikde ist, vychadzky trvali minimum casu, kedze v kociku sa nedalo dudat bradavky, tak po chvili bol velky plac, ziaden spolocensky kontakt - v podstate mate len dieta na bradavkach - bola som ako taka domorodkina - prsia cely den vytiahnute z podprsenky, dopotena od kojenia , sprchovat sa nebolo kedy, jest nebolo kedy , akonahle som ju polozila tak spustila plac, vlastne bola ticho len na mojich bradavkach a na rukach - podotykam ze pritom som musela chodit, lebo ked som si chcela sadnut alebo nieco take, tak to bol hned obrovsky plac...) ani nehovorim. Akonahle som jej dala dudlik tak sa cela situacia dost ukludnila ...

estterka, urcite - nikto nema pravo ta odsudzovat, je na tebe ako dlho budes kojit - ked bude mat tvoje dietatko 2 roky tak sama uvidis ci ti to pride normalne alebo nie ( a hlavne ci to bude aj tvoja malinka este vyzadovat, kedze mnoho deticiek sa postupne odstavi samo...)

dai
2. aug 2011

ivica,
skus malinke nechat na prsniku dlhsie potom ako si myslis ze zaspinkalo - oni maju na zaciatku velmi slaby spanok, takze ked ho polozis tak sa rychlo preberie ( to som si tiez uvedomila az neskor, ze toto by mozno pomohlo aj pri mojej malinkej - ja som ju polozila do postielky tiez hned ako som si myslela ze spinka, kedze som bola strasne vysilena ale ona sa mi strasne rychlo prebrala a znovu chcela bradavku )