icon

Ako ovplyvňuje nepravidelné dojčenie tvorbu mlieka?

fok
22. aug 2025

Ahojte mamičky 🙂 chcem sa spýtať… tie čo ste aj predtým možno dojcili máte skúsenosti.
Mne to s prvým nevyšlo. Nemala som dostatok mlieka napriek tomu že som sa naozaj snažila. To je ale iný príbeh.
Teraz pri druhom sa mi darí zatiaľ dojcit, dokonca som musela odsávať nlieko lebo ho bolo veľa. Toto ale ustálo. Už mi netreba po dojčení odsávať.
Mala mi papa v priemere tak každé 3/4 hodinky. Samozrejme má take dni kedy sa dojčí častejšie. Nie je ale ten typ že každý plač chce riešiť prskom…
Moja otázka znie, keď má takéto dni že papa každé 4 hodinky a v noci aj každých 6.
Je to ok? Nezmení sa mi nejak tvorba? Netreba tam nejakú pravidelnost?
Prsníky už sú take že nie úplne naliate. Mala bude mat dva mesiace.

lauruska_sumienka
22. aug 2025

to je dlhy casovy interval a najma teraz v lete. v lete by mali pit v rozmedzi 1-1,5-2hod, v noci cca 3h. Uz pri casovom intervale 3 hodin pada tvorba a vacsinou je do cca 6m koniec. a ked ty mas 4-6hodinovy interval, tak si asi vies predstavit kam to bude spiet. pokial bude casty odber, castejsia stimulacia, tak ta tvorba sa zvysi.
je normalne ze na zaciatku je toho mlieka viac lebo telo nevie kolko ma toho tvorit a podla odberu sa prisposobuje.
ak potrebujes pomoc, radu, volaj si laktacnu z tvojho okolia, taku co ma realny zaujem pomoct a poradit. aspon co ja mam info tak neosvedcili sa tie z poistovni, tie si len vyplnia tabulku a idu dalej

barju
22. aug 2025

@fok tiež si malý nepýtal extra často, tiež tie 3-4 hodiny cez deň a v noci spal 8-9 hodín nepretržite do toho 4 mesiaca. Potom začalo byť teplejšie a začal si pýtať každé 2,5-3. Do pol roka plne kojeny, potom sme začali príkrmy a začala som mu ponúkať aj vodu. Začali ísť zuby, začal sedieť, stvornozkovat, vstávať všetko naraz, tak sa mu zhoršil nočný spánok a je to ustálené na každé 3-4 hodiny. Bude mať 8 mesiacov. Kým v noci dlho spával do toho 4 mesiaca, tak som mala problém s tvrdnutim pŕs. Odsávačku som nepoužívala. Niekedy v 2-3 mesiaci sa inak tvorba mlieka ustáluje a prispôsobuje sa potrebám dieťaťa a väčšina sa začína tvoriť počas kojenia, nie do zásoby.

fok
autor
22. aug 2025
@barju

@fok tiež si malý nepýtal extra často, tiež tie 3-4 hodiny cez deň a v noci spal 8-9 hodín nepretržite do toho 4 mesiaca. Potom začalo byť teplejšie a začal si pýtať každé 2,5-3. Do pol roka plne kojeny, potom sme začali príkrmy a začala som mu ponúkať aj vodu. Začali ísť zuby, začal sedieť, stvornozkovat, vstávať všetko naraz, tak sa mu zhoršil nočný spánok a je to ustálené na každé 3-4 hodiny. Bude mať 8 mesiacov. Kým v noci dlho spával do toho 4 mesiaca, tak som mala problém s tvrdnutim pŕs. Odsávačku som nepoužívala. Niekedy v 2-3 mesiaci sa inak tvorba mlieka ustáluje a prispôsobuje sa potrebám dieťaťa a väčšina sa začína tvoriť počas kojenia, nie do zásoby.

@barju ďakujem 🙂

anonym_027424
23. aug 2025
@fok

@barju ďakujem 🙂

@fok je to asi individuálne, ja som tak kojila, cez deň každé 3-4 hodiny, občas dve. V noci aj 6-7, mala som sedmospaca. Na mlieko to vplyv nemalo

fok
autor
23. aug 2025
@anonym_027424

@fok je to asi individuálne, ja som tak kojila, cez deň každé 3-4 hodiny, občas dve. V noci aj 6-7, mala som sedmospaca. Na mlieko to vplyv nemalo

@anonym_027424 ďakujem 🙂 ja sa priznám, že v takéto odpovede som ak dúfala. Ako viem, že je to individuálne. Mne to pri prvom neprišlo a čím viac aom prikladala tým menej mlieka som mala.
A teraz to zatiaľ funguje len som asi úzkostliva. A neviem čo je správne a nechcem urobiť nejakú chybu zasa. Ale asi treba ísť na to intuitívne podľa potrieb dieťaťa a bude dobre.