icon

Ako zvládnuť zúfalstvo z dojčenia?

14. feb 2025

Ahojte mamičky odborníčky idem sa podeliť o môj pribeh s kojenim ak by ste mu venovali čas a dočítali až dokonca tak budem veľmi vďačná

Malá ma dnes týždeň a už od porodu trpim depresiou z kojenia - nie preto že by som nechcela kojiť ja práveže chcem ale je to hrozne narocne. Už v nemocnici mi mala zničíla bradavky tak, že keď vygrcala mliecko tak aj s krvou veľmi som sa zlakla bohužiaľ mi poradili mlieko odsávať a dokrmovat bebou. Odsávaním sa mi bradavky zničili ešte viac a teraz je každé kojenie bolestivé ja to vydržím kvôli malej všetko ale je mi strašne luto že tam ma v tom mliecku krv. Bohužiaľ mi poradili dávať si na to lanolin ktorý je úplne nevhodný len som to vtedy nevedela…

Laktačná poradkyňa predvčerom prišla upravili sme techniku porozprávali sme sa a kázala mi užívať grepavit kvapky plus tu modrú tekutinu gencialova violeť a kokosový olej na striedačku s olivovým olejom plus ibuprofén na protizápalový účinok, ale mám pocit že nič sa nezlepšuje dokonca mám pocit že mám čoraz menej mlieka a nestačí jej to, až som ju dnes musela dokrmit UM, plakala som kvôli tomu…. Aj keď viem že viac spravit nemôžem veľmi ma to trápi že jej nemôžem ponúknuť moje mliečko a keď už tak aj s prímesou krvi, ak máte pre mna nejaké rady tak budem naozaj veľmi vďačná, ešte dodám že odstavenie od môjho mlieka je posledna moznost chcem bojovať aby som jej ho mohla ponúknuť koľko potrebuje 🩷

Strana
z2
really8
14. feb 2025

V com je lanolin nevhodny?

diewcatqoo
14. feb 2025

Ja teda nie som laktacna poradkyna, ale jej rady sa mi zdaju divne. Mas na bradavkach mykozu? Mas ich rozhryzene? Strieborne klobuciky si neskusala? Naplaste Multi mam?
Co ja viem, tak gencianka sa uz moc nepouziva a ibuprofen pri kojeni tiez nic moc.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
14. feb 2025

Ja budem asi zlá tetaz....ale...
Mňa ide trafiť,keď čítam,ako sa doslova idú zúfať ženy,keď musia dať UM dieťaťu. Veď to nie je jed, ok, dojčenie je super,ale preboha,keď raz to nejde,tak to nejde, týrať sa tak,že radšej mať krvavé bradavky, riskovať zápal a infekciu,zatinat zuby, len "aby som dala to najlepšie?" No neviem či krvavé mlieko je to najlepšie pre dieťa. A spolky typu Mamila by som dala zrušiť.
Na tvojom mieste sa vykašlem na dojčenie, normálne dám UM a budem si užívať spokojné dieťa so svojimi zdravými bradavkami.
Ani v minulosti všetky ženy nedojcili kopec detí bolo na obyčajnom mlieku,alebo do konca chlebovej vode a ženy by dali všetko za to,aby mali toľko UM ako je teraz v ponuke a deti nemuseli sa trápit tak,ako v minulosti.

yoxinka
14. feb 2025

Pri prvom dieťaťi som zažila okolo kojenia totálny horor. Boli u mňa 3 laktačné, brala som všetko, čo povedali, snažila som sa, furt revala a mala pocit, že som najneschopnejšia mater v galaxii. Laktačná furt len dojčiť, dojčiť. No … výsledok toho bol, že som doma mala 6mesiacov nespiace a revajúce dieťa, ja stále v totálnom psychickom zrútení … a toto obdobie som normálne vytesnila. Nepamätám si prvých 6 mesiacov života svojho prvého dieťaťa. Dieťa bolo od 4 mesiaca prikrmované, mlieko mi dávala jedna mamička … ako keď teraz na to myslím, tak by som si vtedy normálne strúhla jednu facku. Toľko stresu, toľko prerevaných dní/nocí. Mohla som dať dieťaťu UM a užívať si spokojné bábo. Kojila som napokon 15 mesiacov, ale …. syn je napríklad alergik. Pri druhom a treťom dieťati som bola rozhodnutá pri 10% problémov z toho, čo som mala pri prvom jednoducho nekojiť. Tam to tiež nebolo úplne jednoduché, ale podarilo sa. S dnešným rozumom a skúsenosťami by som na tvojom mieste dala dieťaťu umelé mlieko. Bez výčitiek. Treba si uvedomiť jednu veľmi zásadnú vec. Kojenie ťa nerobí lepšou matkou!!!!!!!!! Každá matka, ktorá sa stará a kŕmi svoje dieťa (akýmkoľvek spôsobom) je skvelá matka. Si skvelá matka aj keď sa na to celé vykašleš a dáš dieťaťu UM.

jomarch
14. feb 2025

ahoj neviem odkial si a ake tam mas moznosti, ale na tvojom mieste by som skusila este inu laktacnu.

lucia147852
14. feb 2025

@jaskolka maximálne súhlasím

basska_b
14. feb 2025

Ja len tak kratko, ja som si tymto pri prvom babe presla a vravela som si, ze sak co, ma aspon fortifikat so zelezom 😀 skontroluj, ci sa spravne prisava, pripadne aj s pomocou laktacnej. Medzi kojeniami skus spravit 2 hodinky pauzu, masti lanolinom a vetraj

vieronika14
14. feb 2025

Ahoj normalne prejst na UM
Budes spokojnejsia a ked budes ty bude aj dieta, budes si to uzivat

basska_b
14. feb 2025

@jaskolka Ale vies, mala ma len tyzden. Este stoji za to prekonat tie pociatocne potiaze. Jasne zenema zmysel sa takto trapit napr. niekolko mesiacov

thereisabear
14. feb 2025

Lanolin je skvelý ako prevencia, ešte kým dôjde k takýmto zraneniam.

3petka
14. feb 2025

@jaskolka Krásne napísané.

simsalabim
14. feb 2025

@jaskolka suhlasim, treba byt vdacna za zdrave dieta a moznost ho mat cim nakrmit! V minulosti kto mohol, vyuzival dojku, daval rozne nevhodne zivosisne mlieka, ak sa vobec dali zohnat (za vojny!), ci odvary z osvenych vlociek a podobne. A tu mame dostupne kvalitnu nahradu a zena ide na ukor svojho psychickeho aj fyzickeho zdravia, lebo... Lebo co?

martinka13
14. feb 2025

Prestaň sa trápiť. Dieťa isto prežije aj na UM. Užívaj si bábätko a netráp sa dojčením. Uvidíš, ako sa všetko zmení k lepšiemu. Držím palce

lucia13022023
14. feb 2025

Mňa stále dokážu fascinovat ženy, ktoré radšej trpia a tým pádom trpí aj dieťa, o um hovoria akoby je to jed na deti, a radšej idú cez krv, bolesť len aby si mohli odfajknut ze áno kojila som 🙂

anavixy
14. feb 2025

Tak toto je velmi zvlastna a podla mna velmi nevhodna liecba ragad! To je LP z mamily??
Gencianka na bradavky? Olej??? Urcite nie.
V prvom rade upravit prisatie, ktore tieto poranenia sposobuje!! Potom multimam naplaste, strieborne klobuciky v kombinacii s mm, vela vetrat. Ibalgin kludne.
Pokial neupravis prisatie, nikdy sa bradavky nezahoja.
Ak mas negativne pocity z dojcenia a taketo problemy, zvaz, ci to ma vobec zmysel. Za mna ani nie…

Lanolin nie je vhodny na uz poranene bradavky, lebo v lanoline sa velmi dobre dari kvasinkam, hrozi teda nepekna sekundarna infekcia. Lanolin len na zdrave bradavky bez ragad.

cacianka
14. feb 2025

@jaskolka a @yoxinka maximálny súhlas

maryetta
14. feb 2025

Tu je zbytocne asi pisat. Lebo hned vsetko je sekta.... 🙈🙈🙈
Kazdopadne hlavne dat pozor na spravne prisatie. Z toho mozu boliet bradavky. Prisat az co najviac na dvorec. Bradavka je "iba akoby slamka" cez ktoru dieta pije.
Je uplne ok ze su bradavky aj bolestive (nie krvave to je zo zleho prisatia pravdepodobne).
Do teraz nik tolko bradavku takym tlakom dojcenia ci odsavacky istotne netrapil.
Dojcim svoje 4.dieta. Presla som vsetkym co dojcenie prinasa. Pri kazdom som prve dni.... tyzdne... mala bolave bradavky kym tou zmenou presli.

Ak chces viac o dojceni tak radswj skus skupinu dojcenie.... tam dostanes viac uzitocnych rad.

zuzkacik4
14. feb 2025

Ja este poradim, daj skontrolovat uzdicky, to je casty dovod, preco sa babatko zle prisava.. ako uz bolo spomenute, kym nedosiahnes spravne prisatie, bradavky nevyliecis, lebo budu stale ranene zlym prisatim...

nevenka
14. feb 2025

Znicila Ti bradavky, lebo bola zle prisata. Inak sa to nema ako stat. Ano, mala som ich citlive a cervene a aj prasklinu obcas, ale nastastie do krvi nie, ale dieta musi mat v ustach cely dvorec, nie zuzlat bradavku. Ked mi dcera kusne omylom, tak idem z koze vyskocit. Takto dojcenie nema vyzerat.
Lanolin je uplne v pohode, problem je pri mykozach. To Ti laktacna stanovila diagnozu? Lanolin je vyborny na mokre hojenie bez chrasty, cim teda bradavka je, ale ak mas zapal, tak by som nedavala nic, maximalne zaschnut trosku mlieka. A umeleho sa neboj, nech Ti dieta nie je hladne. Ked mala dcera 1,5 roka, dostala afty, odstavila sa razom sekundy. Odsat som nevedela nic. A ked sa prisala po vyse 8 dnoch, tak sa mlieko znova rozbehlo. Nestresuj, to mlieko Ti neodide z minuty na minutu.

lienka.7
14. feb 2025

@autorka jednoducho nedojcit. Neviem co iné poradiť. Ja na tvojom mieste by som nemala ani tak depku z nedojcenia, ako z toho, ako má pritom bolia prsia a je mi to nepríjemné a bolestivé. Lebo také kojenie byt rozhodne nema...

nevenka
14. feb 2025

To jej nikto nevedel povedat, ze ma dieta zle prisate??? Moja svokra, co robila novorodenecku sestru kedysi v nemocnici, mi spominala, ze kolko sa ony natrapili, aby toto zenam ukazovali, vysvetlovali a teraz Ta odbiju. A paradoxne, mne chceli do dojcenia kecat aj po 3 odkojenych detoch, pri 4.dietati! Ze ci sa nehanbim odist z porodnice s dietatom na flaske, ze co mi na to svokra povie? (Lebo ju poznala ta pani doktorka). Tak som jej povedala, ze svokra bude rada, ze dieta prospieva a nema uz taku zltacku a kojenie si ja poriesim sama doma. A tak aj bolo. Vytrapila som sa aj so stvrtym, s klobucikmi, dokrmovala som flaskou a aj umelym veru, lebo odsat mi neslo a nemala som ani tolko casu. A uz vobec nie na saskoviny s cievkami! A cuduj sa svet, po mesiaci sa mi prisala na prsnik a ma vyse 2 rokov a stale ju dojcim. Ono to ide, len netreba sa bat ani tych klobucikov, ani flasky. Keby som ja pocuvala laktacnu, co mi radila pri prvom, tak nedojcim. Len telo a na telo a ono sa prisaje. No isto, prd makovy, dieta len hladne a len vrieskalo a vrieskalo. Odsala som, nakrmila z flasky, a na mne potom spokojne zaspalo. A dalsie krmenie znova pekne ppkus, ak eslo vez klobucika, slo s klobucikom, nestacilo, dokrmila som a takto. A po 6 tyzdnoch, ako mala bradicka a pusinka dorastla a dieta zosilnelo, tak schmatlo bradavku a uz to slo. Niekedy je to aj tymto. Ze to dieta ma mini pusinku (a ja mam mega prsia, aj bradavky, dvorce, nevedeli si chytit) a musi dorast a akoby "pochopit".

kremlicka250
14. feb 2025

Mne pomohli az antibiotika od gynekologicky. Mala som zapal a zimnice. Laktacna mi povedala presne to iste co tebe. A este ma naucila krmit cez cievku. Bolo 6 tyzdnov trapenia, ale nakoniec sa vsetko zahojilo a bolo fajn🙂 Rucne odstrekovat si neskusala? Za mna to bolo menej bolestive ako s odsavavkou.
Hlavne sa netrap aj keby musis vyuzit umele mlieko,...nikto nie je 'lepsia matka' len preto ze koji

simca06022011
14. feb 2025

ja som teda velmi nenadojcila, ale mne tie rady laktacnej pridu mimo.. na bradavky su gely/kremiky a hlavne ak ot mas take zle poradila by som sa skor s lekarkou asi ak tak velmi ti krvacaju bradavky.. Okrem toho su klobuciky ochranne a kadeco...
ibuprofen na bradavky .. tak to som napr. nepocula, najma ked sa ma uzivat v nutnyhc pripadoch a co najkratsie.. ak sa ti to nezahoji, kolko sa bude "proti zapalu" uzivat?

A lanolin ze sa nemoze? Ciutjem: "Multi-Mam Lanolin sa môže používať kedykoľvek počas celého dňa, najlepšie však po dojčení. Minimálne použitie: dva razy denne. Rozotrite malé množstvo Multi-Mam Lanolin medzi prstami a aplikujte na celú oblasť bradavky. Lanolin nie je pred dojčením potrebné odstrániť."

beata_k
14. feb 2025

Neboj, nic sa jej nestane aj ked zopar kvapiek krvi. Ked bude jest hlinu, piesok a slepacie hovienka tak to ti este len budu stavat vlasy dupkom. Ma len tyzden. Ucis sa ty a uci sa i ona. Ozaj musi cely dvorec do pusy. Co najviac. Neboj, nezadusi sa. Len sa treba ukludnit lebo stres je najvacsi nepriatel dojcenia. A ano, bradavky si musia tiez zvyknut a trochu sa "rozuzlat". Drz sa. 🙂

autor
14. feb 2025

@beata_k ďakujem za podporu dám tomu ešte týždeň a ak nič tak prejdem na UM 💔

mimuska328
14. feb 2025

@nevenka presne tento istý problém sme mali aj my že sa nevedela prisať a do toho silnú zltacku mala strašný plač lebo bola hladná tak som začala odsavat ale to sa nedalo odsavat a dokrmovat este majú každé 3h. Nakoniec som s tým sekla a prešli sme na UM aj keď mi to je ľúto ale bolo to trápenie pre obidve. A presne tiež mam veľké prsia celkovo aj bradavku aj dvorce a mala maličké ustocka preto mala problém s prisatim

orini
16. feb 2025

Vydrz, ono sa to vsetko upravi

orini
16. feb 2025

Necakaj ze za dva tyzdne budes majster v kojeni, mne to trvalo vyse 2 mesiacov, ked skoncili vsetky problemy a odvtedy je klud.
Vydrz, stoji to za to! 🙏

autor
17. feb 2025

Tak boli u nás už 2 laktačné poradkyne ale po veskerom trápení som sa rozhodla že budeme používať UM. Mám zápal obidvoch prsníkov, horucky, veľmi krvavé popradksne s zapálene bradavky - posledna moznost boli klobuciky a aj keď sa mala krásne pridala tak jej mliečka islo minimum a bola z toho nervózna aj ona aj ja a napokon už aj cez klobucik išla len krv. Môžem povedat že som skusila naozaj všetko a verím že ma bude ľúbiť aj bez môjho mliečka. Ďakujem za rady

Strana
z2