Asi mám nadspotrebu. Ako správne dojčiť?

biba321
23. jún 2012

Ahojte mamičky a laktačné poradkyne. Mám (korigovany vek) 1,5 mesačné bábätko,mám asi nadspotrebu mliečka.. Z jedného prsníka ho kŕmim často aj na 4x, papá v rôznych intervaloch, rano a doobeda často aj po 1 hodine,poobede 2-3 hodiny,v noci spinka aj 4-5 hodin. Treba z jedneho prsnika krmit babo az kym ho uplne nevysaje-teda aj so stlačanim sprnika?
niekedy pije z jedneho prsnika aj pol dňa,potom mam druhy prsnik az taky navrety a s hrčami.. 😒 a potom z toho preplneneho prsnika strašne strieka mliečko,az sa maly zaduša..
čo mam s tym prosim robit? dlho som bola na odsavačka kvoli zdravotnym problemom malinkeho,takze som kazde 3 hodiny odsala aj 200 ml mliečka.. tolko babatko nespapa. Teraz je uz mliecka menej,ale stale asi vela.
Dokonca uz mal dnes maly aj 2 x stolicu,zlto zelenu-to je vraj ked papa vela predneho mliečka.
To nie je moc dobre myslim,on potrebuje aj zadne mliečko kvoli vyvinu mozgu a aby spravne prospieval..
poradite mi niekto prosim?
Dakujem pekne vopred

dahra
23. jún 2012

Ahoj, ja som kojila prvý mesiac tak, ze som najprv odsala trochu mlieka, lebo so mala vela a stacilo nekojit tri hodky uz boli preplnene. Ked sa mi robili hrce,to sa potom tazko uz rozbiehalo - vtedy som musela masirovat pred kojenim. Po takej priprae som mu dala z oboch - vzdy som kojila s hodinkami 🙂, aby pil z oboch rovnako.
Neskor sa dalo striedat, ze jedno dojcenie jeden, druhe druhy. kedze na zaciatku som mala problemy hlavne s jednym prsnikom, stale bol plny - tak som ho stale viac ponukala ako druhy. Ten druhy nebol casto "pouzivany" - tak sa mlieko netvorilo tolko az nakoniec v 8. mesiaci ho maly uz vobec nechcel. Tak som do roka kojila len z jedneho, potom sa maly sam odstavil, ked mu sli zubky.

nibiru
23. jún 2012

ja mam velke prsniky tak vzdy som nechala dcerku vypit 1prsnik a cca po 15min. som ju prehodila na druhy aby sami nestalo že jeden je plny druhy nie nikdy som nemala zapal prsnika ak sa ti zda ze pije len predne mliečko skus si trocha odsat predneho a daj jej potom cucnut uz tam bude mat zadne.pokial maš vela mliečka nemusiš stlačat to skor keby si mala menej mlieka a babo by nevladalo pit hlavne stiedaj tie prsniky nenechavaj ho pol dna len na 1.pretože v tom sa ti bude tvorit menej mlieka a druhy bude stale preplneny ak sa ti zda že aj po nadojceni s oboch mas plne prsniky trosku odsaj kym napatie ustupi ale nie vela čim viac odsajes tym viac sa mlieka tvory.

anjelicek26
23. jún 2012

Ja som mala nadprodukciu takmer celu dobu dojcenia 😖 Ak mas hrce, to neni dobre, to treba odsat aspon tolko, nech povoli ten tlak.. Hrozia ti zapaly, ja so si s tym uzila az az... Pokial mas v okoli nemocnicu, co je ochotna si chodit po materske mliecko - zavolaj im. Ja som odsavala pri dcerke aj liter denne navyse - chodili si po to sanitkou. Isteze je to robota navyse, ale ked to ma tym drobatkam predcasne narodenym pomoct, tak preco nie. Aspon som to nevylievala do vylevky ako pri syncekovi, tu o to zaujem nemali 😔

Ak je prsnik uz preplneny, odsaj nejak 30-40 ml pred dojcenim, nech zmiernis ten tlak, mne decka tiez ani nestihali prehltat chudatka..

tehulka14
23. jún 2012

a prečo davas stale len jeden prsnik??ved treba to striedat

nikush
24. jún 2012

@biba321 nema sa dojcit cely den z jedneho prsnika, ale jedno dojcenie z jedneho prsnika a potom, ak dietatu nestaci tak ponuknut aj druhy...takymto tvojim sposobom si mozes privodit len zapal...ak ponukas stale len jeden tak sa v nom automaticky bude tvorit ovela viac mlieka...takze striedat kazde dojcenie, alebo aj vramci dojcenia ale nie hned po 5tihc minutach

feb13
1. júl 2012

Zltozelena stolica moze byt aj normalna, niektore babatka takto metabolizuju materske mlieko. Moj syn mal okolo 2-3 tyzdna stale zelenu stolicu a pritom urcite nepil len predne mlieko. Potom ho to preslo. Ak je spokojny a prospieva tak toto by som neriesila.
S tymi hrckami, urcite potrebujes odsavat. Nadbytocne mlieko mozes aj darovat do laktaria, alebo zmrazit a zijde to ked potrebujes niekde odist na dlhsi cas napr. k lekarovi a niekto ti bude strazit dieta, moze mu dat tvoje mlieko aj bez tvojej pritomnosti. Ak nechces si udrzat nadprodukciu, neodsavaj "do dna" ale iba tolko aby sa ti ulavilo od naliatia a hrciek. Tiez by som odporucala striedat prsniky pri dojceni, mozes z jedneho nadojcit a z druheho odsavat podla potreby a pri dalsom kojeni naopak. Tvorba mlieka sa casom prisposobi ale moze to trvat aj niekolko tyzdnov. Toho predneho mlieka sa podla mna neboj a hlavne v tychto horucavach dieta aj potrebuje pit viac predneho mlieka kvoli tekutinam.

angelblue
1. júl 2012

SKús striedať prsníky to určite pomôže.... 🙂

sabiatko
1. júl 2012

urcite treba striedat prsniky, lebo v tom druhom sa ti bude hromadit mlieko a ked nemoze odtiect, tak sa ti prsnik zapali. takze jedno dojcenie jeden prsnik, druhe dojcenie druhy atd. a ked nestaci tak na jedno dojcenie obidva. ak mas vela mlieka, tak si odsaj trochu s odsavackou, ale nie celkom, len tak aby ta nebolel prsnik, aby nebol tvrdy. tiez ked budes predlzovat pauzy medzi kojenim, aj tak si mozes znizit produkciu. len to moc neprezen, aby si mala zas dost mlieka. drzim palce, nech sa to zlepsi.

dzudka
1. júl 2012

Ahoj nemam cas citat odpovede....
ale napisem treba tak na jedno kojenie jeden prsnik....a potom o hodku ked napr vypyta tak druhy prsnik a potom na dalsie kojenie znova prvy a tak dokola striedat.....a ak este pyta po vypiti jedneho daj aj druhy ....ja teraz mojho kojim aj z oboch prs....jeden aj druhy....ale moj je velky teda velkostou vahou...tak ma vacsiu spotrebu....asi 😅

luciferkax
1. júl 2012

Prsníky zrejme nestireda kvôli tomu, aby bábo odsalo celý prsník. Ja som mala prvé tri mesiace veľa mlieka, drobec bol nespokojný a laktačná poradkyna mi poradila, aby som viackrát za sebou ponúkla ten istý prsník, a potom druhý (neodsávať, len keby som cítila tlak) - malo to znížiť tvorbu mlieka. Mne pomohlo. Lenže ked máš hrče, nie je to dobré. Skús si pred dojčením prsník odsať a potom dať papať drobcovi :D :D mne veľa mlieka pomohlo, v kritických troch mesiacoch, kedy bábatká zvyknú viac papať, sa mi to "unormálnilo" a mala som lieka akurát :D :D doteraz mám namlililiter presne :D