icon

Čo mám jesť, aby som mala dobré mlieko?

monika0907
28. dec 2011

Ahojte 🙂
Kedze som tu nenasla ziadny clanok v ktorom je napisane co by som mala jest a pit pocas dojcenia aby bolo mliecko syte pre babetko a aby bolo spokojne . Tak som zalozila novu diskusiu,dufam ze si tu budeme vimienat svoje nazory a skusenosti.. .
A moja otazka je ze ake ovocie a hlavne zeleninu mozem jest aby babetku nebolo nic a hlavne aby ho nenaduvalo a nebolelo brusko.

mammy81
28. dec 2011

@anjelicek26 no neviem ci ju tu v nemecku dostanem??!! 😕 😕
@bambi2 o com sa vy tu bavite?? nestiham citat dozadu 😲 len som zbadala ze pridavas nemecke prispevky...nieco na podporu tvorby mlieka?? ja ho mam tiez malo musim malu dokrmovat 😖

anjelicek26
28. dec 2011

@mammy81 - daj si skontrolovat stitnu zlazu, casto maju zeny zo znizenou funkciou stitnej zlazy problem s tym, ze maju malo mlieka resp. niektorym sa po porode nespusti vobec. A v nemecku sa k tomu nedostanes, zili sme tam 5 rokov a neobjavila som ju 😖 Naopak sa porozhliadni po Malzbier, je to take nasladle pivo, vraj sa po nom uzasne rozbehne mlieko, aspon kamosky na to prisahaju ;)

bambi2
28. dec 2011

@mammy81 ak dostat kupit v nemecku cervenu rivellu na pitie vyskusaj tu, ta tiez pomaha vraj..

darielka
28. dec 2011

Ahoj. Citala, som tuto diskusiu a niektore prispevky su fakt ze TOP... najmä ten, ze jedz vsetko. No skus si dat kapustu, alebo nejaku strukovinu, malej pojde brusko roztrhnut. Ja som dojcila 14 mesiacov, a mala nemala koliku ani raz. Hned na uvod urcite ziadna alchemilka. A co sa tyka Viney, tak ano ano ano. Nie nadarmo, sa uz v iektorych porodniciach dava mamickam flasa hned po porode. Ja som ju naozaj vypila na hektolitre hned od zaciatku a samozrejme vybublinkovanu. Zo zaciatku sa kvoli dietatku musis v strave obmedzit, ale co nespravi mama pre svoje dieta? 🙂 U nas to bolo mäsko na pare, varene zemiaky, kuraci vyvar, omaslovana vianocka a postupne som pridavala ingrediencie. A urcite ziadny CITRON, ten najviac zastavuje tvorbu materskeho mlieka.

estterka
28. dec 2011

@darielka a to v inych krajinach maju deti ine zaludky,ze hned od prveho dna v porodnici davaju strukloviny v pohode a nic dojcenym detom nie je? kurnik,rovnako u nas neexistuje vinea,zazrak,ze ja aj moje kamosky dojcime 😎
to ako z toho co si napisala ma mat matka vitaminy,ktore idu do mlieka? o citrone som nepocula a to o dojceni studujem uz dlhsie.

katkic
28. dec 2011

@darielka aj ty si pre mna fakt ze TOP. od zaciatku som jedla vsetko a ani jedno dieta nemalo koliky. takze asi len tolko, ze nie nevyhnutne tvoje dieta nekolikovalo kvoli tvojej obetavej strave.

urcite su vsak deti, ktore citlivo reaguju na stravu - tie matky to musia riesit zistovanim co sposobuje taku reakciu -- avsak takto hromadne strasit mamicky a robit z kojenia taku vedu..... len strasit a strasit, potom sa clovek vobec necuduje, ze su mamicky doma take vystresovane.

lleniak
28. dec 2011

@katkic ideeeees!
pripajam sa celym srdcom k nazoru

anjelicek26
28. dec 2011

@darielka - kazda mama sa ma riadit svojim dietatom a rovnako aj zdravym rozumom. Co bude dut maminu, to bude naduvat pravdepodobne aj dieta. Ale to vieme kazda sama najlepsie. Dcerka ani syn nereagovali na nic, tak som jedla vsetko do radu, ved im to neublizovalo, koliku nemal ani jeden a prdenie sa drzalo v minimalnej norme 😅 O bylinkach a cajoch toho vie clovek pomenej, je fajn si o tom nieco precitat.

Dojcenie je prirodzene a robit z toho bububu to nesmies, to nesmies, to ublizuje... no clovek ma strach este ani ten prsnik v porodnici prvy raz nevytiahol, ved sa to musi z milionu dovodov pokazit 😕

kiwi82
28. dec 2011

vela tekutín, hlavne čistá voda alebo neperlivá minerálka, čaj pre dojčiace matky, ževraj zapražená polievka, mlieko, vtáčie mlieko, pudingy. to ako na zvýšenie tvorby mliečka. sú aj homeopatiká. tiež som počula o vinei, dalej o senovke gréckej a o kvapkách benedikt alebo tak nejako sa to volá. čo sa týka tvojej stravy. tak obmedziť veci čo nafukujú. ale tak ti poviem, že keď sme boli v nemocke aj na jiske tak ta strava tiez nebola nic moc aj fazuľu nám dali, aj hrach a prežili sme 🙂

digysa
28. dec 2011

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Som sa pobavila....

Ja som Vineu nepila dobych 6 rokov...........

Jedla som vsetko doradu.........

darielka
28. dec 2011

@estterka ked studujes okolo dojcenia ako hovoris, tak je prekvapujuce, ze nevies o citrone a Viney. A dalej ked si taka odbornicka na dojcenie, je naozaj prekvapujuce, co pises, pretoze to sa nedocitas urcite nikde. Taka fazula, je tazka aj pre dospeleho cloveka a nie to pre par tyzdnove dieta. Ale mozno v zahranici je iny druh strukovin.

darielka
28. dec 2011

@katkic teraz uz viem, preco gynekologovia aj pediatri hovoria mamickam, ziadny internet... pretoze, ked citaju taketo osvedcene rady od takychto fakt naslovovzatych odbornikov, tak to je fakt sila. Raz o vas budeme urcite citat v gastro priruckach.

estterka
28. dec 2011

@darielka o citrone neviem,pytala som sa certifikovanej laktacnej poradkyne,tiez nevedela 😕 k vinei netvrdim,ze nefunguje,tvrdim,ze v zahranici neexistuje a rovnako zeny dojcia. a tiez hovorim vlastnu skusenost,co sme jedli v porodnici a ze nech som hocikomu povedala,ze by sa nemalo jest nieco pocas dojcenia,pozerali velmi divno,lebo to nikdy nepoculi. kazdy si musi odpozorovat svoje dieta,to urcite,ale byt na takej diete aku si tu opisala-no neviem. dojciaca zena ma mat vyvazenu stravu.

estterka
28. dec 2011

@darielka ty si myslis,ze si taka odbornicka na dojcenie? mozes mi dat odkazy na studie,hodnoverne o tom,co si tu pisala? kde beries zdroje svojich poznatkov?

mariro
28. dec 2011

treba jest normalne zdravo,ziadne extra specie nie su potrebne,bud to lieko budes mat alebo nebudes.Ja jemu uplne vsetko doradu a stale kojim a mlieka mame aj na rozdavanie.Jest a dodrziavat pitny rezim a ziadny stres.To je moj recept 😀 .

darielka
28. dec 2011

@estterka niektore veci viem z prenatalnej a potom v Banskej Stiavnici kde som rodila, je laktacna poradkyna ktora je naozaj dobra. Ja nie som odbornicka na dojcenie, len hovorim, ze dojciaca zena, by mala urcite aspon prve tyzdne vynechat zo svojej stravy potraviny ako hriby, korenia, strukoviny...

estterka
28. dec 2011

@darielka no pockaj,toto je uplne ine nieco ako si pisla pred tym,ked si odporucala,citujem "U nas to bolo mäsko na pare, varene zemiaky, kuraci vyvar, omaslovana vianocka a postupne som pridavala ingrediencie."-akoze fakt vyvazena strava plna vitaminov.. v banskej stiavnici pracuje certifikovana poradkyna alebo setricka,ktora si tak hovori?ze poradkyna? bohhuzial,aj takych je dost a zvyknu dost pobabrat dojcenie 🙄

leishmania
28. dec 2011

jest vyvazenu stravu, netreba pit presladenu chemiu, ani vineu, ved si precitajte zlozenie...a co bude dietatu vadit vynechat. netreba jest za dvoch, skor pit.

katkic
28. dec 2011

@darielka ak som ja nebezpecna pre ostatne mamicky tym, ze im radim, aby nebrali kojenie ako strasnu vedu, tak co uz potom niektore temy, kde ti ostatne mamy dobreze nenaordinuju ake lieky detom davat a podobne kraviny. nehnevaj sa na mna, ale to ma pobavilo. a zaroven len utvrdilo, ze nema vyznam to dalej rozoberat, lebo ty to nepochopis a klapky z oci proste nesklopis.

katkic
28. dec 2011

a este aby som sa vyjadrila aj k teme, nech nie som za provokaterku co len odveci pise 😅

u mna na mlieko pomohlo nestresovat - pri prvom dietati som stale sledovala ci mam dost mlieka. na produkciu mi pomohla ta vyssie spominana senovka (po angl. fenugreek) a caj na kojenie a pri druhom dietati som vyslovene prestala sledovat moju tvorbu mlieka, ale sustredila som sa na spokojnost dietata - ak dieta bolo po krmeni spokojne a priberalo, neriesila som. takze v kombinacii s normalnou stravou myslim, ze nie je dovod riesit ci je mlieko kvalitne alebo nie. ja osobne neverim v dobre a zle mlieko, ale to uz fakt nechcem rozoberat. 😀

ica9
28. dec 2011

@darielka mna by len zaujimalo, co take tajomne obsahuje Vinea, ze dokaze tak zazracne pomoct pri problemoch s kojenim. Staci trochu porozmyslat a pozriet sa na etiketu a zlozenie. Je to obycajne vylisovane hrozno. Naviac je podla mna dost sladka. Cukor neskodi pri kojeni?!? 😕 To uz by som si dala radsej strapec hrozna, alebo pohar kvalitneho sucheho cerveneho vina 😉
A k mojej strave pocas kojenia-jedla som uplne vsetko. Dokonca aj kyslu kapustu. A netusim, co je kolika.

kvetinka211
28. dec 2011

@monika0907 Pokial nie su problemy s kolikou (objektivne), tak jest vsetko ... mozno tie uplne prve tyzdne sa vyhnut brutalnostiam ako kapuste a fazuli, ale inak sa nenechat okolim dohnat k zufalemu obhryzaniu suchych sucharov a supaniu jablcok. Postupne pridavat vsetku zeleninu, strukoviny .. strava musi byt pestra a plna vitaminov. Vyhybat sa transtukom (napolitanky atd.) .. no lahko sa to pise, tazsie realizuje 😉 , smazenym jedlam, fastfoodu, polotovarom ... dat si zalezat na kvalitnych tukoch - avokado, losos, olivovy, tevicovy a ine za studena lisovane oleje a olejnate semena ... urobit si zasobu zdravych sladkosti (kvalitne susene ovocie), lebo pri kojeni je zvysena chut na sladke (aspon ja mam). Pit vela cistej vody, pripadne caje na kojenie a detske caje a hlavne vela oddychovat. U mna boli zakazy a prikazy co mozem a nemozem jest jednym z katalyzatorov poporodnej depresie, bolo to fakt zle ... uz som nenavidela vsetky knizky kde pisali ze mam jest vsetko a potom hned vymenovali vsetky veci ktore jedavam (zelenina, strukoviny) ze ich teraz nesmiem ... je to blbost, treba si odskusat na vlastnom babatku co mu vadi a co nie ... ja mam taku skusenost, ze sme niektore tyzdne plakali cele vecery ale suviselo to skor s psychikou a vyvojovym obdobim nez s tym co som v ten den jedla ...

darielka
29. dec 2011

@katkic len jednu otazku mam na teba, mozem sa spytat, chodila si pocas tehotenstva na prenatalne cvicenia, alebo si mala laktacnu poradkynu?

vierica
29. dec 2011

@darielka A na co je pocas tehotenstva laktacna poradkyna?

darielka
29. dec 2011

@vierica tu som myslela po porode.

estterka
29. dec 2011

@darielka mozes mi vysvetlit,preco klames? ked si v banskej stiavnici nerodila? to ako naco je dobre,v teme,kde sa snazime uprimne poradit nieco, tvrdit,ze radime zle a davat rady obhajujuc sa tym,ze ti ich niekto poradil na mieste,kde si nerodila? 😕

katkic
29. dec 2011

@darielka ano bola som aj na prenatalnych cviceniach, v nemocnici som hovorila aj s laktacnou poradkynou a vela veci som sa pytala aj pediatricky a citala som si aj knihy - na fora som sa obracala ohladom inych veci, ako co kde kupit za lepsiu cenu a jednoducho pokvakat o kazdodennych veciach.

a jednemu fakt nerozumiem - ak je dieta spokojne po kojeni a pribera ako ma......co riesime???

darielka
29. dec 2011

@estterka PROSIM??? To odkial beries?

estterka
29. dec 2011

@darielka svet je velmi maly 😉

darielka
29. dec 2011

@estterka asi si ma s niekym mylis. A da sa to velmi lahko overit.