icon

Dojčenie na verejnosti

sherynkamalinka
26. mar 2013

Zaujal ma tento clanok a aj samotny priamy prenos http://najmama.aktuality.sk/diskusia/232567/doj...
Co si o takomto "krmeni" myslite? Osobne proti dojceniu na verejnosti nemam nic ale podla mna nemusim vystavovat cecky verejnosti a tak si cez plece prehodim plienku. Ako ste to riesili vy? Boli ste rovnako odvazne ako pani mamina?

canama
29. mar 2013

@eveenka presne napisane!!! ja tu na MK stretam dojciace mamicky ktore chcu skor pomoct, podporit a nie odsudit. od nasich mam a babiciek sa toho vela nedozvieme, kedze dojcili vacsinou smiesne kratko. a bohuzial naozaj vela maminiek co z nejakeho dovodu dojcenie vzdali sa o tom nechce bavit, nechcu najst pricinu. mam blizku kamaratku ktora svoje dojcenie doslova zlikvidovala, dojcila len 6 tyzdnov, pritom mliecko bolo, prisatie bolo pekne, ziadny zapal, ragady....ziadna skutocna komplikacia a ja som jej vtedy radila co robi zle, ale nechcela to vtedy pocut a nevie sa dodnes o tom bavit. zhrnie to slovami: nedalo sa. pritom planuju mat dalsie dietatko a podla jej slov velmi tuzi dojcit, nuz ale najskor musi najst dovod preco sa to prvy krat nepodarilo, lebo druhy krat to dopadne rovnako. a tiez podpora partnera je dolezita, ja na rovinu mozem povedat ze za to ze dojcim vdacim aj svojmu priatelovi, ktory prave v case kedy som to chcela uz vzdat ma podrzal.

loxa
29. mar 2013

Ja pridam svoj postoj....Ja kojim 2 deti ale niesom nejaka chorobna superdojka a neodsudzujem nikoho kto nedojci ..dokonca ani zeny co NECHCU DOJCIT a odstavia dieta z pohodlnosti..To ,ze zena koji nezabezpeci jej dietatu, to ze neochorie na rakovinu, ze ho nezrazi auto, ze sa v noci nezadusi...pre niektore zeny je to iba sposob ako si ospravedlnit a utlmit prirodzeny strach ze sa dietatu nieco stane.. "..Moje dieta urcite neochorie na rakovinu ..ved bolo dojcene do 4 rokov, mne sa to nesmie stat" ...To ze kojim oboch synov..mala som bezproblemove tehu , bezproblemove kojenie, ale nikde sa tym nechvalim , spomeniem to mozno tu na MK (kvoli anonymite, ak ma niekto odsudzuje, mozem mu bez okolkov povedat co si myslim a nestve ma to kedze sa nepoznae) mimo MK to o mne nevie skoro nikto..kojenie na verejnosti je podla mna ok ..ale kazda zena by sa mala riadit istymi zasadami...kde je priestor na pohodlne kojenie bez zrakov okoloiducich..VYUZIJEM TO!! Ked viem ze budem kojit na verejnosti...zoberiem si tricko v ktorom mi nebudu vypadavat cecky ako tej pani v telerane o ktorej sa tu uz hovorilo..Ako to bolo aj na mna moc ze mala z jedeho cicika pila , co bolo ok...ale druhu bradavku jej smatrala (co vsetky deti pri kojeni rady robia ak maju priestor) a dobre ze jej druhy prsnik nevyletel von..skutocne nevkusne..Alebo si zoberiem satku...nemusim prekryvat dietatu hlavu, aj moj maly to neznasa , ale aspon trocha zahalim to co nema vytrcat..A ak sa stane ze nieje kde , neni ako sa schovat ludia HANBA NEHANBA decko je hladne...Ak by sa vsetky zeny drzali zasady ze ak nemusim "nechvalim" sa kazdemu ze ja kojim aha na mna som revolucna zena ..kazdy by obcas prekusom kus prsnika vonku so slovami "asi nemala kde a male bolo hladne" ..Podla mna keby sme jeden na druheho brali ohlad ..vsetko by bolo jednoduchsie..Zeny co dojcia by nemali vidiet len svoje dieta a nic ine a ludia co im to vadi by si mohli tiez obcas povedat "KTO CHCE VIDI , KTO NECHCE NEVIDI"

eveenka
29. mar 2013

@azbestica podla mna aj ju samu to zaskocilo ze sa jej dieta pricuclo a teraz mala mu to prso vytiahnut z ust a zacat vysvetlovat preco ho teraz nemoze mata lwbo je to priamy prenos atd atd? Ak moze 2 rocne dieta pochopit ze sa to vysiela do TV??? Ved ono ani nevedelo ze bolo v nejakej TV a myslim ze mu to bolo ukradnute...a ak by mu nedala prso a zacalo by robit cirkus tak by sa tu pisalo ake ma decko nevychovane lebo sa hadze o zem....takze ani z voza ani ja voz...to co sa stalo bolo v danej situacii to najvhodnejsie a najrychlejsie riesenie.

elen3
29. mar 2013

zas vypisujete ako keby ste necitali. tak este raz: ziadna matka tu nepise, ze dieta sa NEMA dojcit! tu sa komentovalo, CI a AKO NA VEREJNOSTI. lebo niektore to citime tak, ze ked raz zena vytiahne spod tricka intimnu cast svojho dospeleho tela, tak je automaticky kojenie intimna zalezitost medzi matkou a dietatom. takze ked sa chce da sa na to najst nerusene miesto, ale sa nechce....

petra8786
29. mar 2013

Ježiši a čo je na tom,že kojila v priamom prenose..ved je to prirodzena vec.....ma jej viac zaležat na tom ze je priamy prenos ako na vlastnom dietati??? ...mne by to tiez nevadilo...a neodtrhla by som ho od prsnika..akoze nedojčim na verejnosti...ale podla mna hamba je len slovo...ktore mame zakodovane len my ludia v sebe.....zvierata take veci neriešia...nevravim,ze mame byt ako zvierata...ale mali by sme sa od nich vela učit...vela......že netreba riešit povrchne veci....

dixie_chick
29. mar 2013

@eveenka Najvhodnejsie riesenie by bolo ist niekam mimo kamier, popr. jej dat vodu 😒

lauricka
29. mar 2013

@domak2 mne sa zda, ze ta osveta je taka silna, ze kto nedojci, tak sa pomaly citi ako vrah. Asi tak. Stretla som len jednu zenu, ktora po porode rovno siahla po UM a preto, lebo to peklo, ktorym presla pri prvom dietati, pri druhom uz prosto nechcela absolvovat. Ostatne po nom siahli po problemoch s dojcenim. Ale nemyslim si, ze hned a ani bezstarostne.

azbestica
29. mar 2013

@eveenka hovorila som o tom ze 2 rocne dieta uz pochopi, ze mamka ho nemoze prave v tejto minute nakojit ale bude to mozne o 5 minut a nie ze je to priamy prenos :D :D Myslim ze sa nechapeme alebo nechceme chapat? ja nehovorim, ze urobila zle ze dietatu dala jest ale ze sa to da spravit diskretnejsie

lauricka
29. mar 2013

@eveenka nemyslim si to. SLovenky vsetko posudzuju iba podla seba a kultury na Slovensku, niekto tu o tom pisal uz a myslim, ze to je pravda. V kazdom pripade si myslim, ze to, ze dojcenie je najlepsie pre dieta, zeny vedia. Nemyslim si, ze by nemali dost info alebo nevedeli, kam sa obratit, keby chceli. Rozhoduju sa vsak slobodne a samy a maju na to pravo.

reanda
29. mar 2013

@lauricka a kde vsade si sa stretla s osvetou dojcenia? lebo ja okrem internetu, kde som si to vyhladala sama, tak nikde..

vadimka
29. mar 2013

nejak mi vobec nedochadza o com sa to tu tolko diskutuje...po pozreti videa je jasne, ze aj samotnej mamicke to prislo blbe....a ze sa hanbi...je to skor chyba kameramana, ze sa zabudol...mal to uz davno otocit, keby to snimal z lavej strany nieje nic vidiet....no a v studiu boli sami duchapritomni, je vidno ako daleko maju od zmysla pre humor o profesionalite nehovoriac....urcite sa tam povalovala aspon utierka, ci handricka..dalo sa to polozit na lave plece mamicky.....
😉

lauricka
29. mar 2013

@reanda kde vsade? casopisy pre mamicky, kazda reklama na UM ma upozornenie o dojceni, brozurky a knihy pre mamicky, v porodnici, v materskom centre na priprave pre buduce mamicky a vacsina mamiciek v mojom okolo dojci...

leishmania
29. mar 2013

ja som za dojcenei dokedy to mame a dietatu vyhovuje, ale na verejnosti sa to da aj diskretne bez toho aby museli byt vonku obe cecky 🙂 a pod...do roka som kojila kade -tade a po tom roku a pol sa uz s nim dalo dohodnut ze jednoducho teraz nie a hotoovo a nemal a nema z toho nejake traumy ze nemoze cicik kedy sa mu zachce, ved to je nromalne ze
dieta ucime ze s niektorymi potrebami treba v niekotrych situach pockat...

@vadimka mne ta mamicka v telerane nerpisla ze by sa nejak hanbila ak hovorime o tom istom, ved uz mala aj pripravene video ako koji na svadbe, to by si nepripravila a nepustala do telky ak by to nehccela ukazovat...

a myslim ze 99,9% ludi nema problem ak mamicky slusne koja na verejnosti

kinna
Odpoveď bola odstránená
canama
29. mar 2013

@lauricka casopisy, letaky, porodnice - skoro vsade sa dozvies len vseobecne informacie, osveta ano v duchu ze dojcit je potrebne, ale konkretne problemy a specificke otazky ktore ma mamicka zaciatocnicka....to som si teda tiez nasla az na nete aj to nie vsetko. v porodnici mi odporucili UM, ked ju teda neviem nakrmit a neviem zabezpecit aby priberala. ked som prisla z porodnice domov tak od mamy som dostala dalsie laktacno-likvidacne rady, a ked mi to aj napriek mojmu studiu a snaham neslo, pochopila som ze laktacna poradkyna je nevyhnutna. 🙂 ale spominam si aky je to tlak - zrazu drzis v ruke male babo, nevies co so sebou co s nim a k tomu do teba vkuse niekto nieco husti - doktori, sestricky, pediater, mama, svokra, babka, tetka. prvu navstevu sme domov pustili ked mala dcera 2 tyzdne a dopadlo to tak, ze ked sme za nim zabuchli dvere som prehlasila ze nikto uz domov k nam nevkroci, ze chcem mat svaty pokoj aby sme sa s dietatkom spoznali a naladili sa na spolocnu vlnu....a tak aj bolo. sestonedelie som stravila v posteli, v zupane a nakoniec aj v pohode. 🙂

lauricka
29. mar 2013

@canama to, ze pri problemoch mam volat laktacnu poradkynu, som vedela uz pred porodom...a tiez to, ze tety, babky a mamy mi urcite nepomozu a ani som ich teda o radu neziadala. A tiez som si vedela najst laktacne aj cez net a napisat im napr. email. Ale mala som jednu aj doma osobne. Ziadny problem.

kvetinka211
29. mar 2013

@canama suhlasim, ze s radami k dojceniu je to bieda ... mala som vsetko velmi dobre nastudovane, z internetu, kvalitnu knihu od lakrtacnej poradkyne 2x precitanu a polozenu na nocnom stoliku v porodnici a aj tak som sa prve dni citila uplne bezradna. Na izbe na nastenke ddivne nakresy poloh pri dojceni ... z toho som fakt nic nepochopila, sestricky ako ktora. Rady rodiny, to bola cista katastrofa, mysleli to fajn ale kebyze pocuvnem tak uz davno nekojim ... jedna sestricka mi ale velmi pomohla a nazorne ukazala ako vlastne strcit bradavku dietatu do pusy .. lebo taku jednoduchu vec sa neda z knihy vycitat ... dalsie veci som uz musela zistit sama .. ako vlastne drzat dieta pri kojeni, kedy dieta naozaj pije a kedy iba cucka atd. ... kedysi zeny videli uz od svojho detstva kojenie na kazdom rohu, ked dospievali, rodili sa ich najmladsi surodenci, v sirokej rodine bol stale niekto tehotny a kojaci ... dnes to uz tak nevidno a aj preto je zena po porode z toho tak zmätena, ze ako je mozne ze tak jednoducha a prirodzena vec je zrazu taka zlozita ... snad to aspon nase dcerky budu mat zasa o nieco jednoduchsie 😉

lauricka
29. mar 2013

@kvetinka211 uplne by stacilo, keby boli sestry v porodnici k tomuto naozaj vzdelane, mali na to popri svojej ostatnej praci cas a boli docenene. Uplne by stacilo, keby namiesto tych bludov, naozaj zenam pomohli kojit uz v porodnici. Ale nedeje sa to, bohuzial. A nie kazda ma na to platit laktacnu sukromne.

cecil36
30. mar 2013

@canama
@reanda
Ja som bola v porodnici skor svedkom fanatizmu o dojceni. So mnou bola na izbe maminka, ktorej sa narodili dvojicky. Doma mala ani nie dvojrocnu dcerku. Rodicov daleko, muz v praci. A v porodnici ju neustale nutili dojcit, aj ked im vysvetlovala, ze doma urcite dojcit neplanuje, nakolko dojcit dvojicky a starat sa o este malinke dieta bude nad jej fyzicke sily, preto chcela uz hned prejst na UM, lebo ved o 4 dni po porode sla domov. To by si mala vidiet tych sprostych reci co sa napocuvala od sestier na novorodeneckom az po laktacnu. Preco sa nemohla slobodne rozhodnut? Ved ona vie co zladne a co nie.

domak2
30. mar 2013

@lauricka vidis a toto je myslim dovod, preco sa tu vecne hadame ... Lebo zeny su vztahovacne. 😀 Nemozes sa divat na seba a svoje zname, kvoli tomu to proste nikto nerobi. Ty si vzdelana, snazis sa si o materstve zistit co sa da, si dokonca na MK 😉 , proste ti zalezi na tom aby si ziskala informacie a aj keby si mala siahnut po UM mlieku tak vies co a ako. (Nebudes ho davat menej aby si usetrila, do oplachnutej flasky) .Lenze nie vsetkym matkam zalezi, nie vsetky si vyhladavaju informacie, nemaju internet, necitaju casopisy a pre tie ked uz musia ist aspon na poradnu a vidia tam letak o dojceni ake je dolezite, mozno ho z nudy precitaju, ked im lekar pri prvom probleme neodporuci UM tiez je to plus. Mozno nevedia ze nejake laktacne poradkyne vobec existuju. Treba sa na to divat vseobecne a nie ze ja a mne 🙂 Pre toto mi ani nevadi pani co dojcila v telke, mozno niekoho pohorsila, ale mozno niekomu pomohla sa na dojcenie pozerat inak.

eveenka
30. mar 2013

@lauricka nemas celkom pravdu, ano obratia sa na kvalifikovanu pomoc, ale ked vidia ze ta zmena nepride rychlo povedzme do tyzdna co niekedy fakt je dlhodoby problem alebo treba na to cas dokym sa to ustaly tak hned prestanu dojcit a prechadzaju na UM lebo je to pre ne lahsie a dieta sa viac zasyti a dlhsie prespi. CHYBA! Dokonca poznam aj maminy ktore prstali dojcit len preto ze sa im v noci k babatku nechcelo vstavat. Jasne je to ich vec. Ale tak naozaj naposudzujme a neodsudzujme tie ktore verejne a trochu viac obnazejensie dojcia. Uz som to tu pisala, nepraktizuju sex na verejnosti ale len DOJCIA na verejnosti a to je rozdiel. A ked som niekde v parku s dietatom a nie je tam ziadne podla vas intimne miesto to mam utekat za nablizsi strom a tam sa schovavat akoby som daco zle urobila??? aj ja som bola na male ze prejdem na UM, ale vydrzala som a oplatilo sa...a ked niekto povie ze dojcenie je pohodlne tak ano je pohodlnejsie urcite ale nie na zaciatku, je to pohodlnejsie ked uz dieta je vacsie...

eveenka
30. mar 2013

@lauricka
@cecil36
@azbestica
@dixie_chick inak baby ake ste to videli cele tak Katka povedala, ze jej dcera velmi neakceptuje ine tekutiny ako materske mliecko...takze s vodou by velmi nepochodila ak je dieta smadne. Nasa neter bola tiez dojcena roky, a dovtedy vypila max 100 ml denne aj to nasilu nechcela nic ine len MM...takze su aj take deticky co im chuti len MM a ked je clovek smadny tak sa jednoducho napije hned ked je smadny a nie za pol hodinu 🙂 takze skusme to chapat aj z tohto uhla pohladu...a inak kazdy tu intimitu chape inak a berie inak co je pre niekoho upne normalne pre druheho je to sodoma gomora 🙂 nic ine nam nezostava len sa vzajomne tolerovat...a o tom to je o TOLERANCII.

reanda
30. mar 2013

@kinna ked dojcis dieta 3-4 roky , kazdy den cca 20 krat, myslis, ze vsetkych tych 20-30 tisic dojceni prezivas ako nieco prenadherne, ze sa priam rozplyvas? 😀 ..ano, dojcenie je krasne, ale zaroven je to nieco uplne normalne, bezne, kazdodenne, ziadny specialny slavnostny obrad

reanda
30. mar 2013

@cecil36 sproste reci na adresu matky by nemali byt nikde od nikoho za ziadnych okolnosti.. ale vnimat to, ze chce zene niekto pomoct s dojcenim ako fanatizmus? keby sa bralo dojcenie ako normalne a umele mlieko by sa pouzivalo naozaj len vo vynimocnych pripadoch, ako liek, tak by si to tak nevnimala.. ale u nas maju zeny na vyber, ci chcu, ci nechcu dojcit,bez ohladu na dieta.. to ako keby tehotna mala na vyber ci chce ci nechce fetovat alebo sa opijat, alebo skocit si v 9 mesiaci bungee jumping, ved je to jej rozhodnutie a slobodna volba a keby ju niekto odhovaral a upozornoval, ze to moze uskodit dietatu, tak by bol za fanatika.. viem, prehnala som to s prikladom, ale napr. pri prehliadkach v tehu u gynekologa, co povie lekar, to je svate, nebodaj ma zena na nieco vlastny nazor a chce o niecom diskutovat, alebo dokonca odmietnut nejake vysetrenie, to su reakcie, aka je nezodpovedna a sebecka a ako pre vlastne pohodlie nemysli na zdravie dietata.. ale ked ide o dojcenie, tak ma zrazu na vyber, slobodna volba, ak nechce, nech nedojci, nechajte ju, fanatici, na pokoji, tu uz ide dieta uplne bokom

atrami
30. mar 2013

prvého syna som odstavila, čiastočne kvoli lekárovi, ktorý tvrdil, že synovi mlieko nestačí a aj vďaka tomu, že som mala problém kojiť na verejnosti. Pri ďalších synoch som kojila všade, kde to bolo možné. Vždy som si našla nejaké tiché, pokojné miesto, kde by nás nikto nerušili a zbytočne nepútali pozornosť druhých. Nosila som obrovskú šatku, ktorú som prehodila cez malého. Všetci tušili, čo sa pod šatkou deje 😉 .

petra8786
30. mar 2013

ja Vam napišem len toto Sa z toho neposerte,že kojila v priamom prenose....neurobila nič zle vidiet prsia neni az take zle si myslim 🙂))určite tym nikomu neubližila ,a ak by ste mali nahodou pocit,ze Vaši chlapi teraz po nej koli tomu pojdu a budu o nej snivat ..tak tak to asi nebude..takze neriešte ze kojila v priamom prenose....hlavna vec ,ze ked ANDREA VERESOVA ALEBO SIMONKA KRAINOVA chodia bez podprsenieka cicky je im uuuplne vidno dokonca bez nohavičiek tak tu o tom 3 dni nepišete jak o katastrofe..to Vam pride uuuplne normalne vsak 🙂
@leishmania
@azbestica

macamac
30. mar 2013

@loxa úplne super a triezvy názor 😉 🙂

loxa
30. mar 2013

petra8786 ale ide o to ze bola vulgarna sama o sebe, kratka sukienecka, kozi ven..sak vedela ze malicka by mohla chciet papat...co takto tricko kde jej cecky nevybehnu az mne do obyvacky???ja ked idem von dam kojace tricko a to ze vytrcim jeden prsnik ktory mi prekryva maleho hlava z toho sa nikto neposerie.. a ano vadi nam aj hola krainova aj veresova aj vsetky vulgarne modelky/spolocnicky..Ale oni su zname tym ze sa pretr*** na miesta kde su a vobec im to nevadi,Od nich sa to da cakat..Ale zena ktora vychovava dietatko a prezentuje sa ako uvedomela matka by mohla byt predvidavejsia...no a to ze si nakojila decko na svojej vlastnej svadbe...no ked im to nevadi ....co nas do toho

loxa
30. mar 2013

@petra8786 🙂

loxa
30. mar 2013

@macamac jeej dakujem..som poctena🙂