Dojčenie verzus nedojčenie
Ahojte zienky, chcela by som sa s vami poradit, a "vypocut" so vase skusenosti a rady. Mam maleho, skoro 3 tyzdnoveho synceka. Uz od porodu mame problem s mm.. V nemocnici uz bol dokrmovany um lebo ja som mlieko nemala resp. Mala ale velmi malicko. Vela plakal a bol stale hladny aj ked som ho stale prikladala. Boli to velmi vycerpavajuce dni, kazda sestricka mi kazala inak... Nakoniec sme si zvykli kojit cez klobuciky no v poslednych dnoch je aj to katastrofa. Mlieka mam stale menej, on stale place ja som cim dalej tym viac nervozna a vystresovana, co tiez nepomaha. Vobec nespime.. Dnes sme na tom tak ze z 90% sme uz na um. Velmi ma trapi ze nemozem kojit tak ako ostatne zeny, citim sa ako na ... Mama, ktora nedokaze dat svojmu dietatu to co potrebuje. Najviac ked citam ako zeny odsudzuju vsetky nedojciace matky... To je fakt um tak neskutocne zla volba?
@jokerka rozhodla si sa dobre!je to spravne na co tyrat male...preboha netreba z toho robit vedu nie?💝mna by taka hlupost ani nenapadla.a um je ta tazsia moznost je to narocnejsie aj po fyzickej i po financnej stranke.ja s tym mam skusenost lebo som najprv (sice iba mesiac) kojila a potom sme jej museli davat um...a ma 3 roky a ma perfektnu imunitu(zaklopem) kamoska co ma syna kojila do jeho 3 a furt je chudak chory...takze je to individualne.drzte sa 💝
Si dobrá mama 🙂 toľko detičiek vyrástlo na UM a sú tu vrátane mojej malej neterky. Ségra skúšala a skúšala ale malá bola stále hladná tak sa mama nasrdila a šla kúpim UM ... hoci sme vystriedali tri mlieka kým sme trafili správne ale malá je tu. Má 10 mesiacov a nemá ani nutrilonovú hlavu ani nič 🙂
@janulik2008 co je to nutrilonova hlava?😀 inak tie nazory okolo tejto temy ma dost zaskocili netusila som ze sa to az tak riesi .. Takym extremom..to niektore nazory mi ptipadaju ze ak nekoji zena nie je matka teda ak neporodi zena spontanne tiez je zla?😁no nic ... Mi sme tiez hned netrafili a potom sme kupili Sunar...a na konci sme aj Babylove napr jej davali...
@janulik2008 *my
@monikaparson ja len k tym prikrmom. Vzhladom na zvyseny vyskyt alergii sa v poslednom obdobi niektori alergologovia zhoduju v tom, ze prve prikrmy (ochutnavanie, v malinkych mnozstvach, postupne...) sa maju zaradit aj u dojcenych deti v 4.mesiaci. Medzi 4-6 mesiacom ide o tzv. imunologicke okno, kedy je dieta schopne najadekvatnejsie prijat nove alergeny a v buducnosti na ne primerane reagovat.
@alby2014 moj syn mal 4020g. Ja mam 174cm, ale prsia tak A+. Bonding asi tka 5 minut, potom mi ho uz priniesli naobliekaneho a zavinuteho vo vozicku a capli asi 1 meter odo mna, ze pride sestricka a ukaze mi ako ho prilozit. Cakala som asi minutu, potom si ho horkotazko pritiahla, vybrala a prilozila (dceru som dojcila 2 roky 🙂 V nemocnici mi ho nie ze brali na odbery, ale treti den ho zobrali uplne, dostal zltacku, dali ho pod modre svetlo, takze som ho mohla ist dokrmit len kazde 3 hodiny ☹ Ked som prichadzala, uz bol od placu modry. Takto by mu krmenie ozaj nestacilo, aj keby mi kolostrum tieklo cez usi. Ale 3 dni sme vydrzali a potom dojcili co to dalo. Teraz ma 2 roky a stale sa dojcime. Cize k tomu kolostru. Pri spravnom dojceni (bonding, caste prikladanie, idealne spolocny spanok...) to babatku staci. Prvych 24 hodin, keby aj nepapalo vobec, nic sa nedeje. Ale je to dobre rozbiehat a vyuzit reflex.
A inak, tak vseobecne, stav v nasich nemocniciach, co sa tyka podpory matiek v dojceni je zalostny. V skupinke, kde som bola, ked sme chodili nasich drobcov dojcit, som tipovala, ze vydrzi tak 10% Sposob, akym sestry komunikovali s unavenymi, ubolenymi, hormonmi nadupanymi, vystresovanymi mamickami, bol otrasny. Ja sama, som vzdy odchadzala s podupanym sebavedomim a to som mala uz v zivote cosi ohladom dojcenia odskakane. Toto upevnenie a uistenie mamiciek, potvrdenie ich identity ako dobrych matiek strasne chyba, personal nie je v tomto smere absolutne dovzdelany. Namiesto takych chobotin, ako je vazenie babatiek pred a po dojceni, by mala byt pozornost zamerana na upokojenie matiek a poskytnutie opory a pocitu pochopenia. Myslim, ze aj preto ma vela mamiciek problem rozbehnut a udrzat V POHODE tak prirodzenu, krasnu a JEDNODUCHU vec ako je dojcenie. Lebo ono je to naozaj jednoduche. Len clovek si vsetko nejako komplikuje 😖
mila @jokerka Dnes je naozaj sialena doba, vsetci su mudri, najma ak su anonymni na internete. Ja mam 3 deti. Prvy dojceny 3 mesiace - bola som mlada, neskusena, nik ma nepovzbudzoval, vzdala som to. Druhy dojceny 14 mesiacov, casto som prikladala, krasne priberal, slo to akosi samo. tretia dcerka dojcena 13 mesiacov. ako jedina mala ukazkovy bonding, prirodzeny porod, nepohla sa odo mna... napriek tomu prsnik odmietala, aj ked kricala od hladu. Ja som sa nevzdala, dojcenie som udrziavala odsavanim, mesiac bola len na flaske a potom sa pomalinky ku dojceniu opat vratila. Zazili sme aj intimne krasne chvilky pri dojceni, ale bolo to vydrete 🙂 Odsavala som 9 mesiacov.
Pri prvom syncekovi, nech ma ukamenuju, to bol ukazkovy rezim - vdaka UM, kazde 3 hodky. U druheho to uz bolo divokejsie, tretia dcerka uplne neporiadok az do polroka.
prvy syn ma alergiu, ale ukazkovu imunitu. Druhy syn je len okrajovo alergicky, za to velmi casto byval chory, lahka obcasna astma, vela sme sa natrapili. Tretia dcerka sa jaiv ako bojovnik, no uz ma preskakane tolko chorob pri tych dvoch starsich, ze sa na nu ani ja nechytam ;(
Dodnes mi je luto, ze skrz to trapenie pri kojeni, papani a odsavani som si ju ako malinku vobec neuzila.
UROB TAK, ABY SI BOLA POKOJNA, SPOKOJNA,VYROVNANA. Dojcenie je krasne, ale podla mna nie je jednoduche. A nie je ani zaruka, ze nim zarucis dietatku pevne zdravie do zivota. Maximum mu davas aj ked si vyspata a usmiata 🙂 drzim ti palce!
@papricka33 ja som rodila pred rokom, bondig nahe diet ana mna 2 hodiny, na sale len my s muzom, nasledne mali dve hodiny na nas pozeral a napriek snahe sa neprisal...mal to v pake, co kazda LP povie, ze dieta sa pocas bondingu prisaje...a to som mala super duper lahky porod, ziadne traumy, hodiny bolesti, nic, syna som milovala od prveho pohladu ( myslim na to aj dnes, ked vstane o 5rano a nechce uz spat🙂 ), celkovo som bez syna bola len hodinu a pol, sestricky prisli, ukazali futbalovu poziciu, dojcenie v lahu, snazili sa, maly sa napriek tomu prisal az za 24 hodin...ale tych 24 hodin bol kludny...dojcenie ma nebolelo, dojcila som plne, nemala som jeden zapal, mlieka toklo, ze som spavala tyzdne s plienkou cez prsia... proste tip top, sen vsetkych LP, napriek tomu maly v dvoch mesiacoch chytil taku laktacnu krizu, ze sme to nedali a skoncili na odsavani... Chcem tym povedat, ze je nwmocncia a nemocnica, nikto ma nenutil dieta vazit preda po dojceni a podobne nezmysli....ja som zas dieta nenosili a nespala s nim v posteli, lebo podla mna to su nezmysli..ja myslim, ze aj v dojceni sa to v nemocniciach zlepsuje, ale tvrdi, ze plati, ze dojcenie je volba, aj mama v nemocncici povie, ze che UM, mali by to respektovat a zaidne psychopaticke tlaky an dojcenie byt nesmu...proste normalne otazka chcete dojcit...ano pomozeme vam, nechcete OK..podla mna ak by sa k dojceniu pristupovalo bez hysterie, ktora v mamickach vyvolava zbytocne emocie svet by bol lepsi...tiez mi enrobilo dobre, ekd som sa na tehotenskom kurze od mamily dozvedela, ze moje deita nebdue mudre, bude stale chore, dsotane cukrovku, nevyvinu sa mu spojenia v mozgu a podobne, ekd nebudem dojcit...chce to mieru na oboch stranach...
@alby2014 trošku som zmätená z tvojho príspevku. Najprv píšeš "napriek snahe sa nepodarilo pokračovať v dojčení"... a nakoniec "je potrebné rešpektovať rozhodnutie nedojčiť". Trochu si protirečíš. Ja vidím dosť podstatný rozdiel medzi nedojčením dieťaťa a rozhodnutím matky nedojčiť. Je to naozaj každého súkromná vec, ako sa rozhodne uchopiť svoje rodičovstvo, kŕmenie, vzťah.... čokoľvek, čo s tým súvisí. Ale ak vychádzame z predpokladu že fyziologicky je dojčenie logické a žiadúce pre dieťa aj matku, je trochu nelogické, aby sa zdravotnícky personál, prizeral a ticho takéto rozhodnutie matky akceptoval. Hovorím o rozhodnutí matky nedojčiť, nie o matkach, ktoré dojčia a z akýchkoľvek dôvodov sa im nedarí pokračovať napriek tomu, že chcú. Aby nedošlo k omylu. Vytvárať tlak na takéto matky je už fakt len trápenie. Ak to nešlo, mali by v sebe túto tému uzavrieť a nevracat sa k nej. To je práve o tej vnútornej inegrite a vyrovnanosti o ktorej som písala vyššie.
Rovnako, a ko nie je dobré kritizovať nedojčiace mamičky, okrem toho, že to nikomu neprospieva, ešte to aj ubližuje. Na druhej strane nie je tiež dobré zhadzovať dojčenie a popierať jeho pozitíva pre matku a dieťa. Nikomu to nepomôže...
@papricka33 ja som to myslal, tak ze ja som zastanca absolutnej volby v tejto oblasti...cize ja si myslim, ze kazda matka ma v dnesnej dobe uz zakladne info o dojceni a ked sa proste rozhodne, ze kojit nebude...tak nebude a bodka ...aj keby dovod bol ja neviem aky.... ten tlak je chory...ci uz matka bez problemov, dojci, dojci s problemami, prestala dojcit lebo....to neslo, enchcela etc...nic do toho nikoho nie je.
@alby2014 vidíš, s ja sa zase stretávam s opačným tlakom. Aj pri dcére aj teraz otázky typu ,"ty ešte dojciiiis?!" "a dokedy chceš ešte" "a je to vôbec ešte dôležité"? A to sa nikomu nechvalim, nepretrcam... Mám presne opačnú skúsenosť a optiku. Ja si ho ale už nepripúšťam. Skôr si kladiem otázku, vo ľudí vedie k tomu, riešiť moje dojčenie.
@papricka33 a zas rieism, ze napriek objektivnym pricinam ( potravinvoe alergie, moj zdravotny stav) som po 8 mesiacoch, co bol maly na mlieku dookola pocuvala ako mam este vydrzat.
@alby2014 vieš v čom je najväčší problém? Že každý sa snaží riešit život (dojčenie) toho druhého. Keby sa všetci starali hlavne o seba a zamietli si pred vlastným prahom, žilo by sa ľahšie. Tlaky si pre pokoj v duši netreba pripúšťať. Stále nejaké budú.
Paráda, človek sa tu rozpíše a padne mi net. 😀
Ja vidím najväčší problém v tom, že ľudia sa absolútne nerešpektujú, ale vôbec. Kto je každý jeden, aby niekoho odsudzoval? Tu sa v jednom kuse idú ženy ohradzovať ako ich niekto odsudzuje, nechápe, ako dojčiace odsudzujú nedojčiace a pod. Hlavne, že tu idem čítať aké sú dojčiace matky sektárky, prepnuté a pod., heeeej, to je také bežné toto. Na jednej strane písať takéto žvásty, na druhej chcieť, aby to tak nebolo. Noooo, ono treba začať od seba, to je základ. Mne tiež chvíľu trvalo kým som prestala robiť to, čo vadilo mne, ale ide to.
A čo sa týka podpory dojčenia, bondingu a pod. Rodili ste niekto pred dvomi rokmi v TN? Ja áno, to bol teda zážitok. Po hodine mi ju vzali, lebo vraj akési vyšetrenia. Doteraz neviem o čo tej nesympatickej sestričke šlo, lebo žiadne jej nerobili. Ak som sa aj ohradila, že nechcem, aby dávali malej cumeľ a fľašku, tak oni to tam robia 40 rokov atď.
A slávna dvojhodinovka, kedy sa dieťa prisaje. Každé dieťa je iné a každé na to potrebuje viac, či menej času, toho by som sa nedržala. Ak má žena dieťa pri sebe, tak sa môže prisať hoc kedy inokedy.
A ánooo, otázky, ešte dojčíš dostávam stále.
@jajka257 uvodný príspevok-nedojčenie užívatelku trápi, teda kedže tu napísala tak je predpoklad že chce radu a pomoc..a nepísala že nemože dojčiť..prvé stránky diskusie je n-príspevkov o tom ako si pomocť, čo robiť, ked nájsť podporu atd.. ani raz nenapísala, že niečo z toho skúsila..a potom sa definitivne rozhodla tak ako uznala za vhodné..
To je krasa..namiesto povzbudenia pochopenia len spochybnovanie,ironia a vysmech...
@luba41 čítala som celú diskusiiu, mohlo to byť aj bez tvojej irónie .... a možno máš aj v niečom pravdu, ale kým si neprejdeš tým čo si prechádzajú iné matky, tak neporovnávaj. Každá je inak stavaná a odolná, a nie každá je superhrdinka na všetko. Nevieš aké má kto zázemie a možnosti.
Ja som nekojila, nedokázala som to!!!! Mlieko sa mi začalo tvoriť až na 5 deň aj to mi s tým museli pomáhať!!!! a mám úplne najhoršie vpáčené bradavky a nezniesla som psychicky plač hladného malého 4 mesiace som odsávala a kŕmila fľašou, to ti poviem, to je robota a vyčerpanie .... ďalej som bohužiaľ nevládala. Ale nie sme v materskej škole, aby ma tu niekto poučoval, že som preto mala spraviť viac. Sme dospelé ženy a máme byť rozumnejšie a empatickejšie!!!
A robiť UM je oveľa komplikovanejšie!!! Závidím všetkým kojacím mamičkám, ktoré koja
A už je to tu zasa. 😀 Baaaby, ja fakt nechápem z akého dôvodu máte stále potrebu sa pred niekym obhajovať. Áno, na začiatku každý čaká, že žena bude kojiť, potom každý čaká, že už by s tým mala hádam aj prestať. Čo už s takými ľuďmi. Aj tak si nemôžeme vyhovieť, to sa nedá podľa môjho. Ja som maximálnych zástancom kojenia, ale napr. by som teda neodsávala, ak by som nemala inú možnosť. Nie, že by som nechcela, ale ja som to neraz skúšala, ani neviem prečo a mne to nešlo. Takže to je u mňa, že klobúk dole, to už je úplne iný level starostlivosti a čo si budeme hovoriť, mne by sa ani nechcelo v noci vstávať a chodiť zohrievať akýsi prášok, či čo to je. Ja som lenivá, ak sa jedná o vstávanie. Toto mi vždy maximálne vyhovovalo, aj keď sme si to vydreli a ako som písala xkrát, nie každý na to má a preto si vyberú tú "ľahšiu" cestu pre neho, či už po psychickej, fyzickej stránke a pod. U mňa aj fakt, že by som mala dávať neviem koľko 10tok eur za umelé. Každý sa motivuje ináč. A, čo sa týka laktačných. Tam si asi každý len musí vybrať, ja som s prvou spokojná nebola a keďže teraz už je ich ozaj dosť, druhá už mi maximálne sedela, ale pomohla až tretia. 😀
@papricka33 no len by mi v porodnici kazala kojit, tak ten škrek čo tam narobim ze az...a nebolo k tomu daleko lebo som im jasne povedala, ze chcem davat flašou načo tam začali šaškovat, ze musim podpisat papier ze suhlasim s takym krmenim. Nemocnica Ruzinov BA. Ja som ale mala so sebou krabicu NUtrilonu aj flašu a cele ,,nádobýčko,, na pripravu UM uz z domu takže som vedela ze idem do jamy levovej. ...oni tam za 4 dni rozhodnutia, ktoré ,,zráli,, dlho nezmenia tak načo niekoho nutiť kto nechce. Je to zbytočne....mne je srdečne jedno ze sa na to ,,nemozu prizerať,, to nie je ich dieta aby oni o niečom rozhodovali.
@sardinka335 rozhodla si ty, to je jasne. Ty si za svoje dieta zodpovedna ale oni sa nemozu prizerat.
@papricka33 a čo ako mozu robit? Začnu z teba robit blbu ze ,,mamička odmieta kojiť,, ja tam nebudem kazdej službe na počkanie vysvetlovat prečo. Oni ze ,,to ste mala povedať skor by sme vam to zastavili,, no holt zastavim si to sama si budem davat liek koli tomu čo vyriešim do 4 týždnov. Ja som tam fakt nechcela robit ,,scenerie,, tak som to nehrotila, aj tak som musela niečo s tým mliekom robit lebo sa tvorilo, ale išlo o princip, ze z prsa nevytiahla nič, chudla, vazili sme ju pred a po kojeni, tak som to chcela davat flašou, uz mam svoje skusenosti ze kazde dieta mi len chudne potom oni stresuju ako nepojdem domov a bla bla...a nebudem tam ja trčať v porodnici koli krmeniu aby som niekomu ,,vyhovela,,. Aj tak som vedela ze dam doma flašu tak načo tie cirkusy?

Zlatko ked mas otazky kludne mi volaj pis pokusim sa ti pomoct uz mam neake skusenosti 😉