icon

Dojčenie verzus nedojčenie

jokerka
22. máj 2016

Ahojte zienky, chcela by som sa s vami poradit, a "vypocut" so vase skusenosti a rady. Mam maleho, skoro 3 tyzdnoveho synceka. Uz od porodu mame problem s mm.. V nemocnici uz bol dokrmovany um lebo ja som mlieko nemala resp. Mala ale velmi malicko. Vela plakal a bol stale hladny aj ked som ho stale prikladala. Boli to velmi vycerpavajuce dni, kazda sestricka mi kazala inak... Nakoniec sme si zvykli kojit cez klobuciky no v poslednych dnoch je aj to katastrofa. Mlieka mam stale menej, on stale place ja som cim dalej tym viac nervozna a vystresovana, co tiez nepomaha. Vobec nespime.. Dnes sme na tom tak ze z 90% sme uz na um. Velmi ma trapi ze nemozem kojit tak ako ostatne zeny, citim sa ako na ... Mama, ktora nedokaze dat svojmu dietatu to co potrebuje. Najviac ked citam ako zeny odsudzuju vsetky nedojciace matky... To je fakt um tak neskutocne zla volba?

mirkatb
4. jún 2016

@jokerka Skús sa skontaktovať s laktačnou poradkyňou v tvvojom okolí, mne veľmi pomohla. Hlavne musíš byť ty v pohode, stres tvorbe mliečka nepomáha. Dôležité je, aby si sama prijímala dostatok tekutín, skús čaje pre dojčiace mamičky, keď spí malá, odpočiň si aj ty. Klobúčiky nie sú najlepšia voľba. Malú prikladaj na prsník čo najčastejšie, najlepšie je prikladať v polospánku. Možno by si mohla skúsiť suplementor - bábätko dokrmuješ priamo na prsníku a tým sa stimuluje tvorba mlieka.

monikaparson
4. jún 2016

Mňa by zaujímalo ako autorka pokračuje.

luba41
5. jún 2016

@monikaparson no na flaši s UM.. a teaz skúša, ktoré bude "vyhovovať"..

alby2014
5. jún 2016

@luba41 bez tej ironie, ako keby dotycna spachala masovu vrazdu...

evittam
5. jún 2016

@alby2014 No vieš, dotyčná musí rypnúť - ona je všade čo sa dojčenia týka - žena sa spýta ako prestať dojčiť - ona jej radí ako dojčiť ďalej. A áno prejsť na UM ak sa nedarí rozbehnúť MM a podobne je čistá "katastrofa"......Nič s tým nespravíš aj také sú tu. 😉

bjeremiasova
5. jún 2016

@evittam ale ved to je chore 😠

monikaparson
5. jún 2016

Tak bolo to je rozhodnutie, ak je s ním stotožnená a dieťa spokojné, nie je o čom. Mohla aspoň napísať, som bola celkom zvedavá.

luba41
5. jún 2016

@alby2014 a možno spáchala..spoločenskú..mala tu tolko odporúčaní ako zvrátiť ich /ne/dojčenie a píslala ako ju to trápi že nedojčí..a predsa sa rozhodla pre flašu s UM..je lahšie siahnuť po UM ako trocha zabojovať..

alby2014
5. jún 2016

@luba41 kazdy ma hodnotu sebaobetovania inde, to neprinalezi nikomu z nas hodnotit, ja som po troch tyzdnoch laktacnej krizy s tiez sekla a radsej odsavala a co?? Nie kazdy je tip, ze ma nervy na krmenie pocievke, vecne nosenie dietata, spanie v spolu posteli a podobne mile rady, nia kazda ma chut sa pchat costi ( za co by som ruky lamala), pocuvat tyzdne rev hladneho dietata, lebo proste sa to musi prekonat. Inak moj nazor je aj ten, ze vsetky tieto hokusy pokusy si mozu dovolit matky s jednym dietatom. A nechapem, preco je UM lahsia cesta...je to tazsie v noci vstat a robit flasu, plus nieco to ide to penazi... ako naozaj nechapem. Dojcenie je moznost, nie povinost. Spolocensku masovu vrazdu spacha zena, co dieta tyra, nie ta, co mu da UM....hoci chapem, ze rpe niektore zienky je dat UM na hranici tyrania dietata.

luba41
5. jún 2016

@alby2014 dievčina a kopa dalších presne nasadla do chodu mašinerie v porodnici..typické deptanie v porodnicii-nemáte mlieko, potom musíte prikrmovať , potom máte z toho zničené bradavky, potom vám ponúkneme klobučiy a potom ide dojčenie do hája , lebo sa znižuje ešte viac tvorba..tu sa jej len snažili vysvetliť, že existuje cesta..ano, nie každý má volu zbojovať a siahne po lahšej volbe.. podla mna dať UM je takmer bez práce..ani raz nenapísala, že má snahu to zmeniť..nuž je to jej volba..

evittam
5. jún 2016

@luba41 Pekná hlúposť, že UM je bez práce.... 😀 😀 😀 😀 Pre mňa bolo dojčiť "bez práce" - kým by som vstala, zohriala vodu, spravila mlieko tak už som aj s najedeným drobcom spala...

jokerka
autor
5. jún 2016

@luba41 ano prestala som dojcit. Davam um a nemusim hladat ktore bude vyhovovat lebo uz v porodnici sme dostali um, ktore vyhovovalo. Vidim ze sledujes pozorne moj blog. Necitim sa ako keby som tyrala svoje dieta. Je konecne spokojne a pekne spi! Neviem kde by som vytiahla 180 ml z prsnika lebo teraz tolko spapa.. Neublizila som mu a anoi trapilo ma ze nedojcim. Uz ma to netrapi. Som spokojna lebo je spokojny a napapany moj chlapcek a to je pre mna smerodajne. Odpusti si prosim svoje ironicke poznamky.. Nemam cas cely den lezat s dietatom v posteli, 50 krat denne prikladat, stresovAt a trapit sa pre plac a hlad. Nemam idealnu situaciu co sa tyka rodinneho zivota a keby som to mala takto riesit do par dni skolabujem. Nelutujem svoje rozhodnutie pre um aj ked som si mozno vybrala "lahsiu" cestu.

mirkatb
5. jún 2016

@evittam myslím, že bez práce to bolo myslená tak, že matka radšej volí UM ako by mala trpezlivosť a odhodlanie vyskúšať možnosti ako podporiť dojčenie

dasenka26
5. jún 2016

@jokerka Presne to som chcela napísať, dieťa netrápiš, je spokojné, spí dobre a aj ty si v pohode..Vybrala si si túto cestu lebo iná schodná nebola. Nemáš si čo vyčítat. Čo si myslí okolie a rodina na to sa vykašli. Potrebujes sa vyspať aby si sa mohla o dieťa postarať. Ked sa mlieko nerozbehlo čo narobíš. Zažila som to isté. A vôbec never že ak nekojíš dieťa bude mat slabú imunitu. Je tolko kojených detí, ktoré su non-stop choré... 😉 my sme chorí 1x do roka. Pekný večer

lauricka
5. jún 2016

@jokerka a co na to laktacna poradkyna? Ak ste si ju nezavolali, tak sup sup, nestracajte cas. V takomto veku nie je nic stratene. Ak to skutocne nepojde, tak to nepojde, ale ja verim, ze ano. Len to chce spravnu podporu.

alby2014
5. jún 2016

Laktacna jej poradi, to co radia dookola. Nosit dieta, dookola vela prikladat, spat s nim v posteli, krmenie po cievke, po prste....nanajvys v najhorsom pripade jej navrhne costi v najlepsom benedikt a senovku...uz ti rady viem naspamat. Nie kazdy je na to stavany, ja som laktacnu napr, nevolala . Vedela som, ze nosti deita nebudem a ani spat s nim v posteli. Costi do seba trepat tiez nebudem, lebo podla mna to je na hlavu a nemyslim si to len ja, ale aj ŠUKL. Dotycna pisala, ze nema stastnu rodinu situaciu, vyriesila to podla najlepsieho vedomia a svedomia. Svet neskoncil. 😉

evittam
6. jún 2016

@mirkatb Ja som to pochopila neboj sa......Len som reagovala.....A poviem ti pravdu - ak by sa mne stalo to, že sa mi mlieko nejak nerozbieha alebo ho mám málo alebo neviem tak samozrejme vyskúšam to zachrániť ale určite by som sa nejak netrápila ak by to nešlo.....Napríklad pri dcérke som mala menej mlieka tak sme od narodenia aj prikrmovali UM....

evittam
6. jún 2016

@alby2014 Presne ako si napísala - otrepané rady laktačných poradkýň a ešte si to nechajú aj zaplatiť - ďakujem, neprosím.....
@jokerka A ty si urobila čo si mohla a len to najlepšie pre svojho malého - veď si mamina ako každá 😉

sardinka335
6. jún 2016

@mirkatb moja otazka je kolko má mat tu trpezlivost a kolko má skušať..mesiac? týžden? Kolko?

Všetky tieto psie kusy mozete robit tak pri prvom decku. Ked mate doma deti 3, babky maju svojho dost nehovorim ze nepomozu ale denne iste nie, chlap v robote lebo učty treba platiť....tak na nejake cievkovanie ,,házím bobek,,. Nehovorim neskusit týžden, dva či sa dieta chyti....ale ja som mala dceru presne na ,,letne prazdniny,, decka dostali vysvedčenie išli pre nas do porodky a od dalšieho dna letne prazdniny v panelaku v BA...takze to bolo bud alebo....na nejaké ,,crcání,, nebol priestor.

evittam
6. jún 2016

@sardinka335 Asi tak nejak - a prikladať každú pol hodinu?! A k čomu je to dobré keď to mlieko tam aj tak nie je ( ja viem, ja viem - na to aby tam bolo - ale aj keď napriek tomu nie je-tak to myslím, nech ma tu zase nezačne nejaká poradkyňa poúčať 😉 ) a dieťa reve od hladu?! Tak mu dám najesť a hotovo.

kacena4
6. jún 2016

@jokerka ahojko necitala som prispevky, komentare, "rady", len ta chcem povzbudit, nie kazdy je schopny dojcit. nie kazdy ma tu moznost dojcit. a nie kazdemu dietatu je dopriate byt dojcene. es povedat svojmu dietatu snazila som sa, ale nesloto. preto existuju UM, nevznikli preto, aby pohodlne maminy prestali kojit, ale aby tie ktore maju problemy mohli pouzit nahradu. (zeny ktore pre lieky nemozu dojcit, ktorym sa nerozbehne mlieko, deticky predcasne narodene, ktore musia pit z flasky, lebo z prsnika nedokazu, nechcene deticky, ktore v zivote neokusia co je to prsnik....) ty si spravila pre svoje dieta co si vedela a robis pre neho stale. v noci stavas zohrievas vodu, miesas UM, krmis, umyvas flasky.... ine "super matky" len vytiahnu cecek a nakoja maju to pohodlnejsie. nemusia balit na cesty flasky, termosky s prevarenou vodou, davky UM... poznam to. odchovala som takto viacero deti. je to oooomnoho namahavejsie ako kojenie. drzim ti palceky aby si to cele rozdychala a prijala tak ako to je a neobvinovala sama seba. proste aj pred 100-200r. ked zena nemala mlieko prikrmovala kozim/kravskym proste ake bolo... kym nevymysleli vhodnejsie UM svagrina ma 5 deti. vsetky plne dojcila, predposledne do 3r. no teraz pri poslednom nenastala laktacia a tak drobceka musi mat na UM.... obcas si nevyberies
drzim palceky nech si nic nerobi z okolia - kasli na nich si superna matka taka aka si. perfektna pre svoje dieta. uvidis raz ti to povie 😉

mirkatb
6. jún 2016

@sardinka335 ja ti môžem len z mojej skúsenosti povedať, malá sa nevedela prisať, každá sestrička v pôrodnici ináč odporúčala ako prikladať dieťa, dojčiť odporúčali každé tri hodiny, váženie pred kŕmenína po kŕmení načo??? - všetko bolo nepsrávne - skúšala som klobúčiky (zlá voľba). Odsávala som, ale išlo mi to ťažko, prsník plný mlieka, doma tri odsávačky, dokrmovavala som bábätko aj UM na prsníku pomocou suplementora, dcérku som som sa snažila prikladať vždy, keď sa dalo, v noci v polospánku zase prsník. Malá mala koliky, musím povedať, že boli situácie, keď sme plakakli obe. Nám sa to podarilo po 3 mesiacoch. Bolo to náročné obdobie, ale musím povedať, že mám manžela, ktorý ma podporoval v každom tom mojom pokuse. Okolie už na to malo iný názor, ak by som počúvala okolie , hneď po prvom neúspechu sa vzdala dojčenia, tak určite nedojčím. Nakoniec som dcérku dojčila do troch rokov, syna 18 mesiacov (odstavil sa sám mesiac pred pôrodôm druhej dcérky). Dúfam, že mi tu nenapíšete "matka roka",týmto príspevkom som sa len chcela podeliť o svoju skúsenosť a podporiť mamičky, ktoré sa nechcú vzdať dojčenia.

evittam
6. jún 2016

@mirkatb Lenze ty si mala tie prsniky plne mlieka.....keby nie po mesiaci tak co?! A mohol by ta podporovat kto len chce. A matky roka sme vsetky.😉

alby2014
6. jún 2016

@mirkatb to je to, ze ty si to vydrzala tri mesiace a keby to trvalo dalej? A bolo to prve dieta, mala si na to priestor, naozaj si to neviem predstavit, ked umat druhe do toho 20 mesacny drobec a ja mam ako 6sto nedelie prelezat s malou v posteli, nosit, kojit po cievke etc? A to mam dobreho muza, co ma plne zastane a vela robi z domu...ja priznam vydrzala som tri tyzdne laktacnej krizy a radsej odsavala...plus neviem ako si laktacne predstavuju tu magicku vetu, casto prikladajte...Mato reval len prsnik videl, a myslim REVAL tak, ze sme ho nasledne hodinu upokojovali... Kto povedal ako dlho sa mas snazit, kto urcil tie pravidla? Kazda zena ma doma aj v okoli inu situaciu, ine moznosti...dojcenie je super, je to jednoduche, lacne...ale nedefinuje to materinsku lasku, neurobi to z dietata super inteligentneho, zdraveho supermana...a zena s dietatom na UM je rovnako dobra matka, to len mamila podprahovo tvrdi nieco ine... 🙂 A tu prisaham, ze ked moje druhe dieta chyti laktacnu krizu, uz som mudrejsia uz sa nebudem serkat ani s odsavanim, rovno dam UM...a musim povedat, ze to vedomie, ze nemusim dieta trapit hladom, seba stresom, ze vzdy, ked nejde kojenie je tu aj ina moznost, kurnik to by predsa malo zeny upokojit a tesit, umoznit im uzit si materstvo, ktore by nemalo byt permanetny stres, lebo tie prve mesiace s babetkom je skoda premrhat, uz sa nikdy nevratia a spominat na ne ako som stale riesila len dojcenie a mala stres, to nestoji za to.

marcelatje
6. jún 2016

@kacena4 ty svoje prsia nazyvas ceckami?

monikaparson
6. jún 2016

My sme to tiež vydržali 3 mesiace a nemám ani šajn, či by som to vydržala aj ďalej, lebo to bolo skutočne príšerne. Dve laktačné, z toho jedna mi diagnostikovala kandydu, ktorú som nakoniec ani nemala 😀, ináč odobrníčka na slovo vzatá. Pri druhej sa bohužiaľ dieťa dojčilo len z prsníka, z ktorého to vedelo, takže čo mi aj mala povedať a pomohla až tretia. Tiež si myslím, že ak by som druhé mala, tak už to bude iné, ale to je zasa o tom, človek nikdy nevie. 😀 Ak chce niekto dávať UM, no nech si ho dáva, osobne už to so mnou veru nehýbe, nie je to moja vec. Ja svoje kojím, nosím ho, teda už chodí, takže nosím minimálne, s kojením je to tak isto, celý deň si často nespomenie, spí s nami v posteli a maximálne mi to vyhovuje a to že sa to niekomu nepáči, uh to tiež nie je môj problém, ale ich. Keď ľudia majú čas sa zaoberať mnou alebo ostatnými, tak asi majú sami nudný, alebo smutný život. Ja fakt nemám čas stále niekoho riešiť, že niekto nekojí, nenosí, dieťa spí v inej izbe atď, atď, atď. Nie každý to má rovnako nastavené, každý chce niečo iné a v dnešnej dobe už sa ozaj aj každý môže rozhodovať ako chce a nikto ho neukameňuje, nemusí často riešiť ani silný tlak rodiny a pod.

mirkatb
6. jún 2016

@evittam
@alby2014 Mamička, ktoré založila túto tému, v úvodnom príspevku žiadala rady od dojčiacich mamičiek, ako rozbehnúť dojčenie, keďže písala, že sa trápi, že dojčiť ako iné mamy nemôže, že nemôže dať svojmu dieťaťu to, čo potrebuje,atď......Ona chcela len rady. Nakoniec sa rozhodla pre UM a čo je dôležité - je s tým vyrovnaná, takže si myslím, že nie je čo riešiť. Ja som nebola vyrovnaná s tým, že svoje dieťa nebudem dojčiť a to ma hnalo skušať a skúšať, takže na otázky, dokedy by som to skúšala odpovedať neviem, ale myslím, že, ak by sa nám to vtedy nepodarilo, mala by som obavy z dojčenia ďalšieho bábätka. Osobne si myslím, že som nepremrhla prvé mesiace, aj keď boli náročné, o to krajšie a jednoduchšie to bolo potom. A dokedy sa má mamička snažiť rozbehnúť dojčenie? Na to neexistuje univerzálna opoveď, je to individuálne. Je samozrejmé a pochopiteľné, že mamička, ktorá má málo mliečka, nemá podporu okolia a vyhovujúcu rodinnú situáciu to skôr vzdá. Dôležité je, aby bola matka spokojná, či sa rozhodne pre dojčenie alebo UM.

sardinka335
6. jún 2016

@mirkatb ale to som aj ja robila pri 1 dietati - synovi. Odsavala som MM kazdu chvilu, prsia ako lajdaky čo som furt stiskala a stlačala od vrchu nadol aby ani kvapka nevyšla na zmar. Nazbierane mlieko som nosila so sebou, hladala chladničky v lete...doma cievkovala či sa nechyti, v noci, cez den - vonku to uz naozaj nebolo realne sa cievkovat. Po 4 mesiacoch som bola zrela na psychiatriu kde som aj išla...lebo som mala uz uzkostne stavy tak reku či mi fakt nešibe. Tam mi doktorka povedala, ze ,,blázon sám od seba nikdy nepríde,, 😀 😀 😀
Ale ked som mala 2 dieta tak na toto nebol čas, cely den riešiť prsnik, cievky.....a k tomu 2 ročny syn. V noci dcera revala ako šialena ale prsnik nechcela...a rano funguj, muz do roboty...tak sme jej dali flašu s Nutrilonom a najedla sa. Kolko nocí sme mali čakat hrotiť celu situáciu? A pri 3ťom dietati? Ked bude piť z prsa tak bude ked nie dame flašu. Ja som uprimne zavidela, opakujem zavidela kočkám čo vytiahli prso a bolo,....ako sa crcať s flaškou. Ale ta ma tiez svoje vyhody takze potom ma to prešlo.

marcelatje
6. jún 2016

@monikaparson ja som tiez prve mesiace bola suca na psychiatriu aj ked to nesuviselo vylucne s dojcenim ale aj s tym ze dcera mi stale plakavala (a nie nepomohlo jej ani UM 😀 ) vsetko bolo uplne ine ako som si naplanovala 😀 no dnes som za to obdobie vdacna. Taku facku som potrebovala a hoci dnes mam deti dve v takej bezradnej situacii som sa uz nikdy neocitla a ak sa aj nieco vyskytne staci ak si spomeniem na "to" obdobie a zistim ze stale som na tom lepsie ako vtedy 😀

bjeremiasova
6. jún 2016

@kacena4 konecne ... Si prva zena co sem napisala nieco pozitivne a mudre!😌